20/6/14

Το Χαλιφάτο της Τρομοκρατίας και της Δύσης

Άρθρο-ανάλυση του Σταύρου Καλεντερίδη*
                    Το σύμβολο-σημαία των ισλαμιστών της ISIS (μουτζαχεντίν της Aλ Κάιντα)

«Στρατιώτες του Χαλιφάτου σηκωθείτε. Ξαναζωντανέψτε τη δόξα μας.
Και επιστρέψτε την κορώνα στην κεφαλή του Έθνους μας (Ummah), σηκωθείτε.
Καταστρέψτε όλους τους απίστους (Taghut). Ανάψτε την καυτή φωτιά σας.
Εκπαιδεύστε στρατιώτες με κάθε τρόπο. Αναπνεύστε με κάθε τρόπο».
– Πολεμικό τραγούδι της οργάνωσης ISIS
Μετά από μια δεκαετία πολέμου και βίας που επέφερε η παράνομη επίθεση και κατοχή των Η.Π.Α. στο Ιράκ, η ιστορική χώρα της Μεσοποταμίας απειλείται σήμερα με εμφύλιο πόλεμο και de facto τριχοτόμηση.
Στο επίκεντρο των εχθροπραξιών βρίσκεται η στρατιωτική και τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL/ISIS, Islamic State of Iraq and the Levant/ Syria) η οποία δραστηριοποιείται στο Ιράκ και τη Συρία. Η εν λόγω οργάνωση προέρχεται από τους κόλπους μιας άλλης ομάδας Σουνιτών πολεμιστών, του «Μετώπου Αλ Νούσρα» (JN, Jabhat al-Nusra ) το οποίο δημιούργησε η Αλ Κάιντα για να πολεμήσει το καθεστώς Ασάντ στη Συρία. Το 2013 και εν μέσω του πολέμου στη Συρία, η ISIS διακήρυξε την ανεξαρτησία της και απορρόφησε την πλειοψηφία των πολεμιστών της Αλ Νούσρα (όσοι δεν ακολουθούν τη «συνένωση» εκτελούνται). Προσπαθώντας να αποτρέψει τον εμφύλιο μεταξύ των ισλαμιστών – ουαχαμπιστών, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αιμάν αλ Ζαουάχρι, καλεί την άμεση διάσπαση των δύο οργανώσεων. Τη στιγμή όμως αυτή έχει ήδη αναδειχθεί μια νέα ηγετική φυσιογνωμία στις τάξεις των ισλαμιστών: ο Άμπου Μπακρ αλ Μπαχνταντί, ένας αιμοσταγής και αιμοχαρής Ιρακινός, ο οποίος με μια πρωτοφανή κίνηση θα αγνοήσει τις διαταγές του αλ Ζαουάχρι και θα ξεκινήσει να υλοποιεί το όραμα της δημιουργίας του «Ιερού Σουνιτικού Χαλιφάτου», δηλαδή μιας νέας Ισλαμικής χώρας στη Μέση Ανατολή.
Τον Ιανουάριου του 2014 η ISIS, κάτω από την ηγεσία του Μπαχνταντί, καταλαμβάνει την Ιρακινή πόλη Φαλούτζα και ξεκινάει να ασκεί πλήρη διοίκηση στην πόλη σαν κανονική κατοχική δύναμη (βλέπε φωτογραφίες). Αξίζει να σημειωθεί πως η ISIS, όπως άλλωστε και η Αλ Κάιντα, χρηματοδοτείται άμεσα από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ με σκοπό τον περιορισμό της επιρροής των Σιιτών στην περιοχή (Ιράν, Συρία). Συγκεκριμένα, οι Σαουδάραβες στρατολογούν φτωχούς Σουνίτες από όλη την περιοχή, υποσχόμενοι χρήματα για τις οικογένειές τους και μεταθανάτια ανταμοιβή για τους ίδιους. Για να τους εντυπωσιάσουν, μάλιστα, πολλούς από τους υποψήφιους στρατιώτες τους φιλοξενούσαν μέχρι και πρόσφατα σε πολυτελή ξενοδοχεία της νότιας Τουρκίας (με τη συγκατάθεση της ίδιας της χώρας η οποία και υποστηρίζει τον Σουνιτικό – τρομοκρατικό άξονα).
Κατάληψη διοικητικών κτιρίων από την ISIS
Στις αρχές του Ιουνίου (2014),  ο Μπαχνταντί αγγίζει το όνειρο του Χαλιφάτου όταν κατακτά τη Μοσούλη – τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Σε μια κίνηση «ματ» η ISIS διαλύει κάθε πιθανή αντίδραση του Ιρακινού στρατού και της αστυνομίας (οι Ιρακινοί από τον τρόμο τους βιάστηκαν να πετάξουν τις στολές τους για να μην τους εκτελέσουν οι ισλαμιστές). Η ευκολία της επιχείρησης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη που δέχθηκε η ISIS από τους τοπικούς Ιρακινούς σουνίτες φύλαρχους τους οποίους κακομεταχειρίζεται για χρόνια η σιιτική κυβέρνηση του Νουρί αλ Μαλίκι από τη Βαγδάτη. Στη βιασύνη τους να ενθρονίσουν έναν πιστό τους ακόλουθο οι Αμερικανοί διόρισαν τον αντιδημοκράτη και τυραννικό Μαλίκι ο οποίος από την πρώτη στιγμή της πρωθυπουργίας του κινήθηκε εκδικητικά κατά των σουνιτών που για δεκαετίες επιβουλεύονταν τους σιίτες της χώρας και τους απέκλεισε οικονομικά και πολιτικά. Προφανώς και ο Μαλίκι δεν έχει ιδέα από δημοκρατικές αρχές όπως ακριβώς δεν έχουν ιδέα οι Αμερικανοί Ολιγάρχες που επέλεξαν κάποιον ικανό να διαχειριστεί τον πετρελαϊκό πλούτο του Ιράκ αλλά όχι και τους πολίτες του. Ως αποτέλεσμα των εγκλημάτων του Μαλίκι, το Ιράκ έχασε τη Μοσούλη, οι Κούρδοι κατέλαβαν το πετρελαϊκό κέντρο του Κιρκούκ και η ISIS συνέχισε να προελαύνει ανενόχλητη στη χώρα με την υποστήριξη Ιρακινών σουνιτών, Μπααθιστών και πρώην αξιωματικών του Σαντάμ Χουσεΐν. Ίσως και όχι τόσο παράπλευρη απώλεια ήταν και η ομηρία 49 τούρκων στο προξενείο της Μοσούλης (μεταξύ αυτών και ο Τούρκος γενικός πρόξενος).
Περιπολικό όχημα της ISIS
Μέσα σε λίγες μέρες η ISIS έχει καταλάβει και το Τικρίτ ενώ τη στιγμή που γράφεται το παρόν, οι ισλαμιστές πολιορκούν την πόλη Σαμάρα, 130 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Ταυτόχρονα καθίσταται σαφής ο θρησκευτικός χαρακτήρας του πολέμου μιας και η ISIS φαίνεται πλέον να βάζει στο στόχαστρο τις ιερές πόλεις της Σιιτικής πίστης. Συγκεκριμένα, δια στόματος του εκπροσώπου της ISIS (Άμπου Μοχάμεντ αλ Αντνανί), επόμενοι στρατιωτικοί στόχοι είναι «η βρωμερή πόλη Καρμπάλα και η Νατζάφ, η πόλη του πολυθεϊσμού». Από την άλλη πλευρά ο Μαλίκι φαίνεται ανίσχυρος να αντιδράσει και καθώς οι πολιτικοί μαλώνουν μεταξύ τους στη Βαγδάτη, η «Ρώμη καίγεται». Ως ήταν αναμενόμενο, οι στρατιωτικές νίκες των ακραίων Σουνιτών πολεμιστών προκάλεσαν την έξαρση των Σιιτών πιστών, τους οποίους ο Μεγάλος Αγιατολάχ του Ιράκ Αλί Σιστανί κάλεσε να πάρουν τα όπλα και να σχηματίσουν πολιτοφυλακές αντίστασης.
Προς υπεράσπιση της κυβέρνησης του Ιράκ φαίνεται να κινείται και η Αμερικανική πολιτική ηγεσία, η οποία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει. Ύποπτη όμως φαίνεται η απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να μην στείλει στρατεύματα αλλά να εξετάσει ένα πιθανό και μελλοντικό ενδεχόμενο αεροπορικών βομβαρδισμών. Ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον προκάλεσε η πρωτόγνωρη ανάμειξη του Ιρανικού στρατού. Λίγες ώρες μετά την κατάληψη της Μοσούλης, ο Υποστράτηγος  Κασίμ Σουλεϊμανί, διοικητής της επίλεκτης Qods Force κατέφθασε στη Βαγδάτη. Ο Σουλεϊμανί, έχοντας μαζί του 500 επίλεκτους στρατιώτες της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς, έσπευσε να έρθει σε συνεννόηση με Ιρακινούς αξιωματούχους για να βοηθήσει το Σιιτικό καθεστώς του Μαλίκι απέναντι στη Σουνιτική απειλή.
Τα δεδομένα λοιπόν φαίνεται να είναι τα εξής: Η ISIS θέλει να ιδρύσει ένα νέο κράτος στην περιοχή. Οι Σαουδάραβες και το Κατάρ τους χρηματοδοτούν για να περιορίσουν την επιρροή των Σιιτών και να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου. Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, γνωρίζοντας πλήρως τις κινήσεις της  ISIS, επιτρέπουν στους Σαουδάραβες να παίξουν το παιχνίδι τους, παρόλο που αυτό κοστίζει στον Ομπάμα για την απόφασή του να απομακρύνει τα Αμερικανικά στρατεύματα από ένα «σταθερό» πλέον Ιράκ. Οι Ιρανοί προέβησαν σε ένα πρωτόγνωρο βήμα με την αποστολή ειδικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, κάτι το οποίο αποδεικνύει πως θίγονται βασικά τους συμφέροντα στην περιοχή.
Το Χαλιφάτο και η απομόνωση του Ιράν
Η τριχοτόμηση του Ιράκ (κουρδικό, σουνιτικό, σιιτικό κράτος) εθεωρείτο από πολλούς κάτι το αναμενόμενο. Τα νέα όμως δεδομένα αποδεικνύουν πως η «Δύση» φαίνεται να επιθυμεί τη δημιουργία ενός σουνιτικού Χαλιφάτου από τους ίδιους ουαχαμπιστές τρομοκράτες (Αλ Κάιντα) τους οποίους φαινομενικά πολεμά. Το νέο ενδεχόμενο που εξετάζουν οι Η.Π.Α. να μην επέμβουν καν στην περιοχή αλλά απλώς να υποστηρίξουν το έργο των Ιρανών (!) επιβεβαιώνει το εν λόγω σενάριο. Το Χαλιφάτο της Τρομοκρατίας και της Δύσης (βλέπε χάρτη) αποκόπτει το Ιράν από τους ζωτικούς του συμμάχους: Συρία και Χεζμπολά (Λίβανο). Το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των δυτικών (Η.Π.Α.), ισραηλινών και σουνιτικών (Σ. Αραβία, Κατάρ, Τουρκία) δυνάμεων στην περιοχή. Οι Σουνίτες και οι Ισραηλινοί φαίνονται ανίκανοι ή/και διστακτικοί να επιχειρήσουν στρατιωτικά και μονομερώς να περιορίσουν την Τεχεράνη. Από την άλλη οι Η.Π.Α. ακολουθούν τον δρόμο της διπλωματίας για να ελέγξουν τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, αλλά ταυτόχρονα αποζητούν αφενός τις εναλλακτικές επιλογές και αφετέρου να αποκόψουν τον Ασάντ (Συρία) και τον Νασραλά (Λίβανο) από τα πολύτιμα χρήματα και όπλα που τους παρέχει το Ισλαμικό καθεστώς. Η μεγάλη «ήττα» της εκλογής Ρουχανί στην Ιρανική προεδρεία στοίχισε στους αντιπάλους του Ιράν μιας και πλέον απαιτείται η παρασκηνιακή δράση μέσω αντιπροσώπων (βλέπε ISIS) και αυτό διότι ο Ρουχανί παρουσιάστηκε στην διεθνή κοινή γνώμη ως φιλειρηνικός και διαλλακτικός – και όχι ως εχθρός της δύσης. Αξίζει να θυμηθεί κανείς τους πανηγυρισμούς των Ισραηλινών για την εκλογή Αχμεντινετζάντ το 2005 και την μετέπειτα απογοήτευσή τους το 2013.
Το Χαλιφάτο αυτό λοιπόν αν καρποφορήσει θα απομονώσει και θα αποδυναμώσει το Ιράν ανεπανόρθωτα. Η συμμαχία, Σουνιτών, Ισραηλινών και δυτικών πολύ πιθανό να καταφέρει εν καιρώ να εξολοθρεύσει τις απειλές της Χεζμπολά και του Ασάντ ενώ το Ιράν θα αναγκαστεί να επιστρέψει στην επιθετική ρητορική και να σκληρύνει τη στάση του. Ταυτόχρονα όμως, το εν λόγω μόρφωμα θα είναι πιθανώς το πλέον εγκληματικό, σκοταδιστικό και οπισθοδρομικό κρατίδιο/περιφέρεια στον πλανήτη. Η επιβολή της Σαρίας (Ισλαμικό Δίκαιο) θα είναι δρακόντεια και απόλυτη – κάτι το οποίο αποδεικνύεται από τον απάνθρωπο τρόπο διοίκησης των περιοχών που τελούν ήδη υπό την κατοχή των ισλαμιστών στο Ιράκ και τη Συρία. Η εγκληματική πολιτική της δύσης στην περιοχή φαίνεται να συνεχίζεται δυστυχώς ακάθεκτη από την εποχή των απεχθών αποικιοκρατικών δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία) έως και σήμερα. Από ελληνικής πλευράς, η πολιτική ηγεσία φαίνεται για ακόμα μια φορά να είναι και ανίδεη αλλά και ανίκανη για να συμμετέχει στις εξελίξεις.

Ο ενεργειακός χάρτης του Ιράκ
Σημείωση: Τα πετρελαϊκά αποθέματα του Ιράκ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην εξίσωση για την περιοχή. Αν και η τιμή του αργού πετρελαίου ήδη παρουσίασε μια άνοδο της τάξεως των 3 δολαρίων (από $109 σε $112 το βαρέλι) λόγω της αποσταθεροποίησης μετά την κατάληψη της Μοσούλης, και παρόλο που διακρίνεται η επιδείνωση της κατάστασης, η τιμή του πετρελαίου παραμένει μακροπρόθεσμα σταθερή. Και αυτό διότι η προσφορά του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά παραμένει εξίσου σταθερή. Εγγυητές αυτής της σταθερότητας δεν είναι άλλοι βέβαια από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ οι οποίες δεσμεύθηκαν ενώπιον των υπολοίπων κρατών-μελών του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους και να καλύψουν μια πιθανή μείωση της παραγωγής του Ιράκ. Οι ίδιες δυνάμεις δηλαδή που με τα πετροδολάριά τους χρηματοδοτούν τους φτωχούς πολεμιστές της Αλ Κάιντα και της ISIS και τους οδηγούν σε τζιχάντ. Ακόμα και αυτή η περίπτωση όμως φαντάζει απίθανη μιας και οι Αμερικανοί μπορεί να είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν τη δημιουργία του Χαλιφάτου αλλά δεν πρόκειται να δεχτούν τον περιορισμό εξαγωγής του πετρελαίου του νότιου Ιράκ από την πόλη της Βασόρας. Αντιθέτως, θα μπορούσε κανείς να προβλέψει μια αύξηση στην παραγωγή του πετρελαίου στα βόρεια της χώρας κατά την πιθανή ενεργοποίηση του αγωγού Κιρκούκ-Σειχάν από τους Κούρδους, αλλά και γενικότερα λόγω της μεγάλης αυτονομίας που θα απολαμβάνει πλέον ο Κουρδικός λαός από την κυβέρνηση της Βαγδάτης για την εξόρυξη και εξαγωγή του Κουρδικού πετρελαίου.

*Ο Σταύρος Καλεντερίδης είναι Πολιτικός Επιστήμονας, Διεθνολόγος, Επικοινωνιολόγος
Πηγή: Ιστολόγιο Σταύρου Καλεντερίδη

23 σχόλια:

  1. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ ΤΟ , ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΡΑΒΕΣ , ΙΣΡΑΗΛ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανατριχιαστικό το πώς το σχέδιο που εξελίσεται είχε "προβλεφθεί" απο το Χόλυγουντ (στα πλαίσια της προετοιμασίας της Αμερικάνικης κοινής γνώμης): Το ισλαμικό χαλιφάτοι εμφανίζονταν σε πολλά έργα σαν "ο μελλοντικός κακός".

    Βέβαια το τελικό ζητούμενο είναι, απλά, ενας εχθρός τόσο "κακός" , που οποιαδήποτε ενέργεια του καλού Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων ή των γειτόνων του θα συγχωρείται, αφού θα είναι ενταγμένη στα πλαίσια του αγώνα του καλού (Δύσης) εναντίον του κακού (Ισλάμ)

    Αυτή η μηχανή ξεκίνησε βέβαια πολύ νωρίτερα ,όταν μετά τη συμφωνία του Όσλο (1993) οι Σιωνιστές άποφάσισαν πως η ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους πρέπει να ενταφιαστεί με κάθε τρόπο.(οι Σιωνιστές ,όχι αναγκαστικά ο λαός του Ισραήλ)

    Ακολούθησε βέβαια η 9/11 και η συνέχεια γνωστή.

    Και απο κοντά και οι κουτοπόνηροι Τούρκοι ,που πιστεύουν πως μιά και η τριχοτόμηση του Ιράκ είναι δεδομένη ,καλό θα είναι να έχουν το...χαλιφάτο για να τρίζει τα δόντια στους Κούρδους όταν χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Στρατιώτες του Χαλιφάτου σηκωθείτε. Ξαναζωντανέψτε τη δόξα μας.
    Και επιστρέψτε την κορώνα στην κεφαλή του Έθνους μας (Ummah), σηκωθείτε.
    Καταστρέψτε όλους τους απίστους (Taghut). Ανάψτε την καυτή φωτιά σας.
    Εκπαιδεύστε στρατιώτες με κάθε τρόπο. Αναπνεύστε με κάθε τρόπο».
    – Πολεμικό τραγούδι της οργάνωσης ISIS


    Ισλαμικός "πολιτισμός".

    Δεν πρέπει να μας παραξενεύει τίποτα ειδικά στη Μέση Ανατολή. Πιόνια είναι όλοι. Σήμερα είναι "καλοί" και αύριο "κακοί" και οι "κακοί" γίνονται "καλοί".

    Οι μεγάλες δυνάμεις και οι μυστικές υπηρεσίες πλαγιάζουν με όλους/ες. Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ήταν "καλοί" όταν πολεμούσαν τους Σοβιετικούς. Τώρα Ισλαμιστής με μούσια, καλάσνικοφ, "Αλλάχ Ακμπάρ" και "καλός" είναι σαν να λέμε ότι η τίγρης είναι φυτοφάγο ζώο και μάλιστα ότι τρώει με μαχαιροπίρουνα κιόλας. Μέχρι και το Χόλιγουντ τους έκανε ταινία το 1988 ξοδεύοντας για το σκοπό αυτό 63.000.000 $ στο "Ράμπο 3".

    Στο τέλος της ταινίας υπάρχει αφιέρωση για τους "γενναίους" μουτζαχεντίν!

    Όταν είχε γίνει το χτύπημα στους δίδυμους πύργους το ίδιο βράδυ σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό είχε αυτή τη ταινία. Η ειρωνεία της τύχης. Φυσικά οι άνθρωποι του τηλεοπτικού σταθμού όταν αποφάσιζαν το μηνιαίο πρόγραμμα ταινιών του σταθμού που να φανταζόντουσαν ότι εκείνη τη βδομάδα σε εκείνη ακριβώς τη μέρα θα έπεφταν αεροπλάνα στους δίδυμους πύργους.

    Ισλάμ= Υποταγή. Είναι αντίθετο σε κάθε έννοια Ελευθερίας του ανθρώπου. Όποιος δεν υπακούει "Αλλάχ Αχμπάρ" και "χραπ" με συνοπτικές διαδικασίες. Αναλαμβάνουν τύποι σαν τον Shakir Wahiyib(εξοπλισμένοι στις φωτογραφίες με Μ16 μέχρι κάποια μέρα να γίνουν "κακοί" ενώ πριν...δεν ήταν).

    Σε μια Ισλαμική χώρα για να υπάρχει μια σχετική σταθερότητα χρειάζεται ή βασιλιάς ή στρατηγός δικτάτορας. Αλλιώς βγαίνουν οι μουσάτοι και εκτελούν χιλιάδες.

    Αυτά ας τα βλέπουμε στην Ευρώπη. Η ιστορία μας, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός μας, η ίδια η ύπαρξη μας ως Ελεύθεροι άνθρωποι στηρίζεται πάνω σε τρία πράγματα: Αρχαία Ελλάδα-Ρώμη-Χριστιανισμός.

    Αν δεν τα προστατεύσουμε τίποτα δεν θα ενώνει τους λαούς της Ευρώπης και το Ισλάμ σε βάθος δεκαετιών θα μετατρέψει την Ευρώπη σε Χαλιφάτο αφού θα έχουν γίνει εμφύλιες συγκρούσεις στις οποίες θα επικρατήσουν οι Ισλαμιστές διότι μέχρι τότε θα είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Ευρώπης λόγω του αριθμού γεννήσεων. Η όποια "Δημοκρατία" υπάρχει στη σημερινή Ευρώπη θα είναι μια μακρινή ανάμνηση και ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να σκέφτεται ελεύθερα στοιχειωδώς.


    Ισλάμ σημαίνει υποταγή στον Αλλάχ και όποιος δεν το αποδέχεται θεωρείται άπιστος και πρέπει να εξουδετερωθεί.Το Ισλάμ όταν αποκτήσει το αριθμητικό πλεονέκτημα δεν είναι ανεκτικό σε καμία άλλη θρησκεία. Περνάει στη "τελική λύση".


    Σεβαστή η Θρησκεία τους αλλά στον δικό τους τόπο διότι σκηνές Μέσης Ανατολής μετά από 50 χρόνια μπορεί να τις δούμε στην Ευρώπη αν δεν αλλάξουμε πορεία και δεν βάλουμε φρένο στην εισβολή του Ισλάμ στον Δυτικό κόσμο.

    Γίνεται μια ύπουλη συστηματική εκμετάλλευση της ανεκτικότητας της Ευρώπης στην διαφορετικότητα.


    https://www.youtube.com/watch?v=XcJmkiIHk_k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "sta είπε...
    ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ ΤΟ , ΜΙΑ ΜΠΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΡΑΒΕΣ , ΙΣΡΑΗΛ ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ;"


    Και γιατί να καταπιούν το Ισραήλ?

    Το Ισραήλ είναι ένα σοβαρό κράτος σε κάθε τομέα γι' αυτό και είναι ισχυρό. Προστατεύει τα συμφέροντα του.

    Ας φανταστούμε για μια στιγμή την Ιερουσαλήμ στον έλεγχο του χαλιφάτου..."Αλλάχ Ακμπάρ" αφανίστε τους "απιστους". Ποιος Πανάγιος τάφος, ποιο Πατριαρχείο και ποιο τείχος των δακρύων...όλα θα τα καταστρέφανε. Το θέμα είναι ότι η ομάδα κατεδάφισης του τείχους θα έκανε συναγωνισμό σε αυτή του Πανάγιου τάφου. Ποια θα είναι πιο γρήγορη και αποτελεσματική.

    Όταν ένα σοβαρό κράτος καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με ένα άλλο σοβαρό κράτος μπορεί να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής και πολυεπίπεδη συνεργασία.

    Αν καθίσεις στο τραπέζι με έναν Ισλαμιστή με τα μούσια που θέλει να σε καταστρέψει επειδή είσαι "άπιστος") τι συνεργασία να υπάρξει?

    Πως θα μας φαινόταν εμάς αν γύρω μας εκτός από τη Τουρκία με την ισλαμική "μετριοπαθή" ηγεσία της είχαμε όλο τα Βαλκάνια γεμάτα με Ισλάμ έτοιμο να μας εξολοθρεύσει?

    Οι Εβραίοι έχουν κάνει και αυτοί λάθη αλλά στη Μέση Ανατολή οι συνθήκες είναι μια "γεωπολιτική ζούγκλα". Επιβίωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο πλανητης υποφερει απο το αποκτηνωμενο ανθρωποειδες του ισλαμ και απο τον αδιστακτο εμπορο των εθνων τον σιωνιστη. Αυτες οι δυο δυναμεις του κακου, δημιουργουν το προβλημα. Ο χρονος διογκωνει το προβλημα. Η ανοχη στον ισλαμισμο που εχει επιβαλει ο σιωνιστης στην δυση, θα την καταστρεψει στο τελος. Η δυση πρεπει να γινει απολυτα στεγανη στην εισοδο του ισλαμ, τωρα, αυριο θα ειναι αργα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nα πιάσουμε τα δεδομένα λίγο απο την ιστορική τους αρχή. Η Αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Μέση Ανατολή κρίνεται ως αναποτελεσματική και αποσπασματική για λόγους που έχουν αναλυθεί κατά κόρον.Εκ των κύριων αξόνων της υπήρξε όμως η σταθεροποίηση του μορφώματος του Νοτίου Κουρδιστάν και του καθεστώτος Μπαρζανί βασικού τους συμμάχου στην περιοχή αυτή.

    Η εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ άνοιξε πραγματικά τον ασκό του Αιόλου. Το διεφθαρμένο καθεστώς Μαλίκι το οποίο διαδέχθηκε το δικτάτορα Σαντάμ Χουσείν βασίστηκε κύρια στην καταπίεση των Σουνιτών όπως και το διεφθαρμένο καθεστώς Ασαντ είχε βασιστεί στην καταπίεση μειονοτήτων όπως οι Κούρδοι. Η αδυναμία της Αμερικανικής διπλωματίας να προσδιορίσει τους στόχους της αλλά και ο φόβος ότι τυχόν ανεξαρτητοποίηση των Κούρδων θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή δημιούργησαν ενα σημαντικό κενό. Οι διαφιλονικούμενες περιοχές του Ιράκ μεταξύ Κούρδων και Αράβων είναι αυτές που προσέφεραν τον ζωτικό χώρο για την αναπτυξη των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων. Σήμερα οι σουνιτικές κοινότητες του Ιράκ εξεγείρονται εκ νέου κατα της σιιτικής καταπίεσης , προσπαθούν με την σειρά τους να αναλάβουν τον έλεγχο των περιοχών αυτών και μέρος της εξέγερσης αυτής είναι και οι εξτρεμιστές της ισλαμικής οργάνωσης ISIS .Στην εξέγερση αυτή καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η Τουρκία η οποία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την μειονότητα των Τουρκομάνων ως εφαλτήριο της στην περιοχή. Η Τουρκική διπλωματία προσέφερε επίσης τα μέγιστα στο να ενταχθεί πλήρως το Κιρκούκ στην Κουρδική σφαίρα επιρροής γνωρίζοντας πως η Μοσούλη δεν ανήκε ποτέ στο ιρακινό σιιτικό καθεστώς.

    Η Αλ Κάιντα εμφανίστηκε πολύ αργά στην Συριακή εξέγερση και στην Συριακή Κρίση αυτό περνά στα ψιλά και είναι περίεργο γιατί με την δράση της δεν έπληξε το καθεστώς Ασαντ αντίθετα έπληξε την Σουνιτική αντιπολίτευση που μάχονταν το καθεστώς Ασαντ βοηθώντας το σημαντικά τόσο με την αποδυνάμωση της όσο και με το να αποκτήσει εκ νέου το ηθικό πλεονέκτημα και να αποκαταστήσει την νομιμότητα του στην διεθνή πολιτική σκηνή.Οι Ισλαμιστές μαχητές της Αλ Κάιντα διασφάλιζαν επίσης τον κατακερματισμό του Κουρδικού μορφώματος κάτι που εξυπηρετούσε το Νότιο Κουρδιστάν, την Τουρκία αλλά και την Αλαουιτική Συρία του καθεστώτος Ασαντ.

    Είναι γνωστό το πως ξεπήδησε η οργάνωση ISIS στην Συρία. Αυτό που δεν είναι ευρεία γνωστό είναι οτι το καθεστώς Ασαντ έχει συνεισφέρει στην οικονομική ευρωστία της ισλαμικής οργάνωσης ISIS η οποία και είναι απείρως μεγαλύτερη της στρατιωτικής ισχύος της και είναι γνωστό τι μπορεί να παράγει αυτό στον Αραβικό κόσμο.Να σημειωθεί δε ότι οι μαχητές της ISIS έχουν αποκλειστεί από το τρομοκρατικό δίκτυό της Αλ Κάιντα.Η Δύση, η Τουρκία και το καθεστώς Ασαντ αφενός στηρίζουν τους τζιχαντιστές στην Συρία αφετέρου δε τους βρίσκει μπροστά της στο Ιράκ.

    Είναι γνωστές οι γεωπολιτικές επιδιώξεις της Αλ Κάιντα όπως είναι γνωστό ότι μάχεται και κατά των αραβικών καθεστώτων που συνεργάζονται με την Δύση αναπτύσσοντας διπλωματία σε δύο ταμπλό όπως τα κράτη του Κόλπου Σαουδική Αραβία και Κατάρ. Παράλληλα αποτελεί κύρια γεωπολιτική απειλή για τα ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα σε Μέση Ανατολή και Αφρική.

    Ερχόμαστε στο Ιράν Σήμερα το Ιράν επισημαίνεται πως εμφανίζεται να έχει διευρυμένο κοινό παρονομαστή ζωτικών συμφερόντων με τις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και το Ιράκ μέχρι και τη Συρία, τη στιγμή που η πολιτική Ερντογάν από την Αίγυπτο, την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση, τη Συρία, το Ιράκ με επίκεντρο την Αυτόνομη Κουρδική Οντότητα στον Βορρά αποτελεί όχι απλώς τακτική παρενόχληση, αλλά στρατηγικών διαστάσεων απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η τριχοτόμηση του Ιράκ (κουρδικό, σουνιτικό, σιιτικό κράτος) έχει πραγματωθεί με την Αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ. Κατά συνέπεια η Αμερικανική διπλωματία φαίνεται να αποδέχεται σήμερα τον σχηματισμό αξόνων στην περιοχή με την παρουσία τόσο του Σιιτικού Ιράκ όσο και της Αλαουτικής Συρίας και την αναβάθμιση του Ιράν. Στα σχέδια της Δύσης η οργάνωση ISIS λειτουργεί ως εμβρυουλκός.Ομως η παρουσία του Ιράν στο Ιράκ ξυπνά δυσάρεστες μνήμες σε πολλούς εκ των εμπλεκόμενων ομάδων και είναι άγνωστο τι ντόμινο εξελίξεων θα παράγει την ώρα που υάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης και στο Αφγανιστάν.

    Ο Ψυχρός πόλεμος ως στρατηγική λογική έχει υπερκερασθεί καθότι θεωρείται ριψοκίνδυνη έτσι σήμερα υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ.Φρόνιμο λοιπόν είναι οι όποιες εξελίξεις να προσεγγίζονται με ψυχρή λογική χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και χωρίς συναισθηματισμούς. Οσο για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς ας ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι στην διαδρομή του αγωγού Κιρκούκ-Τσειχάν, στα όσα γεωπολιτικά οφέλη παράγει για τους εμπλεκόμενους φορείς και αυτα αναφορικά με τα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα. Για πρώτη φορά ας αντιληφθούν άπαντες ότι η Ελληνική εμπλοκή στα τεκταινόμενα ως έχουν όπως και στο Κουρδικό ζητημα ως έχει θα παράγει σοβαρές εμπλοκές και περιπλοκές για Ελλάδα και Κύπρο.Ας γίνει αντιληπτό πως η αναβάθμιση των Κούρδων του Νοτίου Κουρδιστάν μέσω της Αγκυρας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα πάγια Εθνικά μας συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ἐνδιαφέρον ἄρθρο. Συγχαρητήρια. Ἁπλὰ σὲ παρακαλῶ μία διόρθωση. Ἡ λέξη τριχοτόμηση (τομὴ τῆς τρίχας;) ποὺ γράφουν ὅλοι λαμβάνοντας τὴν (ὀρθὴ) λέξη διχοτόμηση καὶ ἐπεκτείνοντάς την γιὰ τὴν ἐννοια τῆς τομῆς σὲ τρία μέρη, δὲν ὑπάρχει. Ἡ ὀρθὴ λέξη εἶναι τριτόμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαφωτιστικό και καλογραμμένο, ως συνήθως, το άρθρο του Σ.Κ. Συγχαρητήρια.

    Πολύ ενδιαφέροντα και τα σχόλια του Ακρίτα. Μπράβο και σε σένα.

    @ Γιώργο Γεωπόνο, Θεσσαλονίκη

    Έχεις πάει ποτέ στο Ισραήλ; Αν όχι, πρέπει να πας. Αξίζει τον κόπο να δεις τα γεωπονικά τους επιτεύγματα.

    "Όταν ένα σοβαρό κράτος καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με ένα άλλο σοβαρό κράτος μπορεί να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής και πολυεπίπεδη συνεργασία".

    @ Pns_Exe

    Είσαι βέβαιος; Αντιθέτως, η λέξη "τρίτοτόμηση" δεν υπάρχει στα ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Όταν ένα σοβαρό κράτος καθίσει σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με ένα άλλο σοβαρό κράτος μπορεί να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής και πολυεπίπεδη συνεργασία".

    Γράφτηκε κατά λάθος. Σωστό είναι, πάντως, αυτό που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Nativist
    Ἡ λέξη τριχοτόμηση στὰ ἀρχαῖα δὲν ὑπάρχει (Λεξικὸ Σταματάκου) καὶ προφανῶς εἶναι ἀδόκιμη, γιατὶ σημαίνει τὴν τομὴ τῆς τρίχας. Οὔτε στὸ ἴδιο Λεξικὸ ὑπάρχει ἡ λέξη τρι-τόμησις. Ὅμως ὡς συνθετικὸ τὸ πρόθεμα τρι εἶναι ὀρθό, π.χ. τριτόκος, τρίσπονδος κτλ. Ἀντίστοιχα, λέμε τέτρα γιὰ τὸ 4, πέντα γιὰ τὸ 5

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Pns_Exe

    Δεν διαφωνώ ότι, από την σύνθεση των λέξεων, γλωσσικά σημαίνει την τομή της τρίχας, όμως, όπως σού απέδειξα, έχει επικρατήσει να σημαίνει την (ανύπαρκτη λεκτικά) "τριτοτόμηση". Τι να κάνουμε τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. κακῶς λέγεται. Ἂν δηλαδὴ σύμπας ὁ τύπος καὶ ἡ κοινωνία λέει μία λέξη ἐσφαλμένη δὲν μποροῦμε ὄμορφα νὰ λέμε σὲ κάποιον ὅτι εἶναι ἐσφαλμένη; Δηλαδὴ ἂν ὁ κόσμος λέει ἐξαποανέκαθεν καὶ ἀνημέρωτος κτλ, ἐμεῖς πρέπει νὰ δεχόμαστε τὸν βιασμὸ τῶν λέξεων; Προφανῶς ὄχι. Καὶ ἐπειδὴ ὁ Σταῦρος εἶναι νέο παιδὶ καὶ γράφει καλά, ἂς μὴν χρησιμοποιεῖ ἐσφαλμένα μία λέξη ποὺ χρησιμοποιεῖ ὁ συρφετὸς τῶν ἀγραμμάτων δημοσιογραφίσκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σ' ένα τέτοιο άρθρο, δεν θα έπρεπε κανείς να ασχολείται με ... τρίχες.

    Ιδού, λοιπόν, η εξήγηση/ετυμολογία κι ελπίζω να έληξε το θέμα:

    τριχοτομῶ, -έω, ΝΑ
    διαιρώ σε τρία μέρη.

    [ΕΤΥΜΟΛ. < επίρρ. τρίχα «σε τρία μέρη» + -τομῶ (< -τομος < τόμος < τέμνω), πρβλ. διχο-τομῶ]. (εδώ).

    " Το ρήμα τριχοτομώ είναι ήδη ελληνιστικό και ορθά σχηματισμένο. Προέρχεται από το αρχ. επίρρημα τρίχα "σε τρία μέρη, τριμερώς" (πβ. επίσης δίχα > διχο-τομώ) και, βεβαίως, από το θέμα τής λέξης τομή. Χαρακτηριστικό είναι ότι συναντάται σε σχολιασμό εργασιών τού Ευκλείδη. Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να απαντούν στο ερώτημά σου. Καλή συνέχεια". (εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 1) "Έχεις πάει ποτέ στο Ισραήλ;"


    Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.


    2) "Αν όχι, πρέπει να πας"

    Σε ένα μέρος που αξίζει, αν κάποιος δεν έχει πάει πρέπει να πάει κι αν έχει πάει πρέπει να ξαναπάει.

    3)"Αξίζει τον κόπο να δεις τα γεωπονικά τους επιτεύγματα"

    Από τα πρώτα πράγματα που κάνω όπου πηγαίνω είναι να παρατηρώ τα πράγματα σχετικά με την επιστήμη μου. Κάτι χρήσιμο θα υπάρχει.


    3) "Γράφτηκε κατά λάθος"

    Πολλά πράγματα λέγονται και γίνονται κατά λάθος ή επίτηδες και τα αποτελέσματα πολλές φορές δεν φαίνονται τη στιγμή που γίνονται ή αμέσως μετά αλλά αργότερα.


    4) "Σωστό είναι, πάντως, αυτό που λες"

    Σε ευχαριστώ. Χαίρομαι που συμφωνούμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι άλλος/οι μπορεί να διαφωνεί/ουν.
    Μια εικόνα χίλιες λέξεις(ισχύει και το αντίθετο) και κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικές εικόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ sta Το διαίρει και βασίλευε των αποικιοκρατών θα φταίει (κυριώς δηλαδή οι Άγγλοι)

    @ προς όλους: δεν είδα να σχολιάζει κανείς το εξής χωρίο του άρθρου "Από ελληνικής πλευράς, η πολιτική ηγεσία φαίνεται για ακόμα μια φορά να είναι και ανίδεη αλλά και ανίκανη για να συμμετέχει στις εξελίξεις."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ Γιώργο Γεωπόνο, Θεσσαλονίκη (εφ’ εξής ΓΓΘ καλούμενο)

    Δεν καταλαβαίνω την σιβυλλική σου απάντηση. Προς τι η μυστικοπάθεια; Εν πάση περιπτώσει, έλαβες το μήνυμα.

    @ Σταύρο

    Τι να σχολιάσει κανείς στο συγκεκριμένο χωρίο; Τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα.

    Ωραίο και το ιστολόγιό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν καταλαβαίνω την σιβυλλική σου απάντηση. Προς τι η μυστικοπάθεια;"


    Το ίδιο με σένα αναρωτιούνται εδώ και 20+ κάτι χρόνια συγγενικά και φιλικά μου πρόσωπα.
    Αν τύχαινε να τους ρωτήσεις θα σου λέγανε ότι η μόνιμη απάντηση που δίνω είναι "Δεν ξέρω" ή "Μην ανακατεύεσαι στις δουλειές μου". Μυστικά είναι τα πάντα εκτός από αυτά που είναι γνωστά. Γνωστά είναι όσα θέλουμε να ναι για λόγους τακτικής ή όσα μπορούν να ναι εύκολα γνωστά.

    Ξέρεις ποιο είναι ένα καθημερινό βασικό μυστικό μου?
    Η διαδρομή για να πάω κάπου και η ακριβής ώρα που θα είμαι εκεί. Ακόμα και αν έχω δώσει συγκεκριμένη ώρα ραντεβού. Μπορεί να είμαι εκεί πιο πριν ή πιο μετά ή την ώρα που κανόνισα. Μπορεί να πάρω μία από τις διαδρομές Α, Β, Γ, Δ, Ε ή να συνδυάσω τις διαδρομές. Μπορεί να έχω μαζί μου κινητό και άλλες φορές μπορεί να μην έχω. Και κανένας δεν θα ξέρει αν θα το έχω.

    Μπορεί να πάω με ποδήλατο, μηχανή, αυτοκίνητο, αστικό λεωφορείο, ή να συνδυάσω κάποια ή όλα εξ' αυτών. Έχει τύχει να τα συνδυάσω και όλα μέσα σε 4 ώρες. Περπάτημα και μετά ποδήλατο. Στη συνέχεια αστικό. Μετά καφέ. Στη συνέχεια αυτοκίνητο και μετά μηχανή η οποία με άφησε στο αεροδρόμιο. Αναμονή 90 λεπτά και μετά αεροπλάνο.
    Και κανένας δεν ήξερε ότι είχα κανονίσει ταξίδι(δύο ημερών), ούτε καν το συγγενικό μου πρόσωπο που με άφησε στο αεροδρόμιο. Δεν κουβαλούσα μαζί μου σάκο ή βαλίτσα. Μόνο μια τσάντα με λαπτοπ την οποία κουβαλάω συχνά και θεωρείται ρουτίνα όσων με ξέρουν.Μόνο που μέσα εκείνη τη μέρα δεν είχε λαπτοπ αλλά λίγα ρούχα.Τα άκρως απαραίτητα. Ούτε βιαζόμουν να πάμε για να υποπτευθεί ότι ήταν να ταξιδέψω.Με είχε ξαναπάει για άλλη δουλειά οπότε δεν υποπτεύθηκε ούτε λίγο.Πλήρης αιφνιδιασμός. Το είχα οργανώσει έτσι ώστε να υπάρχει άνεση χρόνου. Αφού χαιρετηθήκαμε ήπια τον δεύτερο καφέ εκείνης της μέρας, διάβασα και κάτι και πέρασε η ώρα. Έκανα check in 35 λεπτά πριν τη πτήση και προσγειώθηκα στον προορισμό μου. Όλα πήγαν με ακρίβεια λεπτού και πλήρη αιφνιδιασμό διότι natιvist, δεν υπήρξε καμία διαρροή πληροφοριών ούτε εντός Θεσσαλονίκης, ούτε εκεί που πήγαινα. Εμφανίστηκα κάπου και μετά τον αιφνιδιασμό, από τη χαρά τους πέσανε τσάντες με ψώνια σούπερ μάρκετ :)

    Στην εφηβεία έκανα και χειρότερα nativist. Βέβαια τότε δεν μπορούσα να κλείσω με το χαρτζιλίκι μου θέση σε αεροπλάνο. Ήμουν και ανήλικος. Οπότε ξέρανε ότι και να έκανα Θεσσαλονίκη ήμουν :)ΉΤαν μια παρηγοριά αυτό :) Κάποιος μου είχε απαγορέψει να πάω σε ένα πάρτι. Το ήξερα ότι θα το κάνει και είχα προνοήσει. Τον άφησα είπε ότι ήθελε να πει και ήσυχα βγήκα με φόρμες για να πάω να πετάξω σακούλες με σκουπίδια και βρέθηκα με παντελόνι και πουκάμισο σε πάρτι. Ούρλιαξε μετά στο σπίτι αλλά του πέρασε :) Αφού ήξερε ότι εγώ θα πάω τι το δυσκόλευε? Βέβαια έτσι υπήρχε και λίγη συνωμοσία, μυστική δράση. Μετά όταν ήταν να επιστρέψω σπίτι πήρα τηλέφωνο ήρεμα και ήρθε να με πάρει με το αυτοκίνητο :) Στο τηλέφωνο είπα ότι αν δεν μπορούσε θα έπαιρνα ταξί γιατί είχα κανονίσει να έχω χρήματα :)

    Ο κανόνας είναι ότι δεν υπάρχει κανόνας και το κάθε μυστικό υπάρχει για να μην υπάρχει κανόνας. Δεν ζούμε για τα πρέπει που δεν θέλουμε αλλά για τα μυστικά και τους στόχους μας.


    Εμπιστοσύνη μόνο στον εαυτό μας διότι αυτός είναι ο καλύτερος μας φίλος. Μόνο σε αυτόν δεν έχουμε μυστικά. Ακόμα και για να βοηθήσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα πρέπει πρώτα απ'όλα να κοιτάξουμε τον εαυτούλη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ Σταύρος

    Σε άλλες εποχές ίσως κάναμε κάτι ως χώρα. Σήμερα δεν μιλάμε για πολιτικές μετριότητες ή υπομετριότητες αλλά για ανθυπομετριότητες. Αν δεν ήταν, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ο Ψυχρός πόλεμος ως στρατηγική λογική έχει υπερκερασθεί καθότι θεωρείται ριψοκίνδυνη έτσι σήμερα υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ.Φρόνιμο λοιπόν είναι οι όποιες εξελίξεις να προσεγγίζονται με ψυχρή λογική χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και χωρίς συναισθηματισμούς. Οσο για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς ας ανατρέξουν οι ενδιαφερόμενοι στην διαδρομή του αγωγού Κιρκούκ-Τσειχάν, στα όσα γεωπολιτικά οφέλη παράγει για τους εμπλεκόμενους φορείς και αυτα αναφορικά με τα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα. Για πρώτη φορά ας αντιληφθούν άπαντες ότι η Ελληνική εμπλοκή στα τεκταινόμενα ως έχουν όπως και στο Κουρδικό ζητημα ως έχει θα παράγει σοβαρές εμπλοκές και περιπλοκές για Ελλάδα και Κύπρο.Ας γίνει αντιληπτό πως η αναβάθμιση των Κούρδων του Νοτίου Κουρδιστάν μέσω της Αγκυρας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα πάγια Εθνικά μας συμφέροντα.
    Σταύρο Δικαιολογημένα δεν το πρόσεξες , για να στο πω πιο απλά όποιος μπλεχτεί στα αμερικανικά πόδια καίγεται Βλέπε Σάχη, Σαντάμ,Ασαντ,Καντάφι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ Γρέγος Δεν συμφωνώ. Το Ιράν φαίνεται πως θα ελέγχει το Σιιτικό Ιράκ (όπου είναι και η καρδιά του Ιρακινού πετραλαίου)απόλυτα και πιο άμεσα από ότι τώρα.

    Επίσης αν και όπως περιγράφω στο άρθρο η πρόθεση των Η.Π.Α. είναι η αποκοπή του Ιράν από τους ζωτικούς του συμμάχους δεν πιστεύω πως θα τα καταφέρει. Το Ιράν θα πιέσει τους Σιίτες του Ιράκ να ανακαταλάβουν τις βόρειες περιοχές που χάθηκαν και στο τέλος η Τεχεράνη θα αποκομίσει έστω και μια λωρίδα γης που θα της επιτρέπει την επαφή με τη Συρία του Ασάντ και συνεπώς και με το Λίβανο. Η Ρωσία θα είναι σημαντικός παράγοντας για την εν λόγω εξέλιξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.