11/10/14

Κόμπανι, το νέο Μεσσολόγγι

Του Σάββα Καλεντερίδη
Όταν ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν πολεμούσε μόνος εναντίον όλων, και εννοούμε τον άνισο ένοπλο αγώνα που έδωσε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) υπό την ηγεσία του, που ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου 1984 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μικρές διακοπές, κάποιοι στην Ελλάδα τον παρομοίασαν με τον πολέμαρχο του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Όταν ανεύθυνοι πολιτικοί έφεραν τον Κούρδο ηγέτη στην Ελλάδα, για να δημιουργήσουν τετελεσμένο στην κυβέρνηση Σημίτη και να υποχρεώσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό να αλλάξει πολιτική απέναντι στην Τουρκία, ακολούθησε η μεθόδευση της Κένυας από την κυβέρνηση, που οδήγησε στην παράδοση του Οτζαλάν στους διώκτες του Τούρκους. Τότε μια βιομηχανία λάσπης, από συγκροτημένες ομάδες πολιτικών και δημοσιογράφων, ανέλαβαν εργολαβικά το έργο κατασυκοφάντισης του Κούρδου ηγέτη αλλά και του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος. Οι ίδιες ομάδες ανέλαβαν το έργο της σπίλωσης της τιμής και της υπόληψης όσων αντιστάθηκαν στην επαίσχυντη και προδοτική πράξη της παράδοσης του Άπο στους Τούρκους, οι ίδιες ομάδες ανέλαβαν το έργο της κατασυκοφάντισης των αγνών Ελλήνων πατριωτών που συνέχιζαν να στηρίζουν το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα.


Στόχος τους ήταν, μέσα από μια γκεμπαιλική ισοπεδωτική λογική, να τα παρουσιάσουν όλα, τον Οτζαλάν, το κίνημά του και τους αγνούς υποστηρικτές του στην Ελλάδα, ως κίνδυνο για τα εθνικά μας συμφέροντα και άρα ανάξια οποιασδήποτε στήριξης από την ελληνική κοινωνία, την κυβέρνηση και το κράτος.
Ουσιαστικό ρόλο στην στήριξη της παραπαίουσας από το σκάνδαλο κυβέρνησης Σημίτη μέσω τέτοιων γκαιμπελικής έμπνευσης ενεργειών επηρεασμού της κοινής γνώμης και εξόντωσης ανθρώπων, έπαιξαν τα δυο βασικά «συστήματα» πυλώνες που διατηρούσε τη δεκαετία του ’90 η Siemens στην Ελλάδα για τον έλεγχο της εξουσίας και την προώθηση των συμφερόντων της στην πολύπαθη χώρα μας.
Το ένα σύστημα-πυλώνας εμφιλοχωρούσε στους κόλπους μεγάλης πολιτικής οικογένειας της χώρας μας, που τότε έπαιζε το ρόλο αυτό από τις τάξεις της αντιπολίτευσης και το άλλο ήταν καλά διακλαδωμένο στους κόλπους της κυβέρνησης Σημίτη, φθάνοντας μέχρι την κορυφή της.
Όταν τότε κινδύνευσε ο κυβερνητικός πυλώνας, ο πυλώνας της αντιπολίτευσης ήταν αυτός που σήκωσε το κύριο βάρος της γκαιμπελικού τύπου επιχείρησης επηρεασμού της ελληνικής κοινής γνώμης.

Έκτοτε, η Ελλάδα πήρε τον ηθικό κατήφορο και απαξιώθηκε διεθνώς, αφού καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να εμπιστευθεί μια άλλη χώρα που όχι μόνο εγκαταλείπει έναν έστω και άτυπο σύμμαχο, αλλά τον παραδίδει στον κοινό εχθρό!
Έκτοτε η Ελλάδα παραμένει απλός θεατής των τεκταινομένων στην περιοχή, με όλες τις κυβερνήσεις να στρέφουν φοβικά το βλέμμα τους προς την Άγκυρα, όποτε γίνεται κάτι που αφορά το Κουρδικό στην πατρίδα μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της παρουσίασης του βιβλίου του Μουράτ Καραγιλάν στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου την οποία παρουσίαση αποπειράθηκε να αποτρέψει ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ευτυχώς έσωσε την κατάσταση η γενναία προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.

Τώρα στη Μεσοποταμία είναι σε εξέλιξη γεγονότα που θα κρίνουν και θα διαμορφώσουν το νέο χάρτη ισορροπιών και συνόρων στην περιοχή, με τους Κούρδους να είναι ο νέος ρυθμιστικός παράγοντας. Το θέμα αφορά και επηρεάζει άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα.
Η Ελλάδα αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή με τους Κούρδους, υπό τον τρόμο ότι αυτό θα δυσαρεστήσει την Άγκυρα.
Η κατάσταση που περιγράψαμε, με τα συστήματα τύπου Siemens να χειραγωγούν πολιτικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους σπιλώνουν και καταρρακώνουν συνειδήσεις και αγνές πατριωτικές πρωτοβουλίες και να δρουν καταστροφικά στην ελληνική κοινή γνώμη, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, έχουν επηρεάσει την ελληνική κοινωνία, η οποία εκτός από δημογραφική, παρουσιάζει πλέον ιδεολογική και ηθική γήρανση.


Kobane 13χρονη Κούρδη βιάστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον ISIS μπροστά στα μάτια του μικρού αδερφού της
Εδώ και είκοσι έξι ημέρες οι Κούρδοι αγωνιστές της πόλης Κόμπανι της Β. Συρίας, χωρίς ρεύμα, νερό, τρόφιμα, πυρομαχικά και συμμάχους, περικυκλωμένοι από τρεις πλευρές από τους λύκους του Ι.Κ. και από βορρά από τις ύαινες της Άγκυρας, δίνουν έναν αγώνα που έχει πολλές ομοιότητες με τον αγώνα που έδιναν επί μήνες οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου.



Τι ακριβώς παίζεται στην Κόμπανι και πώς και γιατί εμπλέκεται η Άγκυρα στην πολιορκία της, θα το παρουσιάσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
Ως τότε ελπίζουμε να αναπτυχθεί ο προβληματισμός γιατί δεν εμφανίστηκε στην ελληνική κοινωνία μια πρωτοβουλία για τη συλλογή ανθρωπιστικού υλικού, για τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» της πόλης Κόμπανι!
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"







  Νεκροταφείο Κούρδων μαxητών που πολέμησαν στο Kobane ( Suruc )

Φωτογραφίες Marc Guillet


17 σχόλια:

  1. Το Κουρδικό ζήτημα εδω και δεκαετίες έχει καταστεί αποκλειστικό πεδίο δράσης της Αμερικανικής και Ισραηλινής διπλωματίας

    Ο Ελληνικός λαός και η Ελλάδα επι δεκαετίες στήριξαν σκληρά τον απελευθερωτικό αγώνα των Κούρδων. Το γεγονός της παράδοσης του Κούρδου Εθνικού Ηγέτη Οτζαλάν στις τουρκικές αρχες ασφαλείας κρύβει πολλές παραμέτρους. Μια από αυτές που ελάχιστα έχει τονιστεί αφορά την ανυπαρξία διεξόδου διαφυγής από την Συρία μετά την καταρρευση της τότε Σοβιετικής Ενωσης , την ασφυκτική πίεση της Τουρκίας στην Συρία αλλά και την υποχώρηση της Συρίας.

    Στο βιβλίο του αναφορικά με την παράδοση του Οτζαλάν ο συγγραφέας και συντάξας το ανωτέρω σημείωμα με τρόπο γλαφυρό καταγράφει το αδιέξοδο αυτό. Δυστυχώς ο Κούρδος Ηγέτης μάλλον πίστεψε πως το πνεύμα Ανδρέα Παπανδρέου θα κυριαρχούσε στην μετέπειτα πολιτική ζωή.

    Η σύσκεψη για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος η οποία και συγκέντρωσε σχεδόν εκπροσώπους από όλα τα κόμματα αλλά και το γεγονός ότι στις 186 υπογραφές υπήρχαν βαριά ονόματα όπως του Κου Μολυβιάτη , την ώρα που ο Κώστας Καραμανλής ανάμεσά στα 50 των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (περιλαμβανομένων των κυριότερων συνεργατών του κ. Καραμανλή) την ώρα που π κ. Καραμανλής δήλωσε στο CNN ότι, αν ήταν πρωθυπουργός, ο κ. Οτσαλάν δεν θα έφτανε στη χώρα μας κατέδειξαν ότι ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας υπέκυψε (όπως και της Γαλλίας και της Ιταλίας και της Γερμανίας) σε πιέσεις ασφυκτικές και ιδιαίτερα ισχυρές.

    Το βιβλίο του Μουράτ Καραγιλάν, η μετάφραση του και η παρουσίαση του αποτέλεσε σταθμό στα Ελληνικά δρώμενα. Επί των όσων παρήγαγε η παρουσίαση αυτή η κριτική είναι για πολλούς εύκολη και ανέξοδη. Κάποιοι την πλήρωσαν ακριβά και τουλάχιστον για αυτούς ας δείξουμε όλοι μας σεβασμό.

    Τότε είχα αναφέρει πως δεν ήταν η Άγκυρα που πίεσε αλλά η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν είχα εσωτερική ενημέρωση , δεν γνώριζα , δεν ενημερώθηκα από πουθενά, αλλά ως αποδείχτηκε το ένστικτο μου ήταν αλάνθαστο και ίσως αν υπήρχαν αλλά αντανακλαστικά και χρήσιμη .

    Αποτελεί λοιπόν σφάλμα η σύνδεση του Κουρδικού ζητήματος με την Ελληνική Εξωτερική πολιτική και με την λογική της διάλυσης της Τουρκίας . Το Κουρδικό ζήτημα φυσικά και αποτελεί ζήτημα που έχει παγκόσμια διάσταση , η εμπλοκή της Ελλάδας λόγω της Ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας προκαλεί για την Ελλάδα μεγαλύτερο κόστος από ότι όφελος για Έλληνες και Κούρδους. Επουδενί δεν υπαινίσσομαι ότι η Ελλαδα πρέπει να μείνει παγερά αδιάφορη , αντίθετα πρέπει να ακολουθήσει σοβαρή διπλωματία με λεπτούς χειρισμούς και με την ελάχιστη δυνατή δημοσιότητα προκειμένου να προστατευθεί η όλη διαδικασία. Σε αυτό πρέπει να ευθυγραμμιστούμε όλοι μας όποια θέση κιαν κατέχουμε στην κοινωνική διαστρωμάτωση ή στην κοινωνική ιεραρχία.

    Ελληνες και Κούρδοι έχουν κοινή μοίρα και δυστυχώς οι Κούρδοι ως Εθνος συνολικά επαναλαμβάνουν τα λάθη των Ελληνων τα οποία ελαβαν χώρα αιώνες πρίν. Κάποιοι τρέφονται με σελίδες ηρωισμού ουδείς σκέφτεται το αυτονόητο πως και εάν κεφαλαιοποιούνται αυτές. Δυστυχώς πολιτική είναι η τέχνη του προβλέπειν και μάλλον ο Εθνικός Ηγέτης των Κούρδων Οτζαλάν ο οποίος μιλά για τον Δεκέμβριο στον οποίο και θα καθορίσει την στάση του απέναντι στους Τούρκους διαπραγματευτές κάτι θα γνωρίζει περισσότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας βοηθησουμε οπως μπορουμε τους Κουρδους
    Οτι ειναι καλο για την Ελλαδα,ειναι καλλιστο για εμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως Σαββα η καταπτωση που οπως αναφερεις αρχισε την αποφραδα εποχη εκτοτε πηρε ραγδαιες διαστασεις και επεκταθηκε σε καθε ιστο της ελληνικης κοινωνιας
    Πραγματικα περιμενουμε με προσμονη το αρθρο σου την κυριακη οοχι μονο για την καλη επαφη που διατηρεις αλλα και απο στρατιωτικης αποψης που κατεχεις γιατι- ας μην κρυβομαστε- ο λυκος πλησιαζε απο αρχες σεπτεμβρη στη περιοχη (...το λυκο βλεπαμε και μεις τον ντορο του γυρευαμε)...αλλα δεν εγιναν και πολλα πραγματα ενισχυσης απο μεριας αμυνομενων ουτε μπορουμε να πιστεψουμε οτι ΑΝ θελανε δεν θα μπορουσανε να τους ενισχυσουν αυτους τους ηρωεςς εκει μεσα μεσω αερος πχ
    και το ακρον αωτον της υποθεσης,,,ζητανε απο την τουρκια να σπευσει σε βοηθεια των κουρδων...σπερνοντας ψευθαισθησεις και εξαγνιζοντας στον κοσμο τον κυριο υπευθυνο της ολης ιστοριας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ......Ευτυχώς έσωσε την κατάσταση η γενναία προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.

    Ωρε τι θ'ακούσουμε ακόμα.. ο γκαβούλιακας ο γενναίος δίνει μάχες για την ανθρωπότητα ενάντια στον νεο Oθωμανισμό ...ποιος ο υπαλληλάκος και καθαρίστρια της στοάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σάββα μην επιτρέπεις στους ναζιστές να βρομίζουν την σελίδα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαββα ,μην επιτρεπεις στους ευνουχους Νεοδημοκρατες , να κοπριζουν στην σελιδα σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς anax Paian και nick.

    Αν κατάλαβα καλά θέλετε ένα όχι δικό σας ιστολόγιο να επιτρέπει μόνο αναρτήσεις που αρέσουν σε εσάς.

    Δημοκρατικότατο και λογικότατο βρίσκω το αίτημά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ύπνο δεν έχουν τα γλυφτρόνια του υδρίδιου σαμαροβουβουζέλου -συγκυβέρνηση κατοχής 3:47 έπεσε συναγερμός και με προστακτική -Μην επιτρέπεις στους ναζί!!- απαιτούν όποιος δεν λιβανίζει τον γκαβούλιακα να του αφαιρείται ο λόγος και να σταμπάρεται ως ναζί ,,τους μογγολοναζί που σκότώνουν και σφάζουν κοσμάκη στην Ουκρανία τους αβαντάρεται έσεις μέσω μπένυ δημοκράταροι της κακιάς ώρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πελταστή
    είσαι και λάθος και ανάγωγος.
    Ο Σαμαράς έκανε προσωπική παρέμβαση και έγινε η παρουσίαση.
    Η πράξη του ήταν γενναία, γιατί υπήρξαν αντιδράσεις και από Τουρκία και από ΗΠΑ.
    Δεν σε καταλαβαίνω, με ποιο δικαίωμα βρίζεις και αμφισβητείς αυτά που γράφω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταρχάς οι υβρείς απευθύνονται στον σχολιαστή που με απεκάλεσε ναζί με την συγκεκριμένη φόρτιση που έχει η λέξη στους κύκλους των ψευτοδημοκρατών την τελευταία περίοδο καιζητά να μου αφαιρεθεί ο λόγος ,,
    αλλά στην περίπτωση του μάλλον οι απόψεις συμπλέουν και δεν ισχύει το ανάλογο εγκαλητικό ύφος και χαρακτηρισμοί, προφανώς εκτός απο ναζί όποιος ασκεί κριτική είναι και ανάγωγος , εν πάση τη περιπτώση Το ύφος του σχόλιου μου κείται παράσαγγες απο μια αμφισβήτηση στα λεγόμενα του άρθρου,, φυσικά και το απέτρεψε αλλοίμονο αν άφηνε τον νταβούτη να καθορίσει και την Ελληνική εξωτερική πολιτική μήπως? ,για τα αυτονόητα θα λέμε τώρα.
    Και για να εξηγηθώ ,,είναι αν μη τι άλλο ανήκουστο να ταυτίζουμε τον -πιτσαδόρο κολλητάρι του τζέφρυ στο κολετζ- με τους Κούρδους αγωνιστές .
    Ο πιτσαδόρος λοιπόν σφυράει κλέφτικα και δεν έχει πεί κιχ για όσα γίνονται στην Συρία εδώ και 4 χρόνια ,δεν έχει κάνει κιχ για τους Ελληνορθόδοξους ιερείς που απήχθησαν ,για τον βρώμικο ρόλο της τουρκίας σε αυτό το παιχνίδι. Αντ'αυτού χτίζει τζαμί στην Ελληνική πρωτεύουσα ,οι λαθρο ζουν και βασιλεύουν στο ξέφραγο αμπέλι μας, έχει κάνει κομπολόι την δικαιοσύνη, και τι ναλέμε τώρα έχει προωθήσει και επιβάλει το νοσηρό τεκμήριο τέκνων και οτι σημαίνει αυτο για την πλήρη εκμηδένιση των Ελλήνων σαν έθνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Με έχει προβληματίσει τα μάλα η έλλειψη της παραμικρής συμπαράστασης στους "Ελεύθερους πολιορκημένους" του Κόμπανι.
    Όλα τα κόμματα, συνδικαλιστικές ενώσεις, φορείς κλπ, ασχολούνται είτε με την απόπειρα κατάληψης, είτε με την απόπειρα νομής της εξουσίας. Πολλοί δε "αριστεροί" νενέκοι, λειτουργούν ως γιουσουφάκια του τουρκικού νεωθομανισμού.
    Και πολλοί απλοί πολίτες είναι στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης όπως αποδεικνύεται από πολλά σχόλια.
    Ο μοναδικός ίσως (με τον οποίο δεν συμπλέω πολιτικά), ο οποίος προασπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες είναι ο αειθαλής Γ. Καραμπελιάς και μπράβο του πραγματικά.
    Έχω να σου κάνω μία πρόταση Σάββα για την υπέρβαση αυτής της νοσηρής κατάστασης.
    Να κινητοποιηθεί αρχικά,με την προσωπική σου παρέμβαση το ποντιακό κίνημα και στην συνέχεια να γίνει μία κοινή προσπάθεια; - εκδήλωση; - συγκέντρωση; Ποντίων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Κούρδων κ.α., για την εκδήλωση της συμπαράστασής μας στους ηρωικούς Ελεύθερους πολιορκημένους.
    Εμείς οι απόγονοι των γενοκτονημέων καταλαβαίνουμε καλύτερα από κάθε άλλον....
    Νιώθω ντροπή που βλέπω χιλιάδες κόσμο να διαδηλώνει στην Ευρώπη και εμείς εδώ κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, χωρίς να βλέπουμε ότι το σπαθί των υποκινούμενων από την Τουρκία Ισλαμοφασιστών δολοφόνων, θα πέσει στο δικό μας κεφάλι όταν ξεπαστρέψει το νέο Μεσολόγγι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κε Καλεντερίδη,
    από την μία μιλάτε για «γενναία προσωπική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά»,
    για την παρουσίαση ενός βιβλίου,
    και από την άλλη (τρείς γραμμές πιό κάτω) γράφετε (σωστά!, κατ' εμέ) ότι «Η Ελλάδα αποφεύγει οποιαδήποτε επαφή με τους Κούρδους, υπό τον τρόμο ότι αυτό θα δυσαρεστήσει την Άγκυρα.»

    δεν τo βρίσκετε αντιφατικό αυτό;
    ΠΟΙΑ είναι η αλήθεια;;;

    (για 'μένα, η δεύτερη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μιχάλη
    η αλήθεια είναι αυτή που λέω.
    Ο Σαμαράς έκανε προσωπική παρέμβαση, και παρά τα διαβήματα της Τουρκίας και των ΗΠΑ, η εκδήλωση έγινε.
    Αυτο δεν αμφισβητείται.
    Όσο για την πολιτική της χώρας, δεν θέλω να πω λεπτομέρειες, γιατί δεν πρέπει, αλλά ο ίδιος είναι υπέρ της ελληνοκουρδικής συνεργασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. μακάρι! (η πολιτική μας να είναι αυτή. ειδικά για το μέλλον πού έρχεται...)
    σας ευχαριστώ για την απάντηση/πληροφόρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.