16/4/14

Καθοδηγούμενο το δημοσίευμα του Reuters για Κύπρο, φυσικό αέριο και δήθεν στροφή του Ισραήλ προς Τουρκία

Ανταπόκριση: Μιχάλης Ιγνατίου
Ουάσινγκτον: Πρώην αξιωματούχος, που εξυπηρετεί και υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια την Τουρκία, βρίσκεται πίσω άπό τα δημοσιεύματα (και συγκεκριμένα το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters) για τις δήθεν αποφάσεις του Ισραήλ και ίσραηλινών εταιρειών να συνεργαστούν με την Τουρκία στα θέματα φυσικού αερίου και να εγκαταλείψουν την Κύπρο. Ο εν λόγω πρώην αξιωματούχος είναι έμμισθος υπάλληλος των Τούρκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» και της ιστοσελίδας www.mignatiou.com από υψηλά ίστάμενη κυβερνητική πηγή, η τελευταία ενημέρωση που έχει δεχθεί η Λευκωσία από το Ισραήλ είναι θετική και η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται ως εταίρος για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία είναι πελάτης, δεν είναι στρατηγικός εταίρος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η συνεργασία με την Τουρκία «είναι το πιό απομακρυσμένο ενδεχόμενο και επιλογή» για δύο λόγους: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε και ενημέρωσε όλους τους «παίκτες» στην περιοχή ότι δεν θα αποδεχθεί να περάσει από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) κανένας αγωγός προς την Τουρκία και δεύτερον, το εσωτερικό δικτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας δεν έχει αλλη χωριτικότητα -υφίστανται συμβόλαια 20 δισ. κυβ. πόδια (bcm) ενώ το δικτυο «σηκώνει» 15 bcm).

Η πηγή είπε ότι «ταυτόχρονα -επειδή η Κύπρος χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο (για να δημιουργηθεί χερσαίο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου)- και επειδή δεν πρέπει να εξαρτάται από τις επιλογές τρίτων, γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια επίσπευσης των ερευνητικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αντί, δηλαδή, να αρχίσουν το Νοέμβριο, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, να αρχίσουν ενωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι».

Φιλελεύθερος

3 σχόλια:

  1. Διάβασα το άρθρο και στο ιστολόγιο του Μ.Ι. και επισημαίνω το εκεί σχόλιο της Φανούλας Αργυρού:

    "Το δημοσίευμα δεν ξεκαθαρίζει όμως ο εν λόγω αξιωματούχος είναι Ελληνοκύπριος ή ξένος. Σε περίπτωση ξένου μήπως πρόκειται για τον πρώη αμερικανό διπλωμάτη Μάθιου Μπράιζα που, παραιτήθηκε της θέσεώς του και μετακόμισε και ζεί με την τουρκάλα σύζυγό του και εργάζεται στην Κωνσταντινούπολη για τουρκικά συμφέροντα;"

    Γνωστός και μη εξαιρετέος ο Matthew Bryza, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. We dont the lobbying we would need to protect our interests. Besides Israel's own agenda, who would transport the gas to EU? The Greek shipowners? The very same ones Germany is trying to eliminate?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. And one more thing, if the gas doesnt go through Turkey, why the rush to unify the island? Giving decion making power to the invaders makes the imoemenration of these treacherous plans easier

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.