12/1/14

Πού βρίσκονται οι αποφυλακισθέντες της «17 Νοέμβρη»

Προ μηνών, το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του «Μάρκου» της 17Ν για να επιστρέψει στο Δημόσιο, όπου εργαζόταν ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της Κρήτης.
Της Μαρίλης Μαργωμένου
Ο Δημ. Κουφοντίνας γράφει το βιβλίο του και κάνει μεταφράσεις. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος διαβάζει μαθηματικά. Ο Βασ. Τζωρτζάτος έχει υιοθετήσει ως χόμπι τη μαγειρική. Ο Ηρακλής Κωστάρης τελειώνει τις σπουδές του στην Πληροφορική, παίρνοντας εκπαιδευτικές άδειες από τη φυλακή. Και οι καβγάδες που μερικά χρόνια πριν ξεσπούσαν στα κελιά των τρομοκρατών της 17Ν είναι πια παρελθόν. Αλλωστε, τα πιο πολλά απ’ αυτά έχουν ήδη αδειάσει. Οι περισσότεροι από τους κρατουμένους που βρέθηκαν στη φυλακή μετά τη δίκη της «17 Νοέμβρη» είναι εδώ και καιρό ελεύθεροι. Και συνεχίζουν τη ζωή τους από εκεί που την άφησαν – ή περίπου.
Ο Βασίλης Ξηρός, ας πούμε, ο μικρότερος αδελφός του Χριστόδουλου, αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2011 από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και επέστρεψε στην Καλλικράτεια, όπου είναι το σπίτι των γονιών του. Τις τελευταίες μέρες, η παραφιλολογία των Μέσων Ενημέρωσης, πως ο «Παναής» της «17 Νοέμβρη», δηλαδή ο νεαρός Βασίλης, έχει εξαφανιστεί για να βοηθήσει τον αδελφό του Χριστόδουλο στην απόδραση, έκανε τον Β. Ξηρό να δώσει σημεία ζωής στους αστυνομικούς. Πάντως, οι γείτονες στο κτήμα του πατέρα του, του παπα-Τριαντάφυλλου, λένε πως ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό μετά την αποφυλάκισή του έβλεπαν τον Β. Ξηρό να δουλεύει ως κτηνοτρόφος. Και πως κατά τα άλλα, ο νεαρός είναι ένας κλειστός άνθρωπος, που δεν του αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του.

Πράγμα που, σε γενικές γραμμές, ισχύει για όλους τους αποφυλακισμένους. Ο Παύλος Σερίφης, ας πούμε, είναι σήμερα πλέον ένας άνθρωπος με πολλά προβλήματα υγείας. Πέρα από τη σκλήρυνση κατά πλάκας που τον ταλαιπωρεί χρόνια, ο Π. Σερίφης είναι και ανάπηρος στο αριστερό χέρι έπειτα από τροχαίο ατύχημα το 1980. Στα 57 του σήμερα, έχει αφήσει πίσω τη φυλακή από το 2005 και ζει στο σπίτι του, στο Γαλάτσι, μια ζωή που μοιάζει ασύμβατη με το παρελθόν του. Οπως και ο 53χρονος Σωτήρης Κονδύλης, ο άνθρωπος που με το ψευδώνυμο «Αρης» συμμετείχε σε πέντε επιθέσεις της 17Ν από το 1990 ώς το 1996. Πριν από τη σύλληψή του ήταν υπάλληλος σε εταιρεία ζυθοποιίας, αλλά από το 2007 που αποφυλακίστηκε βρήκε δουλειά σε μια μάντρα με οικοδομικά υλικά. Αντίστοιχα, ο Κώστας Καρατσώλης, ο «Στέλιος» της 17Ν που μετείχε από το 1987 στην τρομοκρατική οργάνωση, πριν συλληφθεί για τη δράση του δούλευε σε μεσιτικό γραφείο, πράγμα που επιδίωξε να συνεχίσει και μετά το 2010 που βγήκε τελικά από τη φυλακή. Αργότερα, όμως, άλλαξε εντελώς εργασία. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιοι στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής που επιμένουν πως για ένα διάστημα ο τρομοκράτης με το όνομα «Στέλιος» ήταν ο κηπουρός που φρόντιζε τους κήπους του Κολλεγίου.

Δύο γάμοι

Αντιθέτως, ο Νίκος Παπαναστασίου, ο «Νικήτας» της 17Ν που ανήκε στην παλιά γενιά της οργάνωσης, όταν τακτοποίησε τους λογαριασμούς του με τη Δικαιοσύνη γύρισε στην παλιά του ζωή. Επέστρεψε στη Σταμάτα, όπου έμενε και πριν από τη σύλληψή του, για να συνεχίσει να εργάζεται ως κεραμοποιός, πάντα με την υποστήριξη και τη βοήθεια της γυναίκας του. Ο κατά πολύ νεότερός του Κωνσταντίνος Τέλιος γύρισε κι αυτός στην πόλη του, στη Θεσσαλονίκη, αλλά για εκείνον δεν ήταν δυνατόν να βρει ξανά την παλιά του δουλειά, αφού πριν αποκαλυφθούν οι σχέσεις του με την οργάνωση, εργαζόταν ως δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της Κρήτης. Προ μηνών, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή του για να επιστρέψει στο Δημόσιο και επικύρωσε έτσι την οριστική παύση του από το λειτούργημα του δασκάλου, με αποτέλεσμα τώρα ο «Μάρκος» της 17Ν να είναι σε αναζήτηση εργασίας. Ο ίδιος λέει πως έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα ακόμα που οφείλονται στο πέρασμά του από τις τάξεις της 17Ν. Πάντως, κατά το χρονικό διάστημα που ήταν εκτός φυλακών γνώρισε και παντρεύτηκε μια καθηγήτρια Αγγλικών, με την οποία απέκτησε και μία κόρη.

Οπως, άλλωστε, έκανε και ο Θωμάς Σερίφης, που είναι σήμερα 48 ετών και έχει συμπληρώσει ήδη επτά χρόνια έξω από τη φυλακή. Σε αυτό το διάστημα, ο «Στάθης» της 17Ν παντρεύτηκε κι απέκτησε μια κόρη. Προ τριετίας ήταν άνεργος και μάλιστα προσέφυγε στον Αρειο Πάγο διαμαρτυρόμενος για τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και του επιδόματος ανεργίας των 200 ευρώ που έπαιρνε από τον ΟΑΕΔ, χωρίς όμως να δικαιωθεί. Πριν από τη σύλληψή του ο Θ. Σερίφης ήταν οδηγός στα αστικά λεωφορεία, αλλά τα τελευταία χρόνια βρήκε δουλειά σε ένα εστιατόριο στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Για τον Διονύση Γεωργιάδη, πάλι, τα πράγματα ήταν κάπως πιο εύκολα. Μετά την αποφυλάκισή του γύρισε στην Καλαμαριά και ανέλαβε πόστο στο επιπλοποιείο του πατέρα του. Ο νεαρός, που σπούδαζε μουσικός την εποχή που τον συνέλαβαν και τραγουδούσε στο συγκρότημα «Full House», σήμερα συμμετέχει σε ένα άλλο μουσικό σχήμα που παίζει μπλουζ μουσική. Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε, ο βενιαμίν της οργάνωσης δήλωσε: «Δεν μετανιώνω για τίποτε απ’ όσα έχω κάνει. Κι αν ήμουν σήμερα 22 χρόνων, δεν θα ήταν διαφορετική η στάση μου»...
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.