30/9/14

Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Περιορίζονται σημαντικά οι ελευθερίες στην Τουρκία

Η Τουρκία έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "ανησυχητική οπισθοχώρηση" στο σεβασμό των ελευθεριών που απειλεί κυρίως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και του Τύπου, κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).
Η χώρα "βιώνει έναν ανησυχητικό περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", καταγράφει με αποδοκιμασία η μη κυβερνητική οργάνωση σε έκθεσή της στην οποία κατηγορεί την ισλαμικών καταβολών συντηρητική κυβέρνηση που διοικεί τη χώρα από το 2002 ότι επιδεικνύει "αυξανόμενη αδιαλλαξία προς την αντιπολίτευση, τις διαδηλώσεις και την κριτική του Τύπου".

Μετά την αποκάλυψη τον περασμένο Δεκέμβριο του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που εκτείνεται στους κόλπους της τουρκικής ηγεσίας, η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες, κυρίως με τη θέσπιση νέων νόμων, για να ενισχύσει τον έλεγχό της στο δικαστικό σώμα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα μέσα ενημέρωσης και τις εξουσίες της υπηρεσίας πληροφοριών MİT.

Επίσης κατέστειλε όλες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και κίνησε δικαστικές διαδικασίες εναντίον όσων συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις τον Ιούνιο του 2013.

Σύμφωνα με το HRW, τουλάχιστον 5.500 άνθρωποι διώχθηκαν στο πλαίσιο αυτό, ενώ ένας μόνο αστυνομικός καταδικάστηκε πρόσφατα γιατί προκάλεσε το θάνατο διαδηλωτή.

"Η κυβέρνηση δεν δίστασε να παρέμβει στις δικαστικές διαδικασίες μόλις απειλήθηκαν τα συμφέροντά της", σημειώνει το HRW αναφερόμενο στην "εκκαθάριση" χιλιάδων αστυνομικών και δικαστών με την κατηγορία της "συνωμοσίας" εναντίον του κράτους.

"Η Τουρκία έχει ελάχιστες πιθανότητες να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εάν η ηγεσία της δεν λάβει μέτρα προκειμένου να αντιστραφεί η τάση αυτή του περιορισμού των ελευθεριών και να ενισχύσει το κράτος δικαίου", δήλωσε η εκπρόσωπος του HRW στην Τουρκία Έμμα Σινκλέρ-Ουέμπ.

Όπως και άλλες οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιμένει επίσης στις κυβερνητικές πιέσεις που ασκούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

"Το περιθώριο χειρισμών της ανεξάρτητης κριτικής και ακομμάτιστης δημοσιογραφίας περιορίζεται ιδιαιτέρως", καταγγέλλει το Παρατηρητήριο αναφέροντας τις δίκες δύο δημοσιογράφων της ημερήσιας αντιπολιτευόμενης εφημερίδας "Taraf" γιατί αποκάλυψαν τον περασμένο Νοέμβριο το περιεχόμενο μιας μυστικής κυβερνητικής συνεδρίασης.

Παρότι ο Ερντογάν κατήγαγε μεγάλη νίκη στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου (52% των ψήφων), η κυβέρνησή του "δείχνει ότι θεωρεί πως η νομιμότητα που της παρέχεται από την πολιτική της πλειοψηφία... υπερισχύει του κράτους δικαίου", καταλήγει Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.