Η Ρωσία καθόρισε το γενικό πλαίσιο της έρευνας και της εξερεύνησης του διαστήματος. Κύριοι στόχοι είναι τα συγκροτήματα που θα περιστρέφονται στο διάστημα σε τροχιές κοντά στη Γη, η εξερεύνηση και ο αποικισμός της Σελήνης, καθώς και η έναρξη της υλοποίησης προγραμμάτων για την εξερεύνηση του Άρη και άλλων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα. Τα νέα «διαπλανητικά» σχέδια της Ρωσίας ανέλυσε σε άρθρο του στη «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, υπεύθυνος στο υπουργικό Συμβούλιο για τον αεροδιαστημικό τομέα, Ντμίτρι Ρογκόζιν.
Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, οι άμεσοι στόχοι της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας πρέπει να είναι η διαμόρφωση της αγοράς διαστημικών υπηρεσιών και η δημιουργία των βασικών αρχών για τη μελέτη και την μελλοντική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο βαθύ διάστημα. Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει το εθνικό πρόγραμμα «Έρευνα του μακρινού διαστήματος», δήλωσε ο Ρογκόζιν. «Τώρα, έχει δοθεί πρωθυπουργική εντολή για τη διενέργεια της σχετικής μελέτης σκοπιμότητας του έργου στη «Roscosmos». Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος, μαζί με τα αρμόδια υπουργεία, και σε συνεργασία με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και τη «Rosatom», θα πρέπει να επεξεργαστούν και να διατυπώσουν προτάσεις σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης του διαστημικού project».
Σελήνη: Εργαστήριο για τη μελέτη του σύμπαντος
«Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, βασικοί τομείς έρευνας και ανάπτυξης θα είναι η κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάπτυξη τεχνολογιών πλάσματος για τη μετατροπή της ενέργειας, η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, της ρομποτικής και των νέων υλικών», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός. «Την ίδια στιγμή -πρόσθεσε- τίθενται σε εφαρμογή προγράμματα που αφορούν στα τεχνικά χαρακτηριστικά του επανδρωμένου συγκροτήματος με βάση τους πυραύλους της «υπερβαρέας» κλάσης, για τις πτήσεις στη Σελήνη και αργότερα στον Άρη». Επίσης, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μελέτες «για τη δημιουργία ισχυρών διατροχιακών (διαπλανητικών) οχημάτων-ρυμουλκών, χωρίς τα οποία η κατάκτηση της Σελήνης και η εξερεύνηση των άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος θα είναι αδύνατη».
Η Σελήνη, σύμφωνα με το Ρογκόζιν, αποτελεί ένα σημαντικό αντικείμενο για τη βασική έρευνα και είναι η πλησιέστερη προς τη Γη πηγή «εξωγήϊνου» υλικού (φυσικών πόρων). Επιπλέον, ο φυσικός δορυφόρος του πλανήτη μας, μπορεί να γίνει μια πλατφόρμα για την τεχνολογική έρευνα και τη διεξαγωγή δοκιμών σε νέα διαστημική τεχνολογία. Σαν παραδείγματα προγραμμάτων με προοπτική, όσον αφορά στην εκμετάλλευση του σεληνιακού εδάφους, ο Ρογκόζιν αναφέρει τη δημιουργία του πρώτου σεληνιακού και εξωπλανητικού εργαστηρίου, για την «πειραματική μελέτη του σύμπαντος, μελέτη και εξόρυξη σεληνιακών ορυκτών, μετεωριτών, πρότυπη παραγωγή χρήσιμων ουσιών, αερίων, νερού από ρηγόλιθο (λεπτό στρώμα από βραχώδη συντρίμμια και σκόνη που καλύπτει το σεληνιακό έδαφος)».
Η πρώτη, μετά από το 1972, προσελήνωση επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι, προγραμματίζεται να γίνει το 2030. Στη συνέχεια, θα αρχίσει να αναπτύσσεται μια μόνιμη σεληνιακή βάση. Μόνο μετά από τη σταθεροποίηση της λειτουργίας της, θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε αποστολές σε αστεροειδείς και στον Άρη.
Στις χαμηλές γήϊνες τροχιές
Ο πιλότος-κοσμοναύτης Σεργκέι Κρικαλιόφ, δεν βλέπει τίποτα το φανταστικό στα σχέδια της Ρωσίας για αποστολές εξερεύνησης στο βαθύ διάστημα. Κατά την άποψή του, αυτό απαιτεί ένα σύστημα «Σταθμών βάσης» γύρω από το φεγγάρι και στην ίδια τη Σελήνη, σαν ενδιάμεσους σταθμούς ενός δικτύου προστασίας και επιχειρήσεων των αποστολών. «Νομίζω, ότι τελικά θα έχουμε μια τροχιακή βάση που θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη σαν σημείο εκκίνησης άλλων αποστολών», λέει.
Επίσης, δεν θα πρέπει να διακόψουμε την έρευνα στις χαμηλές τροχιές, όπου η Ρωσία θα πρέπει να έχει τη δική της στρατηγική βάση. Αυτή θα παίξει ένα σύνθετο ρόλο. Θα λειτουργεί σαν ερευνητικό εργαστήριο, αλλά οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται επίσης και σαν χώρος δοκιμών για την προετοιμασία των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων και σαν σταθμός εκκίνησης αποστολών σε μακρινούς πλανήτες. Η βάση, θα είναι ταυτόχρονα ένα εργοτάξιο, ένα σύνθετο συγκρότημα με τμήματα συναρμολόγησης νέων διαστημικών οχημάτων, συντήρησης σκαφών και τεχνικής εξυπηρέτησης δορυφόρων. Όλη η «τεχνική» εργασία και ο έλεγχος λειτουργίας θα γίνεται σε χαμηλή γήϊνη τροχιά και στη συνέχεια, αφού πιστοποιηθεί η αρτιότητα στη λειτουργία, τα διαστημικά σκάφη θα φεύγουν για τα πολύ μακρινά διαπλανητικά ταξίδια, είπε ο Κρικαλιόφ.
Προβλήματα στα ηλεκτρονικά
Παρά τα φιλόδοξα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της κοσμοναυτικής, υπάρχουν και αρκετές αδυναμίες. Μια από αυτές, είναι η υστέρηση στην παραγωγή εγχώριων ηλεκτρονικών υψηλής ποιότητας και πιο συγκεκριμένα, προηγμένων μικροηλεκτρονικών συστημάτων για διαστημόπλοια και δορυφόρους, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.
«Τα σύνθετα ηλεκτρονικά συστήματα για τους δορυφόρους επικοινωνίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ήταν, είτε κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από ξένες εταιρείες, είτε για την κατασκευή τους, οι εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου βασίζονται στα εισαγόμενα χάι-τεκ συστατικά των μικροηλεκτρονικών συστημάτων», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος («Roscosmos»), εξουσιοδοτήθηκε από την Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων μικροηλεκτρονικών και ραδιοηλεκτρονικών συστημάτων.
Ο Ρογκόζιν μίλησε επίσης και για το θέμα της διακοπής της συνεργασίας της NASA με τη Ρωσία, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, λόγω της ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, τώρα, σε συνθήκες κυρώσεων, είναι ευκαιρία ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί μια ανεξάρτητη -από αναξιόπιστους (!) ξένους εταίρους- στρατηγική ανάπτυξης της ρωσικής κοσμοναυτικής.
Πηγές: Lenta.ruITAR-TASSAif.rurg.ru