22/6/14

Ελλάδα - Κίνα, σχέση στρατηγικής σημασίας

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Ο στόχος του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ είναι η Ελλάδα να αποτελέσει τη βασική πύλη οικονομικής διείσδυσης της Κίνας στην Ευρώπη. Το στρατηγικό μήνυμα της επίσκεψής του στη χώρα μας ήταν κάτι παραπάνω από σαφές.
Οταν οικονομίες πολλαπλάσιου μεγέθους της ελληνικής στρώνουν κόκκινα χαλιά για την υποδοχή των Κινέζων αξιωματούχων, η επιλογή του πρωθυπουργού του ασιατικού γίγαντα να επισκεφθεί, πρώτη απ’ όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου την Ελλάδα, είναι από μόνη της ιδιαίτερης αξίας. Τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή αξιολογούνται οι ελληνοκινεζικές συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά την τριήμερη παρουσία του κ. Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα, αναλογικά δεν υπολείπονται καθόλου των περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ συμφωνιών που εγκρίθηκαν προ ημερών μεταξύ Πεκίνου και του, πανηγυρίζοντος, Λονδίνου. Αντιθέτως. Ομως για την άνυδρη ελληνική οικονομία, η παρουσία του κ. Λι στην Αθήνα και, κυρίως, όσα είπε έχουν πολλαπλάσια αξία από τα διόλου αμελητέα 6,5 δισ.

Το «νούμερο 2» του Πεκίνου δεν περιορίστηκε να αναδείξει τους τομείς ενδιαφέροντος της Κίνας, ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση που αναζητεί επενδυτές για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Δεν αρκέστηκε μόνο στο να παρουσιάσει το «όραμά» του για ανάδειξη της Ελλάδας σε βασική πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. Εστειλε και ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. «Οι σκιές της κρίσης διαλύονται, η εμπιστοσύνη για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας αποκαθίσταται» ανέφερε ο κ. Λι, υπογραμμίζοντας δημοσίως τη βούληση της Κίνας να αγοράσει ελληνικό χρέος, κατά την επόμενη έκδοση ελληνικών ομολόγων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε κάθε λόγο να νιώθει ικανοποιημένος. Οι τόνοι του «φίλου Λι Κετσιάνγκ» ήταν, ίσως, πιο θερμοί του αναμενομένου. Οπως, άλλωστε, και η βούληση για περαιτέρω επένδυση στον Πειραιά, εμπλοκή στις αερομεταφορές («Ελ. Βενιζέλος» και αεροδρόμιο Καστελλίου), συμμετοχή στις κοινοπραξίες για τη διαχείριση των σιδηροδρόμων, που για την Κίνα αποτελούν τον άξονα μέσω του οποίου τα προϊόντα που έρχονται στον Πειραιά θα φτάνουν στην Ευρώπη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, με το ταξίδι που πραγματοποίησε προ έτους στην Κίνα, μοιάζει σαν να πήρε τη σκυτάλη από τον Κώστα Καραμανλή, η κυβέρνηση του οποίου έδωσε, τότε, τη μάχη εγκατάστασης της COSCO στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ.

Οι κ. Σαμαράς και Λι επένδυσαν σε κάτι παραπάνω από τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, στο στοιχείο της ιστορικής πορείας των δύο εθνών. Αλλωστε, αυτή η σχέση που για την Ελλάδα μεταφράζεται σε επενδύσεις και έξοδο από την ύφεση και για την Κίνα σε ένα νέο... «δρόμο του μεταξιού», οικοδομείται αθόρυβα επί μακρόν. Η Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από τον κ. Λι ο πιο πιστός και σταθερός σύμμαχος της Κίνας στην Ευρώπη. Πολιτική υπερβολή; Πιθανότατα όχι, αν κάποιος συνυπολογίσει τις προσπάθειες που κατέβαλε η Αθήνα, ακόμη και ως προεδρεύουσα της Ε.Ε., για την ομαλή επίλυση των ευρωσινικών διαφορών.

Οι κ. Σαμαράς και Λι μίλησαν χωρίς περιστροφές. Με αρχή το λιμάνι του Πειραιά και άξονα το σιδηροδρομικό δίκτυο (όπου οι Κινέζοι θα εμφανιστούν μαζί με τη γαλλική πλευρά) επιδιώκεται να οικοδομηθεί μια βαθιά συνεργασία, η οποία και θα επεκταθεί στους τομείς της ενέργειας (αιολικά πάρκα κινεζικών συμφερόντων ήδη λειτουργούν, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ), του τουρισμού (ο κ. Λι αστειεύτηκε ότι η αύξηση ροής Κινέζων πολιτών θα είναι ελεγχόμενη ώστε να μη... βουλιάξει η Ελλάδα) και φυσικά της ναυτιλίας και της ναυπήγησης πλοίων.

Ολα αυτά δεν είναι εύκολα, βέβαια. Η επέκταση της παρουσίας της Cosco στο λιμάνι, παράλληλα με τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, «κολλάει» στις ενστάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Οι ιδιωτικοποιήσεις, που τόσο ενδιαφέρουν το Πεκίνο, δεν αποκλείεται –όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν– να καθυστερήσουν. Η δε κινεζική πλευρά εμφανίζεται, ενδεικτικά, επιφυλακτική στο να ανοίξει τις πόρτες σε Ελληνες προμηθευτές.

Ο κ. Λι επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη οι κοινοί σχεδιασμοί των δύο πλευρών να περάσουν γρήγορα σε φάση υλοποίησης. Αποψη που, προφανώς, συμμερίζεται απολύτως και ο κ. Σαμαράς.
Καθημερινή

Παγκόσμιος διπλωματικός πολεμος αυτή την στιγμή πάνω από την Κρήτη!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Παγκόσμιος διπλωματικός πολεμος αυτή την στιγμή πάνω από την Κρήτη! 

Ένα άγριο διπλωματικό παιχνίδι παίζεται αυτές τις ώρες μεταξύ Ελλάδας-Κίνας- ΗΠΑ και ιδιαίτερα τώρα με την επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού και τις προθέσεις του Πεκίνου να αποκτήσει αεροδρόμιο προκειμένου να υποβοηθήσει τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων εμπορευματοκιβωτίων στην Ευρώπη. Οι Κινέζοι αναζητούσαν τρόπους για την είσοδο των προϊόντων τους στην Ευρωπαϊκή αγορά και βρήκαν την κατάλληλη επενδυτική ευκαιρία να αξιοποιήσουν τη μεγάλη τους δυνατότητα!!
Όμως καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι υπάρχει ένας μεγάλος διπλωματικός «σκόπελος» καθώς σε αυτή την επιλογή για αεροπορική βάση των Κινέζων αντιδρούν έντονα οι Αμερικανοί.
Το μυστικό; Οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται για το αεροδρόμιο του Τυμπακίου της Κρήτης –παρά τα όσα γράφονται – αλλά για το αεροδρόμιο στο Καστέλι (για το οποίο παλαιότερα έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και οι Ρώσοι).
Νέος παίκτης με σημαντικό ενδιαφέρον για την περιοχή είναι εσχάτως και οι Αμερικανοί που είδαν τις προθέσεις των Κινέζων και αντιδρούν διπλωματικά. Ο λόγος; Οι ΗΠΑ θέλουν το Καστέλι για να εγκαταστήσουν στο αεροδρόμιο βάση για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους που επιχειρούν στον ευαίσθητο χώρο της Μέσης Ανατολής. Είπατε τίποτα;;;;

http://www.hellasforce.com/blog/apokalipsi-pagkosmios-diplomatikos-polemos-afti-tin-stigmi-pano-apo-tin-kriti/

2 σχόλια:

  1. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ.
    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΡΠΑΖΕΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΕΝΩ ΟΙ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο στόχος του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ είναι η Ελλάδα να αποτελέσει τη βασική πύλη οικονομικής διείσδυσης της Κίνας στην Ευρώπη."

    Και εμεις επρεπε να φερουμε τον Κινεζο για να καταλαβουμε τα αυτονοητα - και ακομα αναρωτιομαστε εαν εχει κοστος η προοδευτικη αμαθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.