28/8/14

Δοκιμάζονται οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας εξ αιτίας Δρουσιώτη- Γιατί δεν τον διώχνει αμέσως ο Αναστασιάδης;

Με αιτία βιβλίο συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας
Η ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία εκφράζει παράπονα για την πολιτκή της Κυβέρνησης έναντι της Μόσχας
Διασάλευση των σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, απειλείται εξαιτίας ενός βιβλίου. Συγγραφέας του ο σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μακάριος Δρουσιώτης. Στο βιβλίο, ο κ. Δρουσιώτης επιχειρεί να αποδώσει ευθύνες στην πρώην Σοβιετική Ένωση για το πραξικόπημα στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε. Σαφώς ενοχλημένη από το περιεχόμενο του βιβλίου η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία εξέδωσε μακροσκελέστατη ανακοίνωση, με την οποία απαντά σε επίμαχα σημεία του βιβλίου.
Όμως στην κατάληξή της η ανακοίνωση συνδέει τον συγγραφέα και το περιεχόμενο του βιβλίου με την ιδιότητα του κ. Δρουσιώτη. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η Πρεσβεία αναφέρεται σε επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και διερωτάται αν είναι τυχαίο το γεγονός αυτό με την έκδοση του βιβλίου.

Μέχρι αργά χτες δεν υπήρξε αντίδραση από το Προεδρικό ή το Υπουργείο Εξωτερικών. Αντίθετα τρία κόμματα με ανακοινώσεις τους εκφράζουν την ανησυχία τους για την τροπή που πήρε το θέμα και καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πάρει θέση έναντι του στενού του συνεργάτη.

Ερωτήματα ΑΚΕΛ
Από πλευράς ΑΚΕΛ υπήρξε γραπτή δήλωση από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, Στέφανου Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου, αφού εκφράζει ανησυχία για τα όσα αναφέρει η ρωσική πρεσβεία, προσθέτει:
«Στην ανακοίνωσή της, η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πέρα από τις τεκμηριωμένες απαντήσεις που δίδει στον συγγραφέα για τους αυθαίρετους ισχυρισμούς που διατυπώνει αναφορικά με τον ρόλο της ΕΣΣΔ στην περίοδο του 1974, αφήνει σαφείς αιχμές σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυπριακή Κυβέρνηση έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κι αυτό, σε μια περίοδο που οι σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας δοκιμάζονται από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας.

Οι μόνοι που δεν φαίνεται να ανησυχούν σχετικά με την πορεία των κυπρο-ρωσικών σχέσεων είναι οι κυβερνώντες, οι οποίοι περιορίζονται σε φραστικές διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση των παραδοσιακά καλών σχέσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Έχοντας υπόψη τη σημαντικότητα των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία και την πολιτική διάσταση που παίρνει το συγκεκριμένο θέμα, ρωτούμε πώς προτίθεται ο Πρόεδρος και η Κυβέρνησή του να ενεργήσουν; Εκτός κι αν πάλι οι κυβερνώντες επιλέξουν τον δρόμο των φραστικών διαβεβαιώσεων αφήνοντας τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία να κατρακυλήσουν, με αρνητικότατες συνέπειες για τη χώρα μας».

Μας ανησυχεί η πολιτική της Κυβέρνησης, λέει η ΕΔΕΚ
Ανησυχίες για την πορεία των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας εκφράζει και η ΕΔΕΚ μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του Κόμματος. Αναφέρεται σχετικά: «Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας σε σχέση με το βιβλίο του συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για δήθεν ευθύνες της Μόσχας στην εθνική τραγωδία του 1974, καταδεικνύει την ευρύτερη δυσαρέσκεια της ρωσικής Κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνει από την πλευρά της Κυπριακής Κυβέρνησης.
Σε μια περίοδο που το Κυπριακό διέρχεται μια λεπτή και κρίσιμη φάση, τόσο ο Πρόεδρος, η Κυβέρνηση αλλά και οι σύμβουλοι του Προέδρου οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τα όσα γράφονται στο συγκεκριμένο βιβλίο όχι μόνο δεν μας καλύπτουν, αλλά επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για την ευρύτερη πολιτική που η Κυβέρνηση θέλει δογματικά να ακολουθήσει, θέτοντας ουσιαστικά υπό αμφισβήτηση τη σχέση της πατρίδας μας με παραδοσιακούς και σταθερούς συμμάχους».

Ευθύνη στον Αναστασιάδη
Εξάλλου, η Συμμαχία Πολιτών τονίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ευθύνη για τους συμβούλους που επιλέγει και εργοδοτεί, ιδιαίτερα όταν οι ενέργειές τους προκαλούν ζημιά στο δημόσιο συμφέρον, όπως αναφέρει και προσθέτει: «Τα γραφόμενα ενός οποιουδήποτε πολίτη δεν επηρεάζουν το κράτος. Όταν όμως ο συγγραφέας είναι σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, εδρεύει στο Προεδρικό και πληρώνεται από το δημόσιο, τότε το ζήτημα καθίσταται πολιτικό. Μετά την επίσημη ανακοίνωση/καταπέλτη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί, αποκαθιστώντας την ιστορική αλήθεια και προστατεύοντας τις σχέσεις της Κύπρου με τη φίλη χώρα τη Ρωσία».

«Είναι τυχαίο;», ρωτά η Πρεσβεία
Αυτούσια τα ερωτήματα και οι αιχμές της ρωσικής Πρεσβείας, με τα οποία καταλήγει στην ανακοίνωσή της, είναι τα ακόλουθα:
«Η προσπάθεια του συγγγραφέα να απενοχοποιήσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορεί να θεωρηθεί λογική συγκυριακά γιατί αντικατοπτρίζει τον σημερινό επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Η κακοφτιαγμένη προσπάθειά του να κηλιδώσει την ΕΣΣΔ φαίνεται παράξενη γιατί δεν συμβαδίζει με επανειλημμένες δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ότι ο επαναπροσδιορισμός αυτός δεν πραγματοποιείται σε βάρος των σχέσεων με τους παραδοσιακούς φίλους της Κύπρου στους οποίους ανήκει η χώρα μας. Τα αίτια του συγγραφέα είναι ολοφάνερα και δεν μας απασχολούν. Το μόνο που μας ενοχλεί σε σχέση με το άκρως χαμηλού επιστημονικού επιπέδου και απαράδεκτο πολιτικά βιβλίο του, είναι το γεγονός που δεν γράφτηκε από ένα ερασιτέχνη γραφομανή, αλλά από ειδικό συνεργάτη της Δημοκρατίας. Είναι τυχαίο;».

Επίθεση Δρουσιώτη κατά Ρωσικής Πρεσβείας
Ανορθόδοξο, χαρακτηρίζει ο ειδικός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας Μακάριος Δρουσιώτης, μια πρεσβεία ξένης χώρας να κάνει προσωπική επίθεση με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς σε οποιονδήποτε πολίτη της χώρας που τη φιλοξενεί, επειδή διαφωνεί με τα αποτελέσματα μιας έρευνας για ιστορικά γεγονότα που έχουν επισυμβεί πριν από 40 χρόνια.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Δρουσιώτης, σχολιάζοντας ανακοίνωση της Ρωσικής Πρεσβείας για το βιβλίο του «Η εισβολή και οι Μεγάλες Δυνάμεις», προσθέτοντας ότι η έκδοση του βιβλίου δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την Κυβέρνηση και την εξωτερική της πολιτική, και η οποιαδήποτε προσπάθεια διασύνδεσης της έκδοσης με σημερινές εξελίξεις είναι «ατυχής».

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο για το περιεχόμενο του βιβλίου μου ''Η Εισβολή και οι Μεγάλες Δυνάμεις'' και τις αντιδράσεις ορισμένων πολιτικών κομμάτων, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η έκδοσή του δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με την Κυβέρνηση και την εξωτερική της πολιτική, η οποία καθορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μόνο», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Ειδικός Συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας Μακάριος Δρουσιώτης.

Το βιβλίο, αναφέρει ο κ. Δρουσιώτης, είναι αποτέλεσμα έρευνας που άρχισε πριν από πέντε χρόνια και ήταν σχεδόν ολοκληρωμένο πριν από τις προεδρικές εκλογές. «Οποιαδήποτε προσπάθεια διασύνδεσης της έκδοσής του με σημερινές εξελίξεις είναι ατυχής», σημειώνει.

Πρόεδρος: Δεν με δεσμεύουν οι απόψεις Δρουσιώτη
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε χθες ότι οι απόψεις που εκφράζονται στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη, και προκάλεσαν την αντίδραση της ρωσικής Πρεσβείας, δεν δεσμεύουν ούτε εκφράζουν τον ίδιο. Σε δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση της ρωσικής Πρεσβείας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε:

«Αναφορικά με ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα (χθες) στον Τύπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να δηλώσει τα ακόλουθα:
»Σε συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη στη Λευκωσία, ύστερα από την έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη, του κατέστησε σαφές ότι οι απόψεις του οποιουδήποτε ερευνητή ούτε δεσμεύουν ούτε εκφράζουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

»Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι της πολιτικής Αρχών της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσίας είναι καλά γνωστές μέσα από κατ’ επανάληψιν δηλώσεις ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών προς τη φίλη χώρα και, ως εκ τούτου, σε κανένα δεν επιτρέπεται να συνδέει θέσεις ή απόψεις που ελεύθερα εκφράζονται στο πλαίσιο της επιστημονικής έρευνας, με τις επίσημες θέσεις της Δημοκρατίας.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.