4/1/14

Τουρκία: Επιστολή Fethullah Gülen σε Erdoğan

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι έλαβε επιστολή από τον ηγέτη του θρησκευτικού κινήματος Hizmet 

Ιανουάριος 4, 2014.

Στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου , ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν αποκάλυψε ότι έχει λάβει μία επιστολή από τον Fethullah Gülen, που τον καλεί σε έναν συμβιβασμό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε στη συνάντηση με τους δημοσιογράφους και τους συγγραφείς, στο ανάκτορο της Κωνσταντινούπολης, Ντολμά Μπαχτσέ, ότι η επιστολή είναι από τον ηγέτη του κινήματος Hizmet, ο οποίος τον καλεί σε μια συμβιβαστική συνεννόηση.

Ο Ερντογάν είπε ότι ο Fethullah Gülen του ζητά να καλυφθούν τα φλέγοντα θέματα της θρησκευτικής κίνησης, όπως είναι τα ιδιωτικά σχολεία και οι απομακρύνσεις από τις δημόσιες θέσεις των μελών του κινήματος.

Ωστόσο, ο συγγραφέας Fikret Bila, ο οποίος παρέστη στη συνάντηση, είπε ότι ο Ερντογάν δεν ανέφερε τον Gülen με το όνομά του, αν και, όπως οι άλλοι συμμετέχοντες, όπως ο Μεχμέτ Μπάρλας, δεν επιβεβαίωσε την υπογραφή της επιστολής που έλαβε.

Ένας άλλος συμμετέχων, ο συγγραφέας Ισμαήλ Καπλάν, δήλωσε ότι ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε ότι το κίνημα προσπαθούσε να απομακρύνει τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ενώ ο συγγραφέας Αλί Μπουλάτς, που ήταν παρών, είπε ότι πρωθυπουργός διείδε μια σύνδεση μεταξύ της πτώσης του και του κινήματος, καθώς και μια συνωμοσία, που στήθηκε στα τουρκικά σύνορα την Πέμπτη, για να παρουσιασθεί ότι το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Αρωγής διακινούσε όπλα σε ομάδες της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ο Μπουλάτς, είπε, ακόμη, ότι ο Ερντογάν πιστεύει ότι παρόμοια φαινόμενα είναι πιθανόν να παρουσιασθούν στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου.

Όσον αφορά την επανάληψη της δίκης σε όσους έχουν εγκλειστεί από τις υποθέσεις Εργκένεκον και Βαριοπούλα, στις οποίες βρέθηκαν πολλοί αξιωματούχοι ασφαλείας ένοχοι, οι οποίοι δούλευαν υπογείως και με συνωμοσίες για την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου κυβερνώντος κόμματος ΑΚ, ο Fikret Bila, δήλωσε ότι ο Ερντογάν δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό, σημειώνει το Dunya Bulteni. 
--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιστολή Γκιουλέν προς Ερντογάν για την κρίση
Συμβιβασμό είχε ζητήσει ο Φετουλάχ Γκιουλέν με επιστολή του, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο η κοινότητα Γκιουλέν διαψεύδει λέγοντας πως η επιστολή είναι μεν πραγματική αλλά δεν απευθυνόταν στον Τούρκο Πρωθυπουργό και ούτε ζητούσε συμβιβασμό.

Το θέμα προέκυψε όταν κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι έλαβε επιστολή από τον Φετουλάχ Γκιουλέν με την οποία ζητούσε συμβιβασμό. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ωστόσο δεν αποδέχτηκε να συμβιβαστεί και δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει με την κατάργηση του `παράλληλου κράτους`.

Λίγες ώρες αργότερα το κίνημα Γκιουλέν διέψευσε ότι η επιστολή απευθυνόταν στο Τούρκο Πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι η επιστολή απευθυνόταν στον Τούρκο Πρόεδρο Αμπτνουλάχ Γκιουλ και δεν υπήρχε καμία συγγνώμη ούτε και γινόταν αναφορά σε `παζάρια` και συμβιβασμό.

Σύμφωνα με το Κίνημα, το οποίο έδωσε αποσπάσματα της επιστολής στη δημοσιότητα, ο Φετουλάχ Γκιουλέν συνέστηνε ψυχραιμία, ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει ηρεμία και ότι πάντοτε θα στηρίζει την ειρήνη. Γινόταν αναφορά στην ανάγκη να μην μεγαλώσει η φωτιά και να σβήσουν οι φλόγες το συντομότερο. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν επέκρινε και την εκκαθάριση εντός του κρατικού μηχανισμού που ξεκίνησε η κυβέρνηση έπειτα από την επιχείρηση διαφθοράς.

Εξάλλου σύμφωνα με ιστοσελίδα που πρόσκειται στο κίνημα Γκιουλέν για να μην δοθεί μεγαλύτερη διάσταση στην κρίση ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε αντιπρόσωπό του στην Πενσυλβανία όπου βρίσκεται ο Φετουλάχ Γκιουλέν για να του μεταφέρει τις απόψεις του. Η συνάντηση έγινε στις 21 Δεκεμβρίου, τέσσερις μέρες έπειτα από την έναρξη της επιχείρησης της 17ης Δεκεμβρίου. Ο αντιπρόσωπος του Γκιουλ πρότεινε στον Φετουλάχ Γκιουλέν να στείλει γραπτώς στον Τούρκο Πρόεδρο τις απόψεις του και έτσι έγραψε την επιστολή.

Ο ίδιος ο Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησε να ενημερωθεί για την επιστολή αυτή και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, προφανώς επειδή δεν ήθελε να κινηθεί με μυστικότητα, όπως αναφέρεται.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/88736#sthash.AepvScPD.dpuf

2 σχόλια:

  1. http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action;jsessionid=C128ED757E57A93640F6EBB3C5191AA9?newsId=335765&columnistId=0
    Aπο την ΖΑΜΑΝ περί της επιστολής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.rieas.gr/publications/2019-nikos-mavromatis-tayip-erdogan-in-the-lonely-levantine-padisha-of-the-middle-east-rieas-research-paper-no-163-august-september-2013-.html

    “Tayip Erdogan the Lonely Levantine Padisha of the Middle East”, RIEAS: Research Paper, No. 163 (August-September 2013).

    Ego agapite kristian diavasa auto to keimeno sto RIEAS mazi me tou Evriviadi episis kai vlepo oti ta leei ola auta pou symvainoune tora propolou??? Apo ton Augousto tou 2013 alla kanenas de to anaferei?? Telika poios einai sostos??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.