12/3/14

Spiegel: «Το αυτοκρατορικό χάος της Ρωσίας»

ΕΕ και ΗΠΑ πασχίζουν να βρούν λύση για αντιμετώπιση της επεκτατικής της φιλοδοξίας
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται να εγκαταλείψει το όνειρο να ξαναγίνει η Ρωσία μια υπερδύναμη.
«Η ρωσική κατοχή της Κριμαίας έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, και έχει δημιουργήσει μια νέα κρίση μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών. Τώρα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πασχίζουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο για να αντιμετωπίσουν την αναζωπύρωση της επεκατικής φιλοδοξίας της Ρωσίας», γράφει το περιοδικό Spiegel, σε πολυσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Το αυτοκρατορικό χάος της Ρωσίας».
Είναι γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ως την «μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα». Από τότε, έχει αναλάβει την αποστολή να περισώσει - ή να ανακαταλάβει - ό,τι μπορεί. Επιπλέον, στα μάτια του Πούτιν, η Δύση έχει παραβιάσει τη δέσμευσή της να μην στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας. Ετσι, για επεκτατικούς και αμυντικούς σκοπούς, ο Ρώσος πρόεδρος αρνείται να εγκαταλείψει το όνειρο να ξαναγίνει η Ρωσία μια υπερδύναμη, και την επιθυμία να την ξανακάνει μια αυτοκρατορία.

Αλλά υπάρχουν εσωτερικές αδυναμίες, τονίζει το Spiegel. Ο πληθυσμός της Ρωσίας έχει σταματήσει να αυξάνεται. Με 143 εκατομμύρια ανθρώπους, η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο κατατάσσεται ένατη σε πληθυσμό, πίσω από την Νιγηρία και το Μπαγκλαντές. Και η οικονομία αναπτύχθηκε με ένα ασήμαντο 1,4% πέρυσι, παρά τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, την μαζική παραγωγή πετρελαίου, και τους πολλούς φυσικούς πόρους, από νικέλιο μέχρι χρυσό.

Η Ρωσία έχει λίγα να προσφέρει, εκτός από τους ορυκτούς πόρους της, και ο Πούτιν χρειάζεται τις αγορές της Δύσης. Η συχνά διακηρυγμένη διαφοροποίηση της ρωσικής βιομηχανίας δεν συνέβη ποτέ. Επιπλέον, η Ρωσία κατατάσσεται 127η στον κατάλογο της Διεθνούς Διαφάνειας ως προς την διαφθορά, μόνο 17 θέσεις μπροστά από την Ουκρανία, την οποία ο Πούτιν κατηγορεί ότι μαστίζεται «από αφάνταστη διαφθορά».

«Δεν υπάρχει επίσης καμμία εγγύηση ότι τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν μεγάλα. Θέλοντας να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το ξένο πετρέλαιο, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επενδύσουν δισεκατομμύρια στη μέθοδο φράκινγκ (fracking), στην εξόρυξη δηλαδή πετρελαιοφόρου αργιλικού σχιστόλιθου με τη χρήση πεπιεσμένου νερού και χημικών.

Ετσι οι παγκόσμιες τιμές της αγοράς για τα προϊόντα αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθούν σημαντικά στο μέλλον. Εάν συμβεί αυτό, θα ανοίξει μια τεράστια τρύπα στο ρωσικό κρατικό ταμείο. Αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, τότε ο Πούτιν σύντομα δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρήσει τον πολυπληθή και αναποτελεσματικό στρατό που έχει σήμερα. Θα αναγκαστεί να παγώσει τις συντάξεις και δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει στη νέα μεσαία τάξη ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

«Οσον αφορά στην ουκρανική κρίση, είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί οι κορυφαίοι πολιτικοί στη Δύση απέτυχαν να αναγνωρίσουν, ή ίσως ήταν απρόθυμοι να δουν, το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα επέτρεπε στην Ουκρανία να στραφεί προς την Δύση.

Τώρα, ο Πούτιν έχει μόνο ένα καλό χαρτί: χρειάζεται μια επιτυχημένη επιχείρηση στην Κριμαία. Ρισκάρει πολλά, αλλά ίσως οι πιθανότητες είναι καλύτερες από ό, τι σε ένα παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας», εκτιμά το Spiegel.

«Σχεδόν κανείς δεν ενοχλείται από την εξαιρετικά αμφίβολη προσπάθεια του Πούτιν να δικαιολογήσει την ρωσική επέμβαση στην Κριμαία ως «αδελφική βοήθεια», και λίγοι πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει την πρόθεση να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία.

Παρ' όλα αυτά, μόνο η απειλή ότι ο Πούτιν θα μπορούσε ενδεχομένως να «βοηθήσει» τους ρωσόφωνους στο Χάρκοβο και το Ντόνετσκ είναι ίσως αρκετή για να αποτρέψει οποιαδήποτε ουκρανική κυβέρνηση από το να έρθει πολύ κοντά στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», καταλήγει το Spiegel.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Αφάνταστης ελαφρότητος κείμενο, που μάλλον κάνει αγγαρεία στους Αμερικάνους.

    Φτώχια στην εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, το μόνο που καταφέρνει είναι να ορμάει για να τρώει.

    Και φυσικά με το μυαλό τους, όλα μαύρα κι άραχνα για τους Ρώσσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.