20/1/14

Τα ενεργειακά της Κύπρου, η Ε.Ε., η ...δραχμή, η Τουρκία και το Ισραήλ

Του Σάββα Καλεντερίδη
Διαβάσαμε με προσοχή τα όσα είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του στην ιστορική έπαυλη Lancaster House του κεντρικού Λονδίνου ο Υφυπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Φάλον. Να σημειώσουμε ότι στο δείπνο, εκτός των υπουργών κ.κ. Κασουλίδη και Λακκοτρύπη, συμμετείχαν και επιχειρηματίες της Βρετανίας που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υδρογονανθράκων.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και της διαδικασίας εξόρυξης και εκμετάλλευσής τους, που απαιτούν τεράστιες επενδύσεις, τις οποίες είναι σε θέση να κάνουν μόνο ενεργειακοί γίγαντες, από μεγάλες χώρες.
Σύμφωνα με τα λεχθέντα, το όραμα της Κύπρου είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων να μετατραπεί σε εργαλείο συνεννόησης και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και με εκείνες που θα εμπλακούν στην αξιοποίηση, η οποία θα λειτουργήσει και ως ένας καταλύτης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Το πιο κρίσιμο ίσως σημείο της ομιλίας του ήταν εκείνο που τόνιζε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα, που απαιτούνται, ώστε η Κύπρος να καταστεί ενεργειακό κέντρο προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξαιρετικά μεγάλης σημασίας ήταν επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου και στα θέματα ενέργειας, ιδιαίτερα, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, για αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Η έμπρακτη αναγνώριση της ΑΟΖ της Κύπρου από το Λονδίνο, είναι ένα ζήτημα που εμπεδώνει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα της Λευκωσίας σε μια εκτεταμένη περιοχή και αποδυναμώνει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, ότι «αφού δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος, άρα δεν υπάρχει και κυπριακή ΑΟΖ»!
Αφού κι εμείς με τη σειρά μας υπογραμμίσουμε την αυξανόμενη σημασία της ΑΟΖ στη λειτουργία των κρατών και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, δεδομένου ότι ήδη έχουμε εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών, θα σταθούμε στο όραμα του κ. Νίκου Αναστασιάδη να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και θα σταθούμε στο ζήτημα αυτό επειδή, δυστυχώς, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές συζητείται οτιδήποτε άλλο από το πελώριο ζήτημα της τύχης και της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ανθρωπότητας για συνεννόηση των λαών και των εθνών, σε μια περιοχή που η ασυνεννοησία και οι ανταγωνισμοί προκάλεσαν πολέμους με εκατομμύρια θύματα.
Για να είναι δυνατή η υλοποίηση του οράματος Αναστασιάδη, πρέπει να ισχύουν απαρεγκλίτως δυο όροι: ο ένας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. και ο άλλος, να συμφωνήσει το Ισραήλ σε μια από κοινού στρατηγική για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Κατά την άποψή μας, η επιλογή να γίνει μέλος η Ελλάδα της ΕΟΚ, ήταν καθαρά πολιτική και γεωπολιτική και όχι οικονομική, όπως την εξέλαβαν άρχοντες και κομματικοί εγκάθετοι, που διασπάθισαν τα κονδύλια της Ε.Ε. με απολύτως «προοδευτικό τρόπο», αφού προηγουμένως εξαπάτησαν τους ψηφοφόρους με συνθήματα του τύπου «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο».
Τώρα που οι νεολαϊκιστές με τα νέα συνθήματά τους του τύπου «το ευρώ δεν είναι φετίχ» θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, η γεωπολιτική αναγκαιότητα της παραμονής στην Ε.Ε. γίνεται περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, επειδή η συμμετοχή καθιστά την Κύπρο και την Ελλάδα νησίδες σταθερότητας, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που στην κυριολεξία «βράζει» (Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία, Κουρδιστάν, Τουρκία). Επιπλέον, χωρίς συμμετοχή της Ελλάδα στην Ε.Ε., το όραμα της Κύπρου είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί.
Ο άλλος όρος που πρέπει να τηρείται απαρεγκλίτως, είναι η συμφωνία του Ισραήλ να συνεργαστεί με Κύπρο και Ελλάδα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Ενώ σε πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, έρχεται ο ιδιωτικός τομέας να θέσει σε κίνδυνο τις όποιες κινήσεις και συμφωνίες έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Πληροφορούμεθα ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί από Τουρκία και Ισραήλ, κινούνται δυναμικά για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις και να καταστήσουν υποχρεωτικό για τις κυβερνήσεις του Τελ Αβίβ και της Άγκυρας ο αγωγός φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν να ακολουθήσει το δρομολόγιο Ισραήλ-Λίβανος-Συρία-Τουρκία και εκείθεν Ευρώπη.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο αγωγός Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Ηπειρωτική Ελλάδα-Ευρώπη, πάει «περίπατο».

Τίθεται εις γνώσιν των ιθυνόντων...
Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

20 σχόλια:

  1. Η Ε.Ε. εξελίσσεται σ' ένα τέρας από το οποίο τα έθνη-κράτη πρέπει οπωσδήποτε να αποχωρήσουν πριν είναι πολύ αργά, δηλαδή πριν ανακατωθούν σε τεράστιο βαθμό οι πλυθησμοί της Ευρώπης και τα έθνη-κράτη και οι γηγενείς πλυθησμοί χάσουν την δυνατότητα απόσχισης απ' αυτήν αφού θα έχουν φτάσει στο έσχατο σημείο να παραχωρήσουν την ασφάλεια τους και την κυριαρχία τους σε έναν Ευρωπαϊκού στρατό ή/και αστυνομία. Οι όποιες γεωπολιτικές συμφωνίες ας συνάπτονται σε διακρατικό επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι λόγοι ένταξης στην Ε.Ε δεν ήταν οικονομικοί.....γράφει ο SKAL!
    Γηράσκω αεί διδασκόμενος!
    Μαθητής Λυκείου, στην προτελευταία τάξη και τέθηκε θέμα εκθέσεως για την τότε...Ε.Ο.Κ για ευρωπαικό βραβείο.
    Η θέση πάνω στην οποία στηρίχθηκα και ανέπτυξα το θέμα ήταν η εισδοχή της χώρας να στηριχθεί στην αγροτοκτηνοτροφική δυναμική και ικανότητα της
    Οι καθηγητές μου, καλή ώρα σε όσους είναι εν ζωή,έβγαλαν την έκθεση πρώτη, με μία επισήμανση.
    Γιώργο , είναι η καλύτερη αλλά δέν θα την προωθήσουν!!!
    Σήμερα η πλεόν ΑΞΙΌΜΑΧΗ και ΕΜΠΕΙΡΟΠΟΛΕΜΗ χώρα της ευρώπης, κατάντησε συλέκτης παραπληγικών στρατιωτικών υλικών!
    Ο Αβέρωφ,είχε σχολιάσει εκείνη την περίοδο που επρόκειτο η Ελλαδα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάπου στο 1951, λέγονατς ότι :
    ....δεν είναι δίκαιο μία πτωχή χώρα να υποβληθεί......
    Με όλο τον σεβασμό προς τον συγκεκριμένο χώρο , παρακαλώ διαβάστε τις τότε δηλώσεις του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, εδω:
    http://combatraining.blogspot.gr/2014/01/blog-post_148.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. " (...) Πληροφορούμεθα ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί από Τουρκία και Ισραήλ, κινούνται δυναμικά για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις και να καταστήσουν υποχρεωτικό για τις κυβερνήσεις του Τελ Αβίβ και της Άγκυρας ο αγωγός φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν να ακολουθήσει το δρομολόγιο Ισραήλ-Λίβανος-Συρία-Τουρκία και εκείθεν Ευρώπη. (...)"
    (Σ. Καλεντεριδης)

    Και γιατι βεβαια πονταρουν, πως η συνεχεια μια ασταθης, τριτοκοσμικης (failed state) Ελλαδα των ΤσιπροΚΚαμμενων Χαβγητων, θα εχει περισσοτερο κοστος.

    Βρισκουν και τα κανουν.

    Και η πλειοψηφια της προοδευτικη μας κοινωνιας Οθωμανο-Σοβιετ, ακομα αναρωτιεται τι εγραψε ο Σ. Καλεντεριδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάρα πολύ εύστοχο άρθρο,μακάρι να έχει απήχηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Failed state η Ελλάδα, όπως επιβεβαίωσε και το Spiegel.

    Ο ΠΘ βέβαια το ξέρει εδώ και καιρό αλλά αφενός δεν απάντησε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση και αφετέρου συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σοβιέτ. Γιατί άραγε;

    Yπέγραψε μάλιστα και Προγραμματική Συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, δεσμευόμενος να υιοθετήσει το σχέδιο ΙΟΒΕ/ΕΛΙΑΜΕΠ/Κ58/Ευρωπαϊκού Σοβιέτ ως "εθνικό"!... Γιατί άραγε;

    "Τέλειωσε κούκλα μου η ΝΔ πάρτο χαμπάρι", όπως λένε και οι ίδιοι...
    http://www.antinews.gr/2014/01/17/242360/#comment-1270285

    Τί αναφέρει το manual;
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/07/vs.html
    ΠΑΣΟΚ και τα υποσύνολά του (ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ) "vs." ΣΥΡΙΖΑ και τα υποσύνολά του (εθνικοσοσιαλιστές και λοιποί περιθωριακοί) και στην άκρη το ΚΚΕ.
    =
    ΚΚΕυρώπης και ΚΚΕλλάδας
    =
    εθνομηδενιστές και ΒορειοΚορεάτες

    Φιλελεύθερο εθνικό κόμμα πουθενά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η στρατηγική σχέση ΚΚΕυρώπης με το ΜΑΛΤΑ ΓΙΟΚ γνωστή...

    Όσο για τα ενεργειακά, γνωστή η ανάλυση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ-ΛΙΒΑΝΟ-ΣΥΡΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ.
    ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΒΡΑΙΟΙ. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

    Θ. ΚΑΡΥΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα βρούμε τρόπο εμείς να περάσει ο αγωγός από Τουρκία. Γιουσουφάκι δηλωμένο και ορκισμένο, ποτέ νικημένο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πρόβλημα είναι ότι:

    αφενός, με τόσα λεφτά που έχουμε δώσει για υποβρύχια, θα έπρεπε να ήταν περισσότερα από τα μπαρμπούνια στο Αιγαίο, συνεπώς η διασφάλιση της Ελληνικής ΑΟΖ θα ξεκινούσε από άλλη βάση, και

    αφετέρου, με τα έσοδα εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων κατευθείαν στους πιστωτές μέσω δανειακής με αγγλικό δίκαιο, δυστυχώς σκεφτόμαστε πρώτα το "πώς" και μετά το "τί", αντί για το αντίθετο.

    Όσο για τον σχεδιασμό "Ευρωπαϊκή ΑΟΖ", "οριοθέτηση βάσει αμοιβαία μη γκρίζων ζωνών", ΕΔΕΥ ανενεργή και συμβόλαια μέσω επιτροπών ΥΠΕΚΑ/ενεργειακού σχεδίου Παπακωνσταντίνου και άλλα τέτοια αχαρακτήριστα, δίνουν προφανώς το δικαίωμα σε όλους τους άλλους να σχεδιάζουν χωρίς να λαμβάνουν υπ'όψιν τους μια σοβαρή Ελλάδα.

    "οι αλλοδαποί σύμβουλοι έχουν οριοθετήσει τον ζωτικό χώρο των αποφάσεων για την αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού κράτους κατά το δικό τους δοκούν."
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_3416.html

    Αλλά φαντάζομαι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάποια σχέση με όλα αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το σχήμα Συνεργασίας ΗΠΑ-Ρωσίας ως διαμορφώθηκε για την επίλυση της Συριακής κρίσης θα αποτέλεσει μόνιμο σχήμα λαμβάνοντας τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την διεθνή αναγνώριση του

    Δεδομένης της κατάστασης στην Τουρκία και των όσων αυτή παράγει για πρώτη φορά στο πεδίο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων Αγκυρα και Αθήνα ταυτόχρονα αδυνατούν να επιβάλλουν πλαίσιο λύσης των Ελληνοτουρκικών διαφορών ως τα συμφέροντα τους επιβάλλουν.

    Η αναγκαιότητα επανακαθορισμού της θέσης της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο ως προκύπτει απο τις γενικότερες εξελίξεις θα διαμορφώσει και το πλαίσιο λύσης των Ελληνοτουρκικών διαφορών. Φυσικά αυτό θα εξυπηρετεί και τα πάγια συμφέροντα του Ισραήλ και τις επιδιώξεις της Γερμανικής διπλωματίας

    Στο πλαίσιο αυτής της διαπράγματευσης η Ελλάδα διαθέτει ένα πανίσχυρο διπλωματικό χαρτί. Αυτο θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα για τον Ελληνισμό αν υπογραφεί Συνθήκη Φιλίας και Αμοιβαίας Συνεργασίας το οποίο και μπορεί να το ανταλλάξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. * υπογραφεί Συνθήκη Φιλίας και Αμοιβαίας Συνεργασίας με την Κύπρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ὡς πρὸς τὴν μεσαία παράγραφο, περὶ πολέμων, ἡ ἀνεξέλεγκτη μετανάστευσις ὑπονομεύει τὴν Ε.Ε., ποὺ προσωπικῶς δὲν πιστεύω ὅτι ὑπάρχει μὲ τὴν ἔννοια ποὺ κάποιοι ἐννοοῦν, π.χ. ἑλληνόφωνος εὐρωπαῖος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει σοβαρά οτι το Ισραήλ θα αφήσει οτι πολυτιμότερο έχει να περάσει απο τα εχθρικά εδάφη του Λιβάνου, της Συρίας και της (εμμέως πλήν σαφώς) Τουρκίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  14. "... η γεωπολιτική αναγκαιότητα της παραμονής στην Ε.Ε. γίνεται περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, επειδή η συμμετοχή καθιστά την Κύπρο και την Ελλάδα νησίδες σταθερότητας, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που στην κυριολεξία «βράζει»..."
    Θεωρητικά σύμφωνοι! ΄Ελα όμως που τρίχρονη και πλέον θανατηφόρος εμπειρία έχει αδιάψευσα αποδείξει πως συνέχιση της "συμμετοχής" (γράψε μάλλον: υποταγής) σ' αυτήν την γερμανική πλέον ΕΕ οδηγεί στην
    αδιατάρακτη μεν αλλά "σταθερότητα' νεκροταφείου...
    Αυτό "υπαγορεύει η γεωπολιυική αναγκαιότητα", για ποιούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Με αφορμή τα σχόλια, θα ήθελα να θέσω ως προς συζήτηση ένα θέμα, το οποιο μάλλον το έχουμε δει επιπόλαια. Κατά ποσον η ΕΕ όπως διαμορφώνεται τώρα είναι Γερμανική υπόθεση? Δηλαδή κάνει στα αλήθεια κουμάντο η Γερμανία στην ΕΕ όπως είναι τώρα τα πράγματα η απλώς κάνει η Αμερική μέσω της Γερμανίας?

    Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις και επίσημες δηλώσεις, οι Αμερικανοι επεδίωκαν πάντοτε μια πιο ενωμένη Ευρώπη, η οποια όμως θα ήταν υπό τον έλεγχο τους, γιατί διαφορετικά θα αποτελούσε η Ευρώπη γεωπολιτικό αντίπαλο της Αμερικής. Υπάρχει κάποιο καλύτερο σενάριο, που να εξυπηρετεί καλύτερα τους Αμερικανους από ότι αυτό που συμβαίνει τώρα?

    Δηλαδή μια Ευρώπη, υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, η οποια έχει ισχυρή οικονομία, αλλα δεν έχει στρατό και η οποια χρωστεί την ύπαρξη της στην Αμερική και στην οποια η CIA έχει πολύ ισχυρά πλοκάμια? Ταυτόχρονα δε, η Γαλλία, η οποια είναι πολύ πιο αντιδραστική, είναι δεμένη οικονομικά από τη Γερμανία ενώ η Μεγάλη Βρετανία, λειτουργώντας με ένα πόδι στην ΕΕ και ως πολιτεία της Αμερικής αποτελεί άλλη μια δικλείδα ασφαλειας.

    Η Αμερικανικη πολιτική σκηνή φαίνεται να είναι απείρως πιο πολύπλοκη από ο,τι νομίζαμε η νομίζουμε. Δηλαδή ίσως δεν είναι και τόσο ενιαία όσο μερικοί προσπαθούν να μας πείσουν. Φαίνεται πως διαφορετικά lobby εξουσίας επηρεάζουν τις αποφάσεις, δρώντας όμως ουσιαστικά ανταγωνιστικά! Το lobby που αντιπροσωπεύει ο Μπρζεζίνσκι και έχει οπωσδήποτε μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις τώρα είναι σε σύγκρουση με το Αμερικανοεβραϊκό lobby. Για κάποιο λόγο, δηλωμένο με επιχειρήματα αλλα χωρίς να αποκλείεται και το προσωπικό συμφέρον ορισμένων αν δεν είναι σίγουρο πως έτσι συμβαίνει, το πρώτο υποστηρίζει την Τουρκια και το Islam γενικότερα ενώ το δεύτερο φοβούμενο την μεγάλη άνοδο του Islam προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες η και να οδηγήσει την Αμερική σε πόλεμο! Αυτό δε σημαίνει βεβαια πως το πρώτο θέλει να καταστρέψει το Israel, αντιθέτως αναγνωρίζει τη σημασία του για την Αμερικανικη πολιτική, αλλα πιστεύει στην προστασία του με διαφορετικά μέσα. Από την άλλη όμως αυτή η πολιτική θα μειώσει τη γεωπολιτική σημασία του Israel και θα αυξήσει της Τουρκίας, κάτι που δεν θέλει το Αμερικανοεβραϊκό lobby, γιατί έτσι θα χάσει αυτό μέρος της πολιτικής επιρροής του και ισχύος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η αποψη μου Αλέξανδρε είναι πως η Γερμανική Διπλωματία ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την πρόσβαση προς τις αγορές και προς τους πλουταπαραγωγικούς πόρους. Δόγμα αιώνων που στην προκειμένη περίπτωση επιβάλλει την Ελλάδα υπο την Γερμανικό Ηγεμονισμό προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα όσα η Συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας παράγει και παράλληλα να συνδεθεί με το Ισραήλ και να το συνδέσει με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.Το Ισραήλ είναι η χώρα κλειδί για την Γερμανική διπλωματία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η αποψη μου Αλέξανδρε είναι πως η Γερμανική Διπλωματία ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την πρόσβαση προς τις αγορές και προς τους πλουταπαραγωγικούς πόρους. Δόγμα αιώνων που στην προκειμένη περίπτωση επιβάλλει την Ελλάδα υπο την Γερμανικό Ηγεμονισμό προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα όσα η Συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας παράγει και παράλληλα να συνδεθεί με το Ισραήλ και να το συνδέσει με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.Το Ισραήλ είναι η χώρα κλειδί για την Γερμανική διπλωματία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συμφωνώ απόλυτα, με το σχόλιο, γιατί αφενός πρέπει να πουλήσει την παραγωγή της βιομηχανίας της και αφετέρου πρέπει να πάρει πρώτες ύλες τις οποιες δεν διαθέτει.

    Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής, δεν ξέρω αν θα τολμούσα να την χαρακτηρίσω συνεργασία ακριβώς η απλώς λυκοφιλία.

    Νομίζω ότι πιαστήκαμε σε μια Μέγκενη απροετοίμαστοι εντελώς, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος και δεν καταλάβαμε ούτε κατά διάνοια την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας από τη στιγμή που η Αμερική αποφάσισε να απεμπλακεί από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

    Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας νομίζω έχουμε μια Γερμανία, η οποια ελέγχει οικονομικά την Ευρώπη, αλλα εξαρτάται από τις πρώτες ύλες της Ρωσίας αποκλειστικά και ελέγχεται από την Αμερική πολιτικά, έχουμε μια Ρωσία, η οποια υστερεί σε τεχνολογία σημαντικά, αλλα έχει τις πλουτοπαραγωγικές πηγες και τη θέση και την πυρηνική ισχύ ώστε να είναι μεγάλος παγκόσμιος παίκτης αν και δεν μπορεί άμεσα να επηρεάσει καταστάσεις μακριά από την επικράτεια της, δίνοντας τον υπέρ πάντων αγώνα στη Syria, την Κίνα, η οποια δείχνει έτοιμη να καταπιεί οικονομικά και πολιτισμικά τους αμεσους γείτονες της και με νύχια και με δόντια προσπαθεί η Αμερική να της περιορίσει την πρόσβαση στις θάλασσες, μια Κίνα η οποια είναι απειλή και για την Ρωσία εν μέρει όπως είναι και η Ρωσία για την Κίνα αν και η μεγαλύτερη απειλή και για τις 2 είναι η Αμερική.

    Η Αμερική από την άλλη αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, δεν έχει τι δυνατότητα να έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, προσπαθεί να φύγει βιαστικά από τη Μέση Ανατολή, αλλα χωρίς μεγάλες απώλειες και κρατώντας τον έλεγχο και να ρίξει το βάρος της στον ινδικό ωκεανό, ο οποιος είναι η νέα μεσόγειος της εποχής μας! Η Αμερική έχει το πλεονέκτημα πως δύσκολα μπορεί να απειληθεί στρατιωτικά λόγω θέσης, έχει τεχνολογική υπεροχη, αλλα δεν έχει πόρους οικονομικούς πλέον να ανταποκριθεί στον ρολο της και η θέση της ενώ είναι ασφαλής, τη δυσκολεύει ώστε να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων λόγω της προβληματικής οικονομικής κατάστασης.

    Εμείς λοιπόν σχεδόν ξαφνικά βρεθήκαμε σε μια κατάσταση όπου, από τη μια τα κοιτάσματα του Israel είναι χρήσιμα για την Αμερική, ώστε να τροφοδοτηθεί η Ευρώπη και εν μέρει να απεξαρτηθεί από την Ρωσία, από την άλλη και τα δικά μας κοιτάσματα είναι χρήσιμα για την Γερμανία και την Ευρώπη, αλλα όχι για την Αμερική, γιατί θα ανεξαρτητοποιούσαν την Ευρώπη. Οποτε μέσω του ΔΝΤ, η Αμερική πάτησε πόδι αφενός στην Ελλάδα, η γερμανία θα παίξει και αυτή το ρολο της γιατί τα κοιτάσματα όπως και να έχει δεν θα ήταν Γερμανικά, αλλα Ελληνικά, οποτε χωρίς κρίση χρέους η Ελλάδα θα αποκτούσε δυσανάλογη δύναμη, όσον αφορά τους Γερμανούς δυσανάλογη, λόγω των κοιτασμάτων ενώ πάντοτε εγκυμονούσε ο κίνδυνος τόσο για τους Γερμανούς όσο και για τους Αμερικανους, να πατήσουν πόδι στα κοιτάσματα οι Ρώσοι, κάτι που είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους, ο Kaplan γραφει μάλιστα, οποιος ελέγχει την Ελλάδα εν δυνάμει ελέγχει ολόκληρη την Eurasia, κάτι που σημαίνει ότι μια πολύ στενή συνεργασία με τη Ρωσία είναι εκ των ουκ άνευ για αυτούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παραβλέπουμε καποιες σημαντικές πραμέτρους και αυτό χαροποιεί την απέναντι πλευρά.
    Πρωτον και σημαντικότερον ότι Η Τουρκία λειτουργεί ως ¨μπαχαλάκης ¨ στην περιοχή.
    Οι πραγματικές και ουσιαστικές βλέψεις της Τουρκίας σε μυστική συνεργασία με την Γερμανία , είναι ο πετρελαικός τομέας που ακούει στο όνομα ΣΟΜΑΛΙΛΑΝΤ.
    Η τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αναλάβει την εκπαίδευση του στρατού της ΣΟΜΑΛΙΛΑΝΤ και να συμμετάσχει στην πετρελαική εκμετάλλευση των εκει πετρελαικων αποθεμάτων.
    Το αυτό κάνει και η Γερμανία μέσω της Τουρκίας.
    Το ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ΙΣΡΑΗΛ το κατάλαβε αμεσως μετά τις ¨΄ μαγκιές ¨¨ με το μαβι μαρμαρα.
    Σε δουλειά να βρισκονται λοιπόν διακηρύτουν οι Τούρκοι και το πετυχαίνουν.
    Εμεις να δούμε πότε θα καταλάβουμε τι μας συμφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εκείνο που θεωρώ εγώ ότι πρέπει να γίνει τώρα, είναι ότι πρέπει να χτίσουμε κράτος μέσα σε αυτή την κατάσταση που βρεθήκαμε και όχι να το ;αποδομησουμε τελείως, αν θέλουμε να επιβιώσουμε στο άμεσο μέλλον, γιατί νομίζω πως οι κίνδυνοι τώρα αυξάνουν και δεν ελαττώνονται!

    Βλέπω με ανησυχία τον Σορό να κάνει κινήσεις τέτοιες, που μάλλον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοι στοχεύουν να δημιουργήσουν καταστάσεις στην Ελλάδα, οι οποιες δεν υπήρχαν, καταστάσεις αστάθειας, ώστε να ελέγχουν την πολιτική ηγεσία στο διηνεκές και ένας τρόπος θα είναι και οι μετανάστες και αυτό δεν το αναφέρω για να δημιουργήσω φοβία ως προς τους μετανάστες, αλλα για να τονίσω ποσο σημαντικό θα είναι να υπάρξει επιτέλους μια δομημένη και σοβαρή πολιτική για το μεταναστευτικό!

    Πρέπει επίσης να είμαστε εντός της Ευρώπης, αλλα να λειτουργούμε σαν να μην υπάρχει Ευρώπη ώστε να δημιουργήσουμε ένα αύταρκες και όσο το δυνατόν ανεξάρτητο κράτος ικανό να επιβιώσει οποιασδήποτε μελλοντικής Ευρωπαϊκής κρίσης, που δεν βλέπω να αργεί και πολύ!

    Την ανεξαρτησία αυτή δε θα πρέπει να την αποκτήσουμε βήμα βήμα και ισορροπώντας ανάμεσα στα ισχυρά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Πρώτο βήμα είναι φυσικά η ενίσχυση της οικονομίας μας και η δημιουργία μιας σταθερής και ισχυρής οικονομίας. Αυτά όλα μπορεί να ακούγονται λίγο συνηθισμένα και αόριστα, αλλα δεν είναι! Η οικονομία μας αυτή τη στιγμή είναι κατεστραμμένη ολοκληρωτικά, δεν έχει καμια παραγωγική δύναμη και είναι απολύτως ελεγχομενη! Αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα από όλα λοιπόν είναι να αναλάβουμε τα ηνία ορίζοντας καταρχάς ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποιο θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα και θα τραβήξει πραγματικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικά τώρα που η Τουρκια διανύει τεραστια περίοδο κρίσης. Θα πρέπει να τραβήξουμε επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας και θα πρέπει να εξαναγκάσουμε τις εταιρίες να επενδύσουν αυτές σε τομείς are&D στην Ελλάδα στους τομείς τους. Αναλόγως θα πρέπει να κινηθούμε και σε άλλους τομείς της βιομηχανίας, της πληροφορικής, της φαρμακευτικής.

    Θα πρέπει άμεσα να ανοίξουμε τα ναυπηγεία μας και να δώσουμε κίνητρα ώστε να φτιάχνονται πλοία εδώ, η ναυπηγική είναι μια βιομηχανία πολλά υποσχόμενη και ειδικά για την Ελλάδα

    Άλλος μοχλός ανάπτυξης μπορεί να είναι η άμυνα, η οποια είναι απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης του Ελληνικού κράτους και θα είναι ακόμα πιο σημαντική στο άμεσο μέλλον.

    Επένδυση στην παιδεία και στα πανεπιστήμια και ειδικά στην ερευνα στα πανεπιστήμια.

    Επένδυση και κίνητρα στην αγροτική παραγωγή και ειδικά σε προϊόντα, στα οποια έχουμε παράδοση και η παραγωγή τους έχει εγκαταλειφθεί σχεδόν όπως το λάδι και το κρασί

    Σωστή προώθηση του Τουρισμού, η οποια παρα το ότι έχει βελτιωθεί είναι ελλειπέστατη ακόμα

    Σωστή προώθηση των Ελληνικών προϊόντων, οι πρέσβεις θα πρέπει να κάνουν και καμια δουλειά επιτέλους.

    Μιλάμε για τομείς που ουσιαστικά στην Ελλάδα βρίσκονται στο μηδέν και μπορούν γρήγορα σχετικά να αποδώσουν καρπούς, οι επιλογές ανάπτυξης είναι άπειρες, αρκεί να υπάρχει η επιθυμία και το σωστό σχέδιο, το οποιο δεν θα εξυπηρετεί τους ελαχιστους μόνον!

    Σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προβάλλουμε και αυτά που λέει ο πρωθυπουργός, γιατί μόνον αν από μονοι μας κουνήσουμε τα χερια μας θα δώσουμε αξια και σημασία στα περί σταθερότητας, στα περί χώρας, που είναι δίοδος ασφαλειας και νησίδα ασφαλειας, για το Israel, άρα για τα Αμερικανικα συμφέροντα ενώ μέσω μιας τέτοιας δουλειάς θα μπορέσουμε να γίνουμε και επιτυχημένος δίαυλος επικοινωνίας τόσο μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής όσο και μεταξύ Κίνας και Αμερικής και να ασκήσουμε όντως μια πολύπλευρη διπλωματία γνωρίζοντας όμως πως η πραγματική μας θέση είναι πιο κοντά στη "θαλοσσοκρατιρα" υπερδύναμη, όχι όμως σαν απλή μαριονέτα!

    Αυτά βεβαια είναι πολύ λίγα απλώς τα αναφέρω ενδεικτικά και προπαντός προς προβληματισμό και συζήτηση και χωρίς να έχω καμια διάθεση να υποστηρίξω ότι κατέχω καμια απόλυτη αλήθεια η μαγικές λύσεις.

    Θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα ώστε να αναπτυχθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.