7/9/14

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκαν δύο καρυάτιδες εξαιρετικής τέχνης (φωτό)

amfipoli_688684687.jpgΝέα εντυπωσιακά ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης. 
Δυο εξαιρετικής τέχνης καρυάτιδες έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές στον τύμβο Καστά στην Αρχαία Αμφίπολη, γεγονός που σύμφωνα με τους ειδικούς ενισχύει την άποψη ότι ο χώρος είναι μνημείο ιδιαίτερης σπουδαιότητας.
Οι καρυάτιδες κατασκευασμένες από θασίτικο μάρμαρο συμφυείς με πεσσό και διατομής 0,20Χ0,60μ ανακάλυφθηκαν χθες. 
Το πρόσωπο της δυτικής καρυάτιδας σώζεται σχεδόν ακέραιο, ενώ από την ανατολική λείπει ένα μέρος. Οι καρυάτιδες έχουν πλούσιους βοστρύχους, που καλύπτουν τους ώμους τους, φέρουν ενώτια, και φορούν χειριδωτό χιτώνα. 
Το δεξί χέρι της μιας και το αριστερό της άλλης ήταν προτεταμμένα, ώστε με την κίνηση τους να αποτρέπουν συμβολικά εκείνους, οι οποίοι θα επιχειρούσαν την είσοδο στον τάφο και ήταν ένθετα. 
Μπροστά από τις καρυάτιδες, και από το ύψος της μέσης τους και κάτω, αποκαλύπτεται τοίχος σφράγισης από πωρόλιθους σε όλο το πλάτος των 4,5μ. 
Ακολουθείται, δηλαδή, η ίδια τεχνική, όπως στις κεφαλές και στα φτερά των Σφιγγών. Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης.
Ανάμεσα στα αμμώδη χώματα βρέθηκαν θραύσματα των γλυπτών, όπως τμήμα παλάμης και μικρότερα θραύσματα από τα δάκτυλά τους. 
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ 

2 σχόλια:

  1. Αυτά ΔΕΝ είναι Ρωμηοσύνη αλλά ΕΛΛΑΔΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τις εξωτερικές Σφίγγες ακέφαλες και την μία από τις δύο καρυάτιδες με αποκομμένο το πρόσωπο, φαίνεται πως ο τάφος δεν την γλύτωσε την τυμβωρυχία. Αφού το χώμα δεν μπορεί να διαβρώσει σε τέτοιο βαθμό το μάρμαρο κι αν θεωρήσουμε οτι οι Σφίγγες δεν αυτοαποκεφαλίστηκαν και με το πρόσωπο της καρυάτιδος να έχει δεχθεί επίθεση από σκαρπέλο, όλα δείχνουν πως οι αρχαιολόγοι δεν είναι οι πρώτοι που ανοίγουν τον τάφο μετά την σφράγισή του 2300 χρόνια πριν.

    Καλά τα ευχολόγια για την ανευρεση του τάφικού μνημείου σε ασύλλητη κατάσταση, αλλά τα μέχρι τώρα στοιχεία απογοητευουν για το τι θα βρεθεί αργότερα. Η μόνη ελπίδα είναι φυσικά, οι τυμβωρύχοι να κατάφεραν να περάσουν κάποιους τοίχους, αλλά να μην μπόρεσαν τελικά να φθάσουν μέχρι τον νεκρικό θάλαμο.

    Περιμένοντας τις εξελίξεις λοιπόν, με κρατημένη την ανάσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.