8/5/14

Stratfor: Ο Πούτιν αλλάζει τόνο, αλλά όχι στόχους

Επιφανειακά, οι δηλώσεις Πούτιν δείχνουν ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί με το Κίεβο. Ουσιαστικά όμως, η Μόσχα συνεχίζει να πιέζει για αποκέντρωση εξουσίας στην Ουκρανία. Οι εκλογές της 25ης Μαΐου, τα δημοψηφίσματα και η στάση των αυτονομιστών.
Στις 7 Μαΐου, μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και πρόεδρο της Ελβετίας Ντιτιέ Μπουρκχάλτερ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Ουκρανία να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία τους, που είχαν προγραμματίσει για τις 11 Μαΐου, προκειμένου να δοθεί περιθώριο για διάλογο. Επιπλέον, σε μια αλλαγή ρητορικής σε σχέση με την πρόσφατη αντίθεση του Κρεμλίνου σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Ουκρανίας για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες εκλογές χαρακτηρίζοντάς τες «κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση».
Το Stratfor, από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, υποστηρίζει ότι η Ρωσία είναι απίθανο να κάνει κάποια στρατιωτική επέμβαση πέραν της Κριμαίας. Ένας από τους βασικούς λόγους γι' αυτό είναι το ενδιαφέρον της Μόσχας να διατηρήσει την πολιτική επιρροή της στο Κίεβο. Από αυτήν την άποψη, η Ρωσία ποτέ δεν τάχθηκε κατά των προεδρικών εκλογών, αρκεί οι εκλογές να περιλαμβάνουν ψήφους από τις φιλορωσικές περιοχές και αρκεί το Κίεβο να κάνει εκ των προτέρων πρόοδο στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την αποκέντρωση.

Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Η Ρωσική Διπλωματία ανέκαθεν υπάκουγε στην βασική αρχή των Μόνιμων Συμφερόντων . Σε αυτό το μήκος κύματος αντιλαμβανόμενη απόλυτα την προσπάθεια των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το ΝΑΤΟ ως εμβρυουλκό στην επάνοδο τους στον Ευρωπαϊκό χώρο με σκοπό να περιορίσουν την Ρωσία, να την σύρουν σε μια σειρά συμβιβασμούς σε άλλα μέτωπα και να ποδηγετήσουν την ηγεμονική Γερμανία προσεγγίζει την Γερμανία αναζητώντας σύμμαχο για μια ακόμη φορά.Ομως τα προβλήματα στην Ουκρανία λόγω των εθνικιστικών διαφορών, λόγω των κραυγαλέων κοινωνικών ανισοτήτων, λόγω της παρέμβασης των ΗΠΑ, των βλέψεων της Πολωνίας και του διεφθαρμένου φιλορωσικού μέχρι πρότινος καθεστώτος της έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο και αδυνατεί να το διαχειρισθεί με ασφάλεια ο οιοσδήποτε παράγοντας

    Σε όσους λοιπόν μύωπες βλέπουν στο Πρόσωπο του Πούτιν τον Νέο Μεσία και στην Νέα Ρωσία το σωτήριο ξανθό γένος να τους θυμίσω ότι η Ρωσία θυσίασε την Κύπρο την ναυαρχίδα των Ρωσικών συμφερόντων στην Μεσόγειο προκειμένου να μην διαταράξει τις σχέσεις της με την Γερμανία και να επιτύχει τον πλήρη έλεγχο των Ρώσων ολιγαρχών. Με τον ίδιο τρόπο διασώζει σήμερα εκ νέου την ηγεμονική δύναμη της Ε.Ε. και παράλληλα εξουδετερώνει τις ΗΠΑ μέσω του συμβιβαστικού ρόλου της Γερμανίας προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της τα οποία και δεν είναι κατ'αναγκην και συμφέροντα όλων των χωρών μελών της Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.