23/3/14

Η Μογγολία όπως η προσάρτηση Κριμαίας στη Ρωσία

Το Πεκίνο έχει στο νου του έναν δικό του γείτονα
Τον Οκτώβριο του 1945, η Σοβιετική Ενωση ενθάρρυνε την βόρεια Μογγολία να κάνει δημοψήφισμα και, για λιγότερες από 50.000 ψήφους, η Κίνα έχασε το 15% ( με κίτρινο χρώμα στο χάρτη) του κυρίαρχου εδάφους της. 
Η Κίνα έκανε αποχή, αυτή τη φορά, αντί να στηρίξει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Γιατί ; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών, μάλλον επειδή το Πεκίνο έχει στο νου του έναν δικό του γείτονα: την Μογγολία.

Μερικοί έχουν συγκρίνει την «κατοχή», όπως την αποκαλούν, του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κριμαία, με την εισβολή του Αδόλφου Χίλτερ στην Τσεχοσλοβακία το 1938. Τότε, υπενθυμίζουν, ο Φύρερ είχε χρησιμοποιήσει ως πρόφαση την προστασία των γερμανοφώνων στην Σουδητία, όπως οι Ρώσοι είπαν ότι φοβούνται για την ασφάλεια του ρωσόφωνου πληθυσμού στην Κριμαία από τους εθνικιστές Ουκρανούς στο Κίεβο.

Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, παρομοίασε την Κριμαία με κάτι ιστορικά πολύ πιο πρόσφατο: το δημοψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο, με το οποίο οι πλειοψηφούντες Αλβανοί διακήρυξαν την ανεξαρτησία από την Σερβία τον Φεβρουάριο του 2008. Η Δύση το είχε στηρίξει, και ας καταγγέλλει σήμερα παράβαση του διεθνούς δικαίου από την Ρωσία, η οποία στην Κριμαία έκανε περίπου τα ίδια.

Πέρα από την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό των μεγάλων δυνάμεων, ορισμένοι Κινέζοι έχουν φέρει την συζήτηση πιο κοντά στην δική τους ιστορία, και γεωγραφία. Δεν ξεχνούν ότι με ένα δημοψήφισμα, το οποίο στήριξαν οι Σοβιετικοί, η Κίνα έχασε την Μογγολία. Ενας χάρτης της Κίνας, με την ανεξάρτητη χώρα της Μογγολίας στα βόρεια σύνορα της Κίνας με κόκκινο χρώμα, μεταδόθηκε στο κινεζικό Twitter, στην πλατφόρμα Weibo, περισσότερες από 15.000 φορές, στις 16 Μαρτίου.

Τον Οκτώβριο του 1945, η Σοβιετική Ενωση ενθάρρυνε την βόρεια Μογγολία να κάνει δημοψήφισμα, και για λιγότερες από 50.000 ψήφους, η Κίνα έχασε το 15% του κυρίαρχου εδάφους της.

Στο Weibo ακούγονται όλες οι απόψεις. Ορισμένοι αμφισβήτησαν ανοιχτά την τρέχουσα σχέση της Κίνας με τη Ρωσία, η οποία περιλαμβάνει κοινές ναυτικές ασκήσεις και συχνές συναντήσεις μεταξύ των κορυφαίων ηγετών. Ενας σχολιαστής έγραψε, «Η Ρωσία είναι η χώρα που θα ωφεληθεί τα μέγιστα από μια εισβολή στην Κίνα, αλλά οι Κινέζοι αποκαλούν αυτόν τον κλέφτη «πατερούλη»...
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. Είναι τρομερή η προσπάθεια του μπλοκ Αμερικής-Γερμανίας(ΕΕ) να σπάσουν το μπλοκ Ρωσίας-Κίνας, βιβλία γράφονται για τα προβλήματα μεταξύ τους, άλλωστε όσο το μπλοκ αυτό είναι ενωμένο, οι Δυτικές δυνάμεις κινδυνεύουν σύντομα να απομονωθούν πλήρως από την Ασία και σίγουρα θα έχουν σοβαρά προβλήματα και στην Αφρική και ίσως και στη Νότιο Αμερική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τους πρόλαβαν...!
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/7517380.stm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η συμφωνία διευθέτησης συνοριακών διαφορών υπογραφηκε το 2008 (με παραχώρηση από τη Ρωσία στη Κίνα μιας εδαφικής έκτασης).
    Το όλο θέμα τότε είχε πράσει στα ψιλά από τα ΜΜΕ.
    Άρα πρόβλημα δεν υπάρχει ενώ θα ήθελαν.

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/7517380.stm

    The border between China and Russia is 4,300 km (2,700 miles) long, and the latest treaty resolves a dispute over the eastern part of the border.

    According to Chinese reports, Russia will return all of Yinlong island (known in Russian as Tarabarov) and half of Heixiazi island (Bolshoi Ussuriyasky) to China.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Μογγολία ήταν ανεξάρτητη από το 1911. Το 1924 ανακηρύχθηκε σε Σοσιαλιστική Δημοκρατία, εντασσόμενη στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ. Το 1945 διενεργήθηκε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, κατόπιν αιτήματος των Κινέζων, που το έθεσαν ως προϋπόθεση για την αναγνώριση του κράτους αυτού. Πραγματικός φόβος της εθνικιστικής τότε Κίνας ήταν η προέλαση των σοβιετικών στη δική τους, λεγόμενη εσωτερική, Μογγολία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως τουλάχιστον ανακοινώθηκε, ήταν 100% υπέρ της ανεξαρτησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.