27/6/14

Κεντρική Τράπεζα Βουλγαρίας: Δεχόμαστε επίθεση

Γίνεται λόγος για συστηματική προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας
Επίθεση δέχεται το βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, η οποία έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας μέσω επιθέσεων στον κλάδο.
Παράλληλα, σημείωσε ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει αυτήν την επίθεση και να προστατέψει τις καταθέσεις των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η νομισματική αρχή της χώρας ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της τέταρτης μεγαλύτερης βουλγαρικής τράπεζας, της Corporate Commercial Bank (Corpbank), λόγω ύποπτων συναλλαγών που διενήργησε.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ανησυχία στις αγορές για το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης και σε άλλες τράπεζες. Αναστάτωση προκλήθηκε και από τις δηλώσεις αξιωματούχου του κυβερνώντος κόμματος την Πέμπτη, σύμφωνα με τις οποίες άλλη μία τράπεζα μπορεί να έχει την ίδια τύχη με την Corp.

Άμεση ήταν η αντίδραση των αγορών στις φήμες αυτές, με τις μετοχές των βουλγαρικών τραπεζών να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του κράτους μέσω μιας οργανωμένης επίθεσης εναντίον των βουλγαρικών τραπεζών χωρίς κανέναν λόγο», αναφέρει η κεντρική τράπεζα της χώρας σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η First Investment Bank ήταν ο μεγαλύτερος στόχος.

«Δεν υπάρχει καμία τράπεζα στον κόσμο που να μπορεί να αντέξει μια τέτοια οργανωμένη επίθεση» επισημαίνει η νομισματική αρχή, η οποία ωστόσο διαβεβαιώνει πως «έχει επαρκή μετρητά και διάφορα μέσα, τα οποία απαιτούν τεχνολογικό χρόνο για να γίνουν διαθέσιμα στην τράπεζα».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η First Investment Bank την Παρασκευή θα εξυπηρετήσει τους πελάτες της μέχρι τις 15:00 και θα ξανανοίξει κανονικά τη Δευτέρα.

Η κεντρική τράπεζα κάλεσε όλα τα δημόσια θεσμικά όργανα να εργαστούν από κοινού για να προστατέψουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αναλάβουν νομική δράση εναντίον όσων διαδίδουν «αναληθείς και κακοπροαίρετες φήμες» για την υγεία των τραπεζών της Βουλγαρίας.

Το Reuters επικαλείται δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων που τονίζουν ότι ουρές 15-30 πελατών άρχιζαν και έκαναν την εμφάνισή τους την Παρασκευή στην πρωτεύουσα Σόφια. Από νωρίς το πρωί, 65 άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά σε ένα κεντρικό υποκατάστημα της First Investment Bank, ενώ άλλοι 12 σχημάτιζαν ουρά σε ένα από τα ΑΤΜs της ίδιας τράπεζας.

«Μου είπαν να έλθω και να βγάλω τα χρήματά μου. Ελπίζω να μην κλείσουν τις πόρτες στα μούτρα μας», δήλωσε στο Reuters μια 32χρονη γυναίκα που περίμενε στην ουρά.

Ωστόσο, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, το bank run, το οποίο πυροδοτήθηκε από δημοσιεύματα σχετικά με ύποπτα deals που αφορούσαν την Corpbank και τον βασικό της μέτοχο, έχουν αναβιώσει οδυνηρές μνήμες από μια κατάρρευση του κλάδου στη δεκαετία του 1990 που οδήγησε στη χρεοκοπία 14 τράπεζες.

Σημειώνεται πως παρουσία στη βουλγαρική αγορά έχουν και οι τέσσερις ελληνικοί συστημικοί όμιλου, Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, μέσω θυγατρικών.

Το μερίδιό τους στα δάνεια φτάνει το 25%. Ωστόσο, πρόκειται για μία μικρή αγορά και αν υπάρξουν απώλειες αυτές θα είναι ελεγχόμενες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, δήλωσε στο Reuters ότι δεν είχε δει κάποιες εκροές καταθέσεων στην θυγατρική της στην Βουλγαρία.

«Η θυγατρική της ΕΤΕ στη Βουλγαρία δεν έχει κάποια έκθεση στην Corporate Commercial Bank», δήλωσε χαρακτηριστικά.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.