13/4/14

Ισραηλινός πύραυλος παραλίγο να βυθίσει τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έξω από τη Χάϊφα!

14.04.14, 09:54 -Στο ΓΕΝ ο κυβερνήτης της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ
13.04.14, 22:08 - Διαψεύδει το ΠΝ, επιμένει το On Alert

Image
Ισραηλινός πύραυλος εναντίον της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ του Ελληνικού Στόλου, 10 ναυτικά μίλια ανοιχτά από τη Χάϊφα. Δεν πρόκειται για σενάριο άσκησης αλλά για πραγματικό γεγονός που έγινε το βράδυ της 9ης Απριλίου και λίγο έλειψε να πλήξει την πιο νέα φρεγάτα του Στόλου προκαλώντας θύματα!

Το βράδυ της 9ης Απριλίου ,γύρω στις 21.00 η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έπλεε ανοιχτά από τη Χάϊφα. Είχε ολοκληρώσει την συμμετοχή της στην άσκηση Noble Dina στην οποία συμμετείχε μαζί με ναυτικές μονάδες από ΗΠΑ και Ισραήλ και ανέμενε το ξημέρωμα για να “δέσει” στο λιμάνι. Το πλήρωμα μετά από την ένταση της συμμετοχής στην μεγάλη άσκηση βρισκόταν σε φάση σίγουρα πιο χαλαρή. Η φρεγάτα έπλεε με χαμηλή ταχύτητα προσπαθώντας ουσιαστικά να “σκοτώσει” τον χρόνο μέχρι να έρθει η ώρα για να μπει στο λιμάνι.

Περίπου στις 21.00 το βράδυ ο αξιωματικός που είχε βάρδια στη γέφυρα της φρεγάτας αντικαθιστωντας τον κυβερνήτη ,πετάχτηκε από τη θέση του και έδωσε καραυγάζοντας εντολή να στρέψει ο πηδαλιούχος όλο δεξιά . Ταυτόχρονα έδωσε εντολή για “φουλ ταχύτητα”! Έκπληκτοι όσοι ήταν στην γέφυρα είδαν σε λίγα δευτερόλεπτα αυτό που πρώτος είχε δει ο αξιωματικός. Μια λάμψη σε χαμηλό ύψος να κινείται με ταχύτητα προς την φρεγάτα ,η οποία είχε ήδη αρχίσει να στρεφει με ταχύτητα προς τα δεξιά! Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για κατευθυνόμενο βλήμα επιφανείας!!!

Στη φρεγάτα σήμανε συναγερμός ,ο κυβερνήτης ειδιποιήθηκε, το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τους ισραηλινούς, τα αμυντικά συστήματα του πλοίου ενεργοποιήθηκαν ,όλα αυτά σε χρόνο δευτερολέπτων και με την “άγνωστη λάμψη” να προσεγγίζει το πλοίο! Ένας αγώνας δρόμου μάλλον μάταιος!

Το κατευθυνόμενο βλήμα, τελικά πέρασε από την πλώρη της φρεγάτας, σε απόσταση ασφαλείας προκαλώντας …μαζική ανακούφιση σ΄όσα μέλη του πληρώματος είχαν προλάβει να καταλάβουν τι ζούσαν!

Τι είχε συμβεί;

Οι ισραηλινοί είχαν δεσμεύσει περιοχή για εκτέλεση πυρών ανοιχτά από την Χάϊφα. Η ελληνική φρεγάτα το γνώριζε και είχε σημειωθεί στους χάρτες η περιοχή στην οποία επ΄ ουδενί δεν έπρεπε να εισέλθει το πλοίο. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, η φρεγάτα έπλεε αρκετά έξω από την “απαγορευμένη περιοχή”.

Από την άλλη πλευρά οι ισραηλινοί επισήμως μιλούν για “εκτόξευση δορυφόρου”! Ανεπισήμως γίνεται λόγος για “ελληνικό λάθος” .

Πως γλιτώσαμε τα χειρότερα; Το πιθανότερο είναι ότι την τελευταία στιγμή οι ισραηλινοί κατάφεραν να “απομακρύνουν” το κατευθυνόμενο βλήμα από την ελληνική φρεγάτα, το πλήρωμα του οποίου έζησε κυριολεκτικά θανάσιμο κίνδυνο. Το στρες που προκλήθηκε ήταν τέτοιο ,ώστε αξιωματικός του πληρώματος ο οποίος συμμετείχε στην διαχειριση της θανάσιμης απειλής, μεταφέρθηκε την επομένη το πρωί σε νοσοκομείο στη Χάϊφα, με ισχαιμικό επεισόδιο,όπου και νοσηλεύεται ακόμη και σήμερα!

Το περιστάτικο έχει πολλά κοινά με όσα είχαν συμβεί στο Αιγαίο πριν από αρκετά χρόνια, όταν αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπληξε με πύραυλο , τουρκικό αντιτορπιλικό.

Πηγή 

Ο ΥΕΘΑ ζητά ενημέρωση από το ΓΕΝ για το συμβάν με τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ ! 6 ερωτήματα

13.04.2014 | 22:08
Ενημέρωση από την ηγεσία του ΓΕΝ αλλά και το Αρχηγείο Στόλου ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από την αποκάλυψη για το συμβάν με την φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, 10 μίλια έξω από τη Χάϊφα.

Ο ΥΕΘΑ θέλει να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το “πιθανολογούμενο” κατά την ανακοίνωση του ΓΕΝ συμβάν. Για το οποίο φαίνεται ότι πολλοί δεν είχαν ενημερωθεί στο Χολαργό.

Όσο για την ανακοίνωση του ΓΕΝ; Αναμέναμε ότι θα ήταν μια προσπάθεια διάψευσης του γεγονότος. Για το οποίο καταβλήθηκε τιτάνια προσπάθεια να μην διαρρεύσει . Αλλά διέρρευσε. Αφού διαβάσετε την ανακοίνωση του ΓΕΝ, ακολουθούν μερικά ερωτήματα που ελπίζουμε ότι θα απαντηθούν.

Αν όχι δημόσια, τουλάχιστον στην ενημέρωση που θα γίνει στον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Τα γεγονότα δυστυχώς δεν μπορούν να διαψευστούν.

Η ανακοίνωση:

“Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διαψεύδεται κατηγορηματικά το ότι βραδυνές ώρες  9η Απριλίου 2014 κατευθυνόμενο βλήμα παραλίγο να πλήξει τη Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, στην περιοχή ανοιχτά της Χάιφα, Ισραήλ. Η Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ ουδέποτε διέτρεξε σε κίνδυνο από κατευθυνόμενο βλήμα.
Mέλος του πληρώματος της Φρεγάτας μεταφέρθηκε εκτάκτως βραδυνές ώρες 9η Απριλίου 2014 σε νοσοκομείο της Χάιφα για λόγο, που ουδεμία σχέση έχει με το πιθανολογούμενο συμβάν”.

Και τώρα τα ερωτήματα:

• Είναι αλήθεια ότι ο Αξιωματικός που βρισκόταν στην γέφυρα της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ είναι ο Διευθυντής επιστασίας οπλισμού του πλοίου; Ναι ή όχι;

•Είναι αλήθεια ότι ένας τέτοιος Αξιωματικός μπορεί να ξεχωρίσει τι είναι πύραυλος, πως λειτουργεί και να εκτιμήσει αν αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο; Ναι ή όχι;

•Είναι αλήθεια ότι από πλευράς πλοίου έγιναν όλες οι ενέργειες αποφυγής κατευθυνομένου βλήματος - όπως προβλέπεται;

•Είναι αλήθεια ότι μετά από το “πιθανολογούμενο συμβάν” υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο; Ναι ή όχι;

•Ποιοι και με ποιον τρόπο ενημερώθηκαν για το συμβάν; Πόσο ψηλά έφθασε η ενημέρωση; Το Αρχηγείο Στόλου ενημερώθηκε πως και πότε για το “πιθανολογούμενο συμβάν”; Ποιον ενημέρωσε;

•Είναι αλήθεια ότι για το πλήρωμα της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ δεν προβλέπονται αργίες τις επόμενες τουλάχιστον ημέρες μέχρι την Μ.Πέμπτη; Ναι ή όχι; Κι αν ναι, γιατί πρέπει να μείνει το πλήρωμα στο πλοίο, μετά από ένα μήνα στην επιχείρηση United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) και στην συμμετοχή του στην άσκηση Noble Dina;

Υπάρχουν κι άλλα ερωτήματα στα οποία θα επανέλθουμε αν χρειαστεί. 

Προς το παρόν να επαναλάβουμε ότι ο πύραυλος πέρασε σε απόσταση ασφαλείας, όπως γράψαμε από την πρώτη στιγμή, αλλά μέχρι να διαπιστωθεί αυτό επικράτησε στην φρεγάτα κατάσταση συναγερμού. Και αυτό είναι απολύτως λογικό.

Πηγή 

Στο ΓΕΝ ο κυβερνήτης της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ - Για "πασχαλινές ευχές" ή για τον πύραυλο;

14.04.2014 | 09:54
Image
Στο ΓΕΝ κλήθηκε ο κυβερνήτης της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ . Η φρεγάτα έδεσε χθες το πρωί στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και η αποκάλυψη όσων έγιναν με τον “αδέσποτο πύραυλο” ανοιχτά από τη Χάϊφα προφανώς και επιέβαλλαν την παρουσία του στο ΓΕΝ για ενημέρωση. Δεν θα εκπλαγούμε βέβαια αν οι συνεργάτες του Α/ΓΕΝ Βαγγέλη Αποστολάκη μας πουν ότι έχει ανέβει απλά …για χρόνια πολλά εν όψει Πάσχα .

Ενημέρωση το ΓΕΝ βέβαια είχε και έχει από την πρώτη στιγμή . Ο υπαρχηγός του Στόλου βρισκόταν στην Χάϊφα και ανέμενε το πλοίο στο λιμάνι. Συνεπώς γνώριζε τα πάντα και ενημέρωσε για όλα το Αρχηγείο Στόλου.

Τι λένε στα τηλέφωνα οι ναύαρχοι; Ότι στα παράλια ανοιχτά των οποίων έπλεε η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ υπάρχει πεδίο βολής του στρατού ξηράς του Ισραήλ στο οποίο έκαναν πυρά. Και ότια αυτά τα πυρά πιθανόν …μπέρδεψαν μέλη του πληρώματος!

Δυστυχως ακούγονται κι αυτά. Το πρόβλημα στην ηγεσία του ΠΝ δεν είναι τι έγινε αλλά…γιατί διέρρευσε!

Πηγή

10 σχόλια:

  1. Δόλιοι κι αιμοσταγείς ο,τι κι αν κάνουν σύντομα θα πληρώσουν γι'όλα όσα έχουν σ'΄όλους τους λαούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μόνο από την περιγραφή καταλαβαίνεις ότι ο "δημοσιογράφος" ονειρεύεται να δουλέψει στην espresso!

    Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού διαψεύδεται κατηγορηματικά το ότι βραδυνές ώρες 9η Απριλίου 2014 κατευθυνόμενο βλήμα παρολίγο να πλήξει τη Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, στην περιοχή ανοιχτά της Χάιφα, Ισραήλ. Η Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ ουδέποτε διέτρεξε σε κίνδυνο από κατευθυνομενο βλήμα.
    Mέλος του πληρώματος της Φρεγάτας μεταφέρθηκε εκτάκτως βραδυνές ώρες 9η Απριλίου 2014 σε νοσοκομείο της Χάιφα για λόγο, που ουδεμία σχέση έχει με το πιθανολογούμενο συμβαν.

    Αντιπλοίαρχος Δημήτριος Γούναρης ΠΝ
    Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΝ είναι τι να πει! ότι η επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν ήταν από συμφέρον, αλλά για την ειρήνη των Κούρδων και την ευημερία του Ιρακινού λαού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. An I makkakia itane ergoxeiro to Syriza Alert kai to Pravda net tha eixane kanei tin Proika tous...
    (x)
    Ellinas

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  5. Re Petrea San Xryso Augo akougese, I san Islamofasistas? Poio apo ta dyo agapite mou eisai?? Kai min mou peis oti eisai patriotis??. Enas patriotis den ekfrazaite me misos apenanti se filologoies tou Aerous kai radio Arbyla news...
    (x)
    Ellinas....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μη γινόμαστε ακόμα πιο αστείοι απ’ ότι έχουμε καταντήσει τις τελευταίες δεκαετίες ως λαός!

    Δεν έχω καμιά όρεξη να υπερασπίσω τον «περιούσιο λαό» , όποιος δεν καταλαβαίνει πόσο παλαβό είναι να εκτόξευσαν οι Ισραηλινοί πύραυλο anti-ship στη…ράδα του μεγαλύτερου λιμανιού τους , πρόβλημά του!

    Το τι συνέβη είναι προφαντές και θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάματα:

    Το βράδυ της Τετάρτης , δέκα το βράδυ (όχι μακριά από τις «γύρω στις 9» που έγινε η…επίθεση!) οι Ισραηλινοί εκτόξευσαν ενα διαστημικό πύραυλο με κατασκοπευτικό δορυφόρο από τη βάση Palmachim που βρίσκεται νότια της Χάιφας….

    Γι’ αυτό άλλωστε είχαν «δεσμεύσει περιοχή» , όχι για βολές!

    (http://www.timesofisrael.com/new-ofeq-10-spy-satellite-launched-from-palmachim/)


    Οι Ισραηλινές εκτοξεύσεις δεν γίνονται κάθετα ,αλλά προς τα δυτικά (δηλαδή προς τη θάλασσα), για να αποφύγουν κατοικημένες περιοχές αλλά και τις Αραβικές χώρες.
    (http://time.com/57087/israel-launches-new-spy-satellite/)

    Βλέποντας το χάρτη , εγώ θα έλεγα πως τις κατευθύνουν βόρειο-δυτικά, για να είναι και μακριά από τις ακτές της Αιγύπτου. Βορειοδυτικά του Palmachim βρίσκεται η ράδα της Χάιφας..και η φρεγάτα Ναβαρίνο! (το Google earth ναναι καλά).

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Σύμφωνα με το πρώτο λίνκ , η εκτόξευση ήταν ορατή από όλο το κεντρικό Ισραήλ . Φαντάζεστε λοιπόν τι θα είδαν μέσα στη σκοτεινή νύχτα από το Ναβαρίνο.

    Προφανώς έπεσε πανικός – άλλωστε ποιός είχε ξαναδεί εκτόξευση διαστημικού πυραύλου? Και τα λοιπά είναι ευνόητα.

    Εντάξει ,όπως έλεγε και ο διοικητής μου στο στρατό όποτε πηγαίναμε για βολή (ΠΒ) «και τι έγινε ,πρώτη φορά γινόμαστε ρεζίλι;»

    Αλλα μην το συνεχίζουμε κι’ολας, φτάνει το γέλιο που θα ρίχνουν οι Ισραηλινοί σε βάρος μας ,που υποτίθεται πως εκτιμούν και το ναυτικό μας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διόρθωση ,αναφέρω "φρεγάτα Ναβαρίνο", εννοούσα Σαλαμίς βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν όντως έγιναν έτσι τα πράγματα και υπήρξε κίνδυνος για το πλοίο, το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν η Ελληνική φρεγάτα εισήλθε σε περιοχή που είχαν δεσμεύσει οι Ισραηλινοί.
    Αν συνέβη τέτοιο λάθος, όποιος ευθύνεται γι' αυτό θα πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά. Δεν έχει θέση στο ΠΝ. Ένας δίνει την τελική διαταγή πορείας του πλοίου αφού πρώτα εκτιμήσει όλα τα δεδομένα(μεταξύ των οποίων και τις ανακοινώσεις για δεσμευμένες περιοχές ασκήσεων). Ποιος ήταν υπεύθυνος λοιπόν εκείνη την ώρα?

    Δεν έχει σημασία τι πύραυλος ήταν. Ότι πύραυλος και να ήταν αν χτυπούσε στο πλοίο θα υπήρχαν ζημιές και θύματα. Μπορεί όλοι οι πύραυλοι να μην έχουν πολεμική κεφαλή αλλά όλοι τους έχουν καύσιμα, ταχύτητα και μπορεί να χτυπήσουν σε ευαίσθητο σημείο του πλοίου.

    Στα υπόλοιπα το πλήρωμα ενώ η απειλή πλησίαζε, αντέδρασε άριστα:
    " Στη φρεγάτα σήμανε συναγερμός ,ο κυβερνήτης ειδιποιήθηκε, το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τους ισραηλινούς, τα αμυντικά συστήματα του πλοίου ενεργοποιήθηκαν ,όλα αυτά σε χρόνο δευτερολέπτων και με την “άγνωστη λάμψη” να προσεγγίζει το πλοίο! "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έτσι ξεφεύγουν τα πλοία από τους κατευθυνόμενους πυραύλους στρίβωντας δεξιά ή αριστερά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ George Tabakis

    Ναι περιλαμβάνει και αυτό το "αριστερά δεξιά" που λέγεται πρόχειρα "ο καλύτερος δυνατός ελιγμός αποφυγής" ανάλογα από ποια κατεύθυνση έρχεται ο πύραυλος. Σαν να είσαι στο αυτοκίνητο σου, πετάγεται μπροστά σου, δεξιά σου ή αριστερά σου ένας με καλάσνικοφ και ενώ φυσικά φοβάσαι πολύ, δεν κάθεσαι ακίνητος σαν αρνάκι για σφαγή αλλά αποφασίζεις να πουλήσεις ακριβά το τομάρι σου και αυτοματοποιημένα αντιδράς (ενώ η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη στο σίμα είναι στα ύψη εκείνη τη στιγμή) με ελιγμό ώστε να σε γαζώσει σε μικρό τμήμα του αυτοκινήτου όσο γίνεται. Άλλο είναι να σε πετύχει στο παρμπριζ, στον κινητήρα ή στα καύσιμα και άλλο στο πίσω δεξί ή αριστερό φάναρι ή να καρφωθούν δυο σφαίρες στις αποσκευές πίσω. Ταυτόχρονα ενώ κάνεις τον ελιγμό, αν έχεις άδεια οπλοφορίας απαντάς στα πυρά. Το ίδιο κάνει και ένα πλοίο με τον δικό του ελιγμό και τα δικά του αμυντικά συστήματα. Ελιγμός αποφυγής ταυτόχρονα με άμεση ενεργοποίηση των συστημάτων εγγύς αντιαεροπορικής-αντιβληματικής άμυνας του πλοίου καθώς και των εκτοξευτών αντιμέτρων-παραπλάνησης πυραύλου. Όλα αυτά ενώ ξυπνάνε από τον γενικό συναγερμό και όσοι δεν έχουν βάρδια και τρέχουν. Άμεσα ακολουθεί και δεύτερος συναγερμός επερχόμενου πυραύλου και όλοι λαμβάνουν θέσεις για σύγκρουση ενώ ταυτόχρονα και ταχύτατα ετοιμάζεται ομάδα κατάσβεσης πυρκαγιάς ενώ άλλοι στο κέντρο μάχης του πλοίου από τη πρώτη στιγμή διαχειρίζονται την όλη κατάσταση.
    Το θέμα δεν είναι ένας πύραυλος(όχι ότι το καλύτερο που μπορεί να σου τύχει) αλλά οι 2,3 ή και 4 που μπορεί να έρχονται ταυτόχρονα στο πλοίο σου και από διαφορετικές κατευθύνσεις. Εκεί ξέρεις ότι οι πιθανότητες είναι να μην ξαναδείς το σπίτι σου και τους δικούς σου αλλά και πάλι πιο λογικό είναι να το παλέψεις μέχρις εσχάτων. Ότι είναι να γίνει θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.