16/6/14

Αλλάζει ο χάρτης στη Μεσοποταμία - Τι σημαίνει αυτό για Κύπρο και Ελλάδα;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου», που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1991 ως απάντηση της διεθνούς κοινότητας στην εισβολή του Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ έξι μήνες νωρίτερα (2 Αυγούστου 1990), μπορεί να θεωρηθεί η θρυαλλίδα που πυροδότησε σειρά εξελίξεων, οι οποίες θα οδηγούσαν στην αλλαγή του χάρτη της περιοχής.

Τότε στην ουσία μπήκαν τα θεμέλια του κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, με το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βορείους του 36ου παραλλήλου, και του σιιτικού κράτους στο νότιο τμήμα της χώρας, με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων νοτίως του 32ου παραλλήλου. Η ανατροπή του Σαντάμ το 2003 και η ψήφιση νέου συντάγματος το 2005, από τη μια πλευρά καθιέρωσε το ομόσπονδο κράτος του Κουρδιστάν και από την άλλη έδωσε τη δυνατότητα στη σιιτική πλειοψηφία να πάρει την εξουσία στα χέρια της, στη Βαγδάτη, οδηγώντας στο περιθώριο τη σουνιτική μειοψηφία, η οποία έχει μια επιπλέον ατυχία, να μη διαθέτει σχεδόν καθόλου πετρελαιοφόρα κοιτάσματα, στις περιοχές που είναι πλειονότητα.
Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι σιίτες της Βαγδάτης, υπό τον Αλ Μαλίκι, ισχυροποιούσαν τη θέση τους οικονομικά, λόγω των εσόδων από τα πετρέλαια, ενώ πολιτικά προσπαθούσαν να ισορροπήσουν μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον. Το ίδιο διάστημα, οι Κούρδοι έχτιζαν το δικό τους κράτος, προσδοκώντας στη σταδιακή απεξάρτηση από τη Βαγδάτη και στην πλήρη ανεξαρτησία, όταν ήταν κατάλληλες οι συνθήκες, ενώ οι σουνίτες οδηγούνταν στο περιθώριο σε όλους τους τομείς. Ένα επί πλέον πρόβλημα μεταξύ των Κούρδων της Ερμπίλ, των σιιτών του Μαλίκι και των σουνιτών της Αλ Αμπάρ, που θεωρείται η επαρχία προπύργιό τους, ήταν ο έλεγχος της Περιφέρειας Κιρκούκ, που έχει και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.
Με βάση το σύνταγμα του 2005, η τύχη του Κιρκούκ θα κρινόταν με δημοψήφισμα, που μέχρι σήμερα δεν έγινε, μη επιτρεπούσης και της Ουάσιγκτον, υπό το φόβο ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε γενική ανάφλεξη στο Ιράκ.
Στο άρθρο μας της Παρασκευής αναφερθήκαμε στο ιστορικό του τρίχρονου εσωτερικού πολέμου στη Συρία και στην εμφάνιση μιας επικίνδυνης οργάνωσης, που έχει τη δυναμική να ανατρέψει τα δεδομένα, το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL/ISIS, Islamic State of Iraq and the Levant/ Syria). Η οργάνωση αυτή, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες από παράγοντες της περιοχής, εκτός από την ενίσχυσή της στελεχιακά από την Αλ Κάιντα, έχει ενσωματώσει αξιωματούχους του καθεστώτος Σαντάμ καθώς και ανώτερους και κατώτερους αξιωματικούς από τις επίλεκτες μονάδες του σουνίτη δικτάτορα, ενώ έχει και πολιτική αλλά και κάθε είδους υποστήριξη μεγάλων σουνιτικών φατριών (aşiret) του Ιράκ. Αυτό την καθιστά πολύ πιο ισχυρή από την Αλ Νούσρα, η οποία στέκεται στα πόδια της λόγω της υποστήριξης που έχει από την Τουρκία, με αποτέλεσμα η ISIL/ISIS να απειλεί πλέον ανοικτά όχι μόνο την ενότητα της Συρίας αλλά και του ίδιου του Ιράκ.
Ήδη από μηνών ελέγχει την επαρχία Αλ Αμπάρ, που κατοικείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από σουνίτες, ενώ την Τρίτη, 10 Ιουνίου κατέλαβε τη Μοσούλη και το σύνολο της Περιφέρειας Νινευή, με τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού να μην προβάλουν καμία αντίσταση και τους αξιωματικούς να διαφεύγουν στην Ερπίλ, του αυτόνομου Κουρδιστάν.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη, 12 Ιουνίου) ο στρατός του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» στρέφεται προς τις πόλεις και κωμοπόλεις της Περιφέρειας Κιρκούκ, με στόχο αφού τις καταλάβει να περικυκλώσει και να καταλάβει το Κιρκούκ, που αποτελεί το μήλον της έριδος όχι μόνο μεταξύ των φυλών του Ιράκ, αλλά και μεταξύ Τεχεράνης, Άγκυρας, Ριάντ, Ουάσιγκτον και Μόσχας…
Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι ο πρωθυπουργός Αλ Μαλίκι, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν ότι ο μόνος αξιόμαχος στρατός στο Ιράκ είναι οι 250 χιλιάδες πεσμεργκά του στρατού των Κούρδων, ζήτησε την βοήθεια του Προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, για να αντιμετωπίσει τους ένοπλους του ISIL/ISIS.
Έχοντες ιδίαν αντίληψη των πραγμάτων πληροφορούμε τους αναγνώστες μας ότι οι πεσμεργκά του στρατού του Κουρδιστάν, αφ’ ενός μεν για λόγους τιμής δεν εγκαταλείπουν ποτέ τις θέσεις τους και δεν αυτομολούν, και αφ’ ετέρου είναι εμπειροπόλεμοι αλλά και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το Κιρκούκ και τις άλλες κουρδικές πόλεις που βρίσκονται υπό την απειλή των ισλαμιστών του ISIL/ISIS.
Μάλιστα, παράγοντες από την περιοχή με τους οποίους συνομιλήσαμε μας διαβεβαίωσαν ότι οι ταξιαρχίες των πεσμεργκά έχουν ήδη οχυρώσει το Κιρκούκ αλλά και τις άλλες κουρδικές πόλεις της περιοχής, ενώ άφησαν να εννοηθεί ότι στο τέλος αυτού του κύκλου των επεισοδίων ίσως θα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή  για να ενσωματώσουν το Κιρκούκ και άλλες περιοχές που κατοικούνται από Κούρδους στην κουρδική επικράτεια.
Ο χάρτης στην περιοχή αλλάζαι και είναι πλέον περισσότερο από βέβαιο ότι οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν τις ισορροπίες ΚΑΙ στην Α. Μεσόγειο.
Η Ελλάδα, μετά την υπόθεση Οτζαλάν, έπαψε ακόμα και να συζητά για το Κουρδικό και τις εξελίξεις που σχετίζονται μ' αυτό.
Όλα αυτά τα χρόνια μιλούσαμε μόνο εμείς.
Μήπως ήλθε η ώρα να αρχίσουν οι συζητήσεις γύρω από το θέμα;

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε σην "κυριακάτικη δημοκρατία"

14 σχόλια:

  1. 80+ Year Old Kurdish Veterans Take Up Arms Against ISIS

    Read more at http://www.liveleak.com/view?i=5e1_1402806777#atbYsjkjV3cFqHeo.99

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός να μιλήσει; Το χοντρόπετσο αυτιστικό γουρούνι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε ξέρω από που πήρες τον χάρτη αυτόν τον οποίο τον θεωρώ υπερβολικό ως προς την έκταση τόυ.Μονον στα όνειρα τους θα μπορούσαν να φανταστούν ενα κουρδισταν των τριων θαλασσών ....
    Η επιλογή των δυτικών ειναι για μικρά κράτη με πολλές αντιπαλότητες μεταξύ τους,για να παίζουν τα παιχνίδια τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ δεν μίλησαν για το δημοσίευμα περί παρακολουθήσεων από τη Γερμανία, θα βγάλουν κιχ που θα ενοχλήσει τον στρατηγικό άξονα Γερμανίας-Τουρκίας;...

    Δεν θέλει κόπο: θέλει τρόπο...
    http://www.pontos-news.gr/permalink/21777.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ορφέα
    Ο χάρτης είναι μεγεθύνση του Χάρτη «της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής» (Greater Middle East) σύμφωνα με το αμερικανικό Γενικό Επιτελείο που δημοσιεύθηκε το 2006 από τον Συνταγματάρχη Ralph Peters και όχι "όνειρο" των Κούρδων.
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2014/06/blog-post_770.html#.U537GbE-Y-8

    Δυτικότερος δεν γίνεται... κάτι σου ξεφεύγει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Χάρτης επιτελικός του 2006! Αν δεν κάνω λάθος τότε η επίσημη γραμμή τους χαρακτήριζε τους Κούρδους αγωνιστές τρομοκράτες.

    Πραγματι...δυτικοτερος δε γίνεται, ξεπερνά και το παλιό βελουχισταν...μη πω την αρχαία σακαρδαμη...
    Εξακολουθώ να πιστεύω ότι θα παίξει το ρόλο που ανέφερα στο βορά της σφηνας στον άξονα συριας Ιράν όμως το να φτάσει μέχρι τον Περσικό και την κασπια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με την ανακοίνωση των Ενεργειακών σχεδίων της Συρίας και του Ιράν ξέσπασε η Συριακή Κρίση. Με την Προσπάθεια της Τουρκίας να αποτελέσει τον διακομιστικό σταθμό για το Κουρδικό Πετρέλαιο ξέσπασε η κρίση στο Ιράκ.

    Μια Κρίση η οποία εδράζεται στις διαφιλονικούμενες περιοχές του Ιράκ και για μαι ακόμη φορά ανέδειξε το χάσμα Σουνιτών-Σιιτών και Αράβων-Κούρδων.

    Η Οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» δεν διαθέτει τα στοιχεία εκείνα που θα της επιτρέψουν να εδραιωθεί στην περιοχή αυτή. Αποτέλεσε τον εμβρυουλκό για την ξεκάθαρη αμερικανική παρέμβαση προς όλες τις πλευρές.Μια παρέμβαση καταλυτική , η οποία εν συντομία καταγράφεται ως το Κουρδικό ζήτημα αποτελεί καθαρά Αμερικανική Υπόθεση επ' αυτού δε δεν επιτρέπεται καμιά πρωτοβουλία απο κανέναν εμπλεκόμενο παράγοντα , παρα μόνο εκτέλεση εντολών της Αμερικανικής Διπλωματίας.

    Μπορεί δε να φαντάζουν ορισμένα ως κελεύσματα της Τουρκίας και του ΥΠΕΞ Νταβούτογλου όμως είναι ξεκάθαρες εντολές της Ουάσινγκτον.

    Για την Ιστορία να αναφέρουμε πως το Κουρδικό μόρφωμα της Συρίας , (τρείς θύλακες) έχει ως μέλλον μόνο την ενσωμάτωση του στο Νότιο Κουρδιστάν, το Νότιο Κουρδιστάν δεν έχει πρόσβαση στην Μεσόγειο παρά μόνο μέσω του Τουρκικού Λιμανιού Τσειχάν (μέχρι στιγμής) το όποιο συνεπάγεται και Τουρκική κατοχή στην Βόρεια Κύπρο ως επίσης και την ματαίωση σύνδεσης της Κυπριακής με την Ελληνική ΑΟΖ .

    Το δε Νότιο Κουρδιστάν ανεπίσημα έχει αναγνωρίσει το κατοχικό μόρφωμα της Τουρκίας στη Κύπρο αποτελεί το πλέον φιλικό μόρφωμα για τον Ταγίπ Ερντογάν (ενεπλάκη η Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση του Νοτίου Κουρδιστάν στο ξέπλυμα χρήματος), έχει επιβάλλει σκληρό αποκλεισμό στο Δυτικό Κουρδιστάν , είναι σε πλήρη εχθρότητα με το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας - PYD της Συρίας (ΠΚΚ), έχει πολύ καλές σχέσεις με την Κοινότητα Γκιουλέν και έχει σοβαρό πρόβλημα στο εσωτερικό του εξαιτίας της παραδοσιακής διχόνοιας των Κούρδων και εξαιτίας της διαφθοράς,του στρεβλού χαρακτήρα ανάπτυξης του .

    Η Τριχοτόμηση του Ιράκ θα λάβει και επίσημο χαρακτήρα και θα υπάρξει σχηματισμός άξονα Ιράν-Ιράκ-Συρίας σε όλα τα επίπεδα προσαρμοσμένη στις νεώτερες εξελίξεις, το περίφημο δημοσίευμα Τζεμιλ Τουραν στην Εφημερίδα Συντακτών που πολλοί τότε το λοιδώρησαν με ευκολία και σήμερα ποιούν την νήσσα. Η Πολυφωνία ποτέ δεν έβλαψε αντίθετα ο δογματισμός παρήγαγε αγκυλώσεις, ακινησία και παράλυση αυτό ιστορικά έχει καταδειχθεί με εμφατικό τρόπο.

    Οι Κούρδοι παραδοσιακά δεν διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν. Ομως δεν παραχωρούν και τίποτα απο όσα θεωρούν ως ιστορικό τους χώρο και δεν έχουν Φίλους.Εχουν Μόνο τα Βουνά και αυτό το δόγμα έχει ευρύτατες προεκτάσεις.

    Σε ότι αφορά τον Οτζαλάν το φιάσκο Ναιρόμπι φορτώθηκε επιδέξια στις Ελληνικές Πλάτες εξαιτίας της άφρονης και προδοτικής στάσης Ελλήνων Πολιτικών πρέπει να ειπωθεί πώς με την απομόνωση του στο Ιμραλί η Αμερικανική Διπλωματία επέτυχε να εξουδετερώσει τον κύριο μοχλό ανάπτυξης του κουρδικού κινήματος στην βάση της Μαρξιστικής-Λενινιστικής Ιδεολογίας.Το PKK κατά συνέπεια είναι ένας απο τους παράγοντες του Κουρδικού ζητήματος .

    Οι Κούρδοι ξέχασαν την φιλοξενία δεκαετιών στον Ελλαδικό χώρο όπως ξέχασαν και την γενοκτονική πολιτική του καθεστώτος Άσαντ και τον Κουρδικό Εμφύλιο που επίτρεψε στο Σαντάμ Χουσείν να εξαπολύσει την επίθεση του κατά των Κούρδων , η οποία χωρίς την αμερικανική παρέμβαση θα είχε λάβει άλλη διάσταση.Φυσικά όταν λέμε Κούρδοι να έχουμε υπόψιν μας ότι μπορεί να αποτελούν Εθνος όμως η πολυδιάσπαση τους εξαιτίας πλήθους παραγόντων δεν προσφέρει κανένα εχέγγυο για την επίτευξη του Μεγάλου Ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

    Σε αυτά τα πλαίσια η Ελληνική Πολιτική σκέψη πρέπει να κινηθεί με απόλυτη επιδεξιότητα αντιλαμβανόμενη τους λεπτούς συσχετισμούς, με δόγμα Μόνο Τα Μόνιμα Ελληνικά και Κυπριακά συμφέροντα χωρίς συναισθηματισμούς και όποιες άλλες αγκυλώσεις όπως πράττουν και οι Κούρδοι σε όλα τα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχει δίκιο ο Ορφέας, δεν είναι αυτός ο κανονικός χάρτης του Ralph Peters. Τον κανονικό χάρτη, που τον θυμάμαι πολύ καλά από εκείνη την εποχή, μπορείτε να τον δείτε ας πούμε εδώ:

    http://www.globalresearch.ca/plans-for-redrawing-the-middle-east-the-project-for-a-new-middle-east/3882

    Το "Μεγάλο Κουρδιστάν" στον αρχικό χάρτη του Πήτερς προφανώς το σχεδίασαν Κούρδοι της ιστοσελίδας Ekurds.net, όπως μπορεί να δει κανείς από την επισήμανση στα δεξιά του χάρτη. Πρόκειται δηλαδή για μεγαλομανία ορισμένων, πιθανότατα μη ρεαλιστική, τουλάχιστον όσον αφορά την έξοδο στον Περσικό Κόλπο. Μια έξοδος στην Μεσόγειο ίσως να μην ήταν ουτοπική, αλλά οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί ποτέ δεν θα επέτρεπαν σε ένα κράτος να ελέγχει περιοχη από την Μεσόγειο έως τον Περσικό Κόλπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μὴν ξεχνᾶμε: Ἄλλαι μὲν βουλαὶ ἀνθρὠπων, ἄλλα δἒ Θεὸς κελεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιὰ μένα οἱ Η.Π.Α. βρίσκονται σὲ ἐλαφρὰ πτώσι ἢ σὲ ἕνα κομβικὸ σημεῖο.
    Αὐτὸ ποὺ γίνεται σὲ Συρία καὶ Οὐκρανία, δὲν μπορεῖ νὰ περάσῃ ἔτσι.
    Ἔχω τὴν αἴσθησι ὅτι ἀκριβεῖς προβλέψεις δὲν μποροῦν νὰ γίνουν, παρὰ μόνον ποὺ τὸ πάει ἡ κατάστασις ἐντὸς τῶν ἑπομένων δεκαετιῶν.
    Πιστεύω πᾶμε γιὰ κουρδικὸ κρᾶτος καὶ ἀλλαγὲς στὴν περιοχή. Τώρα πῶς οἱ Η.Π.Α. θὰ ἐκμεταλλευθοῦν τὴν κατάστασι, ἐὰν μπορέσουν, εἶναι ἕνα θέμα ποὺ ἀκουμπᾶ ἄμεσα τὴν Ἑλλάδα.
    Ὄψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν βλέπω πως οι Κουρδοι θα ιδρυσουν ανεξάρτητο κράτος με την πολιτική, την οποία ακολουθούν. Αυτή τη στιγμή η αραβική άνοιξη έχει μπει σε μια νέα φάση. Ύστερα από την ανατροπή των Τουρκικών σχεδιασμών στη Συρία, οι Αμερικάνοι θα πρέπει να εμπλακούν σε νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, γιατί διαφορετικά θα χάσουν την περιοχή οριστικά. Για το λόγο αυτό έχουν θυμώσει άλλωστε και με τους Τούρκους. Ωστόσο θα ήταν αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο μέσω μιας ωμης επέμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε μια νέα τζιχαντ με άλλες πλέον διαστάσεις, αφού η τρομοκρατία χτυπάει την πόρτα στο εσωτερικό των νατοικων κρατών αρκετά συχνά και οι έξυπνες συγκαλυψεις τέτοιων θεμάτων είναι τακτικές. Το καλύτερο λοιπόν θα ήταν την επέμβαση να τη ζητήσουν οι ίδιοι οι Άραβες και μάλιστα οι Σιιτες ενώ ήδη τα παπαγαλάκια τύπου Μπλερ ετοιμάζουν την κοινή γνώμη στη δύση. Αυτό το ρόλο λοιπόν παίζει η Ισις, οι Κουρδοι είναι ο τελευταίος τροχός της αμαξης και αν σύντομα δεν αλλάξουν τακτική 180 μοίρες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα γενοκτονία. Σε παρόμοια κατάσταση, για άλλους λόγους θα βρεθούμε και εμείς στην Κύπρο ενώ ήδη το έζησαν αυτό οι χριστιανοί της Συρίας, οι οποίοι είναι ελληνορθοδοξοι και πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα έχουμε προβλήματα και στην Ουκρανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αλέξανδρε το επαναλαμβανόμενο λάθος ...Ουκ ανδρός Σοφου ...και οι αμερικάνοι πιστευω δεν θα το κάνουν.Απλα θα βάλουν άλλους να ματώσουν και θα περιοριστούν από αέρος καί εκ του μακρόθεν..Και υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι

    Συμφωνώ ότι τα δύσκολα στους Κούρδους θαρθουν μετά δεδομένου ότι ισχύει αυτο που αναφέρει ο Ντρολαπας
    ...φυσικά όταν λέμε Κούρδοι να έχουμε υπόψιν μας ότι μπορεί να αποτελούν Εθνος όμως η πολυδιάσπαση τους εξαιτίας πλήθους παραγόντων δεν προσφέρει κανένα εχέγγυο για την επίτευξη του Μεγάλου Ανεξάρτητου Κουρδιστάν. ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συμφωνώ Ορφέα κι εγώ νομίζω οι επιχειρήσεις, που θα επιδιώξουν θα είναι από αέρος, σαφέστατα και πλέον χρησιμοποιούν άλλους να κάνουν τη δουλειά στο έδαφος.

    Γενικότερα, η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη για όλους. Ναι μεν οι Κούρδοι έχουν ανάγκη την αμερικανικη υποστήριξη για να δημιουγήσουν κάποιο κράτος, αλλα αυτή η υποστήριξη δεν θα τους εξασφαλίσει και κράτος. Το να συμμαχούν δε με οργανώσεις τύπου Isis είναι ιδιαιτερα προβληματικό, γιατί αυτές δεν αποτελούν κρατικές οντότητες και δεν έχουν καμια δικαιοδοσία να έρθουν σε συμφωνίες αλλα είναι και αναγνωρισμένες ως τρομοκρατικές οργανώσεις από όλους και οι Κούρδοι έχουν κάνει τεράστιο αγώνα για να ξεφορτωθούν αυτή τη ρετσινιά!

    Το ότι είναι χωρισμένοι σε φατρίες είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα των Κούρδων διαχρονικά και ειδικά μιας και φαίνεται να είναι αδύνατο να έρθουν σε συμφωνία μεταξύ τους. Έτσι διαχωρισμένοι όπως είναι κανεις δεν τους φοβάται ιδιαιτερα. Το ότι οι Πεσμεργκά είναι οι μονοι που μπορούν να αναχαιτίσουν το Isis, δεν ανταποκρίνεται ακριβώς στην πραγματικότητα. Το Ιράκ διαθέτει στρατό ικανό σε αριθμούς και εξοπλισμό να τα βάλει με αυτή την οργάνωση ενώ και η Αμερική είναι διατεθειμένη να στηρίξει την υπάρχουσα κυβέρνηση, επιπλέον το ανταρτικο βάλλεται σφοδρα πλέον στη Syria και θα απελευθερωθούν και Ιρανικές δυνάμεις ικανές να να τα βάλουν με το Isis. Επομένως όταν τελειώσει αυτή η ιστορία πάλι οι Κούρδοι θα φανούν ένοχοι αν έρθουν σε συμφωνία με τους εν λόγω η αν μετά δεν "απραδιδουν" το Κιρκούκ, γιατί η ουδετερότητα τους δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει καμια ανεξαρτησία στη συγκεκριμένη περίπτωση.

    Από όταν άρχισε η ιστορία στη Syria είχα γράψει πως το καλύτερο που είχαν οι Κούρδοι να κάνουν ήταν να συμμαχήσουν με τους Σιίτες και να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους σε Syria και Ιράκ, παρα το προβληματικό παρελθόν των δυο πλευρών, άλλωστε με ποίους τα πήγαιναν καλά από τις χώρες της περιοχής, οι Σύριοι ειδικά εύκολα θα συμμαχούσαν παραχωρώντας τη γη των Κούρδων στους Κούρδους, ωστόσο σε εκείνο το σημείο οι Κούρδοι του Μπαρζανί πόνταραν στο ότι η Άγκυρα θα έβγαινε κερδισμένη και στράφηκαν εκεί, από την άλλη οι Κούρδοι της Συρίας, βλέποντας και τον Οτζαλάν, ο οποιος διέλυε το ανταρτικο στην Τουρκια και μη μπορώντας να προβλέψουν τον νικητή, κράτησαν μια ουδέτερη στάση, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Ερντογάν και σε συνδυασμό με τη διάσπαση των Κούρδων, έστρεψε τους Ισλαμοφασίστες εναντίον των Κούρδων της Συρίας με αντάλλαγμα οπλισμό, εκπαίδευση, υποστήριξη και τα λοιπά.

    Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν και αφού στο έδαφος οι Σιίτες επικρατησαν ουσιαστικά και θα επικρατήσουν, γιατί είναι αδύνατο οι Ισλαμοφασίστες να τα καταφέρουν ως το τέλος χωρίς την υποστήριξη κάποιου "οραγανωμενου" στρατού, οι Αμερικανοι άρχισαν να πλησιάζουν το Iran, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ξαφνικά θα γίνουν σύμμαχοι, όμως ανησυχούν πως αυτή η ριζοσπαστικοποίηση των Σουνιτών τελικά εναντίον τους θα γυρίσει, για αυτό και στην Αίγυπτο ανέλαβε ξανά ο στρατός ενώ η Λιβύη, λόγω του ότι δεν είναι χωρα πολύ μεγάλης σημασίας, θα αφεθεί στη μοίρα της να ταλαιπωρείται στον αιώνα τον απαντα..όπως έγινε και με τον Καντάφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γενικότερα αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να απαιτήσουν οι Κούρδοι πράγματα από τους Σιίτες, αφενός γιατί αυτοί του Ιράκ, στράφηκαν ουσιαστικά εναντίον τους, αφετέρου στη Syria είναι μονοι τους πλέον και το μονο που μπορούν να επιτύχουν είναι κάποια συνεννόηση με τον Assad και διευρυμένη αυτονομία, λόγω του ότι ο Assad ούτε θα θέλει να εμπλακεί σε νέο πόλεμο, αλλα θα θέλει να δείξει και ένα φιλελεύθερο πρόσωπο. Οι Κούρδοι του Ιράκ, θα παραμείνουν όμηροι του Ερντογάν και οι Κούρδοι της Τουρκίας και του Iran θα δεχτούν πολύ μεγάλες πιέσεις, είτε σε πολιτισμικό επίπεδο είτε και σε επίπεδο υπάρξεως, ώστε και οι δυο χώρες να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αυτονόμησης των δικών τους περιοχών. Ο Μπαρζανί, σύμφωνα με την έως τώρα τακτική του, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το ζήτημα ελπίζοντας ότι μπορεί και κάποια στιγμή να κερδίσει κάτι παραπάνω μιας και μπορεί πληθυσμιακά να ενισχυθεί από μετανάστες από τις γειτονικές χώρες, τους οποιους και θα στρατολογεί, και θα συνεργάζεται με τους Τούρκους εναντίον του ΡΚΚ ώστε να εξασφαλιστεί εναντίον των Ιρακινών. Όλα αυτά θα άλλαζαν όμως αν έρχονταν οι Κούρδοι σε συνεννόηση μεταξύ τους αφενός και με τους Σιίτες αφετέρου, προτάσσοντας ένα Κουρδικό σουνιτικό κράτος, το οποιο θα ήταν ανοιχτό σε συνεργασία με τους Σιίτες αλλα και τους υπολοιπους Σουνίτες, προωθώντας ταυτόχρονα ένα μετριοπαθές και δυτικότροπο κράτος, με ένα δημοκρατικό πολίτευμα απελευθερωμένο από το φανατικό Islam, το οποιο θα είναι ανεκτικό και ανοικτό σε μειονότητες και διαφορετικά δόγματα και θρησκείες, έτσι θα εξασφάλιζαν και τη στήριξη της Αμερικής.

    Βεβαια είναι ένα ουτοπικό σενάριο, που σε μένα φαντάζει απίθανο. Ο χάρτης δε που εμφανίζεται εδώ δεν μπορεί να γίνει ποτε μα ποτε πραγματικότητα, γιατί δεν υπάρχουν καν Κούρδοι σε πολλά σημεία αυτού του μεγάλου κράτους των πέντε θαλασσών αλλα και γιατί αν οι Κούρδοι πήγαιναν να κάνουν κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα θα τους εξαφάνιζαν όλοι οι υπόλοιποι ενωμένοι. Το ρεαλιστικό σενάριο λέει όμως πως υπάρχει μια έξοδος στη Θάλασσα και αυτή είναι στην περιοχή των Αδάνων, της Μερσίνας και της Αλεξανδρέττας. Εκεί υπάρχουν Κούρδοι!

    Δε γίνεται όμως ανεξαρτησία χωρίς ενότητα, χωρίς πόλεμο και χωρίς συμμαχίες, αυτά τα πράγματα είναι αδύνατα, δεν χαρίζει κανεις τίποτα και σε κανέναν, θα πρέπει να δείξουν ότι κάτι έχουν να δώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.