16/4/14

Stratfor: Πώς θα παιχτεί η παρτίδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην Ουκρανία

Πώς η Ρωσία πήρε πλεονέκτημα και ποια είναι η στρατηγική των ΗΠΑ. Το πραγματικό διακύβευμα, η ευρωπαϊκή αμηχανία και τα όρια αντοχών του Κιέβου. Πώς εμπλέκονται οι γειτονικές χώρες. Οι προβλέψεις του think tank για το β’ τρίμηνο.
Πριν από 15 χρόνια, όταν ένας άγνωστος Ρώσος αξιωματούχος ονόματι Βλαντιμίρ Πούτιν ανέβηκε στην εξουσία, το Stratfor άρχισε να χαρτογραφεί την επάνοδο της Ρωσίας. Ο πρώην αξιωματικός της KGB εξουδετέρωσε μια εξέγερση των Τσετσένων, έβαλε «χαλινάρι» στους ισχυρούς ολιγάρχες της Ρωσίας και μεταμόρφωσε τις εταιρείες φυσικών πόρων της χώρας σε κρατικούς πρωταθλητές.
Στη συνέχεια, η Ρωσία του Πούτιν εκμεταλλεύτηκε τους περισπασμούς των ΗΠΑ για να ξαναδημιουργήσει μια ζώνη επιρροής σε όλη την πρώην σοβιετική περιφέρεια, σχηματίζοντας παράλληλα μια στρατηγική σχέση με τη Γερμανία σε όλη την Βόρεια Ευρώπη. Ήταν θέμα χρόνου οι ΗΠΑ να αισθανθούν τηναν ανάγκη να απαντήσουν στον επανακαθορισμό των παραμεθόριων περιοχών Ρωσίας-Ευρώπης.
Το déjà vu της ψυχροπολεμικής περιόδου που έγινε αισθητό στην Ευρασία το τελευταίο τρίμηνο δεν ήταν με κανέναν τρόπο η αρχή –ή το τέλος- της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας.
Το Stratfor έχει γράψει το χρονικό της αντιπαράθεσης, συμπεριλαμβάνοντας την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004-2005, όπου οι αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί προσπάθησαν και τελικά απέτυχαν να «αγκιστρώσουν» την Ουκρανία στη Δύση, και την ρωσική εισβολή στην Γεωργία το 2008, με την οποία ο Πούτιν ήθελε να υπογραμμίσει τα όρια της Δυτική στήριξης προς οποιαδήποτε χώρα βρίσκεται στην άκρη της Ρωσίας. Κάθε φορά που οι ΗΠΑ προσπάθησαν να θέσουν όρια για τη Μόσχα, όπως έκαναν το 2011 όταν οι αμερικανικοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί ενθάρρυναν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Ρωσία, ο Πούτιν είχε έτοιμη την απάντηση.

Περισσότερα Euro2Day

2 σχόλια:

  1. σαββα και λοιποι συμφλορουμιτες σας χαιρετιζω απο το βερολινο!

    ειμαι σε εναν τουρκογιουφτικο μαχαλα στο kreuzberg.
    χαμος εδω σαν να εισαι στην anadolu!

    παντως δεσποζουν και κυριαρχουν παντου οι ατιμοι!
    μακαρι να ειχαμε τη δυναμη το θρασος και το τσαμπουκα τους...οι μορφωσεις οι καλλιεργειες τα γραμματα και οι τεχνες μας εφαγαν απο το 74....

    ne mutlu osmanli diyene!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. siga ton tsampuka pu exun ta memetia aplos i kathe ikogenia kani 5-6 pedia to ena to spudazun ke ta ipolipa pulan narkotika

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.