22/6/14

«Οι Τούρκοι στην Ευρώπη είναι τα εγγόνια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή»

Ομιλία Ερντογάν στη Βιέννη

Σε προεκλογικούς, αλλά σχετικά ήπιους τόνους κινήθηκε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βιέννη, ενώ χιλιάδες ήταν και οι αντίπαλοί του στις δύο αντιδιαδηλώσεις και πορείες.
Ο Ερντογάν υπογράμμισε τα επιτεύγματα της σημερινής Τουρκίας και το μήνυμα της ειρήνης και φιλίας προς την Ευρώπη, με επαίνους για τους Τούρκους του εξωτερικού, αλλά και προειδοποιήσεις πως οι αλλαγές δεν κερδίζονται στο δρόμο αλλά με διάλογο.

Ευφορία επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Ερντογάν, μεταξύ των -σύμφωνα με εκτιμήσεις- άνω των 15.000 οπαδών του, που, κυματίζοντας χιλιάδες τουρκικές σημαίες, τον επευφημούσαν μέσα και έξω από το κλειστό στάδιο χόκεϊ «Αλμπερτ Σουλτς Χάλε», στον 22ο τομέα της Βιέννης, όπου είχαν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ η ευρύτερη περιοχή είχε αποκλειστεί από νωρίς προκαλώντας τεράστια συγκοινωνιακά προβλήματα.

Απαντώντας προφανώς στις επιφυλάξεις και ανησυχίες που εξέφραζαν τις προηγούμενες ημέρες Αυστριακοί πολιτικοί για αυτή την ιδιωτική επίσκεψή του στη Βιέννη, ο Τούρκος πρωθυπουργός επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του πως δεν ήλθε να διαταράξει την αυστριακή εσωτερική πολιτική, αλλά μοναδικός του σκοπός ήταν η τουρκική Κοινότητα στην Αυστρία, προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι στην Ευρώπη είναι «τα εγγόνια του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή», που όμως ήλθαν στην Ευρώπη «για να κερδίσουν τις καρδιές των Βιεννέζων».

«Κανένας στην Ευρώπη δεν πρέπει να μας φοβάται, για την Ευρώπη η Τουρκία αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική, μία διέξοδο και είναι η μοναδική σοβαρή πύλη προς Ανατολάς και για αυτή την Τουρκία μπορείτε να είσαστε υπερήφανοι», όπως υπερήφανη είναι η χώρα τους για τους ίδιους, διαμήνυσε ο Ερντογάν στους οπαδούς του.

Τόνισε ακόμη πως μπορούν να ενταχθούν στην αυστριακή κοινωνία, να μάθουν καλά τη γερμανική γλώσσα, αλλά να μην αφομοιωθούν, συμπληρώνοντας πως για την Αυστρία, τη Γερμανία και όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Τουρκία έχει μηνύματα ειρήνης και φιλίας.

Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του Τούρκου πρωθυπουργού είχε σαφή προεκλογική χροιά καθώς εκθείασε τα επιτεύγματα της χώρας, υπογραμμίζοντας την οικονομική της ανάκαμψη, από τη μείωση του χρέους και του πληθωρισμού μέχρι την επέκταση του σιδηροδρομικού της δικτύου και τα σχεδιαζόμενα μεγάλα έργα στην Κωνσταντινούπολη, το αεροδρόμιο και τη γέφυρα στο Βόσπορο, ασκώντας συγχρόνως κριτική στα άλλα πολιτικά κόμματα και σε προηγούμενες τουρκικές κυβερνήσεις.

Υπονοώντας τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της αναμόρφωσης του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης που οι αστυνομικές του δυνάμεις είχαν καταστείλει με πρωτοφανή βία, ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε πως το πρόβλημα δεν ήταν τα δένδρα αλλά οι διαδηλωτές που ήθελαν να βλάψουν τη χώρα, όπως είπε, προσθέτοντας ότι «όποιος θέλει να αλλάξει κάτι δεν πρέπει να βγαίνει στο δρόμο αλλά να διεξαγάγει εποικοδομητικό διάλογο με τους αρμόδιους».

Ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ο Ερντογάν προειδοποίησε πως αυτά θα πρέπει να απελευθερωθούν από τις αντιτουρκικές προκαταλήψεις τους.

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε ανεπίσημα στη Βιέννη έπειτα από πρόσκληση της προσκείμενης στο κόμμα του οργάνωσης «Ενωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών» για να μιλήσει στη χθεσινή εκδήλωση για τον εορτασμό της δεκάτης επετείου από την ίδρυση της, και δεν είχε επίσημες συναντήσεις ούτε με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ ούτε με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν. 
 

1 σχόλιο:

  1. Καί οἱ Ἕλληνες ἀπανταχοῦ τῆς γῆς εἶναι τὰ παιδιὰ του Μεγαλέξανδρου,ρὲ παλιομπαγλαμᾶ.

    Γιὰ κάνε σύγκρισι αὐτῶν τῶν δύο καὶ μετὰ μίλα.

    Ἔχει ὁ καιρὸς γυρίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.