21/6/14

Πλίνθοι και κέραμοι το δόγμα Νταβούτογλου

O Aχμέτ Νταβούτογλου, που αγκαλιάζει τους μουσουλμάνους της Μυανμάρ, στα πλαίσια του δόγματος που ήθελε την Τουρκία παγκόσμια δύναμη, ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου
Του Σάββα Καλεντερίδη
Όταν κυκλοφορήθηκε για πρώτη φορά το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου «Στρατηγικό Βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας» το 2001, από τις Εκδόσεις Κιουρέ (Küre Yayınları), μας το έστειλαν αμέσως φίλοι, που ευτυχώς διατηρούμε ακόμα στην Κωνσταντινούπολη και όχι μόνο, γιατί, κατά την άποψή τους, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Όντως, διαβάζοντας το βιβλίο διαπιστώσαμε ότι κάτι καινούργιο έρχεται στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Μια νέα ιστορική μόχλευση, μετά από ογδόντα χρόνια κεμαλικής μονοκαλλιέργειας, μια περίοδος στην οποία δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου αναφορές στο οθωμανικό παρελθόν της Τουρκίας, λες και όλα ξεκινούσαν το 1919, τότε που ξεκίνησε ο Μουσταφά Κεμάλ τον «απελευθερωτικό» του αγώνα και την οικοδόμηση της νέας Τουρκίας.
Ο Αχμέτ Ναταβούτογλου, ένας καθηγητής πανεπιστημίου με αμφιλεγόμενες σπουδές και ακαδημαϊκή παρουσία μόνο σε πανεπιστήμια μουσουλμανικών χωρών, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου συγκροτούσε τη θεωρία του Νεοοθωμανισμού, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας από το 2003 και εντεύθεν, που ανέλαβε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ερντογάν και από το 2009 υπουργός εξωτερικών.
Ένα έμπειρο μάτι, διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, αντιλαμβανόταν ότι η νέα αυτή θεωρία ήταν στην ουσία μια οθωμανική οπτική ολόκληρης της ανθρωπότητας, την οποία όμως δεν θα μπορούσε να επιβάλλει με κανέναν τρόπο η σύγχρονη Τουρκία όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα αλλά ούτε καν στις χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Κι αυτό για έναν απλούστατο λόγο, τον οποίο δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ένας νους που θεωρεί ότι το Ισλάμ, επειδή είναι η νεώτερη άρα είναι και η καλύτερη μονοθεϊστική θρησκεία στον κόσμο και άρα η επέλαση των οθωμανικών ορδών, δεν υποδούλωσαν αλλά απελευθέρωσαν και λύτρωσαν τα παραστρατημένα έθνη, που στέναζαν κάτω από τις παλιές θρησκείες.
Ο λόγος λοιπόν είναι ότι όλα ανεξαιρέτως τα κράτη και τα έθνη που προέκυψαν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θεωρούν ότι υποδουλώθηκαν και υπέφεραν επί αιώνες από την οθωμανική βαρβαρότητα και ότι στη διάρκεια της οθωμανικής σκλαβιάς καταστράφηκαν και δηώθηκαν πολιτισμοί, γυρνώντας τις κοινωνίες αιώνες πίσω. Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν νόμοι και δικαστήρια και ότι δεν λειτούργησε κανένα κανονικό πανεπιστήμιο μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του οθωμανικού κράτους, τα λέει όλα.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ως γνήσιος …καθηγητής πανεπιστημίου, ειδικά όταν ανέλαβε υπουργός εξωτερικών, άρχισε να οικοδομεί το νεοοθωμανικό όνειρο, που όπως αποδείχθηκε μετατράπηκε σε έναν επώδυνο εφιάλτη.
Η Τουρκία, ακολουθώντας τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές του καθηγητή, διέρρηξε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, το Λίβανο και το Ιράκ βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές στρατηγικό αδιέξοδο, σε μια περίοδο που σχηματίζονται σύννεφα πάνω από την ίδια.
Το τελευταίο επίτευγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι περίπτωση του Γενικού Προξενείου της Μοσούλης και των Τουρκομάνων του Ιράκ. Τη στιγμή που οι ένοπλοι τρομοκράτες του Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε ήταν έτοιμοι  να καταλάβουν τη Μοσούλη, ο Νταβούτογλου έγραφε στο …Twitter ότι «έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του Γενικού Προξενείου». Την επόμενη μέρα 49 Τούρκοι, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Πρόξενος και 30 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, παραδίδονταν στους ισλαμιστές και έκτοτε κρατούνται μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Πέραν του ότι αποδείχτηκε στην πράξη ότι η πολυδιαφημισμένη υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ και το ίδιο το τουρκικό ΥΠΕΞ έχουν τεράστιο κενό συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών και εκτίμησης καταστάσεως, η ομηρία των 49 «έδεσε» τα χέρια της Τουρκίας, η οποία είδε ως απλός θεατής να καταλαμβάνεται η πόλη Τελαφέρ από τους ισλαμιστές, που αποτελεί στην κυριολεξία προπύργιο της Τουρκίας, αφού κατοικείται από Τουρκομάνους. Περισσότεροι από 10 χιλιάδες Τουρκομάνοι της Τελαφέρ, που είχαν εξοπλιστεί από τη ΜΙΤ και από το τμήμα Ανορθοδόξου Πολέμου του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στην ουσία παραδόθηκαν αμαχητί, μη φροντίζοντας να επαληθεύσουν κι αυτοί -όπως οι 30 των ειδικών δυνάμεων του προξενείου της Μοσούλης- τα διαλαλούμενα περί της πολεμικής αρετής (sic) των Τούρκων.
Μια άλλη εξέλιξη που παρακολούθησαν ως απλοί θεατές οι Τούρκοι και ο Νταβούτογλου, ήταν η κατάληψη του Κιρκούκ από τους Κούρδους. Μέχρι την Κυριακή, που θα εξηγήσουμε τι σημαίνει για όλους μας ο έλεγχος του Κιρκούκ από το κουρδικό κράτος, ας αφήσουμε την γείτονα να στενάζει κάτω από τα ερείπια της νεοοθωμανικής της ονείρωξης, απευθύνοντας ταυτοχρόνως ένα ερώτημα προς τους δικούς μας υπεύθυνους περί την εξωτερική μας πολιτική: Αναρωτιέται άραγε κανείς γιατί το Αιγαίο και η Θράκη είναι οι μόνοι τομείς που δείχνει να έχει επιτυχία η κατά τα άλλα αλλοπρόσαλλη τουρκική εξωτερική πολιτική;
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

14 σχόλια:

  1. Ερωτηση:
    Τι σημαίνει (sic)??
    Το διαβάζω συχνά και δεν ξέρω τι σημαίνει......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Συντάξας το αρθρο είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ περισσότερα από όσα γράφει και καταγράφει.
    Κατά συνέπεια γνωρίζει ότι η έκδοση του βιβλίου και ο Τούρκος Ακαδημαϊκός του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία.

    Είθισται στην ιστορική διαδρομή της Οθωμανικής Διπλωματίας και της Τουρκική η οποία και την διαδέχθηκε και την ενσωμάτωσε, η ηγεμονεύουσα ελίτ να έχει πάντα μια εναλλακτική πρόταση προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμια της και την πολιτική της ηγεμονία

    Πολύ πονηρή η επισήμανση περί φίλων στην Κωνσταντινούπολη, το μήνυμα προς την απέναντι πλευρά κωδικοποιημένο και πολύ ισχυρό ως απαιτούν οι περιστάσεις .


    Ο Παντουρκισμός δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο στον χώρο της Ανατολίας , κατά συνέπεια ο Νεοθωμανισμός μπορεί επίσημα να καταγράφηκε σε βιβλίο το 2009 όμως έχει ως λογική επικρατήσει πολύ πριν από την ανάδειξη του Ταγίπ Ερντογάν (μέσω της ανακάλυψης του απο τις ΗΠΑ) και έχει βασιστεί στον Παντουρκισμό.

    Με παραξενεύει το γεγονός ότι ο νεοοθωμανισμός της Τουρκίας αποξενώνεται απο τον κύριο φορέα υλοποίησης του στο εξωτερικό την κοινότητα Γκιουλέν και απο την κύρια πηγή οικονομικής αιμοδοσίας της τα Ισλαμικά Κεφάλαια των μοναρχιών του Κόλπου.

    Ενα μεγάλο έλλειμμα της Ελληνικής πολιτικής σκέψης είναι το γεγονός πως απέδωσε στην Τουρκία μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων απο όση διέθετε, μεγαλύτερο ειδικό βάρος απο αυτό που έχει και παραγνώρισε το τέλος που επιφυλάσσει η ιστορία στους
    πρόθυμους χρήσιμου ηλίθιους.

    Ετσι η Τουρκική διπλωματία ως εντολοδόχος των μοναρχιών του Κόλπου έπεισε τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο της Ομπάμα πως μπορεί μέσω του Ήπιου Ισλάμ να ηγηθεί του Μουσουλμανικού κόσμου και να αποτελέσει μοντέλο διακυβέρνησης του Ισλαμικού Κόσμου.

    Μόνο που παραγνώρισε πρώτον το τι συνεπάγεται η τουρκική παρουσία στα Αραβικά εδάφη, δεύτερον τις λεπτές ισορροπίες των αραβικών κοινωνιών, τρίτον τις περιφερειακές βλέψεις χωρών όπως το Ιράν, της Αιγύπτου και του Ισραήλ τέταρτον τις επιδιώξεις εθνών όπως οι Κούρδοι πέμπτον ότι η αποστολή που της ανατέθηκε έφερε ημερομηνία λήξης, την οποία και καθόριζε η Ουάσινγκτον.

    Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι Έλληνες δεν έχουν διαβάσει το έργο του Γιάννου Κρανιδιώτη.Θα διαπίστωναν οτι μια χώρα δύναται να ασκήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική μόνο όταν έχει επιτύχει το μέγιστο της κοινωνικής συναίνεσης το μέγιστο της εθνικής συνοχής .Μια Τουρκία η οποία δεν διαθέτει στο ελάχιστο τα στοιχεία αυτά πώς όσοι ενσκήπτουν πάνω της με περίσσια θέρμη θεωρούν ως δεδομένο ότι ασκεί σοβαρή εξωτερική πολιτική και δη ανεξάρτητου χαρακτήρα;

    Οταν καταγράφονταν τα ρεζιλικια της ΜΙΤ σε Αίγυπτο, Αγκυρα, Ιράν, Ρειχανλί και Ρομπόσκι κάποιοι μιλούσαν για σοβαρή αναδόμηση του Χακάν Φιντάν και εκθείαζαν τον τουρκικό μοντέλο δράσης της τουρκικής υπηρεσίας. Σε αυτούς δεν περιλαμβάνεται ο συντάξας το άρθρο γιατί όπως έγραψα και ανωτέρω ξέρει τι γράφει, πότε το γράφει, τι κωδικοποιημένα μηνύματα εμπεριέχουν τα κείμενα του και σε ποιους απευθύνεται.

    Ο Ελεγχος του Κιρκούκ δεν σημαίνει τίποτα απολύτως απλά γιατί δεν υφίσταται. Τα σοβαρά προβλήματα του Κουρδικού μορφώματος του Νοτίου Ιράκ, η παρουσία Αραβων εξαιτίας της πολιτικής του εξαραβισμού του υπηρέτη των ΗΠΑ Σαντάμ Χουσειν, η παρουσία Τουρκομάνων, οι ισχυρές περιφερειακές έριδες, τα σοβαρά προβλήματα κοινωνικής συνοχής και ενότητας των Κούρδων, το γεγονός οτι αναπνέει μέσω Τουρκίας , το γεγονός οτι έχει αναγνωρίσει το κατοχικό μόρφωμα του ψευδοκράτους στην Κύπρο, το διεφθαρμένο πολιτικό του σύστημα, ο χαρακτήρας του καθεστώτος Μπαρζανί δεν επιτρέπουν καμιά αισιοδοξία απο ελληνικής πλευράς. Δεν υφίσταται κανένας λόγος να αναμειχθεί η Ελληνική πλευρά σε ζητηματα που δεν θα της αποφέρουν κανένα όφελος αντίθετα φαλκιδεύουν με τρόπο καθολικό τα πάγια εθνικά συμφέροντα (Αγωγός Τσειχάν-Κιρκούκ λ.χ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eponyme 20 Ιουνίου 2014 - 12:44 μ.μ.

    sic σημαίνει ἀκριβῶς ἔτσι τὸ εἶπε κάποιος. Τὸ λέμε ὅμως καὶ καμμιὰ φορὰ εἰρωνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ὡς πρὸς τὶς 2 τελευταῖες γραμμές. Κανεὶς δὲν ἀναρωτιέται, ὅλοι σίγουρα ξέρουν! Ἐξαιροῦνται οἱ βλάκες καὶ οἱ ἰδεολογικῶς τυφλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πιστεύω ότι η τουρκία μαζί με την στήριξη κάποιον αμερικανικών κύκλων, επιθυμούν την δημιουργία μιας οθωμανικής σφαίρας επιρροής.
    Έτσι δικαιολογούνται, αραβική άνοιξη και ελληνική κρίση.
    Μέσα σ αυτή την δημιουργία της σφαίρας επιρροής θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ακόμα και ένα κουρδικό κράτος, υπό τον έλεγχο βέβαια της τουρκικής επιρροής. Αυτό το νόημα έχει οι πολλές καλές σχέσεις με το μόρφωμα του Βόριου Ιράκ. Έτσι θα φαντάζει μονόδρομος οι καλές σχέσεις με την τουρκία.

    Κάποιοι εξ αμερικής πιστεύω ότι θέλουν την οθωμανική σφαίρα επιρροής γιατί θα είναι ανάχωμα στην γεωπολιτική παρουσία της Ρωσίας.

    Αν δε αναλάβει και η κάστα του Γκιουλέν τότε θα έχουν και ένα συμβατό με τα αμερικανικά συμφέροντα Ισλάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σίγουρα ο Νταβούτογλου δεν ήταν εμπνευστής του Νέο-Οθωμανισμού, αλλα μέσω του βιβλίου του, του έδωσε την ακριβή του υπόσταση, τον συνδύασε με τον Παντουρκισμό, γιατί άλλο Παντουρκισμός και τελείως άλλο Νέο-"οθωμανσιμος", αλλα ο Αχμέτ τα στρογγύλεψε όλα αυτά και να συνέδεσε και βεβαια του έδωσε χρησιμότητα στα συμφέροντα της Αμερικής.

    Η διάρρηξη των σχέσεων με το israel ήταν και αυτή προσχεδιασμένη και καταγεγραμμένη στο βιβλίο του ενώ η δυσπιστία όσον αφορά τη Σαουδική Arabia, ήρθε μετά την Αίγυπτο, γιατί μέχρι τότε οι δυο δρούσαν μαζί και αυτό δεν έχει αλλάξει τελείως, γιατί και το Ιράκ μαζί "δρουν" τώρα ενώ επιμένω πως ο,τι έγινε στο προξενείο είναι προβοκάτσια! Ακόμα έχουν κοινό συμφέρον με τους Άραβες εναντια στο Iran ενώ ένα εξτρεμιστικό κράτος στα σύνορα της Τουρκια είναι απολύτως επιθυμητό και την αναβαθμίζει γεωπολιτικά και για αυτό οι Τούρκοι θα κάνουν τα πάντα για τη διάσπαση του Ιράκ.

    Δυστυχώς οι Κούρδοι έχουν συμπράξει με τους Τούρκους, τα έχω ξαναγράψει ενώ είναι και διασπασμένοι, και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε άλλη μια καταστροφή! Το Κουρδιστάν δεν είναι καν κρατίδιο δορυφόρος είναι κρατίδιο όμηρος της Τουρκίας και η κατάληψη του Κιρκούκ την Τουρκια ευνοεί. Βεβαια πως θα καταφέρει να δικαιολογήσει κάτι τέτοιο το Κουρδιστάν στην Ιρακινή κυβέρνηση εφόσον οι τρομοκράτες χάσουν τον πόλεμο, είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το σκεφτούν καλά οι Κούρδοι.

    Αν οι Κούρδοι ήθελαν να κερδίσουν παραπάνω πράγματα, έπρεπε να συμπράξουν εναντια στους Ισλαμιστές. Τώρα οι Τούρκοι θα προωθούν τη δημιουργία του Ισλαμικού χαλιφάτου σε Ιράκ και Syria και ταυτόχρονα θα απαγορεύουν στους Κούρδους να ανεξαρτητοποιηθούν, δείχνοντας καλή θέληση στο Ιράκ ενώ οι Κούρδοι ουσιαστικά θα δουλεύουν εναντίον του Ιράκ και υπέρ της δημιουργίας του Χαλιφάτου. Μιλάμε για τραγικά πράγματα, άλλη μια φορα έπεσαν στην Παγίδα της Τουρκίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστεύω ότι χρειάζεται να προστεθεί και μία ακόμη παράμετρος.

    Η ενεργητική ή απλή συνέργεια των Αμερικανών σε όλο αυτό το τούρκικο τουρλουμούσι που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια.

    Οι Αμερικάνοι μετά το 1990, που πίστεψαν ότι ότι είναι πλέον θέμα δύο δεκαετιών να καταλάβουν όλο τον πλανήτη, ξύσαν σε βάθος τον μουσουλμανικό κόσμο, διεγείροντας τα φανατικά ισλαμιστικά στοιχεία πιστεύοντας ενδεχομένως ότι θα τα κατηύθυναν κατα μάζας για να "εποικήσουν" την Ρωσσία και να γλυτώσουν μία και καλή από την αρκούδα.

    Είναι πολύ αφελές κατά την γνώμη μου να πιστεύψω ότι ο ελάχιστος Νταβούτογλου δεν πήρε και δεν συνεχίζει να παίρνει ακόμη και σήμερα μαθήματα οδήγησης από τους Αμερικανούς.

    Η στρατηγική διαλύστε τα πάντα στην Μέση Ανατολή και αφήστε μόνο τους τζιχαντιστές χρειαζόταν ένα τοπικό ατζέντη με διαφορετικές προδιαγραφές από το Ισραήλ.

    Δεν περπατάει η Αμερικάνικη πολιτική στην Μέση Ανατολή, και ήδη τρώει την μία σφαλιάρα πίσω από την άλλη.

    Πώς να περπατήσει λοιπόν και το μαγαζάκι της Τουρκίας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως δε συμμερίζομαι την αισιοδοξία ότι η τουρκικη πολιτική δεν αποδίδει ενώ συμφωνώ πως οι Τούρκοι έχουν την πλήρη στήριξη των Αμερικανων!

    Η Τουρκικη πολιτική έτσι ήταν σχεδιασμένη, επιδιώκει τα υψηλά ρίσκα και τα υψηλά ρίσκα έχουν μεγάλα κέρδη η και μεγάλες απώλειες. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν καμια απώλεια και αρκετά σημαντικά κέρδη, αλλα μπροστά υπάρχουν πιθανά μεγάλα κέρδη η απώλειες.

    Σημαντικά κέρδη, είναι το Κυπριακό, οι σχέσεις αφυψηλού με την Ελλάδα, η επιρροή στα Βαλκάνια, η επιρροή στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ο αφοπλισμός του ΡΚΚ, η συνεργασία με το Azeirmpaitzan, η στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία, η τακτική συνεργασία με τους Σουνίτες Άραβες, η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, όντας ένας ισχυρός και σταθερός πόλος σε μια άστατη περιοχή!

    Υπάρχει η πιθανότητα μεγάλης απώλειας εφόσον υπάρξει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και εφόσον οι Κούρδοι ενωθούν, αλλα αυτό δεν είναι και πολύ πιθανό, γιατί το υπό διαμόρφωση κρατίδιο αν ανεξαρτητοποιηθεί θα παραμείνει όμηρος της Τουρκίας όπως είναι και τώρα w αυτόνομο κρατίδιο. Θα ήταν πρόβλημα για την Τουρκια αν ο διάδρομος Iran, Ιράκ, Syria, Λίβανος έμενε ανοιχτός και το Κουρδιστάν συμμαχούσε με τις χώρες αυτές πουλώντας το πετρέλαιο μέσω αυτών. Τότε θα δινόταν το έναυσμα για μεγάλες απώλειες στη η Τουρκια, διαφορετικά και όσο είναι το Κουρδιστάν υπό απόλυτο τουρκικο έλεγχο και εφόσον σχηματιστεί και νέο κράτος το οποιο θα αποκόπτει τις σιιτικές χώρες και θα έχει σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης με την Τουρκια, τότε όλα θα είναι καλά και πολύ σύντομα θα λύσει οριστικά και το πρόβλημα του ΡΚΚ και των Κούρδων της Τουρκίας. Μάλιστα θα τους δώσει και την επιλογή, οποιος δεν είναι Τούρκος ας φύγει και αυτό είναι σίγουρο και δεδομένο!

    Αν επιπλέον προωθηθεί και εντέλει εφαρμοστεί η τουρκικη λύση στο κυπριακό, τότε θα έχει μετατρέψει την νοτιανατολική μεσόγειο σε τουρκικη λίμνη και είναι απολύτως βέβαιο πως μετά θα κερδίσει ο,τι επιθυμεί στο Αιγαίο και με οποιονδήποτε τρόπο είτε με το καλο είτε με το άγριο! Το ίδιο θα συμβεί και στη Θράκη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αλέξανδρε σωστή η τοποθέτηση σου οπως και στα περισσότερα σημεία του κου Γρεγου που αφήνει να νοηθουν περισσότερα..
    Το ζήτημα ειναι ότι οι τουρκικοι και από πίσω αμερικανό-καταριανο-σαουδαραβιανοι σχεδιασμοί για να εχουν την οποία επιτυχία θα πρεπει πέραν του αναλώσιμοι έμψυχου υλικού ,να εχουν εκείνη την δύναμη ώστε να μπορούν να καταστρέψουν τον αντίπαλο και μάλιστα γρήγορα.Το ιρακινό καθεστώς αφέθηκε εσκεμμένα η όχι σε μια κατάσταση πλήρους ανικανότητας από όλους τους τομείς) από τους δυτικούς και αυτο σαν έλληνες θα πρεπει να το κρατήσουμε στο μυαλό μας ...
    Αναγκαστικά πρεπει να βάλουμε στους οποίους συλλογιςμους μας τον παράγοντα του χρονικού προσδιορισμού όλων αυτών των ιρακινών γεγονότων .θα δούμε όλα αυτά ξεκινηςαν όταν η ιρακινή ηγεσία είχε αρχίσει να κάνει προς τους αμερικανούς ειδικά σε ευαίσθητους τομείς οπως εξοπλισμους ,συριακό αλλα και στην εξωτερική πολιτική με την ταύτιση του με τον άξονα συριας- Ιράν (Ρωσίας).Θεωρω εξαιρετικά πιθανόν στο σχέδιο αυτο να έχουμε στο άμεσο μέλλον την απάντηση του αλλού άξονα,που δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια ..και πιθανή έντονη δυναμική
    Η Τουρκία αποτελεί ενα εκτελεστικό όργανο και μόνον,(και ρισκάρει παρά πολλά,)οπως εκτελεστικό ρόλο έχει και ο κουρδικος παράγων. .Που βέβαια για αυτόν και μόνο η δημιουργία κράτους ( μικρού η μικρομεγαλου η ...των 4 θαλαςςων..δεν έχει αυτή τη στιγμή σημασία) θα ειναι μεγάλη επιτυχία.Μακαρι να μην προ δοθούν και αυτή τη φορά.Ως προς την Ελλάδα και τη στάση της μόνον ως θεωρητικό ? μπορει να σταθεί όταν ξέρουμε πολύ καλά πως ειναι το ελληνικό γιγνεσθαι...και αυτο ειναι το πιο ανησυχητικό δεδομένης της ανυπαρξίας μας σε συνδυασμό με την ανικανότητα μας
    Αξίζει πάντα να θυμόμαστε όλο το σκηνικό που ξεκίνησε από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και πλέον αγγίζει όλη τη Μεσόγειο,γιατι σίγουρα θα υπάρχουν ραματα και για την δική μας γούνα στο τέλος αυτής της ιστορίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εμείς κανονικά σε όλες αυτές τις υποθέσεις καμία ανάμειξη δεν θα έπρεπε να έχουμε. Δυστυχώς μερικοί για να το παίξουν καλά παιδιά έβγαιναν και έκαναν δηλώσεις. Επιπλέον ο έμπορος που έχει εμπλακεί στη μεταφορά του κουρδικου πετρελαίου είναι Έλληνας και ούτε λίγο ούτε πολύ η Stratfor έσπευσε να μας εμπλέξει ως χώρα λες και η Ελλάδα πουλάει το κουρδικό πετρέλαιο παράνομα.

    ΚΑΜΙΑ ανάμειξη, έχουμε να ασχοληθούμε με τα δικά μας πρόβληματα και μόνο πως θα συνδράμουμε την Κύπρο έπρεπε να μας απασχολεί και το πως θα ασφαλιστουμε εμείς. Έχεις δίκιο για το ότι όλα όσα συμβαίνουν στο Ιράκ συμπίπτουν και με τη στροφή προς τη Ρωσία και πιθανόν αυτό να ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Αμερικανούς αν και νομίζω πως απλώς το Ιράκ ήταν το πιο εύκολο να θυσιαστεί, ώστε να αποκόψουν Ιράν και Συρία, από τη στιγμή που ήταν αδύνατο να νικήσουν στη Συρία υπό αυτές τις συνθήκες. Ιράκ και Ουκρανία απασχολούν Ρωσία και Ιράν κι εγώ αναμένω και αντεπίθεση στη Συρία. Όσον αφορά τους Κούρδους, το πρώτο είναι η ενότητα τους, αν καταφέρουν να ενωθούν κάτι μπορεί να πετύχουν, γιατί μόνο τότε θα μπορούν να δημιουργήσουν κράτος ενώνοντας το Συριακό και το Ιρακινό Κουρδισταν. Αυτό βέβαια σημαίνει ρίξω με την Τουρκία οριστική....δεν το βλέπω πιθανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επίσης, Ορφέα, η Άγκυρα μπορεί να είναι εκτελεστικό όργανο, αλλά έχει κερδίσει τεράστια επιρροή στα κέντρα σχεδιασμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το θέμα ειναι ότι η δική μας ανάμειξη η όχι δεν εξαρτάται από την δική μας θέληση η όχι...εθνική
    Εξωτερική πολιτική δεν υπαρχει ,(φοβάμαι ούτε κάν εξωτερική πολιτική δεν υπαρχει), εθνική αμυντική πολιτική δεν βλέπω να υπαρχει και το χειρότερο η οποία εμπλοκή μας δεν θα αποφέρει α(οπως και οι προηγούμενες ως τωρα) κανένα δικό μας όφελος..Λογικη συνέπεια και η επιρροή της Τουρκίας στα διεθνή φορά. Και φαίνεται να το παίζει καλά η Άγκυρα διατηρώντας ΚΑΤ επίφαση μια αντιπαλότητα με την ΙΣΙΛ,για να μην χρεωθεί τις οποίες ακρότητες που κάνουν,στην ουσία όμως ανεπίσημως αποτελεί τη 5η φάλαγγα.
    Όμως οπως εχω πει και αλλού βρισκόμαστε στην αρχή της παρτίδας με το διάολο και τα υπόλοιπα μέρη δεν εχουν μιλήσει ακόμη,απλά ετοιμάζονται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ενδιαφέρον κείμενο αλλά εγώ όταν διάβασα το βιβλίο του Νταβούτογλου (όχι το πρωτότυπο αλλά τη μετάφραση που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα) δεν διαπίστωσα τίποτα καινούριο για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με ότι γνώριζα. Εκτός αν η προπαγανδιστική εξιδανίκευση του οθωμανικού παρελθόντος προκειμένου να αποτελέσει την ιστορική/ιδεολογική βάση των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας στην περιοχή θεωρείται κάτι καινούριο. Απλώς ο Νταβούτογλου συγκεντρώνει αυτή τη θεωρία σε ένα ενιαίο συνεκτικό σύνολο. Όσο για τα αρνητικά σχόλια για την ικανότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και Ενόπλων Δυνάμεων, εγώ θα ήμουν πιο φειδωλός. Η υποτίμηση των ικανοτήτων του αντιπάλου δεν είναι ιδιαίτερα συνετή προσέγγιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φειδωλός είμαι, σε οτι αφορά την ΜΙΤ.Τά άρθρα στον Τουρκικό τύπο είναι πολύ πιο αιχμηρά. Μια ματιά επίσης στα όσα εκτυλίσσονται στην Γαλλία με την εκτέλεση των τριών στελεχών του ΠΚΚ πείθει και τον πλέον αδαή ότι δεν συζητάμε για μια ΜΙΤ αλλά για ένα σκορπιομάγαζο που η μία πλευρά υπονομεύει την άλλη. Για να μην αναφερθώ στις συνομιλίες Φιντάν-Οτζαλάν, στο "μυστικό έγγραφο" συνεργασίας ΜΙΤ-KDP (Μασούντ Μπαρζανί), στο κάρφωμα της Μοσάντ στις Ιρανικές μυστικές υπηρεσίες, στο φιάσκο της Μοσούλης, της κατάρριψης του Τουρκικού αεροσκάφους στον Συριακό εναέριο χώρο κ.λ.π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.