28/4/14

Επικράτηση Γκρούεφσκι στα Σκόπια

Ο Ν.Γκρούεφσκι καθοδόν καθοδόν για την ψηφοφορία (φωτ:AFP)
Ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός του Νίκολα Γκρούεφσκι εξασφάλισε ευρεία νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη ΦΥΡΟΜ ενώ ο υποψήφιος του κόμματος Γκιόργκι Ιβάνοφ επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας δεύτερη θητεία στο αξίωμα. Η αντιπολίτευση πάντως αμφισβητεί τη νομιμότητα των εκλογών καταγγέλλοντας το κόμμα VMRO-DPMNE και τον πρωθυπουργό ότι έστησαν σκηνικό φόβου.
Ο Ν.Γκρούεφσκι καθοδόν καθοδόν για την ψηφοφορία (φωτ:AFP) Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής της ΦΥΡΟΜ, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 43% , έναντι 25,2 % που εξασφαλίζει η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων προηγείται το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 13,7 % και έπεται το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι με 5,9%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι εκλέγει 62 βουλευτές στη νέα Βουλή της ΠΓΔΜ σε σύνολο 123 (από 56 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2011),ενώ η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ εκλέγει μόλις 34 βουλευτές (από 42 που είχε εκλέξει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές). Έναν βουλευτή εκλέγει το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων, το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι εκλέγει 18 βουλευτές (στις προηγούμενες εκλογές είχε εκλέξει 15 βουλευτές), ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εκλέγει επτά βουλευτές (έναν λιγότερο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές).Τέλος, έναν βουλευτή εκλέγει το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.

Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, το VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι κατορθώνει μάλλον τον μείζονα στόχο της εκλογής 62 βουλευτών που του εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή της ΠΓΔΜ, γεγονός που δεν το «απαλλάσσει» ωστόσο από την άτυπη αλλά ουσιαστική υποχρέωση να συγκυβερνήσει με ένα αλβανικό κόμμα. 'Αλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.

Στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία του κόμματος του Αλί Αχμέτι, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί εκ νέου από τον Νίκολα Γκρούεφσκι να συμμετάσχει στην κυβέρνηση της χώρας

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκεντρώνει ποσοστό 55,3%, έναντι 41% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι και εξασφαλίζει δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της ΠΓΔΜ.
Πάντως ο Ζόραν Ζάεβ επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM),δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αναγνωρίσει τις εκλογές και το αποτέλεσμα τους και ζήτησε τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό, όπως είπε, την επαναφορά της δημοκρατικής τάξης στη χώρα και τη διοργάνωση νέων, ελεύθερων εκλογών. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα αποφασίσει τις προσεχείς ημέρες για τις επόμενες κινήσεις του.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι σχολιάζοντας την απόφαση της αντιπολίτευσης να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε λόγο για ενέργεια που δεν σέβεται τη λαϊκή επιταγή και στρέφεται ευθέως κατά των συμφερόντων της χώρας και κάλεσε τον Ζόραν Ζάεβ να επανεξετάσει την απόφαση του αυτή.
 
(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.