25/2/14

Διευκρινίσεις από το Ιράκ ζητούν οι ΗΠΑ για «συμφωνία αγοράς όπλων» από το Ιράν

Φόβοι για παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ
Οι ΗΠΑ ζήτησαν την Τρίτη διευκρινίσεις από την κυβέρνηση του Ιράκ σε σχέση με αναφορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν, η οποία παραβιάζει το διεθνές εμπάργκο του ΟΗΕ.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι τόνισε ότι, εάν επιβεβαιωθεί η σύναψη συμφωνίας ύψους 142 εκατομμυρίων ευρώ σε όπλα και πυορμαχικά, «θα αποτελούσε πηγή σοβαρών ανησυχιών».
Το πρακτορείο Reuters είχε αποκαλύψει τη Δευτέρα ότι δημοσιογράφος του είχε δει τα υπογεγραμμένα συμβόλαια, με χρόνο υπογραφής το Νοέμβριο του 2013.
Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ιράκ δεν επιβεβαίωσε, αλλά και δεν διέψευσε την ύπαρξη της συμφωνίας.
Θεωρείται ωστόσο πολύ πιθανή μια τέτοια κίνηση, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ιράκ λόγω της δραστηριότητας εξτρεμιστικών σουνιτικών ομάδων, οι οποίες έχουν φθάσει να καταλάβουν τμήματα πόλεων όπως η Ραμαντί και η Φαλούτζα.
«Έχουμε εξαπολύσει έναν πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία και θέλουμε να τον κερδίσουμε. Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε οπλισμό και πυρομαχικά, τα οποία είναι αναγκαία για να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Αλί Μουσάουϊ.
Το Reuters ανέφερε ότι το Ιράκ υπέγραψε οκτώ συμφωνίες με ιρανικές κρατικές εταιρείες στα τέλη Νοεμβρίου, λίγες εβδομάδες πριν το ταξίδι του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι Μαλίκι στην Ουάσιγκτον, όπου ζήτησε μεγαλύτερη αμερικανική βοήθεια για τη μάχη ενάντια στους σουνίτες τζιχαντιστές.
«Ζητούμε διευκρινίσεις για το θέμα από την κυβέρνηση του Ιράκ, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι ιρακινοί αξιωματούχοι κατανοούν τα όρια που θέτει το διεθνές δίκαιο σε ό,τι αφορά το εμπόριο όπλων με το Ιράν», πρόσθεσε.
Κάθε μεταφορά όπλων από το Ιράν προς Τρίτη χώρα αποτελεί ευθεία παραβίαση του ψηφίσματος 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίος αφορά το πυρηνικό, αλλά και το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.