8/6/14

Λεηλασία ή ανασυγκρότηση της Πατρίδας;

Σάββας Καλεντερίδης
Το έχουμε ξαναγράψει από αυτήν εδώ τη στήλη ότι οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες και ότι η προϊούσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να ξαναχτίσουμε μια εντελώς καινούργια χώρα, πάνω στα ερείπια της κατεστραμμένης Ελλάδας που ξέραμε.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι -ή, πιο σωστά, ήταν, γιατί το τρένο της επανίδρυσης έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από τη στάση που περιμένουμε εν ραστώνη εμείς οι Ελληνες- πρώτα πρώτα ο εντοπισμός και στη συνέχεια η γενναία και ειλικρινής παραδοχή των λαθών και των εγκλημάτων που έγιναν κυρίως από τους πολιτικούς, τους οικονομικούς και τους «πνευματικούς» παράγοντες τις τελευταίες δεκαετίες. Χωρίς αυτές τις δύο προϋποθέσεις η κατάσταση στην πατρίδα μας, αντί να βελτιωθεί, θα χειροτερεύει και δυστυχώς τη φορά αυτή θα γίνουμε θεατές της λεηλασίας του εθνικού πλούτου.Αντιλαμβάνεται κανείς ότι εν μέσω καταιγίδας αυτό που προέχει είναι η διαχείριση της κρίσης και στη συνέχεια η σύλληψη και η συγκρότηση ενός σχεδίου, στην προκειμένη περίπτωση ανασυγκρότησης της χώρας. Κατά τα φαινόμενα, το σοβαρό κομμάτι της κρίσης έχει περάσει και είναι ανάγκη η χώρα να αποκτήσει ένα τέτοιο σχέδιο, γιατί οι -στην καλύτερη περίπτωση- αλλοπρόσαλλες κινήσεις της κυβέρνησης γύρω από το τεράστιο ζήτημα της αξιοποίησης της εθνικής δημόσιας περιουσίας δείχνουν ότι σχέδιο δεν υπάρχει.
Τουναντίον, υπάρχουν υπουργοί και λοιποί επιτήδειοι στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης που άλλοτε παζαρεύουν με ξένους το ξεπούλημα φιλέτων της ελληνικής γης και άλλοτε απαιτούν απίστευτα ποσά κάτω από το τραπέζι για να βάλουν την υπογραφή τους, για παράδειγμα, στην πώληση ενός νησιού!
Τελευταίο παράδειγμα το νομοσχέδιο για τις παραλίες, που αποσύρθηκε, και το μπες βγες τριών «φιλέτων» της αττικής γης, και συγκεκριμένα του παραλιακού μετώπου, τα οποία τη μια μέρα μπήκαν και την άλλη βγήκαν από τον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει οριστεί ως ο αρμόδιος φορέας για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, η θέση μας είναι ότι η δημόσια έκταση θα πρέπει τάχιστα να καταγραφεί και να διασφαλιστεί η κυριότητά της από το ελληνικό κράτος -αλήθεια, πλήρωσε κανείς για τη λεηλασία που έγινε στο Εθνικό Κτηματολόγιο και τα τεράστια διαφυγόντα κέρδη της Πολιτείας;-, αφού η παρούσα κατάσταση ωφελεί μόνο τους επιτήδειους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την παντελή απουσία του κράτους και τον νόμο περί χρησικτησίας, ιδιοποιούνται εκτάσεις ανεκτίμητης αξίας. Είναι και αυτό ένα είδος λεηλασίας, με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες.
Ασφαλώς και μέρος της καταγεγραμμένης περιουσίας θα πρέπει να παραχωρηθεί, πάντα με βάση το εθνικό σχέδιο επανίδρυσης και ανάπτυξης της χώρας, σε ελληνικά και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια, με σαφείς όρους όμως που θα οδηγήσουν στην πραγματική ανάπτυξη, με δημιουργία θέσεων εργασίας και ταυτόχρονη ανάδειξη του κάλλους της χώρας με την ανάλογη προστασία του περιβάλλοντος.

Και μια που μιλάμε για επανίδρυση και ανασυγκρότηση, η έκταση του Ελληνικού, που παραχωρείται με όρους αδιαφάνειας και πρωτοφανούς λεηλασίας σε ιδιωτικά συμφέροντα αντί πινακίου φακής, είναι -ήταν- ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία για να αποκτήσει η Ελλάδα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος.
Στο Ελληνικό κάποιος πολιτικός με όραμα για την πατρίδα και όχι για την πάρτη του θα έπρεπε να έχει οραματιστεί τη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Διοίκησης της Ελλάδος, μέσα στο οποίο θα έπρεπε να χτιστούν τα κτίρια της προεδρίας της κυβέρνησης και 14-15 υπουργείων, που θα είχαν οριστεί με αυστηρότητα, ώστε να πάψει πια αυτή η κωμωδία της φυσαρμόνικας των 50 και πλέον θέσεων υπουργών και υφυπουργών και των υπουργείων που ιδρύονται, συγχωνεύονται και αλλάζουν ονόματα κάθε τρεις και λίγο.
Ετσι, αντί να χαρίζουμε χρυσοφόρα δημόσια γη σε ανθρώπους και συμφέροντα που ήδη χρωστούν πολλά στην πατρίδα -όρα σκάνδαλο The Mall στο Μαρούσι- θα βάζαμε τέλος στα διάφορα… κοτέτσια που στεγάζουν υπηρεσίες υπουργείων, θα εξοικονομούσαμε τεράστια ποσά από ενοίκια που καταβάλλουν διάφορα υπουργεία, θα συμβάλλαμε στην αποσυμφόρηση του κέντρου της Αθήνας και, το κυριότερο, θα χτίζαμε από την αρχή το ελληνικό κράτος, δίνοντάς του την αίγλη και την υπερηφάνεια που του αξίζει και μας αξίζει, ως ένδοξο ελληνικό έθνος.
Μ' αυτά και μ' αυτά, δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό να κλείναμε το άρθρο μας με μια μικρή αγγελία: Ζητούνται επειγόντως Ελληνες πατριώτες πολιτικοί με όραμα για την Ελλάδα…

 Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

8 σχόλια:

  1. "Κατά τα φαινόμενα, το σοβαρό κομμάτι της κρίσης έχει περάσει"


    Μα πώς είναι δυνατόν να ελπίζουμε ότι έχει περάσει αφού δείχνουμε σαν έθνος ότι δεν έχουμε πραγματικά καταλάβει τα αίτια της κρίσης αυτής.

    Η πορεία του ελληνισμού σε γράφημα (στο μυαλό μου) δεν φαίνεται να είναι κυκλική, με την μέγιστη ανάπτυξη στην κορυφή του κύκλου και την κρίση στη βάση, αλλά σπειροειδής με κίνηση προς το εσωτερικό. Κάθε φορά που φτάνει στην κορυφή ο ελληνισμός είναι όλο και μικρότερος σε όλα. Από τα ιδανικά, το εθνικό φρόνημα και των πολιτών και των πολιτικών, τη γλώσσα, τα σύνορα του κράτους.
    Και μοιάζει όσο περνάει ο καιρός και φτάνει προς το κέντρο η διαδικασία της εξαφάνισης να επιταχύνεται.


    Αλλά ίσως να είμαι εγώ ο απαισιόδοξος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... η γενναία και ειλικρινής παραδοχή των λαθών και των εγκλημάτων που έγιναν κυρίως από τους πολιτικούς, τους οικονομικούς και τους «πνευματικούς» παράγοντες τις τελευταίες δεκαετίες....

    Η Γενναία , ειλικρινής και καθαρή κριτική ολάκερου του Εθνους και της Ελληνικής Κοινωνίας. Το αυτονόητο , όταν θέλεις να φτιάξεις ένα καλυτερο παρόν και ένα Νέο Μέλλον κτίζεις ενα νέο παρελθόν, κοινώς το προσεγγίζεις με τρόπο που να υπηρετεί και να εξυπηρετεί τις σύγχρονες αναγκες ως ορίζει η εποχή μας και οι μελλοντικές προκλήσεις

    Με λογικές του χτές απλά αναπάργεις το χτές σε όλα τα επίπεδα. Στην συνέχεια και συνέπεια μας στον χρόνο και τον χώρο κρινόμαστε όλοι, ετσι κτίζεται το "κτήμα ές αεί" σε όλα τα επίπεδα.Σε όποια άλλη περιπτωση, φωτοβολίδες τα όσα λέγονται,γράφονται και εφαρμόζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κρίση δημιουργήθηκε από την μαφία της ΕΕ και τους ενταύθα συνενόχους για να λεηλατηθεί η χώρα.

    Δεν είναι ευκαιρία, αλλά εθνική τραγωδία.

    Εθνικισμός και φυλακές είναι αυτά που χρειαζόμαστε για να ξεφύγουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευγε Σαββα Καλεντεριδη.

    Ανασυγκροτηση υπαρχει οσο ποιο πολυ απομακρυνομαστε απο την αυτοκαταστροφικη νοοτροπια, κοινωνια και κρατος Οθωμανο-Σοβιετ.

    - Σ. Καλεντερίδης, Επειδή οι πολίτες έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/06/blog-post_6115.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε επιεικεις. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα στη χώρα είναι απείρως χειρότερα από ο,τι ήταν το 2009 όταν και ξεκίνησε η κρίση. Σε οικονομικό επίπεδο τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει παρα μόνο επιφανειακά πράγματα και ουσιαστικά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, αφού στη χώρα ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης δεν μπορέσαμε όχι μόνο να αρχίσουμε να παράγουμε κάτι, αλλά ούτε καν να δημιουργησουμε το πλαίσιο για να παραξουμε κάτι. Σε κοινωνικό επίπεδο η καταστροφή είναι ανυπολογιστη, γιατί πέρα από τα προφανή, δυστυχία κτλπ, η διαφθορά γιγαντωθηκε και έχει πλήρως καταλάβει όλα τα επίπεδα της κοινωνικής μας δραστηριοτητας ενώ υπάρχει και μια επιδείνωση σε μια άλλη πληγή, το δημογραφικό.
    Ωστόσο όλα αυτά ήταν πολύ εύκολα προβλέψιμα. Όταν ξεκίνησε η κρίση στο 247 είχαν κάνει κάποιες ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις με έναν καθηγητή πανεπιστημίου οικονομολογο, μου διαφεύγει το όνομά του, ο οποίος στα αντίστοιχα ερωτήματα, είχε κάνει τις προβλέψεις, άρα όλοι καταλάβαιναν. Το πρόβλημα ήταν γνωστό από την αρχή, δε γίνεται να περιμένει κανείς ότι αυτοί, οι οποίοι αποδομησαν τη χώρα και όλους τους θεσμούς της αλλά έκαναν και το παν να αποδομησουν και τις κοινωνικές αξίες του έθνους μας, θα άλλαζαν ποτέ το σύστημα, που τους δίνει την εξουσία και θα έφτιαχναν μια νέα Ελλάδα. Αυτό θα ήταν τελείως παράλογο, ωστόσο στη χώρα που το παράλογο έχει γίνει το λογικό και είναι κάτι στο οποίο καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες, συνέβη και αυτό και ίσως τα πράγματα να μην είναι πλέον αναστρεψιμα ή τέλος πάντων δεν θα είναι σε λίγο καιρό. Ανατροπή χθες είναι η μόνη λύση, ανατροπή του συστήματος αλλά όχι επανέναρξη του ίδιου όχι δηλαδή απλώς αλλαγή φρουράς, κάψιμο της λερναιας υδρας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ λέω.
    Όσο θα υπάρχουν εγκλήματα,χωρίς τιμωρία.
    Τότε,δεν υπάρχει τίποτα,τότε θα συνεχίζεται η ζωή που κυλάει,όπως κυλάει.
    Δεν υπάρχει περίπτωση,να αλλάξει κάτι,όταν η σήψη,δεν εξαλείφεται,όταν τα αρπακτικά,φέρνουν δυστυχία,και πείνα,σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού.
    Όταν η διάλυση μιας χώρας είναι σχέδιο καταστροφής της.
    Όταν δεν υπάρχει δυναμική αντίδραση!.
    Όταν ο κοινός νους,υπολειτουργεί.Τότε,δεν υπάρχει θεραπεία.Κάποιοι,θα πλουτίζουν,και πολλοί,θα αυτοκτονούν,γιατί,δεν τους αξίζει να ζουν.
    Πάλι καταλήγουμε,στο μικροί,και άβουλοι.Η Ελλάδα που το μισό της κομμάτι είναι πρόσφυγες,και μάλιστα,τα μεγαλύτερα μυαλά της. Τότε δεν υπάρχει ελπίδα να μεγαλώσει ποτέ.
    Και μην αναφερόμαστε στους Αρχαίους μας Έλληνες,δεν δικαιούμαστε να ομιλούμε,και μόνο που τους αναφέρουμε,τους μολύνουμε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση σας και για να την προχωρήσω λίγο περισσότερο είναι μια καλή ευκαιρία να μετακομίσουμε την πρωτεύουσα σε άλλο σημείο, να πάψει να κυβερνά η γνωστή πλατεία,αλλά και για να έχουμε ανάπτυξη για τα επόμενα είκοσι χρόνια.
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.