2/8/14

Τα πραγματικά αίτια της κρίσης στη Γάζα

 Του Σταύρου Καλεντερίδη* 
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε δυστυχώς μάρτυρες ενός νέου κύκλου βίας στην περιοχή της Παλαιστίνης. Μια περιοχή η οποία χειμάζεται διαχρονικά από τις εκατέρωθεν εχθροπραξίες και άκρατες βιαιοπραγίες της Χαμάς και της κυβέρνησης του Ισραήλ. Ωστόσο κάθε φορά που η περιοχή εκρήγνυται οι λόγοι και τα αίτια φαίνεται να διαφέρουν.
Αυτή τη φορά όλα ξεκίνησαν με την απαγωγή και δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη. Την ευθύνη έσπευσαν να αναλάβουν τέσσερις διαφορετικές οργανώσεις: οι Ταξιαρχίες της Παγκόσμιας Τζιχάντ, το Τάγμα των Απελευθερωτών της Χεβρώνας, οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ και το τοπικό παράρτημα της σουνιτικής ISIS.
Ταυτόχρονα, η Χαμάς αρνήθηκε κάθε ανάμειξη με το περιστατικό. Παρόλα αυτά, η Ισραηλινή κυβέρνηση αγνοώντας τα γεγονότα έσπευσε να καταδικάσει τη Χαμάς για το συμβάν και να ορκιστεί εκδίκηση για τα θύματα. Η εκδίκηση αυτή έμελλε να έχει δύο μορφές: τη σύλληψη δύο μελών της Χαμάς και τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. Προβληματισμό ωστόσο έχει προκαλέσει το γεγονός πως ακόμα και στην περίπτωση που οι πραγματικοί δράστες ήταν όντως οι δύο συλληφθέντες, φαίνεται βέβαιο πως αυτοί έδρασαν αυτόνομα και εν αγνοία του Χάλιντ Μασάλ και της λοιπής ηγεσίας της παλαιστινιακής οργάνωσης. Ακόμα δηλαδή και αν δεν ευθύνεται κάποια από τις προαναφερθείσες οργανώσεις για τις δολοφονίες, η Χαμάς φαίνεται πως όχι μόνο δεν έδωσε την άδεια για μια τέτοια επίθεση, αλλά δεν τη συνέφερε και να το κάνει.
Ο μόνος κερδισμένος από τις εξελίξεις φαίνεται να είναι το κράτος του Ισραήλ το οποίο με την επιχείρηση «Protective Edge» σκοπεύει να επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στη στρατιωτική δύναμη της Χαμάς, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα τα ευρύτερα συμφέροντά του στην Παλαιστίνη.
Οι συγκυρίες είναι αρκετές και δύσκολα μπορεί κανείς να τις αγνοήσει. Η πρόσφατη ανακήρυξη του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην ανατολή (30 Ιουνίου) δρα πλέον ως τροχοπέδη για τις κινήσεις του βασικού αντιπάλου του Ισραήλ – του Ιράν, ενώ δημιουργεί και εγκαθιδρύει έναν αμεσότερο εχθρό και στόχο για τους Σιίτες της περιοχής. Έχοντας λοιπόν εξασφαλίσει τα νώτα του το Ισραήλ μπορεί πλέον να ξαναγυρίσει την προσοχή του στον εκ δυσμάς εχθρό – τους απελευθερωτές πολεμιστές της Γάζας.
Το σημαντικότερο όμως κομμάτι του παζλ είναι η Παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας μεταξύ Χαμάς και Φατάχ η οποία σχηματίσθηκε μόλις πριν ένα μήνα, βάζοντας τέλος στην επταετία διχόνοιας και εμφυλιακών εχθροπραξιών. Η «συμφιλίωση» μεταξύ των δύο Παλαιστινιακών δυνάμεων είναι κάτι το οποίο προωθούσε έντονα και για πολύ καιρό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανυάχου. Θα ήταν μάλλον ορθότερο να πούμε πως ο Νετανυάχου σχεδόν απαιτούσε την εν λόγω συμφιλίωση ως προϋπόθεση για να εξετάσει την οποιαδήποτε πολιτική λύση στην περιοχή. Αυτό όμως φάνηκε να είναι απλά μια πρόφαση. Ο Νετανυάχου έκρινε σωστά πως μια ενδεχόμενη συμμαχία των δύο πλευρών θα στοίχιζε ιδιαίτερα στη Χαμάς καθώς θα έπληττε το ασυμβίβαστο προφίλ της. Από τη δική της πλευρά, η Χαμάς, εγκλωβισμένη από το εχθρικό Αιγυπτιακό καθεστώς Σίσι (μια ακόμη πρόσφατη συγκυρία), και βλέποντας να χάνει την εμπιστοσύνη των κατοίκων της Γάζας, αποδέχθηκε την πρόσκληση για συμμαχία πέφτοντας στην παγίδα του Ισραήλ. Το αποτέλεσμα ήταν ο Νετανυάχου να καταδικάσει την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ομόνοιας την ίδια ημέρα της ορκωμοσίας της.
Ο λόγος βέβαια ήταν απλός. Το Ισραήλ χρειάζεται έναν αντίπαλο στην περιοχή ο οποίος θα δικαιολογεί τις πολιτικές του κατά των Παλαιστινίων. Η εξομάλυνση δεν είναι στα σχέδια των Ισραηλινών. Αντιθέτως, ένας τρομακτικός και ακραίος αντίπαλος που απαγάγει και δολοφονεί νέους, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η κυβέρνηση Νετανυάχου για να συνεχίσει τους εποικισμούς στις παλαιστινιακές περιοχές, την πολιορκία και τον αποκλεισμό της Γάζας και την άρνηση για την οποιαδήποτε επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Και αυτό το τέρας-αντίπαλος είναι σαφώς η Χαμάς  – ένα τέρας που το Ισραήλ χρειάζεται, το προκαλεί, το επικαλείται αλλά και το αναδημιουργεί όποτε αυτό φαίνεται να αποδυναμώνεται.  

Σταύρος Καλεντερίδης είναι Πολιτικός επιστήμονας, Διεθνολόγος - Επικοινωνιολόγος

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία" την Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

3 σχόλια:

  1. Οι Ισραηλινοί μπορεί να είχαν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες τους για το ποιος/οι έδωσε την εντολή της απαγωγής και της δολοφονίας των παιδιών.

    Η απαγωγή και δολοφονία των παιδιών μπορεί να ήταν από τις αποστολές αυτές που "Επισήμως δεν σε αναγνωρίζω ότι είσαι δικός μου αν σε πιάσουν". Όλες οι πλευρές το εφαρμόζουν αυτό ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις.

    Και το ινστιτούτο από τη πλευρά του αυτό το είχε εφαρμόσει για να δολοφονήσει συγκεκριμένους στόχους ως αντίποινα(και τα αντίποινα έφεραν αντίποινα και συνεχίστηκε, ο κύκλος δεν σταματά δυστυχώς)

    "Αυτόνομες" ομάδες των 5-10 εκτελεστών που επισήμως δεν είχαν καμία σχέση με το ινστιτούτο αλλά ότι χρειάζονταν για αγορά υλικών και προσωπική αμοιβή τα έβρισκαν σε μορφή δολαρίων σε θυρίδες ξένων τραπεζών εκτός Ισραήλ. Ο Αϊ Βασίλης ή το καλό αόρατο πνεύμα της τράπεζας είχε αντικλείδι της θυρίδας και τη γέμιζε με δολάρια όποτε χρειαζόταν. Δεν φαινόταν πουθενά η εμπλοκή του. Όλοι όμως ξέρανε στο μυαλό τους μετά από κάθε εκτέλεση ποιος έδωσε προφορικά την εντολή εκτέλεσης.
    Ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος. Έχει γεμίσει με διαβόλους.
    Όλες τις πλευρές σε μια δολοφονία τις συμφέρει επισήμως να μην έχουν καμία σχέση με το περιστατικό.Ειδικά όταν τα θύματα είναι πραγματικά αθώοι άοπλοι πολίτες και μάλιστα παιδιά.
    Οι μόνοι που εμφανίζονται είναι αυτοί που πραγματικά πονάνε για τον συγγενή τους που χάσανε.

    Την απέναντι πλευρά δεν την ενδιαφέρει αν ελέγχεις ή όχι τους ανθρώπους σου(αυτό είναι δικό σου θέμα ως διοικητή να έχεις πειθαρχημένη ομάδα με όποιον τρόπο κριθεί απαραίτητο) αλλά ότι έχασε δικούς της ανθρώπους από δικούς σου ανθρώπους.

    Όταν δεχθείς πλήγμα αυτοματοποιημένα ανταποδίδεις ισοδύναμα ή και πιο δυνατά.
    Για να καταλάβει η απέναντι πλευρά ότι δεν παίζεις.

    Προϋπόθεση διαπραγμάτευσης είναι ο αλληλοσεβασμός.

    Το πρώτο βήμα που προηγείται πριν καθίσεις σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων είναι η παύση κάθε βίαιης ενέργειας που ερεθίζει την απέναντι πλευρά και δίνει αφορμές για να χυθεί κι άλλο αίμα. Αυτό προϋποθέτει να ελέγχεις τους άντρες σου και αν υπάρχουν απείθαρχοι αυτόνομοι να επιβάλεις τη πειθαρχία.

    Πρώτον, είναι πράξη αυτοσεβασμού ως ηγέτης μιας ομάδας. Οι διαταγές σου πρέπει να εκτελούνται αλλιώς ας αλλάξουν ηγέτη.

    Δεύτερον, για να καταλάβει ο αντίπαλος ότι παρά τα αντίθετα συμφέροντα μεταξύ σας και τον πόλεμο που έχετε, έρχεσαι στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με τον ελάχιστα απαραίτητο σεβασμό στο πρόσωπο του όπως συμφωνήσατε και ειλικρινή διάθεση να βρεθεί ειρηνική λύση.

    Τρίτον, για να καταλάβει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η φιλειρηνική σου διάθεση και οι ευγενικοί τρόποι δεν σημαίνει ότι θα υποκύψεις σε εκβιασμούς αλλά ότι θα χρειαστούν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Διαφορετικά δεν θα διστάσεις να συνεχίσεις πιο βίαια τον πόλεμο.

    Μπορεί όντως οι Ισραηλινοί να εκμεταλλεύτηκαν το περιστατικό αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία διότι καμία από τις δύο πλευρές δεν παίζει καθαρά.Ποτέ.Κανένας δεν είναι Άγιος εκεί κάτω.

    Γεγονός είναι ότι και η Χαμάς πέρα από το περιστατικό με την απαγωγή και δολοφονία των παιδιών, με οργανωμένο σχέδιο στέλνει ρουκέτες κτλ.

    Οι Ισραηλινοί αντιδρούν και για να προστατευθούν από τις ρουκέτες αλλά και για να πετύχουν όλους τους ευρύτερους Εθνικούς τους στόχους. Δύο στα δύο.

    Παίζουν και πονηρά και αποφασιστικά.

    Οι Άραβες από την άλλη παίζουν διαιρεμένα, φανατισμένα και το μόνο που ξέρουν είναι καλάσνικοφ και ¨"Αλλάχ Ακμπάρ".

    Αυτό που ενδιαφέρει τη βαθύτερη σκέψη ενός καθοδηγητή φανατικού ισλαμιστή είναι πως θα διαδοθεί η θρησκεία του με κάθε τρόπο.
    Τι κι αν πεθάνουν πχ εκατό χιλιάδες παιδιά κάθε θρησκείας, ακόμα και δικά του. Οι άπιστοι(ειδικά το Ισραήλ) πρέπει να εξαφανιστούν. Αυτή είναι η "λογική".

    Οι Ισραηλινοί δεν είναι Άγιοι, προωθούν τα δικά τους συμφέροντα στη Μέση Ανατολή αλλά το Ισλάμ με οργανωμένο σχέδιο εκμεταλλεύεται κάθε ευαισθησία του δυτικού κόσμου προκειμένου να πετύχει την εξάπλωση του με κάθε πιθανό τρόπο: Χρηματικά ποσά από συγκεκριμένες ισλαμικές χώρες προς τους "αδελφούς", μετανάστευση, σφαγές κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισλάμ πέρα από μια απλή θρησκεία όπως όλες οι άλλες είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που θέλει τον άνθρωπο υποταγμένο σε κάθε λεπτομέρεια της ζωής του.

    Μετά από κάθε ταξίδι σε μια ισλαμική χώρα και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζεις εκεί σε κάθε λεπτομέρεια της ζωής σου (και πρέπει φυσικά να τους σεβαστείς διότι είναι η χώρα τους και είσαι επισκέπτης) ευχαριστείς τον Θεό που γεννήθηκες Δυτικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο που εχει αμεση προτεραιοτητα σημερα, ειναι η δημιουργια ενος παγκοσμιου αντισιωνιστικου μετωπου. Ενος μετωπου, το οποιο με πολιτικους ορους θα αφυπνισει την ανθρωποτητα. Θα καταδειξει τον βασικο εχθρο της και θα την οδηγησει στην συνολικη του απορριψη με πολιτικους ορους. Αυτο που προεχει, ειναι οι αντισιωνιστικες δυναμεις, με προεξαρχουσα την μεγαλη Ρωσσια, να συμπραξουν στην δημιουργια αυτου του παγκοσμιου πολιτικου μανιφεστου, το οποιο θα πυροδοτησει πολιτικες διεργασιες σε ολοκληρο τον πλανητη. Αυτην η κινηση των αντισιωνιστικων χωρων, ειναι η μονη ελπιδα να σωθει ο πλανητης απο ενα ολοκαυτωμα. Πολιτικα ο κοσμος πρεπει να διαιρεθει σε δυο στρατοπεδα των σιωνιστικο και το αντισιωνιστικο. Με τον τροπο αυτο θα γινει γνωστο σε καθε πολιτη της γης, ποιος επιβουλευεται την ελευθερια του, την οικονομια του, και τον πολιτισμο του. Καθε καθυστερηση απο την μερια των κυβερνησεων των αντισιωνιστικων χωρων, τις καθιστα υποπτες για τον πραγματικο τους ρολο. Το τερας του σιωνισμου θα καει οταν ολα ερθουν στο φως
    με πολιτικους ορους. Ιδου η μεγαλη προκληση! Οι ιδιοι οι εβραιοι οφειλουν να πρωτοστατησουν σε μια τετοια προσπαθεια, ωστε να εξιλεωθουν στα ματια της ανθρωποτητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.