24/8/14

Αμφίπολη: Η πρόοδος της ανασκαφής σε 5 νέες φωτογραφίες

Αφαιρέθηκαν ακόμα 10 πλινθόλιθοι από τον τοίχο σφράγισης. Αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο η είσοδος του ταφικού μνημείου
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει να εργάζεται ο γερανός που έχει φτάσει στο λόφο Καστά της Αμφίπολης προκειμένου να απομακρύνει τους πλινθόλινθους που σφραγίζουν τον αρχαίο τάφο.
Δέκα ακόμα λίθοι που αποτελούσαν την έβδομη και όγδοη σειρά στον τοίχο σφράγισης απομακρύνθηκαν αποκαλύπτοντας όλο και περισσότερο τις δυο Σφίγγες που στέκουν στην είσοδο. Πλέον οι αρχαιολόγοι είδαν τη συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου η οποία φέρει διάκοσμο όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων. Δηλαδή, νωπογραφία λευκού χρώματος, εξαιρετικά επιμελημένη, που μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο.
Καθώς απομένουν τρεις ακόμα σειρές από πλινθόλινθους έρχονται στο φως σταδιακά και οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος που είναι καλυμμένες, επίσης, από λευκή νωπογραφία. 
Αφαιρώντας και χώματα η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της αποκάλυψαν την πίσω πλευρά της εισόδου η οποία είναι εξίσου φροντισμένη με την πρόσοψη. Στα επιστύλια της έχει νωπογραφία από την οποία σώζεται το κόκκινο και το μαύρο. Τα ιωνικά επίκρανα των παραστάδων έχουν επίσης νωπογραφία στο πλάι και στο πίσω μέρος, στα ίδια χρώματα.
Με την πρόοδο των εργασιών έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου. Είναι επενδεδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και κοσμούνται στο ανώτερο μέρος τους με ιωνικό επιστύλιο, επί του κυματίου του οποίου σώζονται ίχνη μαύρου και κόκκινου χρώματος.
Εκτός τους αρχαιολόγους στον Τύμφο της Αμφίπολης δουλεύουν και εξειδικευμένοι συντηρητές οι οποίοι πραγματοποιούν επεμβάσεις συντήρησης και στερέωσης του διακόσμου αμέσως μόλις έρχεται στο φως. 
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.