26/2/14

Σκληρή γλώσσα από Ρωσία για τα παιχνίδια των δυτικών στην Ουκρανία

Η Μόσχα τονίζει στο Κίεβο πως στις συζητήσεις για την «επόμενη μέρα» δεν μπορούν να μη συμμετέχουν οι ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, όπου κυριαρχεί ο ρωσόφωνος πληθυσμός. Ζητάει δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και υπογραμμίζει το στόχο της εθνικής συμφιλίωσης
Ιγκορ Ρόζιν, ειδικά για τη RBTH
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της Μόσχας σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις προσπάθειες να θιγούν τα δικαιώματα της ρωσικής μειονότητας, καθώς και για την επιδίωξη «ορισμένων δυτικών χωρών» να υλοποιήσουν, μέσα στο κλίμα αστάθειας, τις δικές τους γεωπολιτικές φιλοδοξίες.
Στην ειδική ανακοίνωση, η ρωσική διπλωματική αρχή, τονίζει ότι παρά τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει ασταθής, καθώς «οι εξτρεμιστές δεν έχουν αφοπλιστεί, αρνούνται να αποχωρήσουν από τους δρόμους τους οποίους έχουν ουσιαστικά υπό τον έλεγχό τους, όπως και να βγουν από τα κυβερνητικά κτίρια, συνεχίζοντας τις πράξεις βίας».
Δημοψήφισμα
Ιδιαίτερη δυσαρέσκεια στις ρωσικές αρχές προκαλεί το γεγονός ότι αρκετοί ευρωπαίοι πολιτικοί υποστήριξαν την ανακοίνωση για διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία το Μάιο, και όχι μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης, όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου. Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «για την επιτυχία της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και όλες οι περιφέρειες της χώρας και τα αποτελέσματά της να τεθούν σε εθνικό δημοψήφισμα».
Οι ρωσόφωνοι
Σχετικά, η Μόσχα υπενθυμίζει στους πολιτικούς στο Κίεβο την ανάγκη να ακούσουν τη γνώμη των ανατολικών και νότιων περιοχών της Ουκρανίας, της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, όπου κυριαρχεί ρωσόφωνος πληθυσμός και υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κάλεσμα να μην επιτραπεί περαιτέρω πόλωση της ουκρανικής κοινωνίας και διαίρεση της χώρας.
Επίσης, η Μόσχα αμφισβητεί τη νομιμότητα των τελευταίων αποφάσεων του ουκρανικού Κοινοβουλίου, αναφέροντας ότι αυτό «επικαλούμενο στην ουσία μόνο λόγους σκοπιμότητας της επανάστασης, επισφραγίζει “αποφάσεις” και “νόμους” που μεταξύ άλλων έχουν σκοπό να θίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο της ρωσικής μειονότητας αλλά και των άλλων εθνικών μειονοτήτων που ζουν στην Ουκρανία».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εφιστά την προσοχή στις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες των νέων αρχών του Κιέβου, στις «εκκλήσεις για σχεδόν πλήρη απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας, εκκαθάριση, εξάλειψη κομμάτων και οργανισμών, κλείσιμο των ανεπιθύμητων ΜΜΕ, άρση των περιορισμών της προπαγάνδας της νεοναζιστικής ιδεολογίας».
«Τρομοκρατικές μέθοδοι»
Την ανησυχία της Ρωσίας προκαλεί η επιθετική διάθεση των αντιπάλων του προέδρου Γιανουκόβιτς. Το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι «επελέγη η τακτική με δικτατορικές και εν μέρει με τρομοκρατικές μεθόδους, να κατασταλούν οι διαφωνούντες σε διάφορες περιφέρειες της Ουκρανίας», και σημειώνει ότι μια τέτοια εξέλιξη «δημιουργεί απειλές για την κοινωνία των πολιτών, την κοινωνική σταθερότητα και την ασφάλεια των πολιτών».
Ξεχωριστή αναφορά στην ανακοίνωση γίνεται, για το ότι στη στάση ορισμένων δυτικών χωρών δεν παρατηρείται φροντίδα για τις τύχες της Ουκρανίας, αλλά μονομερείς γεωπολιτικοί υπολογισμοί και η επιδίωξη να πραγματοποιηθεί με βίαιο τρόπο αλλαγή στην εξουσία, υπό το πρόσχημα της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου.
Εθνική συμφιλίωση
Η Ρωσία καλεί «να αναζητηθεί μια συνεννόηση που θα περικλείει όλη την Ουκρανία με σκοπό την εθνική συμφιλίωση» και απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις που εμπλέκονται στην ουκρανική κρίση να επιδείξουν τη μέγιστη υπευθυνότητα και να μην επιτρέψουν περεταίρω επιδείνωση της κατάστασης, να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα και να μην επιτρέψουν την άνοδο εξτρεμιστών στην εξουσία.
Πηγή: Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.