31/1/14

Jobbik: Ο δούρειος ίππος της Τουρκίας στην Ευρώπη

ee
O Gabor Vona σε χθεσινή του συγκέντρωση Ούγγρων ακροδεξιών στο Hyde Park του Λονδίνου.
Στο περιθώριο των εορτασμών για τα 90 χρόνια από την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας, ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, Gabor Vona, επισκέφτηκε προ διμήνου τη γείτονα προκειμένου να συζητήσει για το μέλλον των τουρκο-ουγγρικών σχέσεων.

Ο γνωστός για τα αντι-ευρωπαϊκά και φιλοτουρκικά του αισθήματα ακροδεξιός ηγέτης δεν παρέλειψε να φωτογραφηθεί με τους «Γκρίζους Λύκους» που έδωσαν δυναμικό παρών στις τέσσερις ομιλίες που πραγματοποίησε στα πανεπιστήμια Σαγγαρίου, Μαρμαρά, Bilecik Seyh Edebali και Κωνσταντινούπολης. Όπως εξήγησε ο 35χρονος Vona, «δεν ήρθα εδώ για να βελτιώσω κάποιες προσωρινές διπλωματικές και επιχειρηματικές σχέσεις, όπως κάνουν άλλοι. Ήρθα εδώ για να συναντήσω τους αδελφούς μου και τις αδελφές μου, να προσφέρω μια αδελφική συμμαχία και να σας φέρω το μήνυμα: Οι Ούγγροι ξυπνάνε! Αυτή είναι η κοινή μας αποστολή και το οικουμενικό έργο του Τουρανισμού...» Το πώς αντιλαμβάνονται την αδελφική συμμαχία οι «υπερήφανοι απόγονοι του Αττίλα» φάνηκε στις 12 Μαΐου 2011, όταν το Jobbik κατέθεσε στο ουγγρικό κοινοβούλιο πρόταση υπέρ της άρσης της «οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου».


Το Jobbik δημιουργήθηκε επίσημα τον Οκτώβριο του 2003 και στις εθνικές εκλογές του 2006 κατάφερε να αποσπάσει ποσοστό 2,2%. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την κάκιστη οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία απέφυγε τη χρεωκοπία το 2008 μετά από «συμφωνία διάσωσης» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στις εκλογές του 2010 έλαβε το 16,6% των ψήφων και εισήλθε με 43 έδρες στο Ουγγρικό κοινοβούλιο. Πολύτιμος και μάλλον ανίερος σύμμαχος του Jobbik αποδείχθηκε ο ευρωβουλευτής και αρχηγός του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP), Nick Griffin.

O ουγγρικός εθνικισμός υπερτονίζει το ηγεμονικό παρελθόν της Ουγγαρίας στη περιοχή της Κεντροανατολικής Ευρώπης καθώς και τη διαφορετική ιστορική προέλευση των Ούγγρων σε σχέση με τα όμορα έθνη. Αυτό συνεπάγεται και ένα σύνδρομο ανωτερότητας απέναντι στους Ρουμάνους ή τους Σλοβάκους γείτονες και μία ρητορική αλυτρωτισμού καθώς μία από τις «εθνικές λύσεις» που προτείνει το κόμμα είναι η επέκταση της Ουγγαρίας στα σύνορα πριν το 1920 και την Συνθήκη του Τριανόν, στα «σύνορα που όρισε η Ιστορία», όπως θεωρούν, με τελικό σκοπό την ενσωμάτωση των ουγγρικών πληθυσμών που έχουν παραμείνει έξω από το σημερινό ουγγρικό κράτος. H πιο εντυπωσιακή όμως πτυχή της δραστηριότητας του Jobbik είναι η προσέγγιση με το κίνημα του παντουρανισμού-παντουρκισμού και το Ισλάμ, το οποίο ο Gabor Vona έχει χαρακτηρίσει ως «την τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας απέναντι στο σκότος της παγκοσμιοποίησης και του φιλελευθερισμού».

Strategy Reports

2 σχόλια:

  1. Αυτό το αφιερώνω στους ανιστόρητους και ανεγκέφαλους που βλέπουν παντού "αδέρφια" Εθνικιστές........ Σας το ξαναλέω, ο Ελληνικός Εθνικισμός είναι ΟΡΦΑΝΟΣ, δεν έχει αδέρφια διότι είναι εντελώς διαφορετικός από όλους τους Εθνικισμούς, αλλά και όλοι είναι διαφορετικοί και ξένοι μεταξύ τους, καθώς κάθε ένας νοιάζεται ΜΟΝΟΝ για το δικό του Έθνος. Εκτός αυτού, πιστεύουμε σε διαφορετικά πράγματα διότι έχουμε διαφορετικές αξίες και αρετές, αλλά και προτεραιότητες και συμφέροντα. Και αυτό ισχύει και για τους Ρώσους και για τους Σέρβους. Διαφορετικά πάρτε μαζί σας και τους Σκοπιανούς και τους Βουλγάρους επειδή είναι Ορθόδοξοι. Όποιος πιστεύει οτι οι Λατσιάνοι Φασίστες ή οι Γερμανοί Εθνικοσοσιαλιστές ή οι Ούγγροι και οι άλλοι είναι το ίδιο, τότε λογικά πρέπει να είναι και οι Τούρκοι και οι Αλβανοί Εθνικιστές αδέρφια τους..... Άρα πρέπει κάποιος να είναι τουλάχιστον ηλίθιος και επικίνδυνος αν πιστεύει κάτι τέτοιο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.