26/2/14

Οι φιλοναζί Τάταροι επιχείρησαν να εισβάλουν στην βουλή της Κριμαίας

EPA/ARTUR SHVARTS
Αστυνομικοί προσπαθούν να σταματήσουν Τατάρους διαδηλωτές της Κριμαίας, έξω από το τοπικό κοινοβούλιο της επαρχίας της Κριμαίας στην Ουκρανία.
Χιλιάδες φιλοδυτικοί διαδηλωτές εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας το οποίο επρόκειτο να συνεδριάσει με αντικείμενο την κατάσταση που διαμορφώνεται στηνΟυκρανία μετά την αποπομπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται οργισμένοι διαδηλωτές να εισβάλουν στο κτήριο του κοινοβουλίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό.
Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές - στην πλειονότητά τους Τάταροι - συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Σιμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.
Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο, ωστόσο επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.
Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας.
Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή λόγω συμφόρησης.
Η ένταση στην Κριμαία ανεβαίνει συνεχώς μετά την καθαίρεση του κ. Γιανουκόβιτς την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο Κίεβο, εξάλλου, αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.
Αντίπαλα συνθήματα
Οι δύο αντίπαλες συγκεντρώσεις στη Συμφερόπολη έχουν ως αφορμή συνεδρίαση του τοπικού κοινοβουλίου για το ζήτημα του καθεστώτος της Κριμαίας εντός του ουκρανικού κράτους.
Οι Τάταροι φωνάζουν «Δόξα στην Ουκρανία», ενώ οι φιλορώσοι ακτιβιστές φωνάζουν «Ρωσία».
Η Κριμαία – όπου οι εθνικά Ρώσοι πλειοψηφούν – μεταφέρθηκε διοικητικά από τη Ρωσία στην Ουκρανία το 1954, στα πλαίσια της τότε ενιαίας Σοβιετικής Ένωσης.
Οι εθνικά Ουκρανοί και οι μουσουλμάνοι Τάταροι, οι οποίοι αντιπαθούν τη Ρωσία λόγω των μετακινήσεων πληθυσμών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν συμπήξει συμμαχία ενάντια σε οποιαδήποτε κίνηση της Κριμαίας προς ενίσχυση των δεσμών με τη Μόσχα.
Η αλλαγή κυβέρνησης στο Κίεβο έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για το μέλλον των ρωσικών βάσεων στη Σεβαστούπολη, την ενοικίαση των οποίων μέχρι το 2042 είχε υπογράψει ο κ. Γιανουκόβιτς.
Κίνδυνοι απόσχισης;
Κοινή δήλωση τριών πρώην προέδρων της Ουκρανίας - Λεονίντ Κράβτσουκ, Λεονίντ Κούτσμα και Βίκτορ Γιούστσενκο -  καταδικάζει αυτό που αποκαλούν «ρωσική ανάμειξη» στην εσωτερική πολιτική της επαρχίας της Κριμαίας.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εξέφρασε την Τρίτη ανησυχία για το σοβαρό κίνδυνο αποσχιστικών κινήσεων μετά την καθαίρεση του κ. Γιανουκόβιτς.
Η Ρωσία συνεχίζει να αποκαλεί την ανατροπή του τελευταίου ως «βίαιη κατάληψη της εξουσίας» από την αντιπολίτευση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αναγνωρίσει τη νομιμότητα των νέων αρχών.
Ναυτεμπορική

6 σχόλια:

  1. "Οι εθνικά Ουκρανοί και οι μουσουλμάνοι Τάταροι, οι οποίοι αντιπαθούν τη Ρωσία λόγω των μετακινήσεων πληθυσμών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν συμπήξει συμμαχία ενάντια σε οποιαδήποτε κίνηση της Κριμαίας προς ενίσχυση των δεσμών με τη Μόσχα."
    Πολυ sic περιγραφη των πογκρομ του πατερουλη Ιωσηφ κατα Ταταρων, Τσετσενων, Ποντιων (Σαββα μ'ακους ? Δεν σε ακουσα ποτε να εκφερεις αποψη)και πολλων αλλων μειονοτητων.
    Πως ακριβως προκυπτει το "φιλοναζι Ταταροι" του τιτλου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασίλη
    οι Τάταροι που διαμαρτύρονται χρηματοδοτούνται από την Τουρκία.
    Πέραν του ότι υποστήριξαν τους ΝΑΖΙ, τώρα υποστηρίζονται από τους άλλους ΝΑΖΙ, της Άγκυρας, αλλά και τους ΝΕΟΝΑΖΙ της Δυτικής Ουκρανίας.
    Πώς θέλεις να τους ονομάσουμε.
    Όσο για τους εκτοπισμούς του Στάλιν, ασφαλώς και τους καταδικάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητε Σαββα,

    εαν ηθελα να βαλω τιτλο θα ελεγα:
    "οι απογονοι των Ταταρων που σφαγιαστηκαν απο τους Ρωσσους με προσχημα οτι συνεργαστηκαν με τους Χιτλερικους επιχειρησαν να εισβαλουν στην Βουλη της Κριμαιας".
    Αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι οταν προκειται για τους Γερμανους η' απογονους αυτων που συνεργαστηκαν με τους Ναζι η καταδικη ειναι αστραπιαια (πολυ σωστα) παρ'ολου του οτι αφορα αμαρτιες γονεων.
    Ενω οταν προκειται για τους Ρωσσους παριστανουμε τους αμνημονες και διαγραφουμε τα αισχη που εκαναν οι πατεραδες τους σε οσους ειχαν κατω απο την δουλεια τους. Γιατι δυο μετρα και δυο σταθμα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασίλη
    οι Τάταροι συνεργάστηκαν ομοθυμαδόν με τους Ναζί.
    Υπάρχει ιστορικό μεγάλο γύρω από το θέμα.
    Οι Γερμανοί είχαν πολιτική από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο για προσεταιρισμό των τουκρόφωνων λαών της Ρωσίας.
    Ο Ενβέρ γι' αυτό βρέθηκε στην Κ. Ασία.
    Στον Β' ΠΠ πήγαν όλοι τους με τους Ναζί.
    Σχημάτισαν μάλιστα μεραρχίες.
    Όσο για τους Ρώσους, δεν τους σκότωσαν οι Ρώσοι, ο Στάλιν και το καθεστώς του.
    Οι Ρώσοι, ως λαός, ποτέ δεν έκαναν πράξεις βίας εναντίον των Τατάρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητε Σαββα,

    αυτα ειναι τα δυο μετρα και δυο σταθμα που δεν μου αρεσουν.
    Οταν λες οτι "οι Γερμανοι ειχαν πολιτικη κλπ" περιλαμβανεις ενσυνειδητα η' ασυνειδητα ολους τους Γερμανους και εφαρμοζεις στην ουσια τα "περι συλλογικης ευθυνης" του Αδολφου. Το ιδιο κανεις και με τους Ταταρους.
    Οταν ομως ειναι να περιλαβουμε τους Ρωσσους τοτε φταιει ο Σταλιν και το καθεστως του. Και ενω αναγνωριζουμε το δικαιωμα των Καλαβρυτινων η' των Δυστομιτων η' των Κλεισουριωτων να διεκδικησουν αποζημιωσεις για τις θηριωδιες των Γερμανων, στερουμε στους Ταταρους, τους Τσετσενους, τους Ουγγρους, τους Τσεχους οχι μονο απο το να διεκδικησουν τα δικια τους αλλα και απο το να βγουν και να πουν το αυτονοητο, οτι δηλαδη δεν θελουν τους Ρωσσους. Γιατι ομως οι Γερμανοι να μην μπορουν να τα φορτωσουν ολα στον Χιτλερ και την παρεα του και οι Ρωσσοι να μπορουν να σε παραπεμπουν στον μακαριτη τον Ιωσηφ για οτι μεμπτον ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας διαψεύδουν ότι δέχθηκαν επιθέσεις

    'Οποιαδήποτε αναφορά που κάνει λόγο για επιθέσεις σε βάρους του ελληνισμού είναι κακόβουλη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν καταλαβαίνουμε γιατί λέγονται τέτοια ανυπόστατα πράγματα. '

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.