25/3/14

Το γάλα βγάζει τις μάσκες

Μαζί με τα υπόλοιπα μνημονιακά άρθρα που καλείται να υπογράψει και πάλι το προτεκτοράτο είναι και αυτό για το γάλα, που ξυπνώντας κάποιες συνειδήσεις έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη μνημονιακή κυβέρνηση.
Το πρόβλημα: Πως θα μπορέσει να αλωθεί η Ελληνική αγορά από γάλατα εισαγωγής αδιαφορώντας αν ο ανερχόμενος εγχώριος κλάδος της αγελαδοτροφίας εξαφανιστεί και μαζί με αυτόν ένας δυναμικός τομέας οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ.
Ο τρόπος: Βάπτιση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε φρέσκο γάλα έτσι ώστε να γίνει δυνατή η επέκταση των ημερών διατήρησης του δήθεν φρέσκου γάλακτος που θα δώσει την δυνατότητα για αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος υψηλής παστερίωσης σε δήθεν φθηνότερες τιμές (τους πήρε ο πόνος για τον Έλληνα καταναλωτή).
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία (Π.Δ. 113/1999) «φρέσκο γάλα» είναι το γάλα που έχει υποστεί παστερίωση δηλαδή θερμική επεξεργασία στους 72°C για 15 δευτερόλεπτα. Το γάλα αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες τροφίμων είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες Α,  C,   B2, Β6, Β12 κ.α. και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, και αποτελεί άριστη τροφή. Όμως το φρέσκο γάλα έχει διάρκεια ζωής τρεις έως πέντε ημέρες στο ψυγείο, και επομένως δυσχεραίνεται η εισαγωγή του από το εξωτερικό.

Αντίθετα, γάλα υψηλής παστερίωσης είναι αυτό που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία στους +110οC έως +130οC και διατηρείται στο ψυγείο για 20-30 ημέρες. Βεβαίως, όσο πιο υψηλή είναι η θερμική επεξεργασία, τόσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που διατηρείται, αλλά και τόσο πτωχότερο γίνεται σε θρεπτικές ουσίες με την καταστροφή ευαίσθητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως Β6, Β12, C φολικό οξύ, τυροσίνη, κλπ. Έτσι, το γάλα υψηλής παστερίωσης ορθώς θεωρείται θρεπτικά υποδεέστερο, και η υφιστάμενη Ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την αναγραφή λέξεων όπως «φρέσκο», «παστεριωμένο» κλπ στη συσκευασία του.

Προκειμένου λοιπόν να διευκολυνθούν οι εισαγωγές «φρέσκου γάλακτος» προσπαθούν οι Επίτροποι να βρουν νομικά τερτίπια ώστε να πλασαριστεί στους ιθαγενείς εισαγόμενο γάλα υψηλής παστερίωσης σαν φθηνό φρέσκο γάλα παρακάμπτοντας και αυτά τα πορίσματα της επιστήμης. Με σύνθημα το «φθηνότερο γάλα» προσποιούνται ότι νοιάζονται για τον καταναλωτή των μεγάλων αστικών κέντρων που υποφέρει από την παρούσα οικονομική κρίση (sic) και στο βωμό αυτό «αναγκάζονται να κτυπήσουν τα μικροσυμφέροντα μιας μικρής ομάδας παραγωγών». Αποδίδουν δε τις δικαιολογημένες αντιδράσεις ακόμα και κάποιων κυβερνητικών βουλευτών σε «μικροπολιτική» και την κάλυψη μικροσυμφερόντων στιγματίζοντας την τόλμη τους να διαχωριστούν από την κυβερνητική αγέλη. Αυτή η «μικρή ομάδα παραγωγών» λοιπόν απαρτίζεται από 4.000 αγελαδοτρόφους που παράγουν 630.000 τόνους φρέσκου γάλακτος. Όμως τα γαλακτοπαραγωγικά ζώα σιτίζονται με κτηνοτροφές που μπορούν να παραχθούν σε 500.000 στρέμματα με καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών (καλαμπόκι, μηδική, βίκος, κριθάρι, κλπ) και δίνουν εισόδημα σε άλλες 5.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις με 10.000 εργαζομένους.

Επίσης τα περί φθηνού εισαγόμενου γάλακτος είναι ψέματα. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι γάλα ημέρας μπορεί να πωλείται κάτω του 1 € όπως γίνεται ήδη σε πολλούς σταθμούς διανομής στη Λάρισα από το συνεταιρισμό ΘΕΣΓΑΛ. Αν το κράτος συμμαζέψει τους άθλιους μεσάζοντες, τότε η τιμή του εγχώριου φρέσκου γάλακτος δεν θα υπερβαίνει το 1,0-1,1 €/λίτρο. Σημειωτέον ότι η τιμή παραγωγού δεν υπερβαίνει τα 0,45 € ανά λίτρο φρέσκου γάλακτος. Εξ άλλου η δήθεν μείωση της τιμής που θα προκύψει λόγω ανταγωνισμού είναι αμφίβολη αφού και σήμερα το εισαγόμενο γάλα υψηλής παστερίωσης (20 ημερών) είναι ακριβότερο από το φρέσκο. Ακόμα και στις περιπτώσεις μικρότερης τιμής δε θα πρόκειται για πραγματικά φρέσκο γάλα υψηλής διατροφικής αξίας. Θα είναι εισαγόμενο γάλα σε σκόνη, παγοκολόνα, κλπ που θα έχει παραχθεί από δυστυχισμένα ζώα παραγεμισμένα με αντιβιοτικά και ορμόνες (turbo koe=τούρμπο αγελάδα) που μεγάλο μέρος του σιτηρεσίου τους θα περιλαμβάνει μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Και φυσικά δεν θα αναγράφεται πουθενά η χώρα προέλευσης, έτσι ώστε ο κάθε οικογενειάρχης να μπορεί να προμηθεύεται Ελληνικό φρέσκο γάλα.

Αλλά αποτελεί και μειοδοσία της κυβέρνησης η λελογισμένη επίθεση κατά της εγχώριας κτηνοτροφίας και των Ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να μη ζημιώσουν οι γαλακτοπαραγωγοί αποικιοκράτες. Το εγχείρημα της ΘΕΣΓΑΛ τους έχει τρομάξει. Ο ανερχόμενος αυτός συνεταιρισμός απέδειξε ότι η σημερινή προστιθέμενη αξία του παραγόμενου στην Ελλάδα γάλακτος μπορεί να φθάσει στο άμεσο μέλλον τα 630 εκατ. € με άνω του 1,5 δις € συμμετοχή στο ΑΕΠ, ενώ στην περίπτωση μελλοντικής επάρκειας (που πρέπει να είναι το ευκταίο), τα ανωτέρω ποσά είναι τα διπλάσια, χωρίς τον υπολογισμό της διαφοράς του εμπορικού ισοζυγίου. Από την άλλη πλευρά, το επικαλούμενο φθηνότερο προϊόν (δεν το ονομάζω φρέσκο γάλα) έστω και κατά 0,20 €/λίτρο δε θα μείωνε τις δαπάνες των νοικοκυριών για αγορά γάλακτος παραπάνω από 200 εκατ. €. Ακόμα λοιπόν και στην υποτιθέμενη αυτή περίπτωση τα αμείλικτα μαθηματικά καταδεικνύουν την μειοδοτική πολιτική περαιτέρω συρρίκνωσης της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης ποιοτικής τροφής για τον Έλληνα καταναλωτή. Το γάλα τους βγάζει τις μάσκες…

Νίκος Δαναλάτος
Καθηγητής Γεωργίας
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

5 σχόλια:

  1. Ρε παιδιά τι γίνεται με το γάλα; Γιατί αυτή την επεξεργασία δεν μπορούν να την κάνουν οι Έλληνες παραγωγοί και πρέπει να εισάγουμε γάλα, εγώ εκείνο δεν καταλαβαίνω, γνωρίζει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >>Ο/Η Alexandros είπε...
    Ρε παιδιά τι γίνεται με το γάλα; Γιατί αυτή την επεξεργασία δεν μπορούν να την κάνουν οι Έλληνες παραγωγοί και πρέπει να εισάγουμε γάλα, εγώ εκείνο δεν καταλαβαίνω, γνωρίζει κανείς;
    25 Μαρτίου 2014 - 10:29 π.μ.<<

    Μια χαρα μπορουν να επεξεργασουν το γαλα, απλα δεν θελουν, για να αποκομισουν περισσοτερα κερδη.

    Επιτελους θα σπασει και ολιγοπωλιο των γαλακτοπαραγωγων για το καλο των καταναλωτων.

    Βαστα τροικα!

    - Στουπας, Η "μαφία" του γάλακτος και οι βουλευτές που μας αξίζουν...
    http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1980328

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μήπως δεν έχει γίνει το ίδιο και στο λάδι !! Το κανονικό λάδι που βγάζουμε από τις ελιές είναι παρθένο ή έξτρα παρθένο, ενω την επονομασία "ελαιόλαδο', που διατίθεται στα σούπερ και αλλού είναι ένα μίγμα που έχει μόνο 30% περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο και αυτό ραφινάρισμενο!!

    Εγώ πάντως μόνο κορκόδειλους βλέπω, ούτε καν δάκρυα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἐμπειριστωμένο ἄρθρο.
    Τὸ σχόλιο τοῦ στούπα εἶναι ἐπαρκῶς γελοῖο.
    1. Δὲν ἀναφέρει τίποτα γιὰ τὴν ποιοτικὴ διαφορὰ ἀνάμεσα στὸ φρέσκο γάλα καὶ τὸ ὑψηλῆς παστερίωσης. Εἶναι ἁπλὰ μία διαφορὰ στὴν θέρμασή τους ἀπὸ τὸν χειριστή. Ἂς κάτσει πρώτα νὰ διαβάσει τὶ ἐστὶ παστερίωση στὴν γάλακτοβιομηχανία καὶ μετὰ ἂς ξεχάσει τὸ πῶς ἡ γιαγιὰ του τὸ παστερίωνε ἁπλὰ βράζοντάς το.
    2. Ὅπως ξέρουμε ἀπὸ τὴν οἰκονομία, ὅταν ἕνας προτίθεται νὰ ἀνόιξει μία ἐπιχείρηση πρέπει πρωτίστως νὰ σκεφθεῖ ὄχι μὲ τὶ θέλει νὰ ἀσχοληθεῖ ἢ καὶ μὲ τὶ μπορεῖ νὰ ἀσχοληθεῖ, ἀλλὰ μὲ τὶ πρέπει νὰ ἀσχοληθεῖ, κοινῶς ἂν αὐτὸ ποὺ θὰ παραγάγει θὰ μπορεῖ νὰ τὸ πουλήσει καὶ πόσο, ὥστε νὰ βρεῖ τὸ νεκρὸ σημεῖο τῆς μελλοντικῆς του ἐπένδυσης καὶ νὰ δεῖ ἂν συμφέρει νὰ ἐπενδύσει ἢ ὄχι. Προφανῶς ἡ ἠλίθια σκέψη τοῦ τύπου ὅτι σὲ τοπικὸ ἐπίπεδο θὰ ἀναγκασθοῦν οἱ ἑταιρεῖες ἢ ἐπενδυτὲς νὰ φτιάξουν γαλακτοβιομηχανίες γιὰ νὰ ἐπεξεργάζονται τὸ γάλα τῶν 2 ἡμερῶν εἶναι ἄλογη καὶ ἀντιεπιστημονική. Γιατὶ ἡ ζήτηση ποὺ ὑπάρχει γιὰ τὸ παραγόμενο γάλα οὖσα δεδομένη καὶ μικρὴ προφανῶς καὶ θὰ ὑπερκαλύπτεται ἀπὸ τὴν μελλοντικὴ γαλακτοβιομηχανία τῶν τοπικῶν παραγωγῶν, ἀφοὗ ἐκεῖνοι μέχρι τώρα τὴν ὑπερπληθώρα τοῦ γάλακτός τους τὴν προσέφεραν στὶς π.χ. ἀθηναϊκὲς ἢ λοιπὲς γαλακτοβιομηχανίες μὲ σκοπὸ νὰ πωληθοῦν στὰ μεγάλα κέντρα, γιατὶ ἐκεῖ εἶναι ἡ τεράστια ζήτηση καὶ ὄχι στὰ χωριά. Τὸ γάλα τῶν 5 ἡμερῶν κυρίως καταναλωνόταν στὰ μεγάλα κέντρα, ὁπότε ἐξασφαλιζόταν ἡ βιωσιμότητα τῶν πολλῶν μικρῶν κτηνοτροφικῶν μονάδων, γιατὶ δὲν προλάβαινε νὰ τὸ ἀνταγωνισθεῖ ἡ γερμανικὴ κτηνοτροφία ἢ γαλακτοβιομηχανία. Τώρα ὁ μικρὸς ποαραγωγὸς θὰ πρέπει τὴν κυρία ποσότητα τοῦ γάλακτός του νὰ τὴν διαθέτει στὰ μεγάλα κέντρα ὅπου ἐκεῖ θὰ ἀνταγωνισθεῖ τὸ εἰσαγόμενο βόρειο γάλα. Τὸ ξένο γάλα θὰ ἔρχεται εἴτε κατευθείαν συσκευασμένο μὲ ἐλληνόγλωσση ἐτικέτα, εἴτε θὰ τὸ συσκευάζουν ἐντόπιες μεγάλες βιομηχανίες ποὺ θὰ προτιμοῦν τὸ φθηνότερο ξένο γάλα. Ἄρα θὰ καταῤῥεύσουν πολλοὶ κτηνοτρόφοι καὶ παραγωγοὶ ζῳοτροφῶν. Ἡ λύση λοιπὸν γιὰ τοὺς ἀνθρώπους αὐτοὺς εἶναι η ἑνώσεις παραγωγῶν ἢ οἱ ὅποιες σοβαρὲς προσπάθειες γίνοται ἀπὸ τσνεταιρσιμούς. Ἂν πετύχει καθολικὰ τὸ ἐγχείρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >>Ο/Η Pns_Exe είπε...
    Ἐμπειριστωμένο ἄρθρο.
    Τὸ σχόλιο τοῦ στούπα εἶναι ἐπαρκῶς γελοῖο.
    1. Δὲν ἀναφέρει τίποτα γιὰ τὴν ποιοτικὴ διαφορὰ ἀνάμεσα στὸ φρέσκο γάλα καὶ τὸ ὑψηλῆς παστερίωσης. Εἶναι ἁπλὰ μία διαφορὰ στὴν θέρμασή τους ἀπὸ τὸν χειριστή. Ἂς κάτσει πρώτα νὰ διαβάσει τὶ ἐστὶ παστερίωση στὴν γάλακτοβιομηχανία καὶ μετὰ ἂς ξεχάσει τὸ πῶς ἡ γιαγιὰ του τὸ παστερίωνε ἁπλὰ βράζοντάς το.<<

    Θελει ο καταναλωτης το ακριβοτερο φρεσκο γαλα των 2 ημερων, η και γαλα που κραταει 5, 10 η και 30 μερες;

    Αυτο, και τιποτα αλλο δεν ενδιαφερει.

    Τερμα το ολιγοπωλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.