13/6/14

STRATFOR : Το ελληνικό πλοίο που βάζει φωτιά στις σχέσεις Τουρκίας–Ιράκ

Τα σχέδια της Άγκυρας για εκμετάλλευση του ιρακινού πετρελαίου και το επικίνδυνο παιχνίδι με Κουρδιστάν. Ο κίνδυνος ανάφλεξης και οι λεπτές ισορροπίες στην Μ. Ανατολή. Η αντίδραση των ΗΠΑ και ο ρόλος του Ιράν. 
Οι σχέσεις της Άγκυρας με τη Βαγδάτη δοκιμάζονται από ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν, τα οποία λιμνάζουν σε ένα ακινητοποιημένο τάνκερ έξω από τις ακτές του Μαρόκου.
Η προσπάθεια εξαγωγής πετρελαίου ενάντια στη βούληση της Βαγδάτης αποτελεί ένα τολμηρό βήμα από την αυτόνομη κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο πιθανότατα είχε υπολογιστεί προσεκτικά από την Άγκυρα και την Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν). Η Τουρκία θέλει οι Κούρδοι και η σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ να επιλύσουν τις διαφορές τους ώστε το αργό πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ να εξάγεται από τα εδάφη της. Η Άγκυρα θέλει επίσης να ενισχύσει την επιρροή της στην γειτονική της χώρα.
Για να το επιτύχει, η Άγκυρα προσπαθεί να βάλει στο παιχνίδι ως μεσολαβητή τις ΗΠΑ. Καθώς κλιμακώνεται η ένταση, η Ουάσιγκτον θα καταβάλει προσπάθειες για να διατηρήσει τις ισορροπίες στην περιοχή, ώστε να καταφέρει να απεμπλακεί από την Μέση Ανατολή και να επικεντρωθεί σε άλλες στρατηγικές προτεραιότητες.
Ανάλυση
Το τάνκερ, το οποίο ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή Marine Management Services, μισθώθηκε από την κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν και απέπλευσε στις 22 Μαίου από το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, με την έγκριση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Η Βαγδάτη αντιτίθεται στην μονομερή εξαγωγή αργού πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν και έχει απειλήσει με νομικά μετρά ενάντια σε οποιαδήποτε εταιρεία διευκολύνει την πώληση του. Οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει την Βαγδάτη, τονίζοντας την στήριξη στον κεντρικό έλεγχο των εξαγωγών από το Ιράκ.

Για περισσότερα Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Κοίτα να δεις, που αντί να κατηγορούν τον έμπορο κατηγορούν τον μεταφορεα, τόσο πολύ φοβούνται πια οι Αμερικάνοι τους Τούρκους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.