17/10/14

Μια σοβαρότατη εξέλιξη: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν δια της πλαγίας το ΡΚΚ - Σοκ στην Άγκυρα

του Σάββα Καλεντερίδη
Τελικώς αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η σοφία του λαού μας, που λέει ότι "όταν σκάβεις το λάκκο του άλλου, πέφτεις ο ίδιος μέσα", είναι πράγματι αξεπέραστη.
Η Τουρκία είναι από τους κύριους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην εμφάνιση του φαινομένου που λέγεται "Ισλαμικό Κράτος", με σκοπό από τη μια να χτυπηθεί ανελέητα το ΡΚΚ και να περιοριστεί εδαφικά το κουρδικό κράτος, και από την άλλη να δημιουργήσει μια ευρύτατη σουνιτική περιοχή με εδάφη από το Ιράκ και τη Συρία, που θα κυβερνάται από υποχείρια της Άγκυρας.
Και οι τζιχαντιστές ήταν συνεπείς απέναντι στην Τουρκία, για την πολύτιμη βοήθεια που τους παρείχε. Ο πρώτος στόχος που χτύπησαν, ήταν το στρατόπεδο προσφύγων συμπαθούντων το ΡΚΚ, στο Μαχμούρ του Νοτίου Κουρδιστάν, και ο δεύτερος τα δυο από τα τρία κουρδικά καντόνια του Δυτικού Κουρδιστάν, όπως αποκαλούν οι Κούρδοι τα κουρδικά εδάφη στη Β. Συρία.
Όμως ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη", όπως λέει και πάλι ο λαός μας.
Οι τζιχαντιστές, εκτός του ότι έδειξαν το αποτρόπαιο πρόσωπό τους, με τις σφαγές χιλιάδων αιχμαλώτων, με τις σφαγές Κούρδων γεζιντί και Αράβων αλλά και Τουρκομάνων σιιτών, με τους βιασμούς και τις αγοραπωλησίες κοριτσιών γεζιντί, στην ουσία κήρυξαν τον πόλεμο στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με δημόσιους αποκεφαλισμούς υπηκόων των ως άνω χωρών.
Η παραπάνω κατάσταση, με αποκορύφωμα τους αποκεφαλισμούς Αμερικανών και Βρετανών υπηκόων, κατέστη επιβεβλημένη την συμμαχία χωρών της Δύσης και του Αραβικού Κόσμου και την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον στόχων των τζιχαντιστών.
Όμως, επειδή οι από αέρος βομβαρδισμοί δεν αρκούν, είναι απαραίτητη και η επιχείρηση από το έδαφος.
Εκεί ακριβώς είναι το λάθος που έκανε η Άγκυρα, η οποία στην κυριολεξία έσκαψε το λάκκο της, όπως θα δούμε παρακάτω.
Οι μόνοι που πολεμούν στο έδαφος, και μάλιστα σαν λιοντάρια, όπως αποδείχτηκε στην πόλη Κόμπανι, αλλά και στο Σενκάλ, για την προστασία των γεζιντί, είναι οι Κούρδοι και μάλιστα οι μαχητές του ΡΚΚ και του PYD.
Θα λέγαμε δε ότι είναι η πιο εύκολη και... φθηνή λύση για τη συμμαχία, η οποία αδυνατεί να λάβει απόφαση για την αποστολή στρατευμάτων που θα διεξάγουν επιχειρήσεις από το έδαφος.
Αυτό μάλλον συνειδητοποίησαν οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι προφανές ότι συνεργάστηκαν με τους μαχητές του PYD στην πόλη Κόμπανι, για να διεξαχθούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.
Αυτό το προφανές αλλά και τις πληροφορίες που είχαμε για αριθμό Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται μέσα στην πολιορκούμενη Κόμπανι, οι οποίοι εντοπίζουν και δίνουν τις ακριβείς συντεταγμένες των στόχων των τζιχαντιστών, για να ακολουθήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, έρχεται να επιβεβαιώσει η δημόσια δήλωση της συμπαθούς εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζεν Ψάκι, η οποία στη χθεσινή της ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ ήλθαν για πρώτη φορά σε απευθείας επαφή με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που αποτελεί τον πολιτικό κώνο του ΡΚΚ στο Δυτικό Κουρδιστάν.
Η Ψάκι ανέφερε ότι η επαφή έγινε μεταξύ ενός Αμερικναού διπλωμάτη και στελέχους του PYD, του οποίου το όνομα δεν απεκάλυψε.
Να σημειωθεί ότι και η Γερμανία χθες δήλωσε ότι είναι μέσα στις προθέσεις της να στείλει οπλισμό στο ΡΚΚ, που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι χθες ο πρωθυπουργός του Ιράκ Haydar El İbadi, ευχαρίστησε δημόσια το ΡΚΚ για την προστασία που παρέχει στους αμάχους, ενώ απέρριψε διάβημα του Νταβούτογλου για την αναβάθμιση των σχέσεων της Βαγδάτης με το ΡΚΚ.
Να υποθέσουμε ότι κάποιοι υποκριτές στην Αθήνα, που μέχρι χθες έκαναν τα χατήρια του Νταβούτογλου, θα αρχίσουν οσονούπω να ψάχνουν επαφές με το ΡΚΚ, αν αντιληφθούν ότι κάτι τέτοιο θα ευαρεστούσε την Ουάσιγκτον;

5 σχόλια:

  1. Mα ασφαλως, η μονη περιπτωση οι ελληνοφωνοι πολιτικοι μας ευνουχοι, να δυσαρεστησουν την Αγκυρα, ειναι να αντιληφθουν οτι θα το ηθελε η Ουασινγκτον....Γιατι, βεβαια, Εθνικη Ελληνικη πολιτικη απο ελληνοφωνα πολιτικα λαμογια, δεν ειναι δυνατον να υπαρξει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. την τελευταίa πρόταση γραψ'την και ξαναγραψ'την!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκοκουρδική σύμπραξη , η διαπραγματευτική διαδικασία- η οποία και παραβίασε κάθε κανόνα της διαπραγμάτευσης ως διεθνώς ορίζεται - μεταξύ Οτζαλάν και Τουρκικού Κράτους (ΜΙΤ) έγινε υπο την πίεση της Αμερικανικής διπλωματίας με σκοπό την προστασία του Νοτίου Κουρδιστάν, και την πολιτική μακροημεύρεση του καθεστώτος Μπαρζανί.

    Η παράδοση Οτζαλάν έγινε με αμερικανική παρέμβαση στην Τουρκία ως και η ενίσχυση του ΠΚΚ και του καθεστώτος Μπαρζανί στο Νότιο Κουρδιστάν έφερε το αποτύπωμα της Αμερικανικής και Ισραηλινής διπλωματίας. Το δε ΠΚΚ παρά την ένοχη στάση των ΗΠΑ ποτέ δεν απείλησε τα αμερικανικά συμφέροντα. Είναι βέβαιο λοιπόν πως το ΠΚΚ εναρμονίζεται πλέον με τις βουλές της Αμερικανικής διπλωματίας κοινώς αναγνωρίζει την πρωτοκαθεδρία Μπαρζανί.

    Τα όσα έλαβαν χώρα στο Δυτικό Κουρδιστάν και το Βόρειο Κουρδιστάν κατέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το ΠΚΚ το οποίο δεν μπορεί να αποκτήσει κοινή φωνή καθως το στρατιωτικό σκέλος έχει αποστασιοποιηθεί απο το Ιμραλί, δεν μπορεί να ακολουθήσει σοβαρή στρατηγική καθως μετά τις προεδρικές εκλογές αδειάσε του Αλέβήτες που το στήριξαν ενεργά ενω στο Δυτικό Κουρδιστάν βασίστηκε στην συνεργασία με μικρές ισλαμιστικές ομάδες την ώρα που με τρόπο ιταμό προκαλούσε ενδοκουρδικές προστριβές..Επίσης κατάπιε αμάσητο το δόλωμα της δήθεν σύγκρουσης Ερντογάν-Γκιουλέν-κεμαλιστών στηρίζοντας ενεργά τον Τούρκο Πρόεδρο.

    Τέλος την ώρα που τάσσεται κατά του Ιράν, την ίδια ώρα η αμερικανική διπλωματία με τρόπο εμφατικό αναγορεύει σε συνέταιρο το Ιράν.Το Δυτικό Κουρδιστάν απελευθερώθηκε όχι μέσω αγώνα αλλά με την αποχώρηση του Συριακού στρατού κατά συνέπεια δεν διαθέτει το ΠΚΚ παρα το γεγονός ότι αποτελεί την μήτρα του, τα αναγκαία λαϊκά ερείσματα. Την ίδια ώρα η πληθυσμιακή αποψίλωση των Κουρδικών περιοχών το καθιστά ακόμα πιο ευάλωτο.

    Η Διττή όψη των γεγονότων επιβάλλει ψυχρό αίμα και προσεγγίσεις πέρα απο συναισθηματισμούς και λογικές ρεβάνς. Η ρεβάνς έχει κερδηθεί μέσω της λαϊκής αναγνώρισης και της απόλυτης εκτίμησης, θωρρώ πως οι εμμονές και τα παραγόμενα τους θα προκαλέσουν άλλους συνειρμούς που θα γκρεμίσουν ότι κατακτήθηκε με αγώνα ζωής νομοτελειακά.

    Το μεγάλο μάθημα λοιπόν αποτελεί το κτίσιμο συμμαχιών και κύρια το δόγμα μην κάνεις εχθρό σου αυτόν που δεν μπορείς να έχεις φίλο σου. Οσι δεν το αντιλαμβάνονται έχουν διαπράξει γκάφα ολκής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μ'αὐτοὺς ποὺ ψηφίζουμε, θὰ δοῦμε πολλὰ κι ἄλλα πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δέν εἶμαι εἰδικός, ἀλλά τό περίκλειστο Κουρδιστάν μέ τά πολλά ὀρεινά ἐδάφη του, μέ τά καντόνια του ὑπό ἡγεσίες μέ διαφωνίες στήν προοπτική τους, μοῦ θυμίζει, ἀπό ἀπόψεως ἐσωτερικῆς καί μέχρι τῶν ὁρίων του (ἀναγκαίας ἀμυντικῆς καί ἀναγκαίως δημοκρατικῆς) πολιτικῆς δομῆς, τήν περίπτωση τῆς Ἑλβετίας τήν ἐποχή τοῦ Καποδίστρια.
    Τόν ρόλο τοῦ ἀποσταθεροποιητῆ παίζουν οἱ Τοῦρκοι, τότε ὁ Ναπολέων.
    Ὑπάρχουν ἀναμφίβολα κατά τά λοιπά διαφορές, μέ κυριώτερη τήν κατοχή τῶν κουρδικῶν καντονίων ἀπό ξένους - και δή τούρκους ὅσον ἀφορά τό βορειοδυτικό Κουρδιστάν.

    Πάντως, νομίζω, μπορεῖ νά ὑπάρξη λύση, μέ βάση τό μοίρασμα σέ έναν βαθμό (μοίρασμα της τάξεως του 15-25%, ἐπί ἐδαφῶν και επί τῶν πλουτοπαραγωγικῶν πηγῶν) καί τίς καλές περαιτέρω οἰκονομικές καί ἀμοιβαία ἐπωφελεῖς σχέσεις με τά κράτη Ιράν, Ιράκ, καί Συρία (ἐλεύθερο ἐμπόριο μεταξύ τους, θεσμοθετημένο συντονισμό οίκονομικῶν πολιτικῶν καί σοβαρῶν ἐπιλογῶν), καί μέ εσωτερική δημοκρατική δομή σάν τῆς Ελβετίας τοῦ 19ου αιῶνος, μέ πολιτική οὐδετερότητα σεβαστή καί εγγυημένη ἀπό ὅλες τίς μεγάλες δυνάμεις καί τίς δυνάμεις τῆς περιοχὴς πλήν Τούρκων, ἄρα μέ ἐξαίρεση τήν αποστρατικοποίηση του Κουρδιστάν, ἀφού θα πρέπει νά ἔχη στρατό ἀμυντικό καί ἐπαρκῆ γιά πλήρη ἀποτροπή κάθε τυχόν επιβουλευομένου την ἀνεξαρτησία του.

    Χρειάζεται καί ἀρκεῖ, νομίζω, ἄν καί δυσεύρετος, ἕνας "Καποδίστριας", ἕνας ἄνθρωπος με διορατικότητα καί μέ "πνεῦμα εὐθές", μέ κοινή "ἐν λευκῶ" ἐντολή ἀπό τούς μεγάλους (π.χ. τό Συμβούλιο Ἀσφαλείας τοῦ Ο.Η.Ε.;) καί χωρίς γνώμονα ἄλλον ἀπό τό κοινό συμφέρον ὅλων (καί τῆς ἰσορροπίας μεταξύ τῶν μεγάλων, καί τῶν ἑταιρειῶν τους, καί των Κούρδων καί τῶν πέριξ κρατῶν καί λαῶν) πλήν τούρκων, καί λύνεται τό θέμα τῆς ἀνεξαρτησίας τοῦ Κουρδιστάν πραγματικά ἐπωφελῶς γιά ὅλους (πλήν τούρκων).

    Υ.Γ. Ὅσο οἱ τοῦρκοι "παίζουν", διαιρούν ἡγεσίες καί παρασύρουν συμφέροντα σέ βάρος τοῦ Κουρδιστάν καί τῆς ἀνεξαρτησίας του. Ὅλοι οἱ λοιποί μποροῦν νά εἶναι ἐγγυητές καί συνδιαμορφωτές ἑνός ἀνεξάρτητου Κουρδιστάν, ἐπωφελούμενοι ἀπό τήν ἀνεξαρτησία αὐτήν, πλήν τῶν τούρκων.
    Πλήν τῶν Τούρκων, διότι αὐτοί -και ὁμιλῶ μόνον ὡς ἀντικειμενικός παρατηρητής ἐν προκειμένω - ὅπως ἀποδεικνύει καί ἡ ἱστορία τους καί ἡ πολιτική τους μέχρι σήμερα, ἀντιλαμβάνονται τόν ὅποιον τους ρόλο σέ κάθε πρόβλημα ἐσωτερικό τους ἤ γειτόνων τους, μόνο ὡς εὐκαιρία κατακτήσεως καί ὑποδουλώσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.