25/2/14

Παραιτήθηκε αιφνιδίως η κυβέρνηση της Αιγύπτου

Παναγιώτης Γρηγορίου
Την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός, Χαζέμ Μπεμπλάουι, χωρίς να είναι ακόμη σαφές ποιος θα τον διαδεχθεί. Αξιωματούχοι συνδέουν την παραίτηση με την πρόθεση του στρατάρχη αλ Σίσι να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Ο μεταβατικός Πρόεδρος της χώρας Άντλι Μανσούρ κάλεσε τον Μπεμπλάουι να παραμείνει στη θέση του μέχρι να βρεθεί ο διάδοχός του.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σε διάγγελμά του τη Δευτέρα, σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση, πως θα υποβάλει την παραίτησή του στην προεδρία. Στο διάγγελμά του ο Μπεμπλάουι τόνισε ότι στη χώρα του έχουν αυξηθεί απότομα οι απεργίες και ότι καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις των πολιτών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Το υπουργικό συμβούλιο έχει επωμιστεί τους τελευταίους έξι ή επτά μήνες πολύ δύσκολες ευθύνες και στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν θετικά», τόνισε. Ο στόχος της κυβέρνησης, είπε, ήταν να βγει η Αίγυπτος από το «στενό τούνελ», που την οδήγησαν οι πολιτικές και οικονομικές πιέσεις. Ο πρωθυπουργός έχει επικριθεί έντονα από τα μέσα ενημέρωσης για την αναποφασιστικότητά του και την αδυναμία του να ασχοληθεί με τα οικονομικά δεινά της χώρας του. Τα αιγυπτιακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η οριστική απόφαση της παραίτησης λήφθηκε σε υπουργικό συμβούλιο που κράτησε μόλις 15 λεπτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπεμπλάουι πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Υπουργό Οικισμού, Ιμπραήμ Μιχλίμπ.

Μέλος της κυβέρνησης, ως Υπουργός Άμυνας, είναι και ο στρατάρχης Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Ο αλ Σίσι, που είχε πρωτοστατήσει στην ανατροπή του Μόρσι, εποφθαλμιά την προεδρία στις κάλπες που αναμένεται να στηθούν τους επόμενους μήνες. Αιγύπτιος αξιωματούχος που επικαλείται το βρετανικό Reuters ανέφερε πως «η παραίτηση έγινε ως απαραίτητο βήμα πριν από την ανακοίνωση του αλ Σίσι πως θα διεκδικήσει την προεδρία». Η παραίτηση έρχεται με φόντο απεργίες που πλήττουν διάφορους τομείς, ανάμεσα στους οποίους τα μέσα μεταφοράς και την αποκομιδή σκουπιδιών. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, η έλλειψη γκαζιού για καταναλωτική χρήση βρίσκεται σταθερά στα πρωτοσέλιδα.

Παναγιώτης Γρηγορίου
σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.