30/4/14

Με επιθέσεις ανταρτών και νεκρούς ξεκίνησαν οι εκλογές στο Ιράκ

Οι πρώτες εκλογές μετά την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα  
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις επιθέσεις των ανταρτών στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη από τις 7 το πρωί της Τετάρτης. Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση στο βόρειο Ιράκ, ενώ έκρηξη σημειώθηκε και στη Βαγδάτη.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί για τις βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Περίπου 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερους από 9.000 υποψηφίους, ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 τοπική ώρα.

Το περιστατικό με τις δύο νεκρές γυναίκες σημειώθηκε στην πόλη Ντιμπς, κοντά στο Κιρκούκ, ενώ επίσης στο βορρά αντάρτες εκκένωσαν εκλογικό τμήμα πριν το ανατινάξουν, σύμφωνα με έναν αστυνομικό και ένα μέλος της εκλογικής επιτροπής.

Λίγο νωρίτερα οβίδες έπεσαν εναντίον δύο εκλογικών τμημάτων κοντά στη Βαγδάτη χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

Βόρεια της πρωτεύουσας, αντάρτες πυροδότησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, ενώ στο Κιρκούκ υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας μόλις που γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας.

Το 48ωρο που προηγήθηκε της έναρξης της ψηφοφορίας ήταν ιδιαίτερα αιματηρό: σχεδόν 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις, προκαλώντας φόβους για μια μαύρη Τετάρτη.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι που διεκδικεί τρίτη θητεία δήλωσε ήδη «σίγουρος για τη νίκη του», εξερχόμενος από το ξενοδοχείο Ρασίντ όπου ψήφισε, στην καρδιά της Πράσινης Ζώνης.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.