27/6/14

Ανοιγμα Τσίπρα για συμμαχίες με την αντιμνημονιακή αντιπολίτευση: Παρουσίες έκπληξη και ηχηρά «όχι»

Ανοιγμα Τσίπρα για συμμαχίες με την αντιμνημονιακή αντιπολίτευση: Παρουσίες έκπλ
Πρόβα τζενεράλε για την καινούργια στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ η εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, και η Κουμουνδούρου ανοίγει τη «βεντάλια» των συμμαχιών με πρώτο βήμα προσέγγισης το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Ζητώντας τη στήριξη των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως " καλούμε σε ένα πλατύ, ανοιχτό, παλλαικό μέτωπο ώστε σε πρώτη φάση να μη περάσει το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ" και συνέχισε λέγοντας ότι " η ίδια η ζωή βάζει επιτακτικά τα διλήμματα και δεν μπορείς να τα αποφύγεις.Εδώ ταιριάζει απόλυτα το εκπληκτικό τραγούδι της δεκαετίας του 30 «Which side are you on», «Με ποια μεριά είσαι».
«Πρέπει όλοι να μας πουν με ποια πλευρά είναι.Με το μνημόνιο-καθεστώς ή με την κοινωνία.Με τη λιτότητα ή την ανάπτυξη. Με την δημοκρατία ή με τον αυταρχισμό, με την ανάπτυξη ή τη βίαιη φτωχοποίηση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας θέτοντας προ των ευθυνών τους συνδικάτα, κόμματα και πολιτικές δυνάμεις.
Η εκτίμηση της ηγεσίας πάντως είναι ότι η «μάχη» κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις που δεν ανήκουν απαραίτητα στην αριστερά δίνοντας τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημά της, γι αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως "το μέτωπο που συγκροτούμε, φιλοδοξούμε να είναι παρόν και την επόμενη μέρα.Ώστε να εμποδίσουμε την υλοποίηση ενός εγκληματικού για το δημόσιο συμφέρον σχεδιασμού".
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στη συγκυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι "Σαμαράς και Βενιζέλος είναι ο ορισμός της Παλιάς Ελλάδας.Με ιδιώτες αρπαχτικά, που παίρνουν δάνεια με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, που πιάνουν το κράτος πελάτη και τους δίνεται δώρο οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα που μπορεί να αποφέρει υπερκέρδη σε αυτούς, χωρίς να κερδίζει απολύτως τίποτα το κοινωνικό σύνολο και η ελληνική οικονομία".
Σηκώνοντας στα ύψη τους τόνους, ο κ. Τσίπρας επανέφερε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι "θα επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπο δημόσιο έλεγχο, σε μια ενιαία επιχείρηση. Και ας μην προτρέξουν κάποιοι να μιλήσουν για ουτοπία και για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα".
Οι «καλεσμένοι»: Ποιοι έδωσαν το παρών
Οι προσκεκλημένοι ήταν πολλοί και η παρουσία τους φανέρωσε τις διαθέσεις τους.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Θόδωρος Παραστατίδης έκριναν θετικά την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για την μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και έδωσαν το «παρών».
Στο ίδιο μήκος κύματος, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν οι επικεφαλής από τις πολιτικές κινήσεις με τις οποίες έχει συναντηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το "παρών" έδωσε η κ. Λούκα Κατσέλη από την «Κοινωνική Συμφωνία», οι κκ Τόσκας και Παπασίμος από την κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά και από την Αριστερή Προοπτική οι κκ Αντρέας Νεφελούδης και Στέφανος Μπαγιώργος.
Οι ανεξάρτητοι Έλληνες, εκπροσωπήθηκαν δια της Ραχήλ Μακρή και από τους Οικολόγους Πράσινους κατέφθασε ο Γιάννης Τσιρώνης, ο Κώστας Καλογράνης και ο Μάκης Κοψίδης.
Χρώμα στην εκδήλωση έδωσε και ο γνωστός για το μαχητικό στυλ του συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, που είναι σε συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη μελλοντική ένταξή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Αντώνης Καλφαγιάννης.
Οι ηχηρές «χυλόπιτες»
Τέλος, η Αγίου Κωνσταντίνου με επιστολή του γραμματέα της ΚΟ Δημήτρη Αναγνωστάκη απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση Τσίπρα, εμφανίζεται όμως πρόθυμη για διάλογο, ενώ κύκλοι του ΚΚΕ σημειώνουν πως :«Ειναι σαφής η θέση του ΚΚΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποιήση», είναι κάτι που το έχουν δείξει και με τους αγώνες τους και με την παρουσία του κόμματος στην Βουλή.
«Αλλά άλλο πράγμα η εκδήλωση ενός σωματείου φορέα και άλλο μια κομματική εκδήλωση με σκοπιμότητες»,που όπως λένε χαρακτηριστικά «δεν εχουμε καμία θέση να πάμε εκεί πέρα».
Φωτογραφίες Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.