16/3/14

Ο λογαριασμός των 1.300.000 € στην Ελβετία «καίει» τον Γιάννο

Υπερτιμολογήσεις, αγορές που δεν περιλαμβάνονταν στο εγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα (ΕΜΠΑΕ), μετακυλήσεις πληρωμών, προμήθειες οπλικών συστημάτων που ακόμη και σήμερα δεν έχουν παραλάβει οι Ενοπλες Δυνάμεις, τεράστια οικονομική απόκλιση μεταξύ του αρχικά εγκριθέντος ποσού και του ποσού στην ολοκλήρωση του προγράμματος είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ όσων συνέβησαν την πενταετία 1996- 2001, επί παντοκρατορίας των πρώην υπουργών Εθνικής Αμυνας, του καταδικασμένου Ακη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου.
H «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει σήμερα τα 27 εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία στην κυριολεξία, και για προφανείς λόγους, τίναξαν στην κυριολεξία στον αέρα την οικονομία της χώρας και συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία ενός τεράστιου χρέους που οδήγησε την Ελλάδα στα… νύχια των πιστωτών μας και την κοινωνία στην οικονομική εξαθλίωση. Παράλληλα, για πρώτη φορά εφημερίδα καταγράφει ανά εξοπλιστικό πρόγραμμα τον  δρόμο της μίζας σύμφωνα και με τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αλλωστε τα νούμερα είναι αμείλικτα. Τα 13 μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν επί Ακη κόστισαν στην ελληνική οικονομία, τουλάχιστον, 5 δισ. ευρώ για τα οπλικά συστήματα που αποκτήθηκαν από ευρωπαϊκές εταιρίες και 3 δισ. δολάρια για αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες. Επιπλέον, το ΕΜΠΑΕ 1996-2001 που εξήγγειλε αμέσως μετά τα Ιμια ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ήταν αρχικού  προϋπολογισμού 11,4 δισ. ευρώ (3,9 τρισ. δραχμές), το οποίο, όμως, στην ολοκλήρωσή του έφτασε τα 23,1 δισ. ευρώ (7,9 τρισ. δραχμές), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε, γεγονός που δείχνει ανάγλυφα το… πάρτι που στήθηκε από κάποιους…

Oι ανακριτές

Από την άλλη, τα 14 εξοπλιστικά προγράμματα που υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν επί Γιάννου κόστισαν στον Ελληνα φορολογούμενο πολίτη περίπου 6 δισ. ευρώ. Αλλωστε για πρώτη φορά το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου μπαίνει στην καρδιά ανακριτικής έρευνας και συνδέεται με τα εξοπλιστικά προγράμματα, μέσω της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου και του λογαριασμού που διατηρούσε στην HSBC Ελβετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής, που έχει ανοιχτή την ανάκριση των υποβρυχίων και των TOR-M1, κάλεσε για κατάθεση τη σύζυγο του πρώην υπουργού, στην κατοχή της οποίας βρέθηκε λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα ύψους 1.300.000 ευρώ. Ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε μάλιστα από την κυρία Κουράκου να δώσει τη συναίνεσή της για το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού, αφού αυτό που επιθυμούν οι δικαστικές Αρχές είναι να ερευνήσουν την προέλευση αυτών των χρημάτων και βέβαια εάν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί της κυρίας Κουράκου ότι το ποσό αυτό προέρχεται από δικές της οικονομίες.

Η Σταυρούλα Κουράκου, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, έδωσε τη συναίνεσή της για το άνοιγμα του λογαριασμού, κάτι που δεν έκαναν οι κουμπάροι του κ. Παπαντωνίου και της κυρίας Κουράκου, από λογαριασμό των οποίων έφυγαν εμβάσματα ύψους 1.000.000 ευρώ για τον λογαριασμό της HSBC. Οι κουμπάροι του Γιάννου Παπαντωνίου, όμως, δεν έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λογαριασμού, γεγονός που θα προκαλέσει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία από τους ανακριτές Μαλλή και Σταυρόπουλο.

Ο λογαριασμός στην HSBC μετά την αποκάλυψη της «λίστας Λαγκάρντ» έχει ερευνηθεί ποινικά μόνο στο επίπεδο της φοροδιαφυγής και του «πόθεν έσχες» από το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Εισαγγελία και ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του για παραβίαση του νόμου περί «πόθεν έσχες» (δεν είχε δηλωθεί το ποσό), ενώ εκκρεμεί και ποινική διαδικασία μέσω της ΔΟΥ Κηφισιάς, η οποία κάνει έλεγχο για να διαπιστώσει εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Οι ανακριτές Μαλλής και Σταυρόπουλος, όμως, ερευνούν σε αυτό το στάδιο τη νόμιμη ή μη προέλευση των χρημάτων και κυρίως την τυχόν διασύνδεσή τους με συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων που χειρίστηκε ως υπουργός Αμυνας ο κ. Παπαντωνίου.

Ξετυλίγοντας το… κουβάρι των αποφάσεων, βρισκόμαστε λίγο καιρό μετά την κρίση των Ιμίων, που είχε ως συνέπεια αφενός την απώλεια τριών μελών του πληρώματος ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού και αφετέρου τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» που εφηύρε η Τουρκία. Η κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αρνήθηκε να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ τις κρίσιμες ώρες στον φυσικό χώρο του, δηλαδή το  υπουργείο Εθνικής Αμυνας, προτιμώντας τη Βουλή, αναζητάει εξιλαστήρια θύματα.
 
Η αποστρατεία Λυμπέρη

Ετσι αποστρατεύει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη, «μεταθέτει» με δυσμενή (σ.σ. για να χρησιμοποιήσουμε στρατιωτικούς όρους) τον Γεράσιμο Αρσένη στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας και τοποθετεί υπουργό Εθνικής Αμυνας τον μεγάλο εσωκομματικό αντίπαλό του Ακη Τσοχατζόπουλο και εγκρίνεται το ΕΜΠΑΕ 1996-2001.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει η κούρσα των εξοπλισμών. Η Αθήνα γίνεται το Ελντοράντο όλων των μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών του κόσμου. Γραφεία ανοίγουν ή αναβαθμίζονται στην Αθήνα. Αντιπρόσωποι ενεργοποιούνται και νέοι αντιπρόσωποι «βαφτίζονται». δημόσιες σχέσεις, πιέσεις, δημοσιεύματα, εκδηλώσεις, όλα παίζουν τον ρόλο τους στη τρελή κούρσα των εξοπλισμών. Μια ολόκληρη επαγγελματική τάξη «οπλάδων» και παρατρεχάμενων βγάζει λεφτά και κάποιοι πλουτίζουν.

Αλλες αγορές γίνονται μέσω διαγωνισμών και κάποιες από αυτές τελικά κόστισαν πανάκριβα, ακριβώς γιατί «φορτώθηκαν» με όλα τα έξοδα -φανερά και κρυφά- που έκαναν οι εταιρίες. Αλλες γίνονται απευθείας μέσα σε μια νύχτα και δικαιολογούνται με το επιχείρημα της «στρατιωτικής διπλωματίας». Οποιος τολμά να πει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά, απλά δεν ακούγεται. Μέσα στην «καταιγίδα των εξοπλισμών» γίνονται και χρήσιμες αγορές. Υπάρχει, όμως, και πολύ υλικό που αποδεικνύεται άχρηστο, όπως για παράδειγμα τα ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37 ή τα σλοβακικής προέλευσης πυροβόλα Zuzana, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα…

Επί ημερών Ακη Τσοχατζόπουλου υπογράφονται συνολικά συμβάσεις που ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται και υπογράφονται από τον επόμενο υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου προγράμματα συνολικού ύψους 6,2 δισ. ευρώ!
κυριακάτικη δημοκρατία

4 σχόλια:

  1. Για χαρη του θα ψηφιστει νομος που αν επιστρεψεις τα κλεμμενα (υποτιθεται οτι ειναι τα 1.3 εκ ευρω) μειωνεται δραστικα η ποινη, οποτε θα την κανει με μια μικρη διαμονη στον Κορυδαλλο ή σε αγροτικες φυλακες προστατευομενος. ΜΗΝ ΑΠΑΤΑΣΘΕ! Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνον όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των χαμένων .... ποιητών & κλεφτών του ΠΑΣΟΚ, θα ξεκινήσει & των γαλάζιων συντρόφων τους ή παραλληλα θα τους "τρέχουν"?
    ΜΘΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί δεν ξεκίνησε ακόμη η δίκη του Παπακωνσταντίνου; ¨εμαθε κανείς κάτι γι αυτό, η δεν έχομε καιρό να το κοιτάξομε, λόγω .... Ουκρανίας; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.