28/9/14

Μπάιντεν στον Ερντογάν: “Μη την ΑΟΖ τάραττε …”

Του Κώστα Βενιζέλου
Δυο ζητήματα σε σχέση με την Κύπρο, ήγειρε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προς τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Πρώτο, να προβεί σε πρακτικές κινήσεις στο Κυπριακό, παραπέμποντας αν και δεν το ανέφερε, στο θέμα της Αμμοχώστου.
Δεύτερο, να αποφύγει οποιαδήποτε κίνηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να παρενοχλήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Τούρκος Πρόεδρος, ως προς το πρώτο έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «θέλουμε και εμείς λύση και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», αποφεύγοντας για μια ακόμη φορά να είναι συγκεκριμένος. Ως προς τα θέματα της ΑΟΖ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «παρουσιάσθηκε καθησυχαστικός», σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Είναι σαφές πως η Ουάσινγκτον θέλει και επιδιώκει να διατηρεί γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας με την Άγκυρα, καθώς τη θεωρεί χρήσιμη για την εφαρμογή των πολιτικών της, ωστόσο, όπως προκύπτει από συζητήσεις, υπάρχει μια σαφής επιφύλαξη ως προς το πρόσωπό του Ερντογάν. Δεν θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής, είναι αστάθμητος παράγοντας, όμως οι Αμερικανοί «θέλουν να τον κρατούν από κοντά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Και είναι λόγοι είναι προφανείς και αφορούν το σκηνικό, το οποίο στήνεται στην περιοχή μας.

Είναι πρόδηλο, σημείωναν ενημερωμένες πηγές, ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν οποιαδήποτε κίνηση, που θα ανατρέπει τους σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή. Αν και η εκκρεμότητα του Κυπριακού δεν δημιουργεί μεγάλες περιπλοκές στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, ωστόσο εκτιμούν ότι μια συμφωνία θα τους διευκολύνει. Τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Κέρι, θα συνεχίσουν το πρέσσιγκ προς την Άγκυρα για να προχωρήσει σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της λύσης. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, για τους Αμερικανούς αυτό που θεωρείται ως χρήσιμο βήμα σε αυτή τη φάση, είναι μια ενέργεια που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και θα δώσει ανάσες στις προσπάθειες για το Κυπριακό. Ως προς τούτο, φαίνεται να επιμένουν σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει στο άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου. Την ίδια ώρα, αυτό που φαίνεται στο βάθος να απασχολεί τη Λευκωσία, παρά τον ενθουσιασμό που επικρατεί για τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις, είναι που θα οδηγήσουν οι συζητήσεις ΗΠΑ και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού κράτους. Η τουρκική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως είναι έτοιμη για σκληρό παζάρι και είναι προφανές πως οι Αμερικανοί για να εξασφαλίσουν αυτό που επιδιώκουν είναι έτοιμοι να δώσουν ανταλλάγματα. Κάτι, που έχει γίνει και στο παρελθόν, πριν δηλαδή δέκα χρόνια, όταν στα ανταλλάγματα ήταν και η Κύπρος.

Οι επαφές σε διάφορα επίπεδα που είχαν Κύπριοι αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη με Αμερικανούς, την περασμένη εβδομάδα, έχουν επιβεβαιώσει πως στην Ουάσινγκτον θεωρούν χρήσιμη τη συνεργασία με τη Λευκωσία. Ευνοούν- κι αυτό το είπε και ο Τζο Μπάιντεν στο Νίκο Αναστασιάδη- τη συνέχιση της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλες χώρες της περιοχής. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θεωρεί, επίσης, σημαντικές τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία για τις επιθέσεις που σχεδιάζονται κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τη στάση της Κύπρου στο ουκρανικό και η κάποια διαφοροποίηση από απόλυτες θέσεις εταίρων μας στην Ε.Ε. για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Τζο Μπάιντεν, φέρεται να έχει αναφέρει πως κατανοεί τη στάση της Λευκωσία. Σημειώνεται συναφώς ότι και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ παρουσιάσθηκε ικανοποιημένος με τη στάση, την οποία τηρεί η Λευκωσία στο ουκρανικό και τις θέσεις που υιοθετεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας.

«Η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κάτι»

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν ήταν από τις λίγες φορές, που κατά τη διάρκεια συνάντησης με Κύπριο Πρόεδρο, ανέφερε πως «η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κάτι» στο Κυπριακό. Το είπε δε γνωρίζοντας πως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, θα δεχόταν τον Τούρκο ηγέτη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το Κυπριακό τέθηκε στη διάρκεια της συνάντησης Μπαν Κι Μουν- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον τελευταίο να επαναλαμβάνει τις θεωρίες του ότι «η Τουρκία υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων». Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε για πρακτικά βήματα στο Κυπριακό. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει ζητήσει, πάντως, από τον νέο ειδικό του σύμβουλο για το Κυπριακό, να παράξει το συντομότερο δυνατό αποτέλεσμα, γι αυτό και αυτός θα επανέλθει τον επόμενο μήνα στο νησί για συναντήσεις. Στόχος η κατάθεση ιδεών για γεφύρωση των διαφορών. Ο κ. Άιντα έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως από Αναστασιάδη και Έρογλου να πράξει τούτο και θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα που του προσφέρεται.

‘Έχασαν το… «κλειδί της λύσης» οι πρέσβεις ΗΠΑ και Βρετανίας

ΤΗΝ ώρα που πραγματοποιούνταν στη Νέα Υόρκη σε διάφορα επίπεδα επαφές και προέκυπταν μηνύματα και διαβεβαιώσεις, που θεωρούνταν χρήσιμα για την Κυπριακή Δημοκρατία, στη Λευκωσία παρουσιαζόταν μια διαφορετική εικόνα. Οι εδώ πρέσβεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, σχεδόν ταυτόχρονα, διαμήνυσαν πως η λύση εξαρτάται από τους Κυπρίους, κοντολογίς από τις δυο κοινότητες. Μια προσέγγιση που επιχειρεί να ανατρέψει τη διαχρονική θέση της Λευκωσίας ότι «το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα», ως η κατοχική δύναμη.

Παρά το γεγονός ότι από την Ουάσινγκτον ακούγονται και διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι προφανές πως τέτοιες τοποθετήσεις προσφέρουν άλλοθι και συγχωροχάρτι στην Άγκυρα. Αμφότεροι οι διπλωμάτες του πάλαι ποτέ αγγλοαμερικανικού μπλοκ παραπέμπουν στη ρητορικού χαρακτήρα τοποθετήσεις της Άγκυρας ότι «υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων» και θεωρείται ως φαίνεται τούτο αρκετό.

Ο Αμερικανός πρέσβης, JohnM. Koenig, στη συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» και μιλώντας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, έθεσε με διπλωματικό τρόπο αυτά που τέθηκαν στο τραπέζι και αναφέρθηκε τόσο στο θέμα της Αμμοχώστου ( με την λειτουργία του λιμανιού) όσο και του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου. Δυο ζητήματα που, ως φαίνεται, συνδέονται μεταξύ τους.

mignatiou.com  http://www.philenews.com   PHOTO via WHITE HOUSE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.