14/6/14

Διαβάστε για να κατανοήσετε τι γίνεται στο Ιράκ

Τύμπανα πολέμου στη ‘μακρινή’ γειτονιά μας
Tζιχαντιστές του "Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε", σε προέλαση στο εσωτερικό του Ιράκ
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τρία και πλέον χρόνια διαρκεί ο πόλεμος στη Συρία, ένας πόλεμος που ξεκίνησε ως συνέχεια της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, με την ενεργό ανάμειξη ορισμένων δυτικών χωρών, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας.
Μάλιστα η Τουρκία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο, αφού έπαιζε -και εν μέρει συνεχίζει να παίζει- το ρόλο της γέφυρας για τα όπλα και τους τζιχαντιστές που εισέρρεαν από όλον τον κόσμο, για διεισδύσουν στη συνέχεια στο έδαφος της Συρίας και να συμμετέχουν σ’ αυτόν τον «ιερό» πόλεμο εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.
Οι φανεροί πρωταγωνιστές αυτού του πολέμου ήταν από τη μια πλευρά ο Άσαντ και οι δυνάμεις του κράτους της Συρίας και από την άλλη οι δυνάμεις της λεγόμενης αντιπολίτευσης, η οποία σταδιακά στην ουσία διαλύθηκε, για να πάρει τη θέση της η ισλαμική τρομοκρατία, ήτοι η Αλ Κάιντα, δια της οργάνωσης Αλ Νούσρα και της οργάνωσης   «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL/ISIS, Islamic State of Iraq and the Levant/ Syria).
Έτσι, σταδιακά, η όλη υπόθεση, που ξεκίνησε ως μια εξέγερση ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ, εξελίχθηκε σε έναν πόλεμο που διεξάγει το κράτος της Συρίας εναντίον της Αλ Κάιντα και της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Από το καλοκαίρι του 2013 οι ΗΠΑ, για γεωπολιτικούς λόγους, τους οποίους θα αναφέρουμε σε επόμενο άρθρο μας, διαφοροποίησαν τη στάση τους στο θέμα, αφήνοντας έκθετη την Τουρκία σε μια απειλή που είχε ήδη διαμορφωθεί στο μαλακό της υπογάστριο και εννοούμε το δεύτερο αυτόνομο κουρδικό κράτος που σχηματίστηκε υπό μορφή τριών καντονίων, κατά μήκος των 900 χλμ της τουρκοσυριακής μεθορίου. Η εξέλιξη αυτή, που αλλάζει δραματικά την παραμετροποίηση του Κουρδικού, έδωσε την εντύπωση στην Άγκυρα ότι δεν είναι μακριά πλέον ο χρόνος που θα σχηματιστεί το τρίτο κουρδικό αυτόνομο κράτος, τη φορά αυτή στη δική της επικράτεια. Έτσι, η κυβέρνηση Ερντογάν, δεν είχε να κάνει τίποτε άλλο, παρά να εφαρμόσει την παλιά ανατολίτικη παροιμία που λέει «denize düşen yılana sarılır», που σημαίνει όποιος πέφτει στη θάλασσα και δεν γνωρίζει κολύμπι, αγκαλιάζει ακόμα και το φίδι!
Για τους παραπάνω λόγους, οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο τροφοδοτούσαν συστηματικά τους ισλαμιστές τρομοκράτες της Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα με προσωπικό, όπλα και πυρομαχικά, για να επιτίθενται αυτοί με τη σειρά τους όχι εναντίον του Άσαντ αλλά εναντίον των Κούρδων της Ροζάβα, όπως ονομάζεται η λωρίδα γης κατά μήκος των τυορκοσυριακών συνόρων, όπου δημιουργήθηκε το αυτόνομο κράτος του Δυτικού Κουρδιστάν. Μάλιστα, για τους τζιχαντιστές που εισέρρεαν στην Τουρκία αεροπορικώς από πολλές αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δημιουργήσει ολόκληρο σύστημα υποδοχής και …φιλοξενίας σε ξενοδοχεία πολλών αστέρων, ενώ ορισμένα φορτία όπλων και πυρομαχικών που προορίζονταν για τους ισλαμιστές τρομοκράτες της Αλ Κάιντα αποκαλύφθηκαν από τις ίδιες τις -γκιουλενικές- τουρκικές αρχές, στα πλαίσια της διαμάχης εξουσίας μεταξύ Ερντογάν-Γκιουλέν.
Όμως ενώ η κατάσταση αυτή, που οδήγησε στη διάσπαση του μετώπου της αντιπολίτευσης, στην αρχή ευνοούσε τον Άσαντ, που σταδιακά ανέκτησε τον έλεγχο σημαντικού μέρους της επικράτειας που ήλεγχαν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, από ένα σημείο και μετά άρχισε να απειλεί τον ίδιον και να προκαλεί σοβαρή ανησυχία στις δυνάμεις της Δύσης.
Αυτό που άλλαξε τα δεδομένα και έφθασε στο σημείο να απειλεί πλέον την ενότητα της Συρίας αλλά και του ίδιου του Ιράκ, ήταν η εμφάνιση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε», η οποία εκτός των κλασικών υποστηρικτών κυρίως σε χρήματα και οπλισμό, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας, είχε τώρα και την υποστήριξη των σουνιτικών φυλών που ήταν πιστές στον Σαντάμ Χουσεΐν, οι οποίες θεώρησαν ότι τώρα είναι η ευκαιρία να πάρουν την εκδίκησή τους από τον Μαλίκι και τους σιίτες, που στην ουσία συνεργάστηκαν με τους Δυτικούς για την ανατροπή του Σαντάμ, ενώ τους απέκλεισαν από την πολιτική και οικονομική εξουσία, οδηγώντας τους στο περιθώριο.
Αυτή η εξέλιξη ήταν που ανέτρεψε τα δεδομένα, για να φθάσουμε σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Τετάρτη, 11/6) οι ένοπλοι της ISIL/ISIS να ελέγχουν εκτός από την επαρχία Αλ Ανμπάρ και την στρατηγικής σημασίας επαρχία Νινευή, με την πρωτεύουσά της Μοσούλη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, μετά τη Βαγδάτη, ενώ μάλλον φθάνει η στιγμή που θα κριθεί και η τύχη του χρυσοφόρου Κιρκούκ.
Για τις προοπτικές που διαγράφονται στον ορίζοντα γύρω από το όλο θέμα, στο άρθρο μας της Κυριακής.
Δημοσιεύθηκε στην "δημοκρατία"

4 σχόλια:

  1. Οι Εντάσεις στην Συρία έχουν βαθύτερες ιστορικές ρίζες. Η σφαγή της Χάμα του 1982, ο εξαραβισμός των Κούρδων, η γενοκτονική πολιτική του καθεστώτος Ασαντ της Συρίας κατά του κουρδικού στοιχείου αποτελούν αδιαμφισβήτητο γεγονός.

    Η Συριακή κρίση δεν έχει σχέση με την Αραβική Άνοιξη, εχει σχέση με τα ενεργειακά σχέδια του καθεστώτος Ασαντ και του Ιράν (Ισλαμικός Αγωγός) τα οποία προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις απο τις χώρες του Κόλπου των οποίων τα ισλαμικά κεφάλαια στηρίζουν την τουρκική οικονομία κατά συνέπεια η Τουρκία λειτούργησε ως εργολάβος ξένων συμφερόντων κύρια.

    Το Κουρδικό μόρφωμα της Συρίας μάχεται σκληρά για να σταθεροποιηθεί όσο δε δεν αποτελεί ενιαία οντότητα δεν αποτελεί κίνδυνο για κανέναν εμπλεκόμενο παράγοντα, άλλωστε αναπνέει μόνο μέσω Ιράκ καθώς το Νότιο Κουρδιστάν έχει επιβάλλει πλήρη αποκλεισμό του.

    Η Αμερικανική στάση είναι ξεκάθαρη επι του ζητήματος του Ιράκ (τριχοτόμηση του) και επι της Συριακής κρίσης ουδείς δύναται να σκεφθεί οτι θα αναλάβει πρωτοβουλία, είναι καθαρά αμερικανική υπόθεση.

    Η "επικράτηση" των μαχητών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» είναι ιδιαιτέρως βολική για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πλήν Τουρκίας Το γιατί θα φανεί στο μέλλον.

    Σε οτι τέλος αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν ο τουρκικός τύπος με μια σειρά άρθρων του εχει επισημάνει την σχέση Κοινότητας Γκιουλέν με το Νότιο Κουρδιστάν.Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία , η "κρίση" αυτή λειτουργεί ως τροχοπέδη του φαραωνικού οράματος του Ταγίπ Ερντογάν.

    Χρειάζεται τέλος Υπομονή και Σύνεση σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να προστατευθούν τα πάγια ελληνικά συμφέροντα (Ελλάδας και Κύπρου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΙΣΙΛ είναι η κρίσιμη παράμετρος πλέον σε όλη την περιοχή.Το δε γεγονός ότι οι Αμερικανοί με τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης και την αμυντική μηχανή αλλά και τα χρήματα άφησαν το ώριμο αυτό φρούτο να νέμεται τη μισή ανατολική Συρία και το μισό δυτικό Ιράκ σημαίνει ότι το θέλουν για να ελέγξουν δύο ευαίσθητα συστήματα το Κουρδιστάν και το Ιράν.Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια.Το Ιράκ θα γίνει παγίδα για Ιράν και Τουρκία και ο πόλεμος σε Ιράκ και Συρία ίσως γίνει αφορμή δημιουργίας ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.
    Αυτά όπως τα βλέπω ως απλός παρατηρητής και όχι ως ειδικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το άρθρο αυτο έρχεται Σε συνέχεια του άρθρου των FT που δήμοσιευσατε χτες περί τριχοτομησης του Ιράκ αλλα ,και το σημαντικότερο, η δημιουργία μιας σουνιτικης ισλαμικης σφηνας που θα πάρεμ βάλετε μεταξύ συριας και Ιράν διακόπτοντας την άμεση επαφή τους.το σχέδιο αυτο ειναι εν εξελίξει χωρίς να συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση λόγω του αιφνιδιασμού, του ισχυρού σουνιτικου πληθυσμού αλλα και της διαλυμένης στρατιωτικής μηχανής του Ιράκ.Μην ξεχνάμε την πρόσφατη διαφοροποίηση στους εξοπλισμούς που αποφάσισε η ηγεσία ,στρεφόμενη και προς την Μόσχα.Η υπόθεση του αγωγού που αναφέρθηκε τολμώ να πω ότι δεν αφορά μόνο το Ιράν αλλα και τις χώρες του κόλπου που και αυτές έχουν παρόμοιες φιλοδοξίες για τον εαυτό τους..
    Θα επαναλάβω όσα έγραψα χτες


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δημιουργία μια τέτοιας σφηνας που να μπλοκάρει την άμεση συνορευση της Συρία με το Ιράν σωστή σαν σκέψη αλλα θέλει πολλά...Καρβέλια για να επιβίωσει και να αντέξει ..Εξ αλλού τέτοιας ποιότητας ακραίου ιςλαμςμου στην ουσία κανείς δεν την θέλει δίπλα του..Ο μόνος σίγουρα κερδισμένος θα ειναι οι κουρδοι με την προςαρτηςη των πετρελαιοφόρων εδαφών που χωρίς ιδιαίτερο κόπο θα αποκτήσουν,αλλα και λόγω φιλικής σχέσης με Αμερική να τους επιτρέπει να παίξουν αυτοί το ρόλο που αναφέρετε το άρθρο...ειδωμεν.....

    12 Ιουνίου 2014 - 11:34 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.