25/3/14

Ντιέγκο Γκαρσία: Το κλεμμένο «νησί της ντροπής» των Αμερικάνων

Δείτε και το σχετικά άγνωστο βίντεο "Stealing A Nation" του John Pilger

Η διαβόητη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην ατόλη Ντιέγκο Γκαρσία και η βρόμικη ιστορία που σέρνεται ξοπίσω της...


Ο μικρός εξωτικός παράδεισος του Ινδικού Ωκεανού που λειτουργεί πλέον ως η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των Αμερικανών εκτός ΗΠΑ μπήκε μόλις στον δημόσιο λόγο, από τη θεωρία συνωμοσίας που θέλει την τραγική Πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών να κατευθύνθηκε εκεί.

Κι αυτό γιατί τα χρονικά του Ντιέγκο Γκαρσία μοιάζουν πράγματι με συνωμοσιολογικό σενάριο, καθώς η ζοφερή πραγματικότητα ξεπερνά πολλές φορές τον σκοτεινό νου όσων βλέπουν απόκρυφες ιστορίες παντού!

Η ατόλη της Μικρονησίας λοιπόν, στην καρδιά του Ινδικού Ωκεανού, είναι επισήμως βρετανικό έδαφος -ντροπιαστικό κληροδότημα από την αποικιοκρατική εποχή της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας- και στεγάζει ναυτική και αεροπορική βάση των ΗΠΑ. Όχι όμως μια από τις πολλές των Αμερικανών στον κόσμο, αλλά το μεγαλύτερο -και πάνοπλο- στρατιωτικά και επιχειρησιακά κέντρο των ΗΠΑ εκτός αμερικανικού εδάφους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς η ιστορία του Ντιέγκο Γκαρσία περιλαμβάνει εκτοπίσεις του ντόπιου πληθυσμού, δικαστικές διαμάχες των κατοίκων του με τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά και τη σύγχρονη στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ, καθώς από δω έχουν ξεκινήσει οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στα θέρετρα πολέμου του Περσικού Κόλπου και στα πρόσφατα χαρακώματα Ιράκ και Αφγανιστάν.

Η ιστορία και ο εκτοπισμός του γηγενούς πληθυσμού




Ο κοραλλιογενής παράδεισος με τα κρυστάλλινα νερά και τους φοίνικες που φτάνουν ως τις κατάλευκες παραλίες μπήκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο των Δυτικών όταν ο ισπανός εξερευνητής Diego Garcia de Moguer το ανακάλυψε τον 16ο αιώνα και το διεκδίκησε για λογαριασμό των Ισπανών, δανείζοντάς του φυσικά το όνομά του.



Ο κόσμος άκουσε για πρώτη φορά την ύπαρξή του πριν από 10 χρόνια περίπου, όταν οι αναφορές για χρήση του ως εναλλακτικού Γκουαντανάμο από την Αμερική έκαναν τον γύρο του κόσμου: στο Ντιέγκο Γκαρσία κρατήθηκαν πράγματι και βασανίστηκαν φερόμενοι τρομοκράτες από την πανταχού παρούσα CIA.


Μεταξύ 1814 και αρχές δεκαετίας του 1960 το νησάκι ήταν επισήμως έδαφος του Μαυρικίου και τότε ήταν που το διεκδίκησαν οι Βρετανοί, ενσωματώνοντάς το στο νεοσύστατο Βρετανικό Έδαφος του Ινδικού Ωκεανού (British Indian Ocean Territory). Ο λόγος κάτι παραπάνω από προφανής: όντας στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου και σε στρατηγικό σημείο, φάνταζε ιδανικό για τις κοινές πολεμικές επιχειρήσεις Βρετανών και Αμερικανών.



Το Ντιέγκο Γκαρσία ήταν μάλιστα το μόνο κατοικημένο νησάκι του αρχιπελάγους Τσαγκός, αυτό δεν εμπόδισε όμως τους Βρετανούς να λειτουργήσουν για άλλη μια φορά ως αποικιοκράτες και να εκδιώξουν τον γηγενή πληθυσμό από τη σύγχρονη «αποικία» τους.



Στη δεκαετία του '60 λοιπόν, στον κολοφώνα του Ψυχρού Πολέμου, η κυβέρνηση του Χάρολντ Γουίλσον, θέλοντας να διαπραγματευτεί στρατηγικά με τις ΗΠΑ ως ισότιμος εταίρος, αποφάσισε να κάνει την κίνηση-ματ: να τους παρέχει δηλαδή την ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη στρατιωτικής βάσης στην περιοχή, καθώς ο πόθος των Αμερικανών για έλεγχο του Ινδικού Ωκεανού και στενότερο μαρκάρισμα της Σοβιετικής Ένωσης ήταν διακαής. Τίποτα δεν ήταν πιο κατάλληλο από το παρθένο νησί των 17 τετραγωνικών μιλίων γης από κοράλλια και άμμο, καταμεσής του Ινδικού Ωκεανού.


Η βρετανική κυβέρνηση το μισθώνει λοιπόν στους Αμερικανούς και παίρνει αντίτιμο ένα σωρό καλούδια: οικονομικά προνόμια και αθρόα χρηματοδότηση για το βρετανικό πρόγραμμα υποβρυχίων Polaris. Όσο για τον εκτοπισμένο πληθυσμό της ατόλης, τους Τσαγκοσιανούς, μια ενοχλητική λεπτομέρεια στα σχέδια Βρετανών-Αμερικανών δηλαδή, εκτοπίστηκαν με αδειανά τα χέρια. Ούτε μια αποζημίωση για τα μάτια του κόσμου...



Από τα τέλη του '60 λοιπόν μπήκε μπροστά ένα ζοφερό σχέδιο εκκένωσης του νησιού που ξεπερνά ακόμα και τη νοσηρότερη φαντασία. Όσοι κάτοικοι εγκατέλειπαν το σπίτι τους για προμήθειες στα γειτονικά νησιά ή αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών, έβλεπαν στην επιστροφή τους την «πόρτα» κλειστή: οι Βρετανοί τους απαγόρευαν να γυρίσουν στα σπίτια τους!



Μέχρι το 1973, όλοι οι κάτοικοι της ξεχασμένης αυτής ατόλης, απόγονοι των σκλάβων που είχαν μεταφερθεί εδώ για να δουλέψουν στις φυτείες καρύδας είχαν μεταφερθεί με τη βία αλλού, στις παραγκουπόλεις του Μαυρίκιου, τις φτωχογειτονιές των Σεϊχελών και τις εργατικές κατοικίες της Βρετανίας, αφήνοντάς τους να παλεύουν πια με τη φτώχεια και την ανέχεια του ξεριζωμού, κάτι που συνεχίζει να υφίσταται ακόμα και σήμερα.



Στο διεθνές δίκαιο υπάρχει όρος γι' αυτό: «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» το λέμε και οι ένοχοι τιμωρούνται συνήθως. Εδώ και 4 δεκαετίες, οι κάτοικοι του Ντιέγκο Γκαρσία, που έχουν σήμερα βρετανική υπηκοότητα και 1.000 περίπου από αυτούς έχουν φτιάξει μια μικρή κοινότητα στο Σάσεξ, παλεύουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με τη δικαστική τους διαμάχη με τη βρετανική κυβέρνηση -που εξελίσσεται σε βρετανικά δικαστήρια- να μοιάζει συχνά με παρωδία. Τραγική παρωδία βέβαια, καθώς η Βρετανία έχει κηρύξει πλέον τον τόπο θαλάσσιο καταφύγιο, στην προσπάθειά της να εμποδίσει την επιστροφή των αυτοχθόνων...

Η αμερικανική βάση και ο γεωστρατηγικός της ρόλος



Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» που έχει κηρύξει η Αμερική μοιάζει βέβαια σημαντικότερη υπόθεση για τους ίδιους από τον ξεριζωμό τόσων ανθρώπων από την παραδοσιακή τους εστία. Η στρατιωτική βάση που καταλαμβάνει σήμερα τα σπίτια των γηγενών θεωρείται από τον αμερικανικό στρατό ως η πλέον στρατηγική στην οικουμένη για τα συμφέροντά τους, γι' αυτό και όσα εκτυλίσσονται εκεί καλύπτονται από ακόμα μεγαλύτερη μυστικότητα από τη συνήθη υπερβολική που συναντάμε σε άλλα αμερικανικά «project».



Η τεράστια βάση λειτουργεί σήμερα ως «σπίτι» για διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν από πάνοπλες ναυτικές και αεροπορικές εγκαταστάσεις μέχρι και απόρρητη φυλακή της CIA για την ανάκριση υπόπτων τρομοκρατίας.



Η δημοσιοποίηση της τραγικής συνεργασίας Βρετανών και Αμερικανών να διώξουν τους κατοίκους για την προάσπιση των συμφερόντων τους αποδεικνύει εξάλλου στην πράξη το πώς οι ΗΠΑ έχουν σφυρηλατήσει μια νέου είδους αυτοκρατορία που κυριεύει διακριτικά τον πλανήτη μέσω εκατοντάδων στρατιωτικών βάσεων στις γωνιές της οικουμένης. Τις οποίες βέβαια κανείς δεν παίρνει μυρωδιά. Ποιος να λογαριάσει εξάλλου τον ανθρώπινο πόνο και πώς να τον βάλει πάνω από τα κελεύσματα των «γερακιών» της εξωτερικής πολιτικής;



Η ναυτική/αεροπορική βάση των ΗΠΑ (και σταθμός ανεφοδιασμού των βρετανικών επιχειρήσεων) φιλοξενεί περισσότερους από 4.000 στρατιώτες, την ίδια ώρα που το νησάκι είναι προσβάσιμο μόνο με στρατιωτικά μέσα. Η μεγαλύτερη βάση των Αμερικανών εκτός ΗΠΑ φιλοξενεί δύο διαδρόμους για βομβαρδιστικά αεροπλάνα, περισσότερα από 30 ετοιμοπόλεμα πολεμικά πλοία και έναν δορυφορικό κατασκοπευτικό σταθμό, μοναδικό στο είδος του.



Το Πεντάγωνο έχει χαρακτηρίσει το Ντιέγκο Γκαρσία ως την «απαραίτητη πλατφόρμα» για την αστυνόμευση της περιοχής. Από δω εξάλλου εκπορεύτηκαν οι αεροπορικές επιδρομές στον Πόλεμο του Κόλπου (1990-91), η εισβολή στο Αφγανιστάν (2001) και η πρώτη φάση του Πολέμου του Ιράκ, από τον παράδεισο αυτό με τα ένοχα μυστικά και την ανθρώπινη τραγωδία, που στα μυαλά των αμερικανών επιτελαρχών φαντάζει απλώς ως «το πολυτιμότερο κομμάτι ακίνητης περιουσίας στη Γη».



Το ένοχο μυστικό του κλεμμένου -από τον πληθυσμό του- νησιού κρατήθηκε μυστικό για τόσες δεκαετίες, μέχρι τώρα τουλάχιστον που ήρθε στο φως «ξώφαλτσα», ως συνωμοσιολογικό σενάριο για την τύχη της μοιραίας πτήσης των Μαλαισιανών Αερογραμμών...



Πηγή

8 σχόλια:

  1. Στο διεθνές δίκαιο υπάρχει όρος γι' αυτό: «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» το λέμε και οι ένοχοι τιμωρούνται συνήθως.

    Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην μαρτυρική Κύπρο μας, όπου οι μιγάδες και μόνον κατ' όνομα "βρωμοτουρκαλάδες", έχουν εγκαταστήσει χιλιάδες έποικους από τα ανατολικά μέρη της Μικράς Ασίας, προκειμένου να αλλάξουν την σύνθεση του πληθυσμού της Μεγαλόνησου!

    Εδώ βέβαια ισχύει το "Δίκαιο του - δήθεν υπερήφανου - βρωμύλου Τούρκου απόγονου μεταξύ των άλλων και εξισλαμισμένων Ελλήνων Ποντίων, όπως είναι ο καταγόμενος από χριστιανούς Έλληνες Πόντιους εξομώτες Ερντογάν, εδώ δεν υπάρχει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

    Το διεθνές έγκλημα κατά της ανθρωπότητος πηγαίνει "πάσο" αλλά ισχύουν τα θέσφατα καθαρμάτων της αμερικανικής σούπας αχταρμά ψευδοελίτ, εξ' αιτίας της οποίας υποφέρουν τόσο οι Αμερικανοί πολίτες όσο και οι λοιποί κάτοικοι αυτού του πλανήτη.

    Χρόνια Πολλά σε όλους τους φίλους!

    "ΖΗΤΩ Η 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821"


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμηθήκατε τώρα το Diego Garcia ! Ότι χοντροκοπιά γράφουν τα κρατικά κατευθυνόμενα ρώσικα ΜΜΕ, και τα διεθνή παπαγαλάκια τους, το παίρνετε και το αναδημοσιεύετε. Ποιοι “αυτόχθονες”; Τα νησιά ήταν ακατοίκητα όταν ανακαλύφθηκαν από τον Πορτογάλο Diego Garcia. Αυτοί που τα κατοίκησαν ήταν έποικοι, ως επί το πλείστον δούλοι, που αρχικά μεταφέρθηκαν από τους Γάλλους για να δουλέψουν σε φυτείες. Μεγάλη ευαισθησία σας έπιασε ξαφνικά για αυτούς τους 1000 κρεολούς και την “χαμένη πατρίδα” τους. Και κατά σύμπτωση η ευαισθησία σας έρχεται ακριβώς την στιγμή που τα ρώσικα κρατικά κατευθυνόμενα ΜΜΕ διατύπωσαν την θεωρία της κατάρριψης του Μαλαισιανού Boeing από Αμερικανούς, διότι πήγαινε να... βομβαρδίσει το Diego Garcia. Αυτή η μονομερής υπερευαισθησία σας και οι συμπτώσεις σας προδίδουν.

    Αν θέλετε να γράψετε για “κλεμμένα νησιά”, γράψτε για τις Νότιες Κουρίλες που τις έκλεψαν οι σοβιετικοί μετά τον ΒΠΠ, οι οποίες είχαν αυτόχθονες Αϊνού. Τι θα λέγατε να αποδοθεί και η Ταυρική (Κριμαία) στους αυτόχθονες (Ταύρους), και αν δεν μπορούν να βρεθούν, στους επόμενους εποικιστές Τατάρους, από τους οποίους την έκλεψαν οι Ρώσοι. Για τις διεκδικήσεις και τις αιτήσεις αποζημιώσεων των Τατάρων δεν έχετε την ίδια ευαισθησία υποθέτω, γιατί εκείνους τους ξεκλήρισαν Ρώσοι και όχι Αμερικανοί. Αλλά οι Ρώσοι (υπό σοβιετική εκδοχή) ξεκλήρισαν και κάτι Έλληνες που κατοικούσαν εκεί γύρω και τους έστειλαν στο Ουζμπεκιστάν. Ρώσοι επιμένουν να έχουν “θύλακες” σε ξένα εδάφη, όπως στο Καλίνγραντ και στην Υπερδνειστερία, αλλά ούτε αυτό γαργαλάει την μονόπατη υπερευαισθησία σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλάδη να υποθέσω ότι οι London Times και πιο συγκεκρίμενα ο Mathew Paris ο οποίος εχει γράψει στο παρελθόν για το θέμα και είχε χαρακτήρήσει την στάση της Βρετανιής Κυβέρνήσης απενάντι στους νηαιώτες "ντροπιαστική" (shameful) είναι οργάνα της ρώσσικής προπαγάνδας....Τι να πώ είνσι και αυτό μια άποψη!
    ΥΓ Πάντως βρίκω ενδιαφφέρουσα την ορλογία του harry cane (καμιά σέση με το spite fire μήπως;) για χίλους κρεόλους κτλ. και μου θύμιζεί ένα βρεανικό εργάφο απο αύτα που είχε παρούσιαει ο δημοσιογράφος που ανάφδέρα παραπάνω "poor men Fridays who woyld be better off elsewhere@ "απλή συμπτώσις" μήπως;
    YΓ2 Λοαός με το όνμμα "Ταύροι¨ΔΕΝ υπήρξαν ΠΟΤΕ στην Κριμέα αλλά Σκύθες και για ένα διάστημα η Κρμέα ονομάζονταν Scythia Minor-Μικρή Σκυθία για την περίοδο από την επικράτηση των Σαμαρών 3ος π.χ. αιώνας μέχρι την άφίξη των Ούνων τέλη του 4ου μ.Χ. αιώνα στο δύτικο τμήμα των Ευρραιατικών στεππών -σημερινή ΟΟυκράνια , Ρώσσια , Λευκορώσσια.Μηπώς ο haay canne θα ήταν καλό να διαβάσει εστώ ένα βιβλίο Ισοτρίας
    πρίν γράψει ότι γράφει;
    YΓς Επίσης ομολογώ ότι βρίσκω συγκηνητικό το λογύδριο υπέρ των Τάταρων της Κρμέας...Βεβαία τα "ενοχλητικά" γεγονότα ότι επί του αφίκει τους στην Κρίμεα οι Τατάροι εξοντώσαν τους ποοηπρχοντές κατοίκους της αναμέσα τους και τους Ελληνές αποικούς του πρώην θέματος Χερσώνος, το ότι χάρη σε δικες τους ενεργίες εφτάσε η πανδήμια της της Πανώλης "Black Death"β στο Γενοθάτίκο φυλάκιο της Κριμέας για να εξαπλώθει απο εκεί στην Ευρώπη τον 14ο αιώνα , το γέγονός ότι οι Τάτάροι του Χανάτου της Κριμέας ήταν πιστοί συμμάοι των Οθωμάνων και αργότεροι σρτελεχώσαν γύρω στις 30 Tataren-Kompanien στο πλεθρο των ναζί μάλλον δεν απασχολούν καθόλου τον harry canne ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Χάρη Καλάμι
    Μπορεί να είσαι μορφωμένος και να κατέχεις περισσότερα πράγματα από άλλους πνευματικώς λούμπεν αναγνώστες, αλλά συνεχίζεις να είσαι προκλητικά ανάγωγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ότι υπάρχουν οι κρατούντες κανίβαλοι και στις δύο πλευρές, δεν αθωώνει ούτε τους μεν ούτε τους δε.
    Και οι απολογητές τους ή είναι και οι ίδιοι κανίβαλοι ή είναι εξαγορασμένοι ή χρίζουν ψυχιατρικής περίθαλψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για την λογοκρισία. Ο Ηρόδοτος στο πρωτότυπο σας κάθησε βαρύς, υποθέτω. Όσο για σας κε Κριστιάν σας συμβουλεύω να κατεβείτε πρώτα από το καλάμι το οποίο καβαλήσατε κατακορύφως και ύστερα να μου παραδίδετε μαθήματα καλής συμπεριφοράς. Διότι τώρα το θέαμα είναι κωμικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Χάρη Καλάμι
    Όχι λογοκρισία, «μετριασμός σχόλιων» λέγεται, όχι «κάθησε» αλλά κάθισε, για να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα.

    Στο σπίτι μου καβαλάω όποιο καλάμι γουστάρω, άμα γουστάρεις, εσύ όμως τι γυρεύεις στο ιστολόγιο μας και με τόσο άκομψο και προκλητικό τρόπο που φτάνει να αποκαλέσεις τους αναγνώστες μας «πνευματικώς λούμπεν αναγνώστες», και ας αφήσω για την ώρα τις χοντροκομμένες επιθέσεις στο πρόσωπο μου;
    Πιες κανένα ρούμι από sugar cane να σου περάσει η τσαντίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το άρθρο περιέχει πολλές ανακρίβιες,
    μπερδεύει γεωγραφικούς όρους και δίνει ανακριβή ιστορικά στοιχεία. Πιό αντικειμενικά στοιχεία μπορεί κάποιος να βρει στην πιο κάτω διεύθυνση:
    http://en.wikipedia.org/wiki/British_Indian_Ocean_Territory

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.