28/1/14

Κωδικός «Επιστροφή στις αγορές» - Αντεπίθεση σχεδιάζει ο κ. Σαμαράς με στόχο την έξοδο στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές

Αντεπίθεση σχεδιάζει ο κ. Σαμαράς με στόχο την έξοδο στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ φαίνεται ότι «κλειδώνει» και η απόφαση για ελάφρυνση του χρέους
Ραβανός Αρης 
Επιχείρηση ανατροπής του αρνητικού κλίματος που υπάρχει στην κοινωνία για τη δικομματική κυβέρνηση ξεκινά με προσωπική εμπλοκή του κ. Αντ. Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει επικοινωνιακή και πολιτική αντεπίθεση, ώστε να αλλάξει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Κεντρικός στόχος είναι να εισέλθει με πολύ καλύτερους όρους η Νέα Δημοκρατία στην εκλογική μάχη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση, και ήδη επεξεργάζονται διάφορες κινήσεις για το επόμενο διάστημα.
Υπό την παραδοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι υπάρχει ακόμη αρκετός πολιτικά χρόνος ως τις ευρωεκλογές, διάστημα κατά το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να αλλάξουν πολλά, στο Μέγαρο Μαξίμου κεντρική θέση έχει το σχέδιο για έξοδο στις αγορές.

«Φθάνει η ώρα να επιστρέψουμε με αργά, αλλά σταθερά βήματα στις αγορές» 
λένε με έμφαση ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και διευκρινίζουν ότι απαιτούνται τις επόμενες εβδομάδες ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, δεν είναι μια μονομερής απόφαση, αλλά προϋποθέτει και συνεννόηση στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους επίσημους δανειστές της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς θα είναι η πρώτη απόπειρα για έξοδο ύστερα από τετραετή αποκλεισμό από τις διεθνείς αγορές.

Ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, διότι θα αποτελέσει την πιο ισχυρή, όπως λένε στο επιτελείο του, ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία, η οποία κατά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.

Εξάλλου η έξοδος στις αγορές εκτιμάται πως θα βοηθήσει και τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία, καθώς δύνανται να εξασφαλίσουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν και τη διάσταση πως η έξοδος στις αγορές θα επιβεβαίωνε με τον καλύτερο και πιο ηχηρό τρόπο ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για την ελληνική οικονομία και ότι η Ελλάδα, όπως έχει πει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος, είναι μια αξιόπιστη και κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

Είναι ρεαλιστική η επιστροφή στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές; «Σαφώς και είναι, και μπορεί να γίνει» απαντούν τα στελέχη της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένα με την προετοιμασία για αυτό το εγχείρημα και διευκρινίζουν πως μπορεί να γίνει και πριν από τον Μάιο.

Αν υλοποιηθεί ο στόχος για έξοδο στις αγορές, θα αποτελέσει μαζί με την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τη διανομή του 70% αυτού του ποσού σε κοινωνικές ομάδες ώστε να αποκατασταθούν αδικίες, αλλά και την έναρξη της συζήτησης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ένα ισχυρό, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπλο στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η πολιτική απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους έχει ήδη ληφθεί και μάλλον θα υπάρξει σαφής περιγραφή της λύσης πριν από τις ευρωεκλογές. Η λύση αυτή θα έχει στον πυρήνα της την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής από τα 30 στα 50 χρόνια.

Βέβαια για να υπάρξει αυτή η γραμμική πορεία πρέπει άμεσα να κλείσουν οι εκκρεμότητες με την τρόικα, καθώς η τρέχουσα αξιολόγηση από τους εκπροσώπους των πιστωτών έχει διαρκέσει πάρα πολύ, όπως έχει πει και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Η κεντρική γραμμή της Αθήνας είναι ότι έφθασε η ώρα της απαγκίστρωσης από τα μνημόνια και ο Πρωθυπουργός επιμένει πως δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ καθησυχάζει τους πιστωτές ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Ακολουθεί πολύ εξειδικευμένη μαθηματική ανάλυση.

    Παρακαλώ να απομακρύνετε τα γυναικόπαιδα από την οθόνη.

    Δεδομένο:
    Έξοδος από το μνημόνιο επιτρέπεται όταν αποπληρωθεί το 75% του χρέους (EE 472/2013, Άρθρο 14).

    Υπόθεση προς έλεγχο
    Το 75% του χρέους θα αποπληρωθεί περίπου το 7500 μ.Χ..

    Έχουμε και λέμε:

    1. Εντός Μνημονίου το χρέος αυξάνεται και το ΑΕΠ μειώνεται.

    2. Το % του χρέους είναι κλάσμα χρέος/ΑΕΠ.

    3. [Ακατάλληλο για όσους δεν έχουν διδακτορικό σε μαθηματικά]: Εντός μνημονίου, ακόμα και αν ψιλοκουρέψεις τον αριθμητή του κλάσματος, το πηλίκο μεγαλώνει διότι ο παρονομαστής μικραίνει. Ακόμα και να μείνει σταθερό το πηλίκο, μη σας πω ακόμα και να μειωθεί λίγο από το 180% του ΑΕΠ, 75% δεν πρόκειται να γίνει πριν το 7500 μ.Χ., συνεπώς έξοδος από το σχέδιο διάλυσης δεν προβλέπεται.

    =>
    Όποιος σχεδιάζει «Επιστροφή στις αγορές» (= δανεισμός εντός μνημονίου με μεγαλύτερο επιτόκιο!!!) ή μιλάει για "ελάφρυνση του χρέους" έχει κάποιο ζήτημα που χρήζει αντιμετώπισης από άλλο επιστήμονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιστροφή στις αγορές = δανεισμών συνέχεια.
    Αχ πατρίδα μου καημένη πότε θα σωθείς (απαλλαγείς) από τους σωτήρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.