29/5/14

Ιδρύθηκε η ευρασιατική οικονομική ένωση με υπογραφή Πούτιν

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ-ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Ιδρύθηκε η ευρασιατική οικονομική ένωση με υπογραφή Πούτιν
Την ιδρυτική διακήρυξη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, ένα πρόγραμμα που αναμένεται να αποκαταστήσει την επιρροή της Μόσχας στους πρώην σοβιετικούς συμμάχους της, υπέγραψε σήμερα στο Καζακστάν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μαζί με τους ομολόγους του της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο Καζάκος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη κατά τη συνεδρίαση του Ανώτερου Οικονομικού Ευρασιατικού Συμβουλίου στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Η Ένωση αυτή, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2015, αναμένεται να ευνοήσει τη στενότερη ενσωμάτωση των χωρών αυτών που έχουν ήδη υπογράψει από το 2010 την Τελωνειακή Ένωση, ένα σχήμα καθαρά τελωνειακού χαρακτήρα μεταξύ των πρώην εταίρων της Σοβιετικής Ένωσης.

"Τα τρία κράτη δεσμεύονται να εγγυηθούν την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων, να εφαρμόσουν μια πολιτική επικεντρωμένη στους βασικούς τομείς της οικονομίας: την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη γεωργία και τις μεταφορές", διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

"Έτσι ολοκληρώνεται η διαμόρφωση μιας μείζονος κοινής αγοράς στο χώρο της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ/ 170 εκατομμύρια άτομα) που θα γίνει ένα νέο ισχυρό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης", πρόσθεσε.


Το πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον Πούτιν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το 2005 την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τη "μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή" του 20ου αιώνα.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από τη συμμετοχή στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση της Ουκρανίας, μιας χώρας 46 εκατομμυρίων κατοίκων με πραγματική βιομηχανική δυναμική που έχει βυθιστεί σε βαθιά κρίση από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά την άρνηση του τότε προέδρου της Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, ο φιλοδυτικός εκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο που εξελέγη την Κυριακή, ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις φιλοδοξίες της Μόσχας που είχε προσπαθήσει στα τέλη του 2013 να προσελκύσει το Κίεβο χορηγώντας του οικονομικά προνόμια υπό τον όρο αυτό να παρέμενε στην τροχιά της.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.