24/10/14

Σαμαράς-Κάμερον: Αντιπαράθεση για το κυπριακό στις Βρυξέλλες

Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για υποστήριξη Μέρκελ προς την Κύπρο
Έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αντιπαράθεση προκλήθηκε όταν ο κ. Σαμαράς παρουσίασε τις κοινές ελληνικές-κυπριακές θέσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ώστε αυτές να περάσουν στο κείμενο συμπερασμάτων.

Ο κ. Σαμαράς εκπροσωπούσε την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, λόγω ασθένειας του Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, και η καγκελάριος Μέρκελ υποστήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνοντας στην βρετανική πλευρά ότι, όπως όλες οι χώρες έχουν ΑΟΖ έτσι (έχει) και η Κύπρος.

Στα συμπεράσματα γίνεται ειδική αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία του για την επανάληψη των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

» Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε τη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών- μελών της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, στην οποία περιλαμβάνεται ότι η αναγνώριση όλων των κρατών- μελών αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της ενταξιακής διαδικασίας.

» Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί πιο σημαντικό απότε να διασφαλιστεί ένα θετικό κλίμα ώστε οι διαπραγματεύσεις για μία συνολική διευθέτηση στην Κύπρο να επαναληφθούν.

Πολλοί ηγέτες με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση βοήθησαν να έχουν αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα, τόνισε.
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. Εμετική μπαρούφα - τίτλος απο τον βόθρο της ενημέρωσης.

    Από που προκύπτει ότι υπήρξε τσαμπουκάς του Αντωνάκη στον Κάμερον ;

    Από την χαρτορίχτα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη
    στα εθνικά θέματα δεν πρέπει να υπάρχει εμπάθεια, γιατί αυτό βλάπτει τη χώρα.
    Κάνε αλλού αντιπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντοτε συμφωνώ και θαυμάζω την προσοχή με την οποία απαντά και γενικά χειρίζεται τα διάφορα θέματα ο Συνταγματάρχης ε.α. κ. Σάββας Καλεντερίδης.

    Τον συγχαίρω διότι μέσα σε ένα απέραντο πέλαγος συστηματικής παραπληροφόρησης των Ελλήνων πολιτών, εξακολουθεί να παραμένει αντικειμενικός και, όσο είναι δυνατόν και επιτρέπεται, πολύ ενημερωτικός.

    Φιλικά

    "Ευμένης Καρδιανός"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που την βλεπετε την συνγκρουση εισ το αρθρο? Δεν περιεχει καμια συγκεκριμενη πληροφορια για το τι ειπε ο Καμερον και τι απαντησε ο Σαμαρας.

    Λαθος η αναρτηση.

    Σταθης Παπανικολαου
    Σηατλ ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.