30/5/14

Ενας στους δύο Ρώσους θέλει να ξαναδεί τη Ρωσία «υπερδύναμη»

Η πλειοψηφία των ρώσων πολιτών θεωρεί πολύ σημαντική την επιρροή της Μόσχας στη διεθνή σκηνή ενώ σχεδόν οι μισοί πολίτες επιθυμούν να ξαναδούν την Ρωσία υπερδύναμη. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Κέντρου Ερευνών Κοινής Γνώμης WCIOM, το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί και εύχεται να επιστρέψει η Ρωσία στο διεθνή χάρτη της πολιτικής ως υπερδύναμη, όπως ήταν επί Σοβιετικής Ενωσης. Οπως λένε οι κοινωνιολόγοι αναλυτές των αποτελεσμάτων, οι πολίτες ζητούν να επανέλθει η Ρωσία στην κορυφή και τον 21ο αιώνα, ανακτώντας την ισχύ που έχασε όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ. Να σημειωθεί πως το 2003, το ποσοστό των ερωτηθέντων που επιζητούσαν ξανά τη θέση της υπερδύναμης για την χώρα τους έφτανε το 34%. Αυξημένο είναι το ποσοστό μεταξύ των ηλικιωμένων, των ατόμων με στοιχειώδη εκπαίδευση και των υποστηρικτών του ρωσικού Κομμουνιστικού καθεστώτος.
«Σε ποσοστό 41%, οι πολίτες δηλώνουν πως πρωταρχικός στόχος της Ρωσίας για τον νέο αιώνα θα πρέπει να είναι η ένταξή της στις 10-15 ισχυρότερες πολιτικά και οικονομικά χώρες του πλανήτη» λένε οι κοινωνιολόγοι.
Σε άλλη ερώτηση της έρευνας, το 82% των πολιτών είναι πεπεισμένο πως η Ρωσία ασκεί πολύ μεγάλη επιρροή στην διεθνή πολιτική σκακιέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτήν την γνώμη συμμεριζόταν μόνο το 58% των ερωτηθέντων πριν από έξι χρόνια.

Η δημοσκόπηση της WCIOM πραγματοποιήθηκε 12 – 13 Απριλίου, μεταξύ 1.600 ανδρών και γυναικών, από 130 πόλεις σε 42 περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.