26/2/14

Ο «δάκος» έφαγε την ελληνική «Ελιά»

Το εγχείρημα που ναυάγησε πριν δοκιμαστεί στις κάλπες
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ 
Οριστικό είναι πλέον το χάσμα εντός των «58», με την πλειονότητα των στελεχών και του επικεφαλής της κίνησης Γιάννη Βούλγαρη, να επιλέγουν να μη συμμετέχουν στις ευρωεκλογές με την «Ελιά».

Την ίδια ώρα, μια άλλη ομάδα στελεχών της Κίνησης, υπό τον Νίκο Μπίστη, δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο εγχείρημα της «Ελιάς» και θα «κατεβάσουν» υποψηφίους στο κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα έχει την ονομασία «Ελιά και Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη».

Το διαζύγιο επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, με μια προσεκτική δήλωσή του και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα στελέχη της Κίνησης που διαφώνησαν θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική συνδιάσκεψη στις 8 και 9 Απριλίου, -μάλιστα ο κ. Βούλγαρης θα είναι ομιλητής- και θα στηρίξουν ενδεχομένως και με δήλωση το ψηφοδέλτιο.

Η βασική διαφωνία είναι οι πληροφορίες για συμμετοχή στο κοινό ευρωψηφοδέλτιο για τις επερχόμενες εκλογές γνωστών ονομάτων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως η κ. Άντζελα Γκερέκου ή ακόμη και το ενδεχόμενο συμμετοχής της κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία θεωρήθηκε από τα στελέχη της κίνησης αιτία πολέμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το απόγευμα της Δευτέρας είχαν διαμηνύσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι αν επιμείνει τόσο στα γνωστά ονόματα όσο και στην αναγραφή του σήματος του κόμματος δίπλα στο όνομα δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο προερχόμενο από τους «58» στο υπό κατάρτιση ευρωψηφοδέλτιο.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η δυσαρέσκεια των στελεχών της «Κίνησης των 58» για τις αποφάσεις Σαμαρά-Βενιζέλου για εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό αντί για λίστα και για την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της υποψηφιότητας για την Ευρωβουλή.

Και οι δύο αποφάσεις, λένε, πάρθηκαν χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με σκοπό να κόψουν τον δρόμο σε στελέχη των «58» που βρίσκονταν εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Από την πλευρά τους στη Χαριλάου Τρικούπη, με μία κινηση κατευνασμού, δήλωναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα υπάρξει τελικά το ασυμβίβαστο για τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας προφανώς με αυτό τον τρόπο το δρόμο στη συμμετοχή της κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία θα έπρεπε να παραιτηθεί και από βουλευτής και από υπουργός.

Μετά και τη σημερινή εξέλιξη είναι προφανές ότι το εγχείρημα της ελληνικής «Ελιάς» ή αλλιώς της ανασύστασης της Κεντροαριστεράς που ξεκίνησε με την εναρκτήρια εκδήλωση στο Ακροπόλ, με εντυπωσιακή ομολογουμένως συμμετοχή του κόσμου, ναυαγεί πριν ακόμη δοκιμαστείς στις κάλπες.

Το τοπίο για την ελληνική «Ελιά» περιπλέκει και η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Αργά αλλά σταθερά και πάντα με όχημα το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου πυκνώνει τις δημόσιες παρεμβάσεις μέσω συνεργατών του προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης του έργου του και κυρίως προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της, όπως πιστεύει ο ίδιος, προσπάθειας ενοχοποίησής του από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους για όλη την πορεία της χώρας μέχρι σήμερα.

Μιλώντας στο Δελτίο Ειδήσεων του «MEGA», για τις εξελίξεις στους 58, ο Νίκος Μπιστης είπε:

«Η εκλογική μάχη απαιτεί ολόπλευρη συμμετοχή των δυνάμεων μας. Ολίγον μάχη δεν υπάρχει. Ούτε εκλογές γίνονται χωρίς υποψηφίους. Ελπίζω κάποιοι μέχρι τη Συνδιάσκεψη να το ξανασκεφτούν. Οι υπόλοιποι θα συνεχίσουμε οπως ξεκινήσαμε, μαζί με όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την ενότητα, την ανανέωση και την εκλογικη νίκη της Κεντροαριστεράς».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.