7/4/14

Η ακτινογραφία των εκλογών στην Τουρκία και τα θεμέλια των τριών κουρδικών καντονιών στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν!!!

Mε κόκκινο οι νομοί που κέρδισε το CHP, με μπλε οι νομοί του MHP, με πορτοκαλί του AKP και με κίτρινο οι ένδεκα νομοί του BDP
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές της 30ής Μαρτίου 2014 είναι ως εξής: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) 45.6, Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) 27.8, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 15.2, Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP – ΗΡ) 6.1%.

Όσον αφορά τους μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους, το ΑΚΡ, αν και κινδύνεψε στα δυο πρώτα, διατήρησε τα κάστρα του, που είναι η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα, η Καισάρεια και το Ικόνιο, το CHP διατήρησε το κάστρο-σύμβολο, τη Σμύρνη, που εξακολουθούν οι ισλαμιστές να την αποκαλούν Άπιστη (Γκιαούρ), επειδή δεν υποκύπτει στις …ορέξεις τους, έχασε όμως την Αττάλεια, πατρίδα του προηγούμενου ηγέτη του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ενώ το ΜΗΡ κέρδισε τη Μαγνησία (Μανίσα) αλλά και τέσσερις κρίσιμους νομούς (Μερσίνα, Άδανα, Οσμάνιγιε και Καρς), που συνορεύουν με τα υπό εκκόλαψη κουρδικά καντόνια μέσα στην τουρκική επικράτεια.
Αν κρίνουμε τα ποσοστά αυτά καθ' αυτά και ιδιαίτερα αυτό του ΑΚΡ, θα πρέπει να δώσουμε απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα: για ποιο λόγο και ποιες ήταν οι συνεκτικές δυνάμεις που οδήγησαν το εκλογικό σώμα να δώσει ποσοστό 45.6% στον Ερντογάν και το κόμμα του, από τη στιγμή που όλος ο κόσμος άκουσε με τα ίδια του τα αυτιά τον Τούρκο πρωθυπουργό να λέει στον γιο του Μπιλάλ, σε υποκλαπείσες συνομιλίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο και τις μετέδωσαν όλα τα ΜΜΕ, τη μια να κρύψει γρήγορα τα τριάντα εκατομμύρια δολάρια που είχε στο σπίτι και την άλλη να επιστρέψει τα δέκα εκατομμύρια δολάρια που του έφερε επιχειρηματίας, αφού είχε συμφωνηθεί ως ρουσφέτι υψηλότερο ποσό. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να αναλυθεί εις βάθος, είναι το γεγονός ότι το άκρως συντηρητικό -σε ζητήματα ηθικής- τμήμα της τουρκικής σουνιτικής κοινωνίας δεν έλαβε υπ’ όψιν του τις φήμες που ήθελαν τον Ερντογάν να είχε συνάψει εξωσυζυγική σχέση με την τηλεπαρουσιάστρια Δάφνη Σάμγιελι, πρώην Μις Τουρκία, ο οποίος μάλιστα φρόντισε να φιμώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραμονές των εκλογών, για να μην μεταδώσουν βίντεο με ερωτικές περιπτύξεις Ταγίπ-Δάφνης!!!
Πριν περάσουμε στο επίσης ουσιώδες ζήτημα της εκλογικής συμπεριφοράς των Κούρδων στις εν λόγω εκλογές, να δώσουμε την εξήγησή μας για τα αποτελέσματα των εκλογών και ιδιαίτερα για τα ποσοστά του κόμματος του Ερντογάν. Η εκλογική συμπεριφορά της σουνιτικής κοινωνίας, γιατί αυτή είναι η συμπαγής εκλογική βάση του ΑΚΡ, επηρεάζεται από δυο βασικούς παράγοντες.
 Ο ένας είναι το γεγονός ότι ο πυρήνας της ιδεολογίας του ΑΚΡ αλλά και τα βασικά του επιχειρήματα, είναι το ίδιο το σουνιτικό Ισλάμ. Δηλαδή, το Ισλάμ επικρατεί ως κοσμοθεωρία των άλλων πολιτικών ιδεολογιών και ρευμάτων που κινούνται στην τουρκική πολιτική σκηνή.
Ο άλλος είναι τα απωθημένα που υπάρχουν στην τουρκική κοινωνία από την πολυετή καταπίεση των σουνιτικών μαζών από τον Κεμαλισμό, ο οποίος από το 1923 μέχρι το 2002, με διάλειμμα την περίοδο Μεντερές, διεξερχόμενος διάφορους τρόπους -κυρίως αυταρχικούς και βίαιους- επί μισό και πλέον αιώνα δεν επέτρεψε την ελεύθερη πολιτική τους έκφραση.
Έτσι τώρα, που εξέλειπαν οι παρεμβάσεις του κεμαλικού βαθέος κράτους, η σουνιτική πλειοψηφία επιβάλλει την πολιτική της κυριαρχία, ασχέτως της ποιότητας αυτών που την εκπροσωπούν.
Όσον αφορά στα ζητήματα ηθικής, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σουνιτικής τουρκικής κοινωνίας, η οποία  ούτως ή άλλως είναι βαθύτατα σωβινιστική και ιδιαιτέρως βάρβαρη και θα γίνει αντιληπτό παρακάτω γιατί αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Μια κοινωνία που συμμετείχε με ιδιαίτερη αγριότητα στη γενοκτονία και τις σφαγές τριών λαών, των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, στις σφαγές των Κούρδων, και στην εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Πόλης, της Ίμβρου, της Τενέδου και των Κατεχομένων και αντί να επιδείξει αντανακλαστικά αυτοκριτικής και μετάνοιας, δείχνει αμετανόητη λέγοντας μάλιστα ότι "το αξίζατε και λίγα σας κάναμε, γιατί είσαστε προδότες της καλοσύνης που σας έδειξαν οι Τούρκοι επί αιώνες", δεν πρόκειται στο όνομα οποιουδήποτε σκανδάλου να χάσει την εξουσία, για να συνεχίζει να κυριαρχεί και να καταπιέζει της μη μουσουλμανικές ομάδες στην Τουρκία. 
Αυτά είναι τα κύρια ψυχολογικά χαρακτηριστικό που προσδιορίζουν την εκλογική συμπεριφορά των σουνιτών ψηφοφόρων και όχι η χαρισματική φυσιογνωμία του Ερντογάν. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Μεντερές, που εκπροσωπούσε το σουνιτικό ισλάμ στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές που έγιναν στην Τουρκία to 1950, είχε πάρει %52.7,  στις εκλογές του 1954 πήρε %57,5 και στις πρόωρες εκλογές του 1957, εν μέσω οικονομικής κρίσης, πήρε ποσοστό %47.9. Για την ιστορία, μετά από τρία χρόνια ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα και οδηγήθηκε στην αγχόνη για τα Σεπτεμβριανά του 1955, τα οποία, παρεμπιπτόντως τα είχαν οργανώσει οι ίδιοι που οργάνωσαν το εις βάρος του πραξικόπημα (Γκλάντιο-CIA-MI6)!!!
Τώρα, όσον αφορά τους Κούρδους, υπό το πρίσμα των συνθηκών που επικρατούν στην Τουρκία, το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα είναι ο μεγάλος νικητής, αφού διατήρησε τα ποσοστά του, ενώ αύξησε τον αριθμό των νομών που κυριάρχησε, ανεβάζοντας τον αριθμό από τους οκτώ στους ένδεκα. Επίσης, αύξησε τον αριθμό των μητροπολιτικών δήμων που κέρδισε, από δυο σε τρεις, ανακηρύσσοντας, μάλιστα, την έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην δημιουργία τριών αυτόνομων καντονιών με βάση αυτούς τους δήμους αλλά και τους νομούς που επικράτησαν οι Κούρδοι, στα πρότυπα των καντονιών που λειτουργούν ήδη στο Δυτικό Κουρδιστάν (ΒΑ Συρία).
Για όσους θέλουν να εμβαθύνουν, να σημειώσουμε ότι οι εκλογές στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν έγιναν για πρώτη φορά χωρίς την ενεργό παρουσία των ανταρτών του ΡΚΚ στα βουνά και την ύπαιθρο, γεγονός που ακυρώνει το επιχείρημα του τουρκικού κατεστημένου, που προέβαλε ισχυρισμούς ότι οι Κούρδοι δίνουν ποσοστά 75 και 80% στους υποψηφίους του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος υπό την απειλή των καλασνίκοφ.

Για την άτυπη συμφωνία μεταξύ Ερντογάν και Οτζαλάν, και το πού μπορεί αυτή να οδηγήσει, θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας.
Κλείνοντας, να υπογραμμίσουμε ότι οι εξελίξεις στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν το επόμενο διάστημα φαινομενικά θα κινούνται με βραδείς ρυθμούς, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα θεμέλια έχουν ήδη μπει. Άλλωστε, όπως λέει ο πάνσοφος λαός μας, το καλό το πράμα αργεί να γίνει…

4 σχόλια:

  1. και ανακύπτει το εξής αθώο ερώτημα : εφόσον οι κούρδοι είναι κάπου 20 εκατομμύρια,μόνο το 6% έχουν τελικά κουρδική συνείδηση (η οποία αποτυπώνεται στο κόμμα τους το bdp)??

    που είναι η κουρδική συνείδηση στην μεγαλύτερη κουρδική πόλη,την κωνσταντινούπολη (ζούν άνω των 3 και βάλε εκατομμ. εκεί )όταν εκεί το κόμμα τους πήρε ελαχιστότατους ψήφους?

    συμπληρωματικά δε της ψυχογράφησης του τουρκικού εκλογικού σώματος,δέον όπως αναφερθεί η κρίση επί τούτου του Uğur GÜRSES ο οποίος αποτύπωσε ως εξής την εκλογική τους επιλογή :

    η τουρκική κοινωνία σε αυτές τις εκλογές,παρά τον ορυμαγδό των υποκλοπών, όπου η επιτελική ομάδα του ερντογάν τα ξεβρακώθηκε και τα είπε όλα,σε βαθμό εξευτελιστικό για τους ίδιους,ο λαός επέλεξε να κυττάξει τον εαυτό του και την όποια ευμάρειά του η οποία πάραυτα διασφαλίζεται ακόμα και τώρα υπό την εξουσία του ΑΚP.Δεδομένης της ανυπαρξίας οικονομικού σχεδίου των άλλων κομμάτων,όλοι οι λαικοί δρόμοι πάλι οδηγούσαν στον Ερντογάν.Συμπληρώνει δε την κρίση του αυτή με την άποψη του εξέχοντος στελέχους του CHP Hurşit Güneş ο οποίος αναφέρει την εξής έρευνα,προς απόδειξιν της φυσικότητας του αποτελέσματος.

    ''έγινε μιά έρευνα στο παν. Νέας Υόρκης,για ποιό λόγο ενώ οι Ελβετοί επιδυκνείουν τόση μεγάλη ευαισθησία απέναντι στην ατασθαλεία,την ρέμουλα και την απάτη οι Μολδαβοί δεν αντιδρούν το ίδιο έτσι ? Διότι στην Μολδαβία υπάρχουν ακόμα μεγάλες προσδοκίες να ανέβει το βιοτικό επίπεδο ζωής,κάτι που έχει ήδη στην Ελβετία οπότε και οι ελβετοί έχουν αναπτύξει άλλα αντανακλαστικά.Εκ τούτου συνεπάγεται ότι μειώνεται η σημασία της ρέμουλας και της διαφθοράς στις χώρες που βρίσκονται ακόμα σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο,οπότε και είναι ανεκτές απο τον λαό τέτοιες συμπεριφορές.''
    Και κλείνει το άρθρο του με μιά άλλη φράση άλλου επιφανούς στελέχους του CHP,του Emrullah İşler που λέει ''....ο λαικός μύθος που έχει δημιουργηθεί,ότι τα τρώνε αλλά τουλάχιστον δουλεύουν φαίνεται να εκφράζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας...''

    Με εκτίμηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε Σαββα,
    διαβασα με προσοχη το αρθρο σου και οφειλω να σου πω οτι εμενα προσωπικα μου φαινεται ρηχο και μαλλον αβασανιστο.
    Το σουνιτικο και μη Ισλαμ υπαρχει εδω και αιωνες με ελαχιστα παρεκλινουσες αντιληψεις. Για να ψηφιζουν λοιπον τον Ερντογκαν σημαινει οτι καποιος τους λεει (πολυ πιθανον οι μουλαδες) η' ο κοσμος θεωρει οτι ο Ερντογκαν εφαρμοζει τον ισλαμικο νομο οπως τον αντιλαμβανονται στην Τουρκια.
    Επισης αυτο που λες "υπο το πρισμα των συνθηκων που επικρατουν στην Τουρκια" δεν το καταλαβαινω. Δεν νομιζω οτι αλλαξε τιποτε δραματικα πριν τις εκλογες που να δικαιολογει αυτο που λες.
    Το γεγονος λοιπον ειναι οτι παλι εμεις οι Ελληνες καναμε την επιθυμια μας πραγματικοτητα και για μια ακομη φορα καταπιαμε την γλωσσα μας.
    Ο Ερντογκαν λοιπον απο οτι φαινεται ειναι για να μενει στο τιμονι της γειτονος και οποιος το εχει καταλαβει αυτο πιστευω οτι ειναι ικανος να βγαλει τα συμπερασματα που πρεπει.
    Αλλιως θα περιμενουμε τις επομενες εκλογες στην Τουρκια και θα ψαχνουμε για κασεττες με υποκλοπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Αποτύπωση στον χάρτη των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει καθαρά πως το BDP δεν είναι πλέον το φιλοκουρδικό Κόμμα της Τουρκίας , αλλά Κουρδικό Κόμμα του Βορείου Κουρδιστάν .Αυτό μπορεί να μην λέγει τίποτα σε ορισμένους σε άλλους όμως δείχνει καθαρά πως το σχίσμα Κούρδων και Τούρκων έχει αποκτήσει εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν αγεφύρωτο.

    Σε ότι αφορά την ενδοισλαμική διαμάχη μεταξύ Κοινότητας Γκιουλέν και Ταγίπ Ερντογάν επειδή αυτή έχει ισχυρότατες γεωπολιτικές προεκτάσεις φρόνιμο θα είναι να περιμένουμε για να δούμε τον πραγματικό νικητή.

    Σε οτι αφορά την Θέση του Ταγίπ Ερντογάν παρά τα πενιχρά αποτελέσματα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι απορίας άξιον πως δεν γίνεται αντιληπτό πως πλέον μιλούμε για δύο Τουρκίες , οι οποίες και είναι αδύνατον να συνυπάρξουν

    Υπάρχουν όμως και εξελίξεις που πέρασαν στα ψιλά. Η διαρροή της υποτιθέμενης συζήτησης περί τουρκικής εισβολής στην Συρία με την χρήση προβοκατόρικου μηχανισμού έγινε σκοπίμως προκειμένου να καλυφθεί διαρροή συζήτησης αναφορικά με την απελευθέρωση του Οτζαλάν και την δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση του τουρκικού κράτους.Δεύτερον το BDP αποτελεί τον εν δυνάμει μοναδικό σύμμαχο πολιτικό του Ταγίπ Ερντογάν προς την Προεδρία .

    Όμως τα όσα έλαβαν χώρα σην πόλη Τζεϊλάνπιναρ μια πόλη κομβικής σημασίας για τα τεκταινόμενα στην Συρία δείχνουν ότι όπως και στην Ουκρανία δεν είναι εύκολο οι γεωπολιτικές επιδιώξεις και εθνοτικές εντάσεις να ελεγχθούν. Στην πόλη αυτή Κούρδοι επιτέθηκαν κατά των Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας , ουσιαστικά κατέλαβαν την πόλη , αρνούμενοι να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα των επισήμων τουρκικών αρχών που ανακήρυξαν ως νικητή τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)και όχι τον τον υποψήφιο και νυν δήμαρχος του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP)).

    Το τουρκικό κράτος κήρυξε στρατιωτικό νόμο προκειμένου να ελέγξει εκ νέου την πόλη αυτή , όμως καθώς αυτή αποτελεί κύριο ορμητήριο των ισλαμιστικών ομάδων που δρουν στο Δυτικό Κουρδιστάν και καθώς το ΠΚΚ έχει κηρύξει πανεθνική στράτευση για την στήριξη της πόλης Kobane στο Δυτικό Κουρδιστάν η οποία και πολιορκείται απο τους ισλαμιστές μαχητές ουδείς δύναται να προβλέψει το τι μέλει γενέσθαι.

    Πρίν απο λίγες μέρες οι Κούρδοι Κούρδοι επιχειρηματίες από την ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία ίδρυσαν τον δικο τους Σύνδεσμο Βιομηχάνων οποίος έρχεται να προστεθεί στους δύο υπάρχοντες συνδέσμους: τον παλαιότερο TUSIAD και τον MUSIAD, που πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο νέος φορέας ονομάζεται «Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Κουρδιστάν». Η ίδρυση του νέου συνδέσμου δημιουργεί μία εικόνα τριπλής οργάνωσης των επιχειρηματιών στην Τουρκία και μάλιστα με έναν τρόπο που συνιστά έκφανση του εκλογικού χάρτη που προέκυψε την περασμένη Κυριακή, ο οποίος ωστόσο ισχύει εδώ και λίγα χρόνια. Είναι επίσης έκφανση της ύπαρξης τριών συγκεκριμένων κατηγοριών στον κοινωνικό και πολιτικό χώρο: Πολιτικό Ισλάμ, Κούρδοι και οι υπόλοιποι — οι οποίοι κατά περιόδους έχουν ονομαστεί «λευκοί Τούρκοι» ή κοσμικοί.(energia.gr)

    Τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και θέλει μεγάλη προσοχή όταν έχεις να κάνεις με ένα πεισματάρικο Εθνος όπως οι Κούρδοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω με τον κύριο Αντρέα Διάκο, το 6% δεν είναι και κανένα τρομερό ποσοστό, όλα τα χρόνια ακούμε για 15 εκατομμύρια και βάλε κούρδους. Που είναι λοιπόν όλοι αυτοί και γιατί αν το ΒDP είναι το κατεξοχήν κουρδικό κόμμα δεν συνασπίζονται μαζί του?
    Μήπως τα νούμερα για τον κουρδικό πληθυσμό είναι πολύ αισιόδοξα τελικά ή οι κούρδοι ψηφίζουν και αυτοί AKP ως σουνίτες γάρ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.