27/4/14

Μεγάλος κίνδυνος για τον μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά  μνημεία του Χριστιανισμού αλλά και του παγκόσμιου Πολιτισμού ,η Μονή της Αγίας Αικατερίνης  του Σινά, η οποία έχει  στοχοποιηθεί από αιγύπτιους εθνικιστές και φανατικούς ισλαμιστές που δρουν σχεδόν ανενόχλητοι στην Χερσόνησο του Σινά.

Την περασμένη εβδομάδα παραμονές εορτασμού του Πάσχα επιβεβαιώθηκαν  οι ανησυχίες ότι  η διαρκής  προσπάθεια  αιγύπτιων εθνικιστών επιδιώκουν  να βάλουν στο στόχαστρο την Ιερά Μονή , καθώς σύμφωνα  με  δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου  ,σε μεγάλη επιχείρηση του αιγυπτιακού Στρατού εξαρθρώθηκε ισλαμική ένοπλη ομάδα  μουζαχεντίν  στο Βόρειο Σινά, η οποία προετοίμαζε επιθέσεις  εναντίον χριστιανικών στόχων και της ίδιας της Μονής.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά  οι ένοπλοι ανήκαν στην τρομοκρατική ισλαμική οργάνωση  Ansar  Beit  Al-Magdis διέθεταν βαρύ οπλισμό και σχεδίαζαν επιθέσεις και με ρουκέτες εναντίον και αυτού ακόμη του ιστορικού ναού της Μονής, ενώ στο κρησφύγετο τους βρεθήκαν αναλυτικοί χάρτες όλων των χριστιανικών μνημείων της περιοχής αλλά και οι κατάλογοι των χριστιανών ορθοδόξων και κοπτών ,σε μονές του Σινά.
Η εκστρατεία εναντίον της Ιεράς Μονής  της Αγίας Αικατερίνης του Σινά , έχει ξεκινήσει από έναν απόστρατο στρατηγό    τον Αχμέτ Ραγκάι ο οποίος το 1978 είχε οργανώσει το Σώμα των ειδικών δυνάμεων του αιγυπτιακού στρατού. Ο αιγύπτιος απόστρατος έχει αναπτύξει την θεωρία ότι η Ελλάδα (μέσω των …36 μοναχών που βρίσκονται  στην Ιερά Μονή)  επιχειρεί να κυριαρχήσει στην Χερσόνησο του Σινά, και κατόπιν να διαμοιράσει την Χερσόνησο με το Ισραήλ.

Ο κ.Ραγκάι υποστηρίζει ακόμη οι μοναχοί επιχειρούν  να αγοράσουν κι άλλες εκτάσεις πέραν αυτών που ανήκουν στην Μονή, ότι αλλάζουν τοπωνύμια(εννοώντας προφανώς την αναφορά σε βιβλικές ονομασίες ) και έχουν επιχειρήσει να αποκρύψουν και την πολύτιμη για την περιοχή  «πηγή του Μωυσή». Ο ίδιος μάλιστα επικαλείται ως αποδεικτικό στοιχειό της προσπάθειας των μοναχών να ….υφαρπάξουν την Χερσόνησο από την αιγυπτιακή κυριαρχία   το γεγονός ότι στην είσοδο της Μονής αναρτάται και η ελληνική σημαία.
Η συκοφαντική αυτή εκστρατεία εναντίον της Ιεράς Μονής  θα ήταν στα όρια του γραφικού ,εάν ο κ.Ραγκάι δεν έβρισκε ευήκοα ωτα σε πολλά ΜΜΕ της Αιγύπτου που είναι πολύ ευαίσθητα σε θεωρίες συνομωσίας του είδους αυτού ,  κι αν δεν έδινε με τον θόρυβο που προκαλεί το άλλοθι και στους Αδελφούς Μουσουλμάνους αλλά και σε ακραίους τζιχαντιστες το κίνητρο για να στραφούν εναντίον της Ιεράς Μονής.
Ο κ.Ραγκάι με την βοήθεια των Αδελφών Μουσουλμάνων  απέσπασε από τις τοπικές αρχές 71 αποφάσεις  για την κατεδάφιση  πολλών εκκλησιών που έχουν κτιστεί πέριξ της Μονής ακόμη και εκείνης που είναι στην κορυφή του Όρους Σινά και  σκήτες των μοναχών που μετρούν αιώνες ιστορίας …
Οι έλληνες μοναχοί  σε συνέντευξη τύπου απέρριψαν κατηγορηματικά τους παράλογους ισχυρισμούς του αιγύπτιου απόστρατου  ενώ ο δικηγόρος της Μονής εξήγησε με δηλώσεις του και στην Αλ Αχραμ  ότι  η Μονή που είναι το «αρχαιότερο με αδιάκοπη λειτουργία χριστιανικό μοναστήρι με ιστορία 17 αιώνων  ,είναι υπό  την επίβλεψη της Αιγύπτου και της ΟΥΝΕΣΚΟ και οι μοναχοί δεν έχουν δικαίωμα ακόμη και να βάψουν έναν τοίχο χωρίς την άδεια των αρμόδιων αιγυπτιακών αρχών .
Λόγω της χαοτικής κατάστασης στην Αίγυπτο  και εδικά στην Χερσόνησο του Σινά οι μοναδικοί προστάτες αυτή την στιγμή της Ιεράς Μονής είναι η φυλή των Βεδουίνων Jebeliya ,που έχει αναλάβει αυτή την αποστολή εδώ και 1400 χρόνια. Ο αρχηγός της φυλής μάλιστα  που δέχθηκε τις επιθέσεις του κ.Ραγκάι απάντησε ότι η φυλή του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να βλάψει την Μονή ,καθώς η ειρηνική συμβίωση  των μοναχών με τους Βεδουίνους στην διάρκεια των αιώνων είναι  το σημαντικότερο έμβλημα της ειρήνης…

Η υπόθεση έχει πάρει ιδιαίτερη δημοσιότητα στην Αίγυπτο και οι Κόπτες της Αιγύπτου έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους  στην Ιερά Μονή και στους έλληνες μοναχούς.
Είναι χαρακτηριστικό  ότι και η ημιεπίσημη ιστοσελίδα των  κοπτών της Αιγύπτου  φιλοξενεί  δηλώσεις του Δρ Ρεφαατ Ελ Σαεεντ στελέχους αριστερού κόμματος της Αιγύπτου  που προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της Ιεράς Μονής και χαρακτηρίζει απαράδεκτη την προσπάθεια ορισμένων κύκλων να  στρέψουν την αιγυπτιακή κοινή  γνώμη εναντίον της Ελλάδας  που όπως λέει ο ίδιος είναι φίλη χώρα και έχει συμπαρασταθεί στην Αίγυπτο .Ο Αλ Σαεεντ υποστηρίζει επίσης ότι οι τρομοκράτες στρέφονται εναντίον της Ιεράς Μονής επειδή ακριβώς για αιώνες επιβεβαιώνει την μετριοπάθεια του Ισλάμ και την ειρηνική συνύπαρξη  που επικρατούσε επί αιώνες στην Αίγυπτο».

Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης  του Σινά κτίστηκε στην περιοχή που υπήρχε  κατά την παράδοση η φλεγόμενη βάτος ,εκεί που ο Μωυσής άκουσε τον Θεό να του ορίζει να οδηγήσει τον λαό του ,τους ισραηλίτες έξω από την Αίγυπτο
Η Μονή κτίστηκε μεταξύ του 548-565  και πήρε το όνομα του από την Ιερομάρτυρα Αικατερίνη που σύμφωνα με την παράδοση μετέφεραν στο Σινά  Άγγελοι  όταν αποκεφαλίστηκε(περίπου το 307μ.χ. ) και το λείψανο της βρέθηκε από έναν ασκητή μερικούς αιώνες  αργότερα και μεταφέρθηκε στον χώρο που αναγέρθηκε τελικά η  Μονή από τον Ιουστινιανό..
Από το 649 μ.Χ. φιλοξενεί την έδρα της τοπικής Αρχιεπισκοπής   που λογω της ιστορικότητας της μονής έγινε αυτοκέφαλη. Οι Αιγύπτιοι   από την περίοδο των Φατιμίδων μέχρι και την εποχή των Μαμελουκων αναγνώριζαν προνόμια για την Μονή ,ενώ ο σουλτάνος Σαλαντιν  προσέφερε πλούσιο εισόδημα στην Μονή όταν την επισκεφθηκε  για να επιβραβεύσει την άρνηση των μοναχών να φιλοξενήσουν τον σταυροφόρο Βασιλιά της Ιερουσαλήμ ΒαλδουίνοΑ΄το 1116 όταν εκστράτευσε στο Σινά. Στην βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής φιλοξενείται μια από τις μεγαλύτερες συλλογές  αρχαίων κείμενων ,αλλά και μια μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο συλλογή εικόνων ,μια και η εικονομαχία ,δεν εφθασε στο Σινά, ενώ ανεκτίμητης αξίας είναι και  η συλλογή παλίμψηστων κωδίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.