14/1/14

Η αλήθεια για τα αισθήματα των Κούρδων απέναντι σε Αρμενίους, Έλληνες και Ασσυρίους

Σχετ. άρθρα:
α. Τι είπε η κούρδισσα Μπεσέ Χοζάτ και πώς το αντιλήφθηκε το ΑΠΕ
β. Υπόνοιες από κουρδική οργάνωση για «λόμπι των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης»

Ανακοίνωση της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK)
Η συμπροεδρεύουσα της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), Μπεσέ Χοζάτ, σε συνέντευξη που έδωσε για την επέτειο της σφαγής των τριών Κουρδισσών στο Παρίσι, είπε ότι ορισμένες ομάδες εθνικιστικών λόμπι που λειτουργούν ως παράλληλο κράτος, δεν επιθυμούν την επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος.
Αυτό ίσως να είναι μια αναφορά που δεν εκφράζει ακριβώς αυτό που ήθελε να πει. Όμως, το να πιάνονται ορισμένοι από αυτήν την αναφορά, και να μας φορτώνουν εχθρική συμπεριφορά απέναντι στους Αρμενίους και τους Χριστιανούς, είναι ανέντιμο και άδικο, εκτός κιαν κάποιοι περίμεναν την ευκαιρία να εκφραστούν αρνητικά εναντίον μας και το έκαναν με αφορμή τη δήλωση της Χοζάτ.
Όλοι, άτομα και οργανώσεις, αναδεικνύουν την πραγματικότητα με τις πράξεις του. Η διαλεκτική και η πρακτική που ακολουθεί το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα από τότε που γεννήθηκε μέχρι σήμερα είναι γνωστή σε όλους. Η πρώτος και πιο πιστός φίλος όλων των εθνοτήτων και των θρησκειών που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή είναι το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα  Αυτός που αντιστάθηκε και κατήγγειλε την πολιτική της γενοκτονίας και της καταπίεσης εναντίον οτιδήποτε διαφορετικού που ζει σ' αυτά τα χώματα, είναι το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα, που λειτούργησε μάλιστα και ως παράδειγμα στις κοινωνίες της Μέσης Ανατολής στο ζήτημα αυτό. Το να παραβλέπει κανείς αυτήν την πραγματικότητα και να εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον μας, είναι μεγάλη ανεντιμότητα και υποκρύπτει κακές προθέσεις.
Μάλιστα μπορούμε να πούμε το εξής: Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν δείξει έμπρακτα τη φιλία στους διάφορους λαούς και κυρίως στους Αρμενίους, είναι και η Μπεσέ Χοζάτ. Το Γυναικείο Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα είναι ευαίσθητο σε κάθε αρνητική εξέλιξη και συμπεριφορά απέναντι στους λαούς της περιοχής, τους οποίους περιβάλλει με μεγάλη φιλία και αγάπη. Όσοι γνωρίζουν την Μπεσέ Χοζάτ, ξέρουν ότι έχει έναν τέτοιο χαρακτήρα.
Η Μπεσέ Χοζάτ, επειδή είναι πολύ ευαίσθητη στο θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, έκανε μια εκτίμηση για εκείνους που δεν επιθυμούν την ειρήνη ανάμεσα στους Κούρδους και την Τουρκία.
Εξέφρασε την υποψία ότι κάποιες ομάδες εθνικιστών που δρουν μέσα στις ομάδες επιρροής (λόμπι), μπορεί να επιδιώκουν και να θέλουν να επωφεληθούν από τη συνέχιση της διαμάχης μεταξύ Κούρδων και Τουρκίας.
Όπως είναι γνωστό στη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική, ο κάθε παράγοντας επωφελείται από τα εσωτερικά προβλήματα των κρατών.
Για παράδειγμα, λέγεται ότι το Ισραήλ επωφελείται πάντα από τις εσωτερικές διαμάχες των Αράβων. Αυτό το αναφέρουμε ως πράδειγμα. Κατά τον ίδιο τρόπο, υπάρχουν παράγοντες που δεν θέλουν να τελειώσουν τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων αλλά και τα προβλήματα μεταξύ των ίδιων των Κούρδων. Όλα τα κράτη και οι ομάδες, προσπαθούν να επωφεληθούν από τα εσωτερικά προβλήματα άλλων, αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Οι Κούρδοι έχουν συνείδηση της Γενοκτονίας
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, που είναι η πρόγονος της Τουρκίας, διέπραξε το έγκλημα της γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων. Με τη μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι Αρμένιοι που κατοικούσαν στα σύνορα της Τουρκίας σφαγιάστηκαν ή εκδιώχθηκαν. Οι Αρμένιοι, εκδιώθηκαν και ξεριζώθηκαν από τα χώματα στα οποία κατκοικούσαν επί χιλιετίες. Απέναντι σ' αυτό το έγκλημα, όπως είναι φυσικό, οι Αρμένιοι και το ανθρωπιστικό κίνημα δείχνουν μια αντίδραση. Χωρίς αμφοβολία, ο δημοκρατικός ανθρωπισμός και οι Αρμένιοι έχουν το δικαίωμα και επιδιώκουν την αναγνώριση της γενοκτονίας. Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα, επί χρόνια ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει αυτό το ζήτημα. Μάλιστα, οι λαϊκές μάζες στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, συνειδητοποίησαν ότι πράγματι διαπράχθηκε το έγκλημα της γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων, κυρίως λόγω του ότι το θέμα αυτό υποστηρίχθηκε και αναδείχθηκε από το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα.
Παρ'  ότι ορισμένοι Κούρδοι αγάδες και μπέηδες χρησιμοποιήθηκαν από το τουρκικό κράτος και έγιναν συμμέτοχοι στη γενοκτονία των Αρμενίων, οι Κούρδοι είδαν και αντιμετώπισαν πάντα τους Αρμενίους ως δικούς τους γείτονες. 
Ο Ηγέτης του Κουρδικού Λαού, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, πάντα λέει ότι η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ασσυρίων, εκτός από τους ίδιους, έβλαψε και τους Κούρδους και το Κουρδιστάν, το οποίο ερημώθηκε. Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα έβλεπε πάντα και συνεχίζει να βλέπει με σεβασμό, αγάπη και φιλία τους Αρμενίους, τους Ασσυρίους, τους Έλληνες και τους Εβραίους. Ως ένας λαός που υπέστη πολιτιστική γενοκτονία, είδαμε πάντα αυτές τις εθνότηττες με ιδιαίτερη συμπάθεια. Ένας από τους λαούς που καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθέναν αυτές τις εθνότητες, είμαστε εμείς οι Κούρδοι και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα. Κι αυτό γιατί ακόμα και σήμερα ορισμένα κράτη, με πρώτο απ' όλα την Τουρκία, εφαρμόζουν εναντίον μας πολιτκές πολιτιστικής γενοκτονίας. Είναι αδιανόητο ο εκπρόσωπος ενός τέτοιου λαού να κατηγορείται για αντιπάθεια απέναντι στους Αρμενίους και τους Έλληνες. Ίσα-ίσα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Η συμπροεδρεύουσα του KCK, Μπεσέ Χοζάτ, έχει αγάπη και σεβασμό σε αυτούς τους λαούς.
Το να υπάρχουν ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αρμενίους κάποιοι που δεν θέλουν την ειρήνη της Τουρκίας με τους Κούρδους, δεν είναι αφύσικο. Είναι κατανοητό και μέσα στα πλαίσια της ρεάλ πολιτίκ. Και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, είναι εκτός πραγματικότητος. 
Γίνονται προσπάθειες για να αναγνωριστεί η γενοκτονία απο τη διεθνή κοινότητα και κυρίως από τις ΗΠΑ το 2015, που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το 1915, που διαπράχθηκε η γενοκτονία των Αρμενίων.  Οι Αρμένοι ζητούν και από την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Αυτό είναι ένα δίκαιο αίτημα. Το να αποδεχτεί κανείς μια τέτοια ιστορική αδικία, τουλάχιστον κλείνει τις πόρτες για να ξαναγίνουν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον.  Φυσικά  η αποδοχή και η αναγνώριση της γενοκτονίας, θα έχει και κάποια αποτελέσματα και πρέπει να έχει. Και για να υποχρεώσουν την Τουρκία να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει τη γενοκτονία, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να την στριμώξουν. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι Αρμένοι που σκέφτονται ότι μπορεί να στριμώξουν την Τουρκία αναζωπυώνοντας τη συμπλοκή της με τους Κούρδους.

Ζούμε σε μια κοινή πατρίδα
Είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιοι που σκέφτονται ότι "όσο η Τουρκία είναι σε πόλεμο με τους Κούρδους, θα υποχρεωθεί πιο εύκολα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία". Αν σκεφθεί κανείς με βάση την ρεάλ πολιτίκ και τη διπλωματική προσέγγιση, αυτό είναι δυνατόν να συμβαίνει σε κάπιους κύκλους. Η Μπεσέ Χοζάτ είπε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν την επίλυση της διαμάχης Τουρκίας Κούρδων και να υποστηρίζουν το παράληλλο κράτος ή πολιτικές κύκλων που σχετίζονται μ' αυτό. Αυτό είπε και όχι αυτά που της αποδόθηκαν, ότι δηλαδή "οι Αρμένοι είναι έτσι ή αλλιώς και ότι είναι εναντίον των Κούρδων". Δεν είπε ούτε θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο. Το αντίθετο, όπως οι Κούρδοι είναι φίλοι των Αρμενίων, έτσι και οι Αρμένιοι είναι φίλοι των Κούρδων.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα, που δεν μπορεί να αλλάξει όσο κιαν προσπαθούν να το παραποιήσουν και να το διαστρεβλώσουν ορισμένοι.
Οι Αρμένιοι δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι ένα εννιαίο σύνολο. Υπάρχουν και κάποιοι που σκέφτονται διαφορετικά, και στην πολιτική.  Όπως δεν μπορούμε να πούμε ότι "Όσα πράττει ο κάθε Κούρδος είναι σωστά", έτσι δεν μπορύμε να πούμε ότι "δεν μπορούμε να επικρίνουμε κανέναν Αρμένιο". Και ανάμεσα στους Κούρδους υπάρχουν εθνικιστές, όπως και άτομα που έχουν αρνητικά αισθήματα για άλλους λαούς και ομάδες. Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα και οι Κούρδοι, δεν είναι δυνατόν να υπερασπίζονται και να δικαιολογούν όλα όσα κάνει ο κάθε Κούρδος.
Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα λέει πράγματα που δεν έχει πει κανείς. Όπως το Κουρδιστάν είναι πατρίδα των Κούρδων, είναι και πατρίδα των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Και η Αρμενία είναι πατρίδα των Κούρδων.  Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα είναι αντίθετο στη λογική της πατρίδας στην οποία κατοικεί ένας μόνο λαός. Πιστεύει στην έννοια της κοινής πατρίδας και του δημοκρατικού λαού. Η έννοια του δημοκρατικού λαού δεν στηρίζεται στην ύπαρξη ενός έθνους. Ο Ηγέτης του Κουρδικού Λαού, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα ανέπτυξε την ιδέα της "κοινής πατρίδας" και του "δημοκρατικού λαού", που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.
Στα πλαίσια αυτά, οι Αρμένιοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν, το ίδιο και οι Ασσύριοι. Τα εδάφη αυτά είναι αρκετά για όλους τους λαούς. Οι Κούρδοι και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα είναι ευτυχείς γι' αυτό. Κάθε εθνότητα και κάθε λαός μπορεί να ζήσει απόλυτα ελεύθερος. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να μπορούν να ζουν οι διάφορες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες μαζί, χωρίς διακρίσεις. Η εθνικιστική σπίθα και ο θρησκευτικός φανατισμός σκότωσε αυτήν την ομορφιά. Αυτό το ΡΚΚ, ο Ηγέτης του Κουρδικού Λαού, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και το Κουρδικό Απελυθερωτικό Κίνημα, είναι αντίθετο στους εθνικισμούς και το θρησκευτικό φανατισμό. Είμαστε ένα κίνημα που υποστηρίζει την πιο φιλελεύθερη ιδεολογία και σύστημα ζωής στον κόσμο. Είναι μια πραγματική ουτοπία, την οποία αγωνιζόμαστε να κάνουμε πραγματικότητα.
Οι Αρμένοι είναι ένας εκλεκτός λαός αυτής της περιοχής. Το ίδιο και οι Έλληνες, οι Ασσύριοι και οι Εβραίοι. Το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας διαπράχθηκε εναντίον αυτών των ανθρώπων. Το Κουρδικό Απελυθερωτικό Κίνημα είναι η νούμερο ένα υποστηρικτής αυτών των εθνοτήτων. Ο Εβραϊσμός έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα. Οι Αρμένοι έχουν προσφέρει πολλά στο Κουρδιστάν και τους Κούρδους. Το Κουρδιστάν είναι κοινή πατρίδα των Αρμενίων.
Εκείνοι το λένε Αρμενία, εμείς Κουρδιστάν. Αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό. Το σημαντικό είναι να δούμε αυτήν την περιοχή ως κοινή πατρίδα Κούρδων και Αρμενίων. Είναι λάθος να λέει κανείς ότι "αυτά τα χώματα ανήκουν μόνο σε μας". Η Μπεσέ Χοζάτ πιστεύει στην κοινή πατρίδα και είναι αδύνατο το στέλεχος ενός τέτιου κινήματος να εκφραστεί αρνητικά για τους Αμρνείους ή για οποιαδήποτε άλλη εθνότητα.

Οι λαοί να μην έχουν καμία αμφιβολία
Αν οι Κούρδοι πουν ότι «οι Έλληνες, Αρμένιοι και οι Εβραίοι καλό είναι να συμπλακούν με την Τουρκία, για να επωφεληθούμε εμείς», εμείς θα πούμε ότι αυτό είναι λάθος. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να επιτευχθεί μια δίκαια και δημοκρατική ειρήνη ανάμεσα στους λαούς, η Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και να αποδεχτεί ότι ΄σ’ αυτά τα χώματα έζησαν και Έλληνες, να αποδεχτεί ότι είναι και πατρίδα των Ελλήνων. Κανένα κράτος, κανένας λαός να μην λέει ότι αυτά είναι δικά μου, αποκλείοντας τους άλλους. Αυτό πρεσβεύουμε, αυτό είναι σωστό να γίνει.
Οι Αρμένιοι θα πρέπει να γνωρίζουν το εξής: Οι Κούρδοι είναι οι πιο πιστοί τους φίλοι. Και σήμερα οι Αρμένιοι είναι γείτονες των Κούρδων. Οι Κούρδοι είμαστε ευχαριστημένοι μ’ αυτήν τη γειτονία. Το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα ξέρει να απονέμει το δίκαιο σ’ αυτά τα χώματα. Και ένα από αυτά είναι η αποδοχή ότι οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι είναι λαοί και ιδιοκτήτες αυτών των εδαφών.
Ο Ηγέτης του Κουρδικού Λαού, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν και οι Κούρδοι είμαστε έντιμοι, έχουμε συνείδηση και αποδεχόμαστε όλες τις ιστορικές πραγματικότητες. Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία αδικία, δεν μπορούμε να είμαστε ανέντιμοι. Είμαστε ένας λαός που ξέρει πολύ καλά τι εστί αδικία, δίκαιο και εντιμότητα. Οι Κούρδοι είναι ένας από τους αρχαιότερους λαούς αυτών των εδαφών. Αυτό το αποδεικνύει η Ιστορία. Το ίδιο και οι Αρμένιοι. Οι Κούρδοι έχουν ζήσει πιο πολύ μαζί με τους Αρμενίους και τους Ασσυρίους. Του ίδιου ισχύει και για τους λαούς αυτούς. Ποιος μπορεί να αρνηθεί αυτήν την πραγματικότητα;
Ένα πράγμα θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι: Μπορεί κάποιοι από τους Αρμενίους ή από άλλους λαούς να ερμηνεύουν τα γεγονότα με εθνικιστικά γυαλιά, όμως το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα δεν βλέπει τα πράγματα έτσι. Ασφαλώς υπερασπίζεται τη δική του ελεύθερη και δημοκρατική ζωή, όμως το ίδιο κάνει και υπερασπίζεται για τους άλλους λαούς. Είναι αντίθετο σε αδικίες που υπέστησαν άλλοι λαοί, κυρίως οι γειτονικοί.
Δεν κλείνουμε το μάτι στις αδικίες που διέπραξε η Τουρκία, όπως και στις αδικίες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων λαών σε άλλες περιοχές του κόσμου. Οι Κούρδοι και το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα εναντιώνονται σε όλες τις αδικίες και κυρίως στην αδικία που έγινε εναντίον των Αρμενίων. Και αισθανόμαστε μεγάλο πόνο και βαθιές τύψεις για τη συμμετοχή ορισμένων Κούρδων στη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Γι’ αυτό είναι και πολύ βαθιά η συμπάθειά μας προς τους Αρμενίους.
Οι Αρμένιοι και οι άλλοι λαοί να μην έχουν καμία αμφιβολία. Πρώτα και πάνω απ’ όλους, τα στελέχη του KCK βάζουν τα στήθη τους και στέκονται απέναντι στις αδικίες που έγιναν εναντίον άλλων λαών, με πρώτους τους Αρμενίους.
Για την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων M. DELİLA 

21 σχόλια:

  1. Το γεγονος οτι αναγκαστηκε η Ενωση Κουρδικων Κοινοτητων να βγαλει τετοια μακροσκελη ανακοινωση εγω το ερμηνευω ως παραδοχη οτι η κυρια Μπεσε Χοζατ οχι μονο τα ειπε οπως τα ειπε αλλα και τα εννοουσε, εξ ου και το αδειασμα, με μνεια στις ευαισθησειες της Χοζατ για να γλυκανουμε λιγο το χαπι.
    Αυτο ομως που μου εκανε εντυπωση (εκτος και αν προκειται για λαθος μεταφραση, λιγο δυσκολο ομως γιατι αναφερεται σε 2 διαφορετικα σημεια) ειναι οτι στην ανακοινωση γινεται λογος για ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ των Κουρδων απο τους Τουρκους. Πως συγκρινεται αυτο αραγε με σφαγες, πογκρομ, εκτοπισεις και αλλα δεινα που οι Τουρκοι επιφυλαξαν στους αλλους λαους της γενικωτερης περιοχης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασίλη
    να επιμένουμε σε ένα τραγικό λάθος δεν οδηγεί πουθενά.
    Η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων έκανε μια ανακοίνωση, γιατί βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ασυνήθιστη επίθεση προβοκατόρων και εχθρών της συνεννόησης των λαών της περιοχής, δηλαδή των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων με τους Κούρδους. Δυστυχώς, και το ΑΠΕ την "ρούφηξε" και αναπαρήγαγε αυτή τη λογική, για να πάρουν τη σκυτάλη τα εν Ελλάδι παπαγαλάκια ή ανεγκέφαλοι.
    Η Χοζάτ είπε ακριβώς αυτά που λέει η ανακοίνωση, η οποία δεν την αδειάζει καθόλου. Είπε ότι ορισμένοι εθνικιστικοί κύκλοι, υποστηρίζουν πολιτικές του παράλληλου κράτους που παρεμποδίζουν τη λύση του Κουρδικού, επειδή πιστεύουν ότι έτσι εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.
    Τα ίδια ακριβώς λέει και η ανακοίνωση.
    Όσο για το λόγο που το Κουρδικό Απελευθερωτικό Κίνημα έκανε αυτήν τη μακροσκελή ανακοίνωση, είναι γιατί οι άνθρωποι διάβασαν το δηλητήριο που έριξαν ορισμένοι κύκλοι των Αρμενίων όπως και εδώ στην Ελλάδα, και θεώρησαν σωστό να βάλουν τα πράγματα κάτω και να εξηγήσουν αυτά που αρνούμαστε να καταλάβουμε.
    Ότι το συμφέρον των μικρών και αδύναμων λαών, είναι να συνεννοηθούν, για να προστατευθούν απέναντι στα μεγάλα κράτη και συμφέροντα.
    Τέλος, για το ερώτημά σου για την πολιτιστική γενοκτονία, το κυρίαρχο τουρκικό έθνος, γνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αφομοιώσει τους χριστιανικούς πληθυσμούς, λόγω θρησκείας, προχώρησε στη "καθαρή" λύση, τη γενοκτονία.
    Τους μουσουλμανικούς λαούς επιχείρησε να τους αφομοιώσει με την πολιτιστική γενοκτονία. Και σε κάποιο βαθμό τα κατάφερε.
    Τη σούπα τη χάλασε το ΡΚΚ, που οδήγησε τον κουρδικό λαό στην εθνεγερσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ηδη οι Κουρδοι του Ιρακ τα εχουν βρει με την Τουρκια(αγωγοι πετρελαιου),δεν ειναι καθολου απιθανο μετα απο την επιλυση του Κουρδικου στην Τουρκια οι Κουρδοι να συμπλευσουν πληρως με την Αγκυρα σε θεματα εξωτερικης πολιτικης,και να ξεχασουν τους παραδοσιακους φιλους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω απολυτα. Καμμια εμπιστοσυνη στους κουρδους. Και το 22 δεν μας εσφαζαν με την δικαιολογια οτι τους ειχε (ταχα ) υποσχεθει ο Κεμαλ πατριδα ;

      Διαγραφή
  4. Το να γράψουμε κριτική απέναντι στην τοποθέτηση της Μπεσέ Χοζάτ και απέναντι στην ανακοίνωση της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) είναι κάτι σχετικά εύκολα. Ζούμε και κινούμαστε σε μια χώρα που διασφαλίζει κατά πολύ μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα μας Η οποία κριτική μας λοιπόν πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις συνθήκες που ζουν και διαβιούν οι Κούρδοι.

    Η Ενδοισλαμική σύγκρουση , το δίλλημα που παράγεται απο αυτήν για το Κουρδικό ζήτημα αποτελεί γρίφο δυσεπίλυτο λόγω των παραγόντων που εμπλέκονται. Πολύ εύκολα το Κουρδικό κίνημα μπορει να καταστεί (ως συνηθίζεται) στην Τουρκία παράγοντας αποσταθεροποίησης, να αποτελέσει το θύμα μιας κατευθυνόμενης προπαγάνδας και να στοχοποιηθεί. .

    Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερh προσοχή απο μέρους τους για να μην αποτελέσουν το εξιλαστήριο θύμα για μια ακόμη φορά

    Ως και οι ίδιοι οι Τούρκοι έχουν επισημάνει η επίλυση του Κουρδικού ζητήματος και του Τουρκικού προβλήματος θα επέλθει μέσα απο μια δημοκρατική Τουρκία η οποία και θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε εθνότητας και κάθε θρησκευτικής μειονότητας .

    Ως Ελλάδα και ως Έλληνες πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή σεβόμενοι τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου χωρίς να αποτελέσουμε μέρος του προβλήματος αλλά αποτελώντας μέρος της λύσης του προβλήματος .Ως Ελληνες καi ως Ελλάδα πρέπει να σταθούμε αντάξιοι των απαιτήσεων που παράγει η κοινή μας πορεία στον χώρο και τον χώρο τοσο απέναντι στους Κούρδους όσο απέναντι και στους Αρμένιους.

    Την ίδια ώρα θα πρέπει να αντιληφθούμε πως η Μικρασία και ο Πόντος, η ιστορία που κουβαλούν αποτελούν παρακαταθήκη μας την οποία και πρέπει και να την εμπλουτίσουμε και να την ενδυναμώσουμε με συνέπεια και συνέχεια καθιστώντας την κτήμα ες αεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημοκρατικη τουρκια. Σοβαρα το πιστευετε αληθινα η ετσι να χρυσωνετε το χαπι; Ισως σε 200 χρονια γινουν . Ας σοβαρευτουμε και να ξεχωρισουμε τους φιλους (τωρινους ) και τους εχθρους.

      Διαγραφή
  5. Εγώ βλέπω ότι δεν υπάρχουν "παραδοσιακοί" φίλοι, παρά μόνο στο μυαλό μας διαχρονικά. Με τους Κούρδους δε μπορώ να καταλάβω τι επιδιώκουμε ή τι περιμένουμε ακριβώς... Οι άνθρωποι λυπάμαι αλλά είναι αδιόρθωτοι. Έχουν διχαστεί στο εσωτερικό τους κατ' επανάληψη, έχουν επιδείξει αξιοζήλευτη καρτερία και πολεμική αρετή για να τα πετάξουν όλα μόλις τους κάνει ένα νεύμα, γιατί για κίνηση δε το σκεφτόμαστε καν, ο σουλτάνος Ερντογάν. Τους γείωσε και ακόμη το ψάχνουν και τον στηρίζουν. Πόσες φορές δεν γράφτηκε και εδώ "στα πρόθυρα ανακήρυξης ανεξαρτησίας το Κουρδιστάν", "η γέννηση ενός κράτους στη γειτονιά μας...", κλπ. Μηδέν εις το πηλίκο... Ήταν στα πρόθυρα της νίκης, μεσολάβησε η εκεχειρία και οι "διαπραγματεύσεις", όπου τους ενέπαιξαν οι Τούρκοι όντας τυπικοί Τούρκοι, χάθηκε η δυναμική, τώρα πάλι σε 15 χρόνια... Αντιλαμβάνομαι την ιδιαίτερη ευαισθησία του κ. Καλεντερίδη, αλλά δε φταίει για όλα η Ελλάδα στο θέμα Κούρδοι, ενώ οι κατά καιρούς δηλώσεις και κινήσεις παραγόντων τους, μόνο ως φιλικές δε μπορούν να θεωρηθούν. Η εν λόγω κυρία βγήκε να παράσχει πολιτική στήριξη στον υποτίθεται προαιώνιο εχθρό της, με στήριξη της γελοίας θεωρίας περί "ξένων συμφερόντων" και συνωμοσιών του Ερντογάν. Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που τις έκανε τις δηλώσεις της. Αντί να εκμεταλλευτούν την δυναμική κατά του Έρντο και το κλίμα δίπλα για την ελευθερία τους, είναι σε συννενόηση μπας και αποκομίσουν οφέλη, που φυσικά δε θα έρθουν ποτέ. Αδιόρθωτοι... Κακώς υπάρχει μια φιλική προδιάθεση, αντί να δούμε πως πρέπει να κινηθούμε αποκλειστικά προς όφελος μας στο θέμα, χωρίς συναισθηματισμούς. Περιπτώσεις όπως αυτή της κυρίας δείχνουν την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως για μας ετσι ειναι. Μονο οσο ειναι στριμωγμενοι μας βλεπουν " φιλικα ". Μην ξεχναμε οτι ο Οτσαλαν ηθελε να μας οδηγησει σε μια συγκρουση με την Τουρκια. Ο λογος γιατι τον ειχαν στριμωξει τοτε. Μεγαλος γνωστης ο Καλεντεριδης αλλα δεν συμφωνω σ αυτο το θεμα περι φιλιας.

      Διαγραφή
  6. Προχθές αναφώνησα και έργαψα "Αχ Ελλάδα" όταν διάβαζα πώς συμπεριφέρθηκε η Ελλάδα στον μεγάλο Βίκτωρα Σαρηγιαννίδη.
    Τώρα, μετά από αυτό το εκπληκτικό κείμενο πολιτικής και γεωπολιτικής, διαβάζοντας τα σχόλια μου έρχεται να αναφωνήσω "Αχ Έλληνες"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας για τους Κούρδους.
    Να μην ξεχναμε ότι η Ελληνική επανάσταση του 1821, στολίσθηκε με σκληρή εμφύλια αντιπαράθεση και την δολοφονία του Καραισκάκη, αφού οι Αγγλοι και ο Μαυροκορδάτος είχαν συμφωνήσει σε ελληνικο κρατίδιο που θα περιλάμβανε μόνο την Πελόποννησο.
    Εκείνο που είναι θετικό είναι ότι οι Κούρδοι πλέον κινούνται και στον πολιτικό στίβο και μάλιστα με επιδεξιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχουν διάφοροι κύκλοι που προσπαθούν να τραβήξουν την Ελλάδα από τη φιλία των περιφερειακών της Τουρκίας κρατών τι κι αν με ορισμένους λαούς έχουμε δεσμούς αίματος (Συρία,ελληνορθοδόξους),με άλλους δεσμούς κοινών αγώνων (Κούρδους) και με άλλους δεσμούς κοινής ιστορίας και πολλών πολιτιστικοθρησκευτικών ομοιοτήτων (Αρμένιοι).Οι κύκλοι αυτοί δρουν μέσα στις χώρες αυτές και προσπαθούν μέσω ψυχολογικών επιχειρήσεων να διασπείρουν ανοικτά διχόνοια.Στόχος τους η διάσπαση συνεργασίας των περιφερειακών της Τουρκίας λαών που θα σημάνει και την ουσιαστική εκμηδένιση της Τουρκίας.
    Θυμάμαι επί Οτζαλάν μας έλεγε καθηγητρία στο σχολείο ότι οι Κούρδοι μας έσφαξαν στη Σμύρνη ! Όντως οι Κούρδοι είχαν τότε πειθαναγκαστεί να συνδράμουν την κεμαλική Τουρκία μπας και αποκτήσουν κράτος αλλά η γενίκευση και το συμπέρασμα ήταν άστοχο για την εποχή και εν τω βάθει ψευδής.Γενικά ως λαός πρέπει να προσέχουμε τι ακούμε και να σκεφτόμαστε ποιος το λέει και γιατί το λέει.Δεν είναι αγγελικός ο κόσμος αυτός.Επίσης καλό είναι και οι Κούρδοι να προσέχουν διότι και αυτούς προσπαθούν να διασπάσουν.Ήδη τους έχουν χωρίσει σε 50 κομμάτια αρκετά με διοικήσεις που φλερτάρουν με τη διαφθορά.Γενικά η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος της απλότητος της Ελλάδος και της καλοσύνης της Ελλάδος.Κάνει επιχειρήσεις πάμπολλες κατά τη γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποσο δικιο ειχε η καθηγητρια σου να΄ξερες!!!!!!Οι κουρδοι ανεκαθεν δεν ηταν ενα συμπαγες κρατος, παντα ζουσαν σε φατριες, απο την αρχαιοτητα ακομη(καρδουχοι), ετσι και τωρα ζουν κατα φυλες σαν τους ινδιανους!!!Οσο για τους "φιλους" μας τους "καρδουχους" ή "τσετες" η ιστορια μας αλλα λεει απο την εποχη της αρχαιοτητας ακομη, αντιλαβού????

      Διαγραφή
  9. Έχω την αίσθηση πως αυτή η ανακοίνωση ένα πράγμα αποδεικνύει κυρίως, το πόσο μπερδεμένοι είναι οι Κούρδοι και μάλιστα μόνο μέσα στο ίδιο το κίνημα, που λέγεται PKK. Κύριος υπεύθυνος για αυτή την κατάντια είναι ο δήθεν ηγέτης του, είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Καλεντερίδης διαφωνεί με αυτό, αλλά πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες κσι κρίνοντας ως έξωθεν παρατηρητής, τότε θα πρέπει να είμαι πολύ αυστηρός με τον Οτσαλάν!
    Από τη μία λοιπόν η ανακοίνωση τόνιζει το "απελευθερωτικό κίνημα" από την άλλη προσπαθεί να παντρέψει την απελευθέρωση με μια ιδιότυπη πολυ-πολιτισμική κοινωνία, γισ την οποία όμως μιλά αόριστα προσπαθώντας να ευχαριστήσει τους πάντες ακόμα και πιο μακρινούς και ισχυρούς ακροατές.
    Συμφωνώ ωστόσο με τους προλαλήσαντες πως θα πρέπει να υπάρχει κατανόηση όσον αφορά τέτοιες ανακοινώσεις λόγω του ιδιότυπου της κατάστασης, όμως νομίζω πως εμείς ως χώρα δεν πρέπει να εμπλακούμε στη λύση του κουρδικού ζητήματος, εκείνο που θα πρέπει να επιδιώξουμε είναι μια στάση εποικοδομητικής ουδετερότητας.
    Αν όμως ήμουν Κούρδος τότε θα απογοητευομουν βαθιά από αυτό το κείμενο, γιατί αυτό το κείμενο σβήνει κάθε ελπίδα απόκτησης πατρίδας! Υπάρχουν τρομερές ανακρίβειες αλλά και κάτι που είναι απολύτως ακριβές, οι πατρίδες πολλών διαφορετικών εθνών, όπου όλοι ζουν ισότιμα είναι ουτοπίες, που δεν μπορούν ποτέ να γίνουν πραγματικότητα, ο εθνικισμός ήταν η σπίθα της ελευθερίας και όχι η σπίθα που απέτρεψε την ειρηνική συμβίωση, άλλωστε η ειρηνική συμβίωση δε συνεπάγεται την ελευθερία!
    Βέβαια θα πρέπει να είμαστε επιεικείς λόγω τόσο του καθεστώτος εντός Τουρκίας αλλά και τόσο λόγω της εσωτερικής διαμάχης των κουρδικων φατριών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προσωπικά εμπιστεύομαι την κρίση του Σάββα Καλεντερίδη για το θέμα αυτό. Τους Κούρδους τους γνωρίζει οπωσδήποτε αρκετά καλά,και αντιλαμβάνομαι ότι έχει και μια ενημέρωση απο εκείνους που οι υπόλοιποι δεν έχουμε.

    Είναι απαραίτητο να επιλέγουμε ορισμένους ειδικούς για κάθε θέμα και να εμπιστευόμαστε την κρίση τους.

    Έχουμε καταντήσει-εμού του ιδίου συμπεριλαμβανομένου- να έχουμε άποψη για μια σειρά απο ειδικά θέματα καταλήγοντας στο τέλος,όταν διαπιστώσουμε ότι σφάλαμε,να περιχαρακωνόμαστε πίσω απο τις εσφαλμένες απόψεις μας,αρνούμενοι πεισματικά να αποδεχτούμε την αλήθεια.

    Εδώ εμείς ως λαός,μετά απο τόσους αιώνες "ελευθερίας",και είμαστε ακόμη αντιμέτωποι με τα υπολείμματα των εποχών εκείνων.

    Όταν ένας λαός απελευθερώνεται μετά απο πολυετή κατοχή και έλλειψη Δημοκρατίας,χρειάζεται δεκαετίες για να συνέλθει.

    Το βλέπουμε αυτό συνεχώς παντού στον κόσμο. Είναι φύσιν αδύνατο να παρακάμψει κανείς τις μεταβατικές περιόδους που απαιτούνται.

    Καλή επιτυχία τους εύχομαι και καλή λευτεριά,όπως επίσης ελπίζω να αντλήσουν και εκείνοι χρήσιμα για αυτούς συμπεράσματα απο την πορεία των Ελλήνων προς την ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ρηστο εννοείται εμπιστευόμαστε τον Καλεντερίδη όσον αφορά τα κουρδικά ζητήματα, αλλα υπάρχουν ενέργειες, εκ μέρους όχι του συνόλου των Κούρδων, αλλα μέρους τις ηγεσίας τους, οι οποιες είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενες!

    Πρώτον είναι το διάγγελμα του Οτσαλάν στο Nevroz, όπου βρήκε ποσο κόσμο να παγώνει με τις σημαίες του Κουρδιστάν στα χερια και δεύτερον έρχεται αυτή η κυρια και μας λέει ότι οι Έλληνες και οι Αρμένιοι εμποδίζουν τη λύση του κουρδικού στην Τουρκια, η μοναδική λύση που υφίσταται ως επιλογή είναι η λύση Ερντογάν, άρα υπερασπίζεται τον Ερντογάν, ποια είναι αυτή η λύση? Το ότι επιτρέπει ο Σουλτάνος τη διδασκαλία της Κουρδικής γλώσσας σε ορισμένα σχολεια και αλλάζει τον εκλογικό νομο, αυτός είναι ο εκδημοκρατισμός που ευαγγελίζεται ο Ερντογάν, αυτή είναι η απελευθέρωση που ονομάζει το απελευθερωτικό κουρδικό κίνημα, e δε νομίζω πως αυτό είναι ελευθερια, να ξέρουμε και τι λέμε!

    Έπειτα, όταν ο Ερντογάν έβγαλε έξω από τον εκδημοκρατισμό τη Χάλκη, που ήταν οι Κούρδοι, να δηλώσουν έστω, πως αυτό είναι λανθασμένη ενέργεια? Άρα λοιπόν δυο μετρα και δυο σταθμά στον εκδημοκρατισμό και η Κουρδική πολιτική ηγεσία, αυτή που κάνει κουμάντο τουλάχιστον!

    Έχω ξαναγράψει πολλές φορες θα το γράψω άλλη μια, η ελευθερια περνάει μέσα από την εθνική ανεξαρτησία, ίσως οι Κούρδοι σκέφτονται πως λόγο του δημογραφικού κάποια στιγμή θα κερδίσουν αυτή τη μάχη, το ίδιο σκέφτονται και οι Μουσουλμάνοι όσον αφορά τη Δύση, εγώ έχω να τους πω πως το δημογραφικό δεν είναι η αρχή και το τέλος, πως πάντοτε η διοικητική μηχανή θα βρίσκει τρόπο να ελέγχει ακόμα και την πλειοψηφία!

    Αν οι Κούρδοι θέλουν να πετύχουν την ισοτιμία στην Τουρκια, θα πρέπει να πάψουν να είναι Κούρδοι, αυτό είναι δεδομένο, αν θέλουν να παραμείνουν Κούρδοι θα πρέπει να διεκδικήσουν κάποια πατρίδα έστω σε μορφή αυτονομίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια δε facto αυτόνομη Κουρδική περιοχή στο Ιράκ και μια ουσιαστικά αυτόνομη στη Syria, ωστόσο η Τουρκια δε θα ανεχτεί κανενός είδους ανεξαρτησία από το Νοτιοανατολικό Κουρδιστάν, αυτό το ξέρει πολύ καλά ο συνεργάτης του Ερντογάν εκεί, αλλα αρκείται με αυτό που έχει, γιατί εξουσιάζει ουσιαστικά την περιοχή, κερδίζει χρήματα και έχει πλήρη στρατιωτική ισχύ ανάμεσα στους Κούρδους και έχει έτσι εγκαταλείψει κάθε ιδέα περί ανεξαρτησίας. Από την άλλη στην Τουρκια είναι το BDP, το οποιο προσπαθεί να συνεργαστεί με τον Ερντογάν και η ηγεσία να πάρει τα ψίχουλα που της πετάει ο Σουλτάνος, γιατί ξέρει πως αν αλλάξουν τα πράγματα, που είναι βεβαια πολύ δύσκολο, τότε οι Κεμαλιστές δε θα δείξουν οίκτο και από την άλλη είναι το ΡΚΚ, όπου και αποδυναμωμένο είναι αλλα και μάλλον με διασπασμένη ηγεσία. Ένα μέρος της βλέπει προς τον Ερντογάν και πιστεύει ότι μέσα σε αυτό το νέο-οθωμανικό μοντέλο θα έχει ουσιαστικό ρολο, αδιαφορώντας για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό της χώρας, αυτό το δείχνουν οι πράξεις τους δηλαδή αν και βεβαια είναι λανθασμένη εκτίμηση και υπάρχουν και αυτοί, που πασχίζουν για πραγματικό αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, βλέποντας και τα τεκταινόμενα στη Syria!

    Όμως νομίζω πως αυτή η ευκαιρία που είχαν για εθνική ανεξαρτησία χάθηκε και ήταν από τις καλύτερες, θεωρώ πως και οι δυο ηγεσίες και στο Ιράκ και στην Τουρκια πρόδωσαν τον Κουρδικό λαό και τις ελπίδες του, γιατί αν πριν δυο χρονια συμφωνούσαν και ήταν ενωμένοι, η συγκυρία ήταν τέλεια για να παλέψουν για την εθνική τους ανεξαρτησία, τώρα το μονο που μπορούν να κάνουν είναι να παλέψουν για πραγματικό εκδημοκρατισμό της Τουρκίας, ώστε να βελτιώσουν λίγο τη θέση τους και να διατηρήσουν την ταυτότητα τους, γιατί η θα γίνουν Τούρκοι είτε Οθωμανοί, Κούρδοι πάντως αποκλείεται να μείνουν με το υπάρχον καθεστώς η με τον δήθεν εκδημοκρατισμό του Ερντογάν και ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας σημαίνει ανοχή και στις άλλες θρησκείες, ανοχή στην πράξη και όχι στα λόγια!

    Εν τελει στους Κούρδους δεν φταίει κανεις άλλος παρα μόνον οι ίδιοι, άλλωστε είναι πολύ χρήσιμο και το άρθρο του Κρίστιαν όπου διαφαίνεται η ανάμειξη της MIT στη δολοφονία των τριών Κουρδισσών στο Παρίσι, μια δολοφονία που πήγαν να την ρίξουν σε Κεμαλικούς, αλλα μάλλον έγινε γιατί διαφωνούσαν με τους χειρισμούς των συνομιλιών και πολύ φοβάμαι ότι είναι αναμεμειγμένος αυτός που κάποτε ήθελε να ηγηθεί του Ελληνικού στρατού εναντίον της Τουρκιασ, αλλα τώρα προσκυνάει τον Σουλτάνο!

    Εκείνο που δεν έχουν καταλάβει οι Κούρδοι η δε θέλουν να καταλάβουν είναι πως οι Τούρκοι τους έχουν δέσει χειροπόδαρα αυτή τη στιγμή. Ας δεχτούμε λοιπόν πως τους παραχωρεί αυτά τα "ψευτοδικαιωματα" στην Τουρκια και η πολιτική ηγεσία των Κούρδων της Τουρκίας υποστηρίζει την Τουρκικη πολιτική ηγεσία, σε συνδυασμό με τον έλεγχο του Ιρακινού Κουρδιστάν από την Τουρκια λόγω των εξαγωγών πετρελαίων, οι Τούρκοι και ίσως και κάποιοι άλλοι, θα χρησιμοποιήσουν τελικά τους Κούρδους, για να κερδίσουν επιρροή στη Syria και εναντίον του καθεστώτος και σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν την ίδια επιρροή για να αποσταθεροποιήσουν το Iran! Αυτό είναι το επόμενο βήμα με μαθηματική ακρίβεια, οποτε θα βρεθούν οι Κούρδοι στην πρώτη γραμμή μια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αλέξανδρε,οι Κούρδοι προφανώς έχουν ζυγίσει την κατάσταση,τα έχουν βάλει κάτω και τα έχουν μελετήσει. Προφανώς έχουν συνομιλήσει με δυνητικούς ή μη συμμάχους και έχουν κάποιο σχεδιασμό για το πως θα πορευτούν.
    Φαντάζομαι επίσης πως όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι Κούρδοι έχουν την τύχη και την ατυχία να ζούνε στην πιο καυτή γεωστρατηγικά περιοχή του πλανήτη,επομένως δεν είναι όλα,πάντα,στο χέρι τους.

    Καμία απο τις 4 χώρες στις οποίες κατοικούν δεν είναι καμία τυχαία και με τόσες μεγάλες δυνάμεις να έχουν συμφέροντα εκεί,είναι νομίζω κάπως υπερβολικό να περιμένουμε απο τους Κούρδους να κάνουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι.

    Όταν ένας λαός απελευθερώνεται μετά απο πολυετή κατοχή και έλλειψη Δημοκρατίας,χρειάζεται δεκαετίες για να συνέλθει,για να λειτουργήσει ως ένα ενιαίο σύνολο και πολλά άλλα.

    Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα απο τη μια μέρα στην άλλη.

    Επίσης,ο Οτσαλάν,μέσα απο τις φυλακές είχε τονίσει ότι οι Κούρδοι πρέπει να προσέξουν τους εμπόρους(ή κάπως έτσι) του πολέμου και να μη παρασυρθούν.

    Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά ότι αν πέσεις στην ανάγκη των μεγάλων δυνάμεων,είναι ακριβό το τίμημα,και το πληρώνεις για πολλά χρόνια,έως και αιώνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρηστο συμφωνώ σε γενικές γραμμές, αλλα είναι ενδιαφέρον να ανaλυσουμε τις συμμαχίες που φαίνεται να υπάρχουν και αυτό προσπάθησα να κάνω, σύμφωνα με αυτά που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας.

    Εγώ δεν προτείνω να κάνουν του κεφαλιού τους, εγώ απλώς προτείνω να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν για το δικό τους όφελος, το δικό μας όφελος άλλωστε, δεν εξαρτάται από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση του κουρδικού ζητήματος, ενώ εμείς ως Ελλάδα στο κάτω κάτω θα είμαστε και είμαστε και οι Αρμένιοι το ίδιο ο τελευταίος τροχός της αμάξης τόσο ως προς τις απόφασeis που θα ληφθούν όσο και ως προς τα οφέλη η μη. Κανεις δηλαδή από τους μεγάλους δε θα λογαριάσει με γνώμονα ποιο είναι το συμφέρον της Ελλάδος. Το να στρέφεται λοιπόν το Κουρδικό κίνημα εναντια σε Έλληνες και Αρμενιους είναι τεράστιο σφάλμα και εντέλει στρέφεται και εναντίον των ιδιων του συμφερόντων με αυτό τον τρόπο!

    Χρηστο, οι ηγέτες που θέλουν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων δεν αλλάζουν τις ιδέες τους καιροσκοπικά και όταν πέφτουν στα χερια του εχθρού, κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, διαφορετικά είναι κατώτεροι των περιστάσεων και οι απόψεις τους δεν πρέπει να λογίζονται ειδικά όταν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις προηγούμενες απόψεις τους!

    Θα κάνω ένα ακόμα πιο απλό ερώτημα, από ποιον θα απελυθέρωση τους Κούρδους και με ποιον τρόπο το απελευθερωτικό κίνημα αν δεν έχει ως στόχο την εθνική ανεξαρτησία?

    Ποιος μπορεί να πάρει στα σοβαρά τους Κούρδους όταν δεν έχουν μια ενιαία εκπροσώπηση και έναν ενιαίο στόχο ώστε να προσπαθήσουν να ταυτίσουν συμφέροντα με συμφέροντα των μεγάλων?

    Η Ελευθερια και η εθνική ανεξαρτησία δεν επιτυγχάνονται με ειρηνικά μέσα δυστυχώς! Εμείς ξέρουμε και τι σημαίνει να πέφτεις θύμα των μεγάλων δυνάμεων αλλα ξέρουμε και τι σημαίνει να πολεμάς για έναν σκοπό ενωμένος, οι Κούρδοι νομίζω δεν το γνωρίζουν το δεύτερο και αυτό είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα τους, παρα το ότι περιτριγυρίζονται από μεγάλες δυνάμεις όντως! Θα εκπλαγείς από το ποσο πρόθυμο ήταν το καθεστώς της Συρίας ακόμα και η λαϊκή βάση ως προς το ενδεχόμενο υποστήριξης των Κούρδων για εθνική ανεξαρτησία! Αλλα αυτό πάει, πέρασε, τώρα δυσκολεύουν τα πράγματα για τους Κούρδους, ειδικά με την αλλαγή στάσης της Τεχεράνης! Μάλιστα αυτή η αλλαγή ίσως είναι πράγματι προς όφελος της Ελλάδος εμμέσως και μεσοπρόθεσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. νομίζω ότι είμαστε αρκετα αυστηροί.
    Στην ζωή, υπάρχουν και δρόμοι χωρίς γυρισμό.
    Υπάρχουν νεκροί- κατακρεουργημένοι-βασανισμένοι και βιασμένοι συγγενείς και φίλοι αυτών των ανθρώπων που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν , άγνωστο πώς και με τί ψυχολογικό φορτίο.
    Η ενδοκοινοτική αντιπαλότητα είναι απολύτως φυσιολογικό να υφίσταται, διότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει απολύτως το παρασκήνιο και τις διακυβεύσεις.
    Αν δεν κάνω λάθος, η επικεφαλίδα αναφέρεται καθαρά σε συναισθήματα και όχι συμφέροντα.
    Οι Κούρδοι γνωρίζουν άριστα ότι κάποιοι Έλληνες, ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΉΚΑΝ απο το Τουρκικό κράτος στηρίζοντας τον αγώνα τους.
    Ομοίως γνωρίζουν, ότι κάποιοι άλλοι τους πισωπλάτησαν για να παίξουν μικροπολιτικά παιχνίδια καθόλιν την δεκαετία του 1980 κυρίως.
    Οι Κούρδοι γνωρίζουν για τις ανθελληνικές διαδηλώσεις στις κηδείες Τούρκων στρατιωτών που έπεσαν απο τα πυρα του PKK.
    Όπως γνωρίζουν και για τις δολοφονίες Ελλήνων στρατιωτών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, εξαιτίας των φιλικών σχέσεων Ελληνων στρατιωτών και Κούρδων στρατιωτών που υπηρετούσαν στο τουρκικό στρατό στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
    Τα αισθήματα τους είναι ειλικρινή, χωρίς φυσικά να σημαίνει αυτό ότι εκφράζουν το σύνολο του κουρδικού λαού.
    Εμείς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να σκεφτόμαστε συμφεροντολογικά, αλλά να συμπαραστεκόμαστε στον ασθενή.
    Διότι οι Κούρδοι, δυστυχώς είναι ¨ασθενείς¨ και κάποιοι τούς ζητούν να συντάξουν διαθήκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μονο συμφροντολογικα πρεπει να σκεφτομεθα. Αλοιμονο αν θελουμε να κανουμε τον γιατρο για να θεραπευσουμε τον κουρδο αθενη. Μετα η Ελλαδα θα χρειαζεται ιατροδικαστη

      Διαγραφή
    2. JOHN MAKR, σε βρισκω πολυ σωστο σ΄ολες τις απαντησεις σου, μπραβο!!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.