13/8/14

Τασούλας: «Σε 2-3 εβδομάδες θα εισέρθουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο της Αμφίπολης»

Τασούλας: «Σε 2-3 εβδομάδες θα εισέρθουν οι αρχαιολόγοι στον τάφο της Αμφίπολης»
Αποψη της εισόδου του τάφου με τις δύο σφίγγες-φρουρούς.Πηγή: INTIME NEWS
Δύο με τρεις βδομάδες θα χρειαστούν οι αρχαιολόγοι για να μπορέσουν να συνθέσουν τα στοιχεία της ανασκαφής στην Αμφίπολη και να βγάλουν τα τελικά τους συμπεράσματα είπε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας.

«Η ανασκαφή είναι σημαντική, είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο πιστοποιείται από το μέγεθος του τύμβου, από την καλλιτεχνική επιμέλεια του μνημείου, από πολλά στοιχεία. Από εκεί και πέρα, μας μένουν ακόμα 2-3 εβδομάδες ώστε να μπούμε μέσα στον χώρο του τάφου, οι αρχαιολόγοι δηλαδή, και να βγουν πιο οριστικά συμπεράσματα» δήλωσε στο Mega.

Σημείωσε, επίσης, το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι παρακολουθεί την πορεία των ανασκαφών και γι' αυτό, όταν η έρευνα έφθασε σε ορατό σημείο, επισκέφθηκε τον χώρο.

«Οι αρχαιολόγοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο να μην καταστρέφονται τα στοιχεία τα οποία βρίσκουν μπροστά τους, να ανοίξουν προσεκτικά τον τάφο, να συλλέξουν τα στοιχεία και να βγάλουν τα συμπεράσματα, δεν έχουν προειλημμένες απόψεις όταν μπαίνουν μέσα εκεί. Τα στοιχεία θα μας δώσουν τις απόψεις, όχι οι δικές μας εικασίες» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι θα διατεθούν όλα τα αναγκαία κονδύλια για τη συνέχιση της έρευνας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε εσωτερικά του περιβόλου, μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

«Όπως ενημερωθήκατε υπάρχουν στην είσοδο του τάφου δύο σφίγγες ολόγλυφες, ύψους δύο μέτρων. Ο ταφικός περίβολος των 497 μέτρων, με τον λέοντα στην κορυφή, ύψους 30 μέτρων, μας αθροίζει την ύπαρξη ενός θεαματικού ταφικού μνημείου που έχει στην πρόσοψη δύο Σφίγγες, που χρονολογούνται από το 325 έως το 300 π.Χ.» τόνισε, συμπληρώνοντας:

«Μας ενδιαφέρει άμεσα να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του τάφου. Επειδή η αρχαιολογική σκαπάνη έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα εισέλθουμε στον τάφο».

Τα Νέα

4 σχόλια:

  1. Μόνο τα παληά έχουμε κι αυτά δυστυχώς, μόνο οι ξένοι είναι που τα εκτιμούν. Εμείς έχουμε Σουλεϊμάν... Α, και ΕΝΦΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπα κι εγώ: Τι στο καλό θ`αφήσουν ανεκμετάλλευτη, πολιτικά, την περίπτωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γνωρίζουμε πότε θα ενταχθεί στο ΤΑΪΠΕΔ και ποιά τιμή θα πιάσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1) @ ioannes

    Ιωάννη ξέχασες το πιο σπουδαίο που έχουμε. Μπροστά σε αυτό ποιος Σουλεϊμάν και ΕΝΦΙΑ...

    https://www.youtube.com/watch?v=Yg0BrZr5dWU

    2) @ Αετιδεύς

    Αγαπητέ μου συμπολίτη δεν έπρεπε να το σκεφτείς ούτε για ένα δευτερόλεπτο αυτό το πράγμα.
    Εδώ ο Τσίπρας πήγε στο Άγιο Όρος.Τι ήταν για τον Σαμαρά να πάει μέχρι την Αμφίπολη? Πολύ πιο εύκολο από πολλές απόψεις :)

    3) @ apollon888

    Πάντως όσον αφορά τον αρχαίο τάφο εδώ είναι που ταιριάζει το:
    "Ο θάνατος σου, η ζωή μου".

    Είναι νωρίς ακόμα για τον συγκεκριμένο αρχαίο τάφο.

    Έχουμε πιο καλά "κομμάτια" από έναν τάφο...

    Προηγείται η Δήλος,η Λίνδος, ο Παρθενώνας, η Βεργίνα, το άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου στην παραλία Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τόσες άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες!
    Θα κάνουμε συμβάσεις παραχώρησης για 99 χρόνια. Το 50% των εσόδων θα τα παίρνει ο ιδιώτης, το 25% θα πηγαίνουν για το δημόσιο χρέος της χώρας και το 25% για τους στρατιωτικούς που πήγαν δικαστικά τα οικονομικά τους θέματα.

    Για την Ελλάδα ποιος νοιάζεται.
    Από τη μια το μνημόνιο και από την άλλη ο δυνατός αέρας που φυσούσε από πριν... ε τι να κάνουμε...να τα βάλουμε με τη φύση?

    Προσπαθούμε να γελάμε για να μην κλαίμε.

    Όπως και να χει, αυτή η αρχαιολογική ανακάλυψη είναι μια καλή είδηση στον τομέα του πολιτισμού.
    Μια πραγματικά καλή είδηση έχουμε χρόνια πλέον να την ακούσουμε σε αυτή τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.