2/9/14

Πούτιν σε Μπαρόζο: Αν ήθελα θα έπαιρνα το Κίεβο σε 15 ημέρες

Το δημοσιοποίησε η La Repubblica και το επιβεβαίωσε το Spiegel
Την ώρα που η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται και οι κυβερνητικές δυνάμεις δείχνουν να χάνουν έδαφος έναντι των φιλορώσων ανταρτών, στο πλευρό των οποίων μάχονται και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι ευρωπαίοι εξετάζουν την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.
Εν μέσω των πιέσεων που του ασκούνται, ο ρώσος πρόεδρος φαίνεται να περνά στην αντεπίθεση, απειλώντας: «Αν θέλω, παίρνω το Κίεβο σε δύο εβδομάδες». Αυτό τουλάχιστον φέρεται να είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο.

Την πληροφορία για το περιεχόμενο της συνομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Μανουέλ Μπαρόζο δημοσιοποίησε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica και το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την προειδοποίηση αυτή εξαπέλυσε ο Πούτιν όταν ο Μπαρόζο τον κάλεσε για να του θέσει το ζήτημα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Μπαρόζο ενημέρωσε για τη συνομιλία αυτή τους ηγέτες της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής το περασμένο Σάββατο. Η ενόχληση των ηγετών ήταν έντονη, ειδικά του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Κάμερον επέστησε την προσοχή στους συναδέλφους του να μην επαναληφθεί το λάθος απέναντι στους Ναζί το 1938 και να μην αφήσουν τον Πούτιν να γίνει Χίτλερ.

Επιπλέον, η Μέρκελ τόνισε ότι μετά την Ουκρανία, ο Πούτιν ίσως να έχει σχέδια και για τις χώρες της Βαλτικής.

Γ.Γκάουκ: Η Ρωσία έχει τερματίσει τη συνεργασία της με την Ευρώπη

Η Ρωσία έχει «τερματίσει de facto τη συνεργασία της» με την Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα στο Γκντανσκ της Πολωνίας ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την συνεχιζόμενη «νέα ένοπλη σύγκρουση στα σύνορα της Ευρώπης», στην Ουκρανία.

«Επιθυμούμε μια εταιρική σχέση και σχέσεις καλής γειτονίας» με τη Ρωσία στο μέλλον, αλλά υπό τον όρο ότι η Μόσχα θα αλλάξει την πολιτική της και θα επανέλθει στην επίδειξη «σεβασμού στα δικαιώματα των λαών», είπε ο Γκάουκ σε μια ομιλία του στην τελετή για την 75η επέτειο από το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αφού χαρακτήρισε ένα «θαύμα» την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στους Γερμανούς και στους Πολωνούς, παρά τα δεινά που υπέστησαν οι τελευταίοι από τους Ναζιστές, ο πρόεδρος Γκάουκ εξέφρασε την απογοήτευσή του, την διάψευση των ελπίδων του για την εξέλιξη της Ρωσίας.

«Πιστεύαμε και θέλαμε να πιστεύουμε ότι και η Ρωσία, η χώρα του Τολστόι και του Ντοστογιέφσκι, θα μπορούσε να γίνει μέρος του ενιαίου συνόλου της Ευρώπης», είπε. «Προκαλεί σοκ το γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα ένοπλη σύρραξη στα σύνορα της Ευρώπης. Μια ένοπλη αναμέτρηση για την χάραξη νέων συνόρων και τη δημιουργία μιας νέα τάξης. Είναι γεγονός: η σταθερότητα και η ειρήνη στην Ήπειρό μας βρίσκονται εκ νέου σε κίνδυνο», συνέχισε ο Γκάουκ.

«Μετά την πτώση του Τείχους, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO και η ομάδα των σημαντικότερων βιομηχανικών κρατών ανέπτυξαν ειδικές σχέσεις με τη Ρωσία και ενέταξαν τη χώρα αυτή στους κόλπους τους με διάφορους τρόπους. Αυτή η εταιρική σχέση διερρήχθη ντε φάκτο από τη Ρωσία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

«Επιθυμούμε μια εταιρική σχέση και σχέσεις καλής γειτονίας (με την Ρωσία) στο μέλλον επίσης, αλλά αυτή η στροφή θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας αλλαγής της ρωσικής πολιτικής, της επανόδου της στον σεβασμό των δικαιωμάτων των λαών», επέμεινε ο Γκάουκ.

Ο Πολωνός πρόεδρος Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, ο οποίος μίλησε πριν από τον Γκάουκ, κατήγγειλε επίσης την «προσφυγή σε ένα οπλοστάσιο στρατιωτικών μέσων εναντίον μιας γειτονικής χώρας» από μέρους της Ρωσίας, ενώ επισήμανε ότι «η ειρήνη και η διεθνής τάξη τίθενται υπό αμφισβήτηση στο όνομα μιας προσωπικής φιλοδοξίας, του μεγαλείου, ή της (διαμόρφωσης μιας μεγαλύτερης) ζώνης επιρροής».

«Οι ίδιοι κίνδυνοι προκάλεσαν καταστροφή και δεινά στην Ευρώπη τον 20ό αιώνα», υπενθύμισε και κάλεσε να επιδειχθεί «θάρρος και αποφασιστικότητα» έναντι «εκείνων που απειλούν την παγκόσμια τάξη, την ειρήνη και την ελευθερία».

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σαββατοκύριακου αναδείχθηκε ο επόμενος πρόεδρος της ΕΕ, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ένας πόλεμος ο οποίος δεν θα περιορίζεται «μόνον στην ανατολική Ουκρανία» και κάλεσε η ευρωπαϊκή και η ευρωατλαντική αλληλεγγύη να «αποκτήσει μια πρακτική διάσταση».
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Ίσως γίνουν (κι εδώ) κάποια σχόλια, σχετικά με την κρίση μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ/ΗΠΑ, αλλά φοβούμαι ότι δεν έχομε τίποτε καινούριο να γράψομε επ' αυτού.

    Εγώ, με αφορμή την αναφορά σε Πούτιν και Μπαρόζο, δράττομαι της ευκαιρίας να παρατηρήσω το εξής:

    Κατηγορούν πολλάκις τον Ρώσο πρόεδρο για αυταρχισμό και ... όχι και τόσο δημοκρατική συμπεριφορά (θυμηθείτε την περίπτωση των Pussy Riots και όχι μόνο).

    Κι ερωτώ: Ο Μπαρόζο πόση δημοκρατική νομιμοποίηση έχει; Ποιος το εξέλεξε; Το ίδιο ισχύει για όλα τα μέλη του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Ο Nigel Farage (και όχι μόνο) τα έχει κατ' επανάληψη πει και γράψει, έτσι περιττεύει να συνεχίσω.

    Ο Πούτιν έχει εκλεγεί δημοκρατικά (τουλάχιστον εγώ δεν άκουσα το αντίθετο) και βρίσκεται στον κολοφώνα της δημοτικότητάς του. Αν γινόταν κάποια δημοσκόπηση για τον Μπαρόζο (μεταξύ αυτών που τον ξέρουν βέβαια και πόσοι άραγε είναι αυτοί;), πόσο ... δημοφιλής θα ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είναι ευχαριστημένος ο Μπαρόζο που του μιλάει ο Πούτιν στο τηλέφωνο.

    Οι υπάλληλοι των Αμερικανών στα διάφορα γραφεία των Βρυξελλών δεν εκφράζουν απολύτως τίποτε παρά μόνο την σήψη και την δυσωδία που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια της συμμορίας που αυτοαποκαλείται ΕΕ.

    Τσιράκια των Αμερικανών που έχουν το θράσος να παριστάνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα φτηνά σχόλια μού είναι παντελώς αδιάφορα.

    Ως Ευρωπαίος πολίτης (έτσι λέει το διαβατήριό μου, τουλάχιστον) δικαιούμαι να μάθω ποιος και γιατί διόρισε τον Μπαρόζο και την κάθε ποντικομαμή στην κορυφή της Ευρώπης.

    Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η απαξίωση των ευρωπαϊκών λαών, αυτή η επιδεικτική αγνόησή των και μετά να μιλάνε για ελευθερίες και δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.