9/4/14

Ποιοι θεωρούν τους Ποντίους πρόβατα για να τους καθοδηγούν;

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Σ’ έναν τοίχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι καταγεγραμμένοι, ανα χώρα, οι ευρωβουλευτές όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πρόσφατο ταξίδι μου, έψαξα να δω αν υπήρχε στον κατάλογο των ευρωβουλευτών του κράτους Ελλάδα, το όνομα κάποιου Ποντίου, αλλά μάταια. Δεν υπήρχε κανείς! Εμείς οι Πόντιοι, είμαστε φαίνεται  σαν τα πρόβατα, που μας άγουν και μας φέρουν οι πολιτικοί, χωρίς να έχουμε αξιώσεις και αντιδράσεις.
Για ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχόλησε προσφάτως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορούσε  τη μετατροπή  από τους Τούρκους της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος σε τζαμί, έναν ελληνοχριστιανικό ναό που πρωτοκτίσθηκε το 460 και έλαμψε αναβαθμισμένος επι αυτοκρατόρων Κομνηνών, καταφύγαμε σ’ ένα κρητικογερμανό ευρωβουλευτή, τον Γιώργο Χατζημαρκάκη για να λυθεί.
Προς τιμήν του, ο εξέχων αυτός πολιτικός, με μία τροπολογία του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, και με πολλές προσπάθειες και αγώνες, πέτυχε να εγκριθεί  η αλλαγή της χρήσης του Βυζαντινού αυτού ναού, από τζαμί σε μουσείο, σε συνεργασία με την οργάνωση της «Ευξείνου Λέσχης ευρωπαίων πολιτών» και άλλων ποντιακών οργανώσεων.
Αυτή την ενέργεια που θα έπρεπε να την κάνουν Πόντιοι ευρωβουλευτές, δεν υπήρχε κανείς για να την ξεκινήσει!
Αλήθεια, στα 33 χρόνια που στέλνουμε ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, πόσοι Πόντιοι υπήρχαν ανάμεσα σ’ αυτούς; Και μη βγουν μερικοί να μας επικρίνουν, ότι αυτό είναι ανεπίτρεπτο, διότι χωρίζει τους Έλληνες και άλλες αδικαιολόγητες δικαιολογίες… Είναι ανάξιοι οι Πόντιοι για  ένα τέτοιο αξίωμα; Και που ήταν οι ΄Ελληνες ευρωβουλευτές να αναλάβουν αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση της  διάσωσης των Ελληνικών μνημείων πολιτισμού και θρησκείας στον Πόντο;
Υπάρχει μια σειρά σοβαρών ποντιακών  θεμάτων που θα απασχολήσουν προσεχώς την Ευρωπαϊκή κοινότητα, όπως είναι τα ιερά κειμήλια της Μονής Παναγίας Σουμελά που φυλάσσουν άγνωστο πού, οι τουρκικές αρχές και η επιστροφή τους στην φυσική τους θέση, η προστασία των εγκαταλειμμένων εκκλησιών, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χιλιάδων ελληνόφωνων  της Τουρκίας και φυσικά το τεράστιο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, που μεταφράζεται σε μια συγγνώμη του επίσημου τουρκικού κράτους απέναντι στα θύματα του, για να αναπαυθούν οι ψυχές των 353.000 νεκρών μας.
 Στις ευρωεκλογές, μέχρι τώρα ίσχυε η λίστα και οι αρχηγοί των κομμάτων επέλεγαν εκείνους που ήθελαν και τους τοποθετούσαν σε εκλόγιμες θέσεις. Τώρα που καθιερώνεται ο σταυρός προτίμησης ο καθένας έχει το δικαίωμα επιλογής του υποψηφίου που θεωρεί ικανό.
Δυστυχώς με λύπη διαπιστώνουμε, ότι μέχρι σήμερα, στα ονόματα που ανακοινώνονται και θα μετάσχουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, δεν αναφέρονται ονόματα Ποντίων. Θα είναι και πάλι αποκλεισμένοι; Τους θεωρούν ανίκανους; ΄Η μήπως θεωρούν τα περίπου δύο εκατομμύρια των Ποντίων πρόβατα και θα ακολουθήσουμε εκείνο που μας υπαγορεύουν…
Αν όμως προβεβλημένοι Πόντιοι αφήναν τις κομματικές τους ταυτότητες και κάθονταν σ’ ένα τραπέζι και δημιουργούσαν ένα  κοινό ψηφοδέλτιο, μόνο για τις ευρωεκλογές, μέσα σ’ αυτή την θολούρα  που βρίσκονται όλα τα κόμματα,  τότε να είστε βέβαιοι πως θα άρχιζαν να μας υπολογίζουν. Έχουν όμως την τόλμη, τα κότσια, αυτοί οι προβεβλημένοι να το κάνουν; Πιστεύουμε πως έχουν για να ταράξουν «τα στεκάμενα νερά» κατά την έκφραση του ποιητού μας Γεωργίου Σεφέρη. Είδομεν!

5 σχόλια:

  1. προσοχη προσοχη!
    κινδυνος θανατος!
    οι εαμοβουλγαροι αριστεριστες διεθνιστες εκαναν εισοδισμο στον ποντιακο χωρο μας και οι πανιβλακες χριστιανοδεξιουληδες-αστουληδες ειναι ανικανοι να τους αντιμετωπισουν

    ολοι οι εθνικοπατριωτες ποντιοι ρεβανζιστες-αλυτρωτιστες-εθνικιστες να απομονωσουμε τους αριστεροδεξιους κρετινους και να αναλαβουμε εμεις τις τυχες μας στα χερια μας!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Peter susic ή πρέπει να πας γρήγορα σε ψυχίατρο ή πρέπει να ελέγξεις μήπως παίρνεις τίποτε ληγμένα!!!
    Εμείς έχουμε μάθει από τις οικογένειές μας να τιμούμε τους προπάτορές μας και τους προγόνους μας.
    Σου θυμίζω ότι οι πρόγονοί μας είτε θυσιάστηκαν είτε μόχθησαν όντας ρακένδυτοι και εξαθλιωμένοι (αλλά πάντα αξιοπρεπείς), για να απολαμβάνουμε εμείς το δώρο της ζωής, να μιλάμε αυτή την υπέροχη γλώσσα και να βιώνουμε τα πιο όμορφα συναισθήματα τραγουδώντας και χορεύοντας.

    Η οφειλόμενη τιμή στους προγόνους στις αξίες και στις παρακαταθήκες (γλώσσα, έθνος πατρίδα, ηθικές αξίες, πολιτισμός), που αυτοί κληροδότησαν σε εμάς, είναι για εμάς τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες τρόπος ζωής.
    Εάν κάποιοι αρνησιπάτριδες, τουρκολάγνοι εθνομηδενιστές, οι οποίοι λειτουργούν ως χανουμάκια του τουρκικού νεοθωμανισμού, ενοχλούνται, πρόβλημά τους. Εάν ανήκεις και εσύ σε αυτούς πραγματικά λυπάμαι για την κατάντια σου.
    Όλοι αυτοί όμως, είναι ολίγιστοι ως άνθρωποι για να ειρωνεύονται όλους εμάς, που προσπαθούμε να πορευόμαστε με αξίες και ιδανικά.
    Ξέχωρα από τα παραπάνω η ιστορική μνήμη είναι υποχρέωση μας προς τις νεώτερες γενιές, προκειμένου αυτές να μην βιώσουν αυτά που βίωσαν οι Μικρασιάτες, οι Πόντιοι, οι Έλληνες της Ιμβρου, της Τενέδου της Κωνσταντινούπολης το 1955, οι Έλληνες αιχμάλωτοι της Κύπρου και τόσοι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.lelevose.eu/post/82189757436
    Μπορεί εδώ στην Ελλάδα να μην εκλέγουμε Πόντιους , αλλά οι Βέλγοι το κάνουν !........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λαζαριδης
    μαλλον εσυ πρεπει να παιρνεις σαπια ηρωινη που εχει καψει ολα τα εγκεφαλικα κυτταρα σου και πρεπει να πας τροχαδης σε ψυχοθεραπευτη μαζι με ολη την οικογενεια σου....

    ολα αυτες οι ασυναρτησιες που γραφεις ειναι τελειως ασχετα με αυτα που ανεφερα εγω

    καποιοι καπου καποπτε εθνομηδενιστες που δεν τολμας ουτε να τους ανφερεις δειλο ανθρωπακι οπως και ολοι του σιχαμερου συναφιου σου, ενω εγω τους κατονομαζω ιδεολογικοπολιτικα και τους καταγγελω, και μετα με μια απιθανη χαζοβιολικη-δεξιουλικη στροφη προσπαθεις να βαλεις και μενα στο ιδιο τσουβαλι με τους εθνομηδενιστες με ενα γελοιο ταχυδακτυλουργικο τρικ επιπεδου νηπιαγωγειου και σφαλιαρογαφικης ξεφτιλοδεξιας στην οποια μαλλον ανηκεις αγραμματο γουρουνι...

    αν δεν μπορεις να καταλαβεις βασικες θεωρητικες και ιδεολογικοπολιτικες ενοιες ανοιξε πρωτα μερικες χιλιαδες βιβλια και μετα απο μερικες δεκαετιες σκληρης μελετης ,ανοιγεις το στομα σου και εκφερεις την πρωτη γνωμη σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Peter Susic,
    1. Δειλός και φασίστας είσαι εσύ που δεν δέχεσαι την κριτική και που βρίζεις χυδαία αυτούς που σου κάνουν κριτική.
    Εάν έχεις το στοιχειώδες θάρρος πες μας το πραγματικό σου όνομα, γιατί αυτό μάλλον με ψευδώνυμο μοιάζει.
    2. Για μένα μπορείς να λές ότι θέλεις, την οικογένειά μου δεν σου επιτρέπω να την πιάνεις στο στόμα σου. Είσαι πολύ λίγος για να το κάνεις αυτό.
    3. Εάν συγκρίνεις την γραφή μας και τα ορθογραφικά λάθη του καθενός, θα καταλάβεις ποιός είναι το αγράμματο γουρούνι.
    4. Αφού έχεις διαβάσει χιλιάδες βιβλία, αγόρασε και τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας, διάβασε και το "Ούτε το όνομά μου" της Halo κ.ά.
    Θα σου κάνει καλό.
    5. Έχω μείνει άλαλος από τις σπουδαίες ιδεολογικοπολιτικές έννοιες και θεωρίες που έχεις στο κεφάλι σου.
    6. Όταν μάθεις να κανεις διάλογο έλα να μας πεις τις απόψεις σου.
    Μέχρι τότε "Κρείττον του λαλείν, το σιγάν"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.