12/7/14

Το κρυφό μήνυμα που έστειλε στον κόσμο η νέα φανέλα της Γερμανίας…

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
 Είναι δυνατόν μία μικρή αλλαγή στην εμφάνιση και τα εθνικά χρώματα ενός αντιπροσωπευτικού εθνικού συγκροτήματος όπως αυτού της Γερμανίας να περνάει μηνύματα αναφορικά με θέματα πέραν της «στρογγυλής θεάς» και του ποδοσφαίρου;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι θετική. Πριν προχωρήσουμε σε μία ενδιαφέρουσα ελπίζουμε επισήμανση, να ξεκαθαρίσουμε πως τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψει το επίτευγμα των «πάντσερ» του Γιόακιμ Λεμπ, αναφορικά με τη διαχείριση της επιχείρησης «Βραζιλία».

Με το Blitzkrieg που εκτυλίχτηκε μεταξύ του 20ου και 30ου λεπτού οι Γερμανοί κατάφεραν να στείλουν τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αυτοκρατορία που γνώρισε ο πλανήτης στην εποχή του λίθου και σίγουρα να της δημιουργήσουν ένα τέτοιο ψυχολογικό τραύμα που είναι σίγουρο πως οι Βραζιλιάνοι δεν πρόκειται να ξεπεράσουν ούτε σε έναν αιώνα από σήμερα ακόμα και εάν πάρουν το επόμενο παγκόσμιο κύπελλο.

Φυσικά, ο αγώνας με την Αργεντινή δεν πρόκειται να είναι ο ίδιος, διότι η παρέα του Μέσι είναι σίγουρο πως θα λειτουργήσει πιο ορθολογικά και λιγότερο συναισθηματικά από τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι διαλύθηκαν από την πίεση της έδρας, τα λάθη τους, αλλά και την ανωτερότητα του αντιπάλου.

Είναι όμως επίσης σίγουρο, πως εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν οι Γερμανοί να προετοιμάζονταν για το παιχνίδι με τη Βραζιλία εδώ και δύο χρόνια αφού είχαν… αναθέσει μελέτη αναφορικά με τον τρόπο παιχνιδιού της Σελεσάο σε πανεπιστημιακή ερευνητική ομάδα της χώρας τους, είναι εξίσου σίγουρο πως θα έχουν κάνει το ίδιο και με τους εκτιμώμενους αντιπάλους τους στον τελικό, μεταξύ των οποίων και η Αργεντινή.

Άρα, το κατά πόσον η επιστήμη, η οργάνωση και η μεθοδικότητα, θα υπερισχύσει του πάθους, της φινέτσας και της ορμητικότητας θα φανεί σε λίγα 24ωρα.


Κλείνουμε την παρένθεση, φεύγουμε από το ποδόσφαιρο και περνάμε στην σφαίρα της πολιτικής, γυρνώντας στο αρχικό ερώτημα της ανάλυσής μας. Τα χρώματα της εμφάνισης που χρησιμοποιεί η εθνική Γερμανίας στην διοργάνωση οδηγεί στην εξής παρατήρηση: Τα χρώματα της εμφάνισης της ομάδας στο τουρνουά είναι τρία, το κόκκινο, το μαύρο και το άσπρο. Στη συγκεκριμένη εμφάνιση λείπει το κίτρινο.

Αυτό εκ πρώτης όψεως κρίνεται ως περίεργο αφού η τρίχρωμη σημαία της Γερμανίας αποτελείται από μαύρο-κόκκινο και κίτρινο, κρίνεται όμως και ως επουσιώδες και χωρίς κανένα ενδιαφέρον, αφού κάποιος θα ρωτούσε «και τι έγινε που οι Γερμανοί δεν έχουν βάλει το κίτρινο στην εμφάνισή τους;».

 Ο περισσότερος κόσμος μπορεί να βρει το θέμα όντως αδιάφορο αλλά ας προχωρήσουμε στη συλλογιστική μας και ίσως τελικά το θέμα να μην είναι τόσο απλό και «επουσιώδες» όσο κάποιος νομίζει:

Πρώτον, η εθνική Γερμανίας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά χρησιμοποιεί ως κύριες εμφανίσεις λιτές εμφανίσεις σε άσπρο-μαύρο, είτε εμφανίσεις σε άσπρο-μαύρο αλλά με στοιχεία της σημαίας της δηλαδή μοτίβα σε μαύρο-κόκκινο-κίτρινο. Η δεύτερη εμφάνιση έχει αποχρώσεις του πράσινου ενώ στις περισσότερες εξ αυτών χρησιμοποιείται και κάποιο μοτίβο στα χρώματα της σημαίας.

Δεύτερον, εμφάνιση σε αποχρώσεις μαύρο-κόκκινο-άσπρο έχουμε να δούμε από τη Γερμανία από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας το 1938.

Τρίτον, η εμφάνιση μαύρο-κόκκινο-κίτρινο αντιστοιχεί στη σημαία της Γερμανίας όπως έχει αυτή υιοθετηθεί από το 1949, αλλά και όπως είχε αυτή χρησιμοποιηθεί την περίοδο 1919-1933 δηλαδή την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη σημαία συμβολίζει μία ηττημένη και κατεστραμμένη χώρα, η οποία αναγκάστηκε να υιοθετήσει άλλη σημαία από αυτή πού είχε αρχικά.
Δεν είναι τυχαίο πως η συγκεκριμένη σημαία υιοθετήθηκε μετά από τους μεγάλους Παγκοσμίους Πολέμους.


Δεν είναι τυχαίο επίσης πως η σημαία αυτή πρωτοεμφανίστηκε την ταραγμένη δεκαετία του 1840 όπου ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονιζόταν από «αστικές» και «σοσιαλιστικές» επαναστάσεις, όπως αυτή του Βερολίνου του 1848. Οι επαναστάτες από κάθε τάξη και με διαφορετική εν πολλοίς ατζέντα προσπάθησαν να αλλάξουν την καθεστηκυία τάξη της εποχής τους, κάτι το οποίο έλαβε χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, η σημαία υπό την οποία έλαβαν χώρα τα γεγονότα αυτά στην πόλη αυτή της Γερμανικής Συνομοσπονδίας είναι η σημερινή σημαία της Γερμανίας.

Τέταρτον, η σημαία της αυτοκρατορικής Γερμανίας (1871-1918) ήταν η τρίχρωμη μαύρη-άσπρη-κόκκινη σημαία, η οποία αποκαταστάθηκε τα πρώτα χρόνια της ναζιστικής εξουσίας (1933-1935), πριν φυσικά δώσει τη θέση της στα σύμβολα του Ναζισμού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: H εμφάνιση της εθνικής ομάδας της Γερμανίας σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο, με το να απορρίπτει το κίτρινο χρώμα και να επικεντρώνεται στην τρίχρωμο συνδυασμό μαύρο-άσπρο-κόκκινο, φαίνεται να προσομοιάζει τη σημαία του αυτοκρατορικού, ένδοξου, εξωστρεφούς παρελθόντος και να αποστρέφεται τη σημαία περιόδων οι οποίες έχουν να κάνουν με την ήττα, την ταπείνωση και την εσωστρέφεια. 

Η αυτοκρατορική εμφάνιση σε αυτό το τουρνουά, με τη «τεσσάρα» στην Πορτογαλία, την ήττα της Γαλλίας και φυσικά την «εφτάρα» στη Βραζιλία, φαίνεται να ακολουθεί και την αλλαγή στα χρώματα της φανέλας.

Όμως, η αλλαγή προς το «αυτοκρατορικό» της Γερμανίας δεν εντοπίζεται μόνο στο ποδόσφαιρο. Η νότια Ευρώπη και ειδικά ο ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο έχει νιώσει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την μεταβολή που συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή τη μετάβαση από μία Ευρωπαϊκή Γερμανία σε μία Γερμανική Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται ως εντυπωσιακή η χρονική συγκυρία κατά την οποία η Γερμανία υιοθετεί τα αυτοκρατορικά χρώματα στην ομάδα της, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, η «μπάλα» που παίζει στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να έχει αντίπαλο με τις «εφτάρες» να πέφτουν βροχή ακόμα και σε πρώην πρωταθλητές Ευρώπης…

Κατά τα άλλα, αναμένουμε έναν συναρπαστικό τελικό στον οποίο η σύγκρουση όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση δεν είναι μόνο αθλητική.

Σε κάθε περίπτωση, ο αθλητισμός ποτέ δεν υπήρξε απεξαρτημένος από ατζέντες πολιτικής προπαγάνδας, φυλετικής ανωτερότητας και εθνικής υπερηφάνειας.

Πηγή

7 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι ότι μόνο στον αθλητισμό πλέον μπορείς να δηλώσεις εθνικά υπερήφανος χωρίς να σε κρεμάσουν την ταμπέλα του "φασίστα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν καταλαβαν καλα την ιστορια του Δουρειου Ιππου οι Ελληνες και οι Γερμανοι (που διαβασαν Ομηρο) τους την εφεραν. Ο "Ελληνας" εξακολουθει να περιμενει τον αρχαγγελο με τη ρομφαια να κατισχυσει τον εχθρων του! Μιλαμε για σχιζοφρενεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχας ειναι επιτακτικη αναγκη να μην συνχαιουμε την Ιστορια με το ποδοσφαιρο!
    Η Ιστορια ειναι Δεδομενα που πρεπει παντα αντικειμενικα να αξιολογουνται αν θελουμε να διδασκομαστε, το δε ποδοσφαιρο σημερα ειναι...στοιχημα, ο ευκολος τροπος για να αισχροκερδι-
    σουμε!
    Αρα Ομαδες ,οπαδοι και κασκολ με σημαιες δεν πρεπει επισης να παρερμυνευονται γιατι καταντουν προπαγανδες γελοιες και λαικισμος και δεν εχουν καμια σχεση με δουρειους ιππους και κουραφεξαλα.
    Μην συγχαιουμε τα παντα η τα βαζουμε ολα στην ιδια κσατσαρολα τα ανακατευουμε για να φτιαξουμε μια σουπα!
    Καταρχας η σημαια μαυρο-κοκκινο-ασπρο ειναι σημαια απο το 1871/1945 σημαια της Norddeutscher Bundes, βοριας Γερμανιας, Πρωσσιας απο τον ποταμο Μαιν και πανω, επισημη μεχρι το 1933.
    Υπαρχουν επισημα στοιχεια για αυτα,διβαστε τα πρωτα!
    Το σημαντικοτερο ομως απολα ειναι οτι στο συγκεκριμενο Παγκοσμιο οι γερμανοι προετοιμαστηκαν για τον τελικο,ενω εμεις παραμειναμε με την προχειροτητα που μας δερνει στοους 16! ...Δεν βαριεσαι, παλι καλα που φτασαμε και μεχρι εκει...! Ετσι δεν λεμε η πλειοψηφια ; Ε... ειμαστε αξιοι τοις τυχης μας. Ενω αυτοι και στην εποχη του στοιχηματος στο αθλημα,λειτουργουν μεθοδικα επαγγελματικα και με κατανυξη!
    Αν το χασουν το κυπελλο,αλλη παραγραφος ! Δεν θα ντραιπονται ομως που ολλος ο κοσμος τα εβαλλε μαζι τους.

    Ολα τα αλλα σψολια ειναι εκ του πονηρου!Δεν πρεπει να παψουμε να ειμαστε αντικειμενικοι!

    Γεια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάλιστα. Το ποδόσφαιρο αιτία να συναγωνιζόμαστε τον Umbert Eco!

    @ Leontis

    >Υπαρχουν επισημα στοιχεια για αυτα,διβαστε τα πρωτα!<

    Φέρ' τα! Όποιος ισχυρίζεται κάτι, οφείλει να προσκομίζει και στοιχεία. Βασική αρχή του διαλόγου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο κοσμος κινειται ασμενως στην δημιουργια των νεων πολων συγκρουσης. Απο την μια η σιωνιστικα ελεγχομενη δυση, η οποια χρησιμοποιει την ανεγκεφαλη γερμανια να κανει την βρωμικη δουλεια, αλλα και τους τριτοκοσμικους αποκεφαλιστες ισλαμοφασιστες για να δημιουργησουν αναχωματα προστασιας του ισραηλ, του κουρδισταν μη εξαιρουμενου.
    Απο την αλλη η μεγαλη ρωσια, η οποια απελευθερωμενη απο την μουλωχτη δικτατορια των σιωνιστικων σοβιετ, κινειται πλεον προς την απελευθερωση της, απο τα υπολειμματα της δικτατοριας του μουλωχτου χρηματοπιστωτικου θηριου. Μαζι της θα απελευθερωθει μεγαλο τμημα του πλανητη το οποιο στεναζει κατω απο τους -ισμους που μετατρεπουν τον ανθρωπο σε ζωο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Nativist
    Εννοουσα την Βικιπαιδια,Wickipedia
    αγγλιστι.
    Γεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Leontis

    Εννοούσες; Πού το "εννοούσες";

    Εξακολουθεί να ισχύει ότι, για λόγους δεοντολογίας, αλλά και ευγενείας, ουδέποτε παραπέμπεις του άλλους να ψάχνουν γι αυτά που εσύ ισχυρίζεσαι.

    Αφού, λοιπόν, υπάρχει και η Βικιπαίδεια, γιατί δεν την ανοίγεις να δεις τις ανακρίβειες που γράφεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.